Big Business Party: “Солідарність” контролює бюджет, містобудування та земельну комісію Київради

БПП отримала своїх голів у 5 комісіях, до того ж у трьох ключових комісіях - бюджетній, містобудівній та земельній - ще й має більшість. Вплив у бюджетній комісії фракція чинного мера розділила із ветеранами епохи Ченовецького та Омельченка, а от містобудівну повністю віддали на відкуп підприємцям та забудовникам із власного списку. 

Загалом, представники бізнесу отримали членство у всіх ключових комісіях під контролем президентської сили.

Депутати від БПП розпорошилися по всім комісіям, благо розмір фракції дозволяє. Єдиний показовий виняток із цього правила – відсутність своїх представників у антикорупційній комісії. Вочевидь, у команді Кличка не знайшлося жодної людини, яку б зацікавили такі дрібниці.

Детальніше про те, в які комісії пішли депутати від БПП, можна подивитися на графіку.

Найбільш «хлібну» бюджетну комісію очолив Андрій Странніков, обраний у Дніпровському районі (57 округ). На початку 2000-х він був одним із співзасновників ТОВ "Тельбін ІВА", що фігурувала у скандалі навколо будівництва ТРЦ на вулиці Серафимовича (Березняки).

Фото lb.ua. Штурм незаконної забудову на вул. Серафимовича

Зараз реальні власники ТОВ "Тельбін ІВА" сховалися за белізькими офшорами, а Странніков дистанціювався від цієї компанії. Зрештою, цього року на місці скандальної забудови було відкрито сквер, а Странніков докладає чимало зусиль для очищення своєї репутації. Для цього він навіть створив ГО “Наш дім Березняки” та однойменну районну газету.

ЗМІ також повідомляли про те, що Странніков за часів свого депутатства у Київраді 4 скликання (2002-2006 рр.) був одним зі співзасновників низки інших будівельних фірм, однак зараз всі ці фірми офіційно належать Дмитру Кочерєву, також депутатові столичної ради у той період.

Якщо вірити декларації за минулий рік, новий очільник бюджетної комісії дійсно відмовився від усього бізнесу – його особисті річні доходи становлять 140 тис. грн, а їздить депутат на скромних жигулях (ВАЗ 2104). 

БПП також делегував до складу комісії іще 10 представників. Серед них – заступник гендиректора Епіцентру Володимир Гончаров; 36-річна студентка Людмила Костенко, проводити передвиборчу кампанію якій допомагав Вадим Столар; Ірина Никорак, помічниця нардепа від Народного фронту Олександра Присяжнюка, а також Георгій Ясинський, відомий як бізнес-партнер нинішньої голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої (ТОВ “Людвинівка 31”).

Три депутати у бюджетній комісії має партія “Єдність”. Їхні прізвища є надто помітними для того, аби оминути їх увагою. Алла Шлапак є ветеранкою команди Черновецького у Київраді, як і Віталій Павлик, якого ЗМІ називали юристом Черновецького. Володимир Яловий має іще давнішу політичну біографію: він був секретарем Київради та заступником міського голови в часи Омельченка. Зараз він - сват екс-нардепа Віктора Пилипишина.

Ще по двоє представників у комісії мають “Свобода” та  “Батьківщина”, і лише одного – “Самопоміч”.

Комісія з питань містобудування, архітектури та землекористування стала найбільшою у Київраді – до неї приєдналося аж 23 депутатів. Це й не дивно, адже саме члени цієї комісії відповідальні за виділення земельних ділянок під будівництво та планування забудови міста.

Очільником комісії став Олександр Міщенко (обраний у 53-му окрузі Дніпровського району). Понад 15 років цей депутат займається підприємницькою діяльністю. Він досі є співзасновником компанії “Столична правова фундація”.

Скріншот головної сторінки компанії

Одним з основних напрямків роботи компанії є експертиза у сфері будівельного бізнесу. «Ми на Вашому боці!» - йдеться на головній сторінці вебсайту компанії. Тепер, коли вона попри явний конфлікт інтересів має власного представника на найвищих щаблях столичної влади, ці слова, вочевидь, повинні набути реальної ваги в очах потенційних клієнтів.

До складу комісії увійшло одразу кілька депутатів від БПП, тісно пов’язаних із комунальними забудовниками. В’ячеслав Непоп понад 10 років очолює Житлоінвестбуд-УКБ, яке з 2008 року роздало тендерів на загальну суму понад 3 млрд грн. Поза тим цей депутат має бізнес стосунки зі своїм колегою по Київраді Миколою Негричем, чия дружина разом із самим Непопом входить до складу кооперативу “Лісове озеро”.

Обоє депутатів пов’язані із колишнім очільником ХК “Київміськбуд” Михайлом Голицею. До слова, журналісти “Наших грошей” помітили, що більше мільярда грошей, виділених Житлоінвестбудом на тендерах, було освоєно компаніями з групи Віктора Пузійчука, що має давні партнерські зв’язки із Голицею.

Членство у комісії має й безпосередньо представник Київміськбуду – Юрій Зубко, колишній нардеп від СПУ, який зараз є директором адміністративно-господарчого департаменту компанії.

Впритул зайнятися вирішенням містобудівних проблем киян вочевидь вирішив також засновник мережі гіпермаркетів “Фуршет” Ігор Баленко. Ще один представник бізнесу у комісії – Дмитро Банас, заступник директора ТОВ “Просто перукарня”, що володіє мережею з 19 перукарень-мафів по всьому Києву.

10 місць у комісії, що не дісталися представникам БПП, приблизно рівномірно розпорошилися між всіма фракціями меншості: по троє членів отримали “Батьківщина” та “Єдність”, по двоє – “Самопоміч” і “Свобода”.

Головою транспортної комісії став Олексій Окопний. Всього два роки тому цей депутат був помічником Сергія Березенка, обраного до Київради під стягами Черновецького.

Серед решти трьох депутатів від БПП у комісії виділяється гендиректор “Київпастрансу” Сергій Майзель, який прийшов у раду із бізнесу та досі має мільйонні статки. За повідомленнями ЗМІ, він нібито був депутатом Снятинської райради від Партії регіонів у 2010 р.

Помічниця нардепа Олександра Третьякова Вікторія Муха очолила комісію з питань культури, туризму та інформаційної політики. Свободівець Богдан Бенюк став її заступником.

На чолі освітньої комісії стала Ганна Старостенко, яка у 2005-2012 рр. очолювала благодійний фонд братів Кличків, а з 2014 р. стала заступницею голови КМДА. Іншим представником БПП у цій комісії став менш відомий брат Володимира Гончарова, Олександр Гончаров. Він також працює в Епіцентрі, однак на скромнішій посаді юрисконсульта.

Суттєве представництво президентсько-мерська партія має у комісії з питань власності, яку очолив Леонід Антонєнко із “Самопомочі”. Тут БПП має шістьох депутатів (з одинадцяти членів). Докладніше про цю комісію читайте статті по комісіям "Самопомочі".

Маючи майже половині мандатів, БПП вдалося встановити контроль над більшістю ключових комісій, що розпоряджатимуться фінансами та майном міста. Часто, як це сталося у випадку містобудівної комісії, призначення відбувалися в умовах явного конфлікту інтересів. Натомість антикорупційний напрямок владну фракцію не цікавить зовсім – як, зрештою, і більшість представників інших партій.

Автор: Остап Кучма, провідний аналітик Громадського руху ЧЕСНО 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]