“Самопоміч” у Київраді головою відповідає за комунальну власність та регламент

Партія “Самопоміч” представлена в Київраді 22-ма депутатами. Представники партії очолили пропорційно дві комісії в Київраді - регламентну та комісію з питань власності.

“Для Київської міської ради регламентна комісія надзвичайно важлива, оскільки до повноважень комісії входить не тільки розгляд питань, які стосуються внесення змін до регламенту чи проектів рішень, якими передбачаються внесення змін до регламенту. Важливість полягає у тому, що регламентна комісія може розглядати будь-які проекти рішення (земельні, бюджетні, будівництво) на відповідність порядку їх розгляду нормам регламенту. Оскільки ми маємо багато випадків та заяв депутатів Київської міської ради, що певні рішення ухвалюються з порушенням норм регламенту. Таким чином, регламентна комісія може розглядати будь-які питання, які виносяться на засідання КМР”, - наголошує Іван Лукеря, експерт Українського незалежного центру політичних досліджень.

“Місцеве самоврядування передбачає, що рада самоврядно може регламентувати свою роботу. Проте такий порядок повинен враховувати норми законодавства і не суперечити їм. Зокрема, у регламенті можна передбачити обов'язкову процедуру оприлюднення декларацій депутатів. Аналогічні вимоги можна прописати щодо обов'язковості звітування депутатів та міського голови перед громадою, а виконавчих органів - перед депутатським корпусом. Також можна зобов’язати регламентну комісію оприлюднювати інформацію про відвідуваність депутатів, а голову фракції реагувати відповідним чином на таке нехтування обов’язків депутата”, - додає Лукеря. 

Регламентну комісію очолив Олег Макаров партнер юридичної фірми “Василь Кисіль і Партнери” (обраний у Дарницькому районі). 

“До регламентного комітету було запропоновано 5 осіб. Представник “Самопомочі” і голова комісії - це я. Три представники “Солідарності”, та один представник “Батьківщини”. Дві політичні сили (“Єдність” та “Свобода” - прим. авт.) не подали пропозицій щодо участі у комісії. У процесі голосування представник Батьківщини зробив заяву, що він ще не визначився, в якій комісії він хотів би працювати. На першому засіданні ми вислухали інформацію стосовно необхідності внести зміни до регламенту і доручили голові запропонувати календарний графік підготовки нової редакції регламенту та положення про постійні комісії Київради”, - повідомляє Олег Макаров у коментарі Громадському руху ЧЕСНО.

Усього в комісії на сьогодні де-факто 4 членів, троє з яких мають у комісії керівні посади. 
Більшість голосів  належить БПП “Солідарність”. Зокрема це голоси другого заступника - Наталії Маслової, секретаря комісії Ігоря Опадчого і просто члена комісії - Наталії Приходько. 

Ігор Опадчий - юрист та співзасновник юридичної фірми “Гарантія” (разом з Дмитром Крейніним). Крейнін , в свою чергу, є депутатом Київської облради, а також йому, за інформацією у ЗМІ, належить ринок “Лісовий” у Києві. Дмитро Крейнін - син дніпропетровського бізнесмена Олександра Крейніна, котрий займається будівництвом у столиці. 

Влітку 2015 стався скандал, пов”язаний із Опадчим. Мешканці Лісного масиву звинуватили депутата у змові з ПАО “Холдингова компанія Київміськбуд”, а конкретно - у тому, що він підігрує забудовнику, котрий збирається продовжити незаконне будівництво по вул. Кіото, в свою чергу обіцяючи людям побудувати на цьому місці спортивний майданчик. Хоча, як виявилось, майданчик планували встановлювати не там, де просили мешканці.

Депутатку Наталію Приходько можна віднести до команди екс-голови Вадима Столара, який, за інформацією ЗМІ, де-факто курував роботою штабу “Солідарності”. Наталія - заступник начальника патронатної служби КМДА, яка під час передвиборчої кампанії відкривала майданчики Столара. За часів головування у КМДА Володимира Макеєнка, патронатну службу очолював саме Столар. 

Депутат Маслова - юрист за фахом і працівник ТОВ “Юридична компанія “Юс Новітас””, яку заснував у березні 2009 року депутат попереднього скликання Київради Олексій Маловацький.

Єдиний “батьківщинівець” в комісії мав бути першим заступником голови юрист Юрій Дідовець, проте він відмовився і попросив виключити його зі складу постійної комісії з питань регламенту та депутатської етики.

Дідовець визначився з комісією, бажаючи увійти до складу містобудівної, де вже є 23 члени: “До наступної сесії визначуся з комісією, але як адвокат маю вузьку спеціалізацію, містобудування, тому, перш за все, розглядаю комісію містобудування… Також планую ініціювати створення тимчасової комісії з питань учасників АТО та вимушених переселенців: як військовий юрист знаю проблематику з середини”.

Таким чином регламентна комісія контролюється представниками двох політсил - “Самопомочі” та “Солідарності”. 

Ще одна комісія, яку очолив представник “Самопомочі”, - це комісія з питань власності.

Її голосовою став Леонід Антоненко, одесит, юрист за освітою.

Леонід Антоненко встиг попрацювати в Нацбанку: він 26 січня 2015 року очолив департамент реєстраційних питань та ліцензування НБУ, а вже 9 вересня звільнився з посади зі скандалом

Його заступником став Максим Конобас з БПП “Солідарність”. Максим Конобас - член команди Андрієвського.

Конобаса в Києві знають, як господаря стриптиз-клубу "Зірковий носоріг"та власника Солом'янського ринку, крім того в його підпорядкуванні також ресторани "14 Авеню", "Старе сідло" і "Чердак". У Київраді попереднього скликання він був рядовим членом комісії, а зараз він йде на підвищення і буде заступником голови цієї комісії.

Другим заступником голови комісії стала Ганна Свириденко: депутатка пройшла від партії ВО “Батьківщина”. Директор ТОВ «Юридична фірма “Добродії”. Відомо, що вона була радником віце-прем’єр-міністра з питань екології Валерія Вощевського. 

Третій зам Антоненка - Ярослав Діденко з БПП “Солідарність”. Ярослав Діденко на цей раз висувався від “Солідарності”, хоча до попереднього складу ради потрапив як самовисуванець. Працює директором ТОВ “Кияни разом”

Секретар комісії Артеменко Сергій, обраний від партії БПП “Солідарність”.

Члени комісії з питань власності - Андрій Андрєєв БПП “Солідарність”, який раніше був помічником у співголови фракції Леоніда Черновецького Алли Шлапак. Він - перший заступник директора КП “Київблагоустрій”, він також значиться як виконавчий директор "Благодійного фонду "Дорослі для дітей", головою правління якого є інший депутат-мажоритарник від Печерська - Михайло Терентьев. 

Михайло Буділов ВО “Свобода”, на сайті ЦВК написано, що Буділов працював помічником-консультантом Андрія Іллєнка в Апараті ВР.

Юрій Вахель “Самопоміч”, навчався в Українській школі політичних студій. Вахель є директором з розвитку бізнесу компанії ТОВ "НОБЛ РЕСОРСІЗ УКРАЇНА".

Михайло Іщенко БПП “Солідарність”, є виконувачем обов`язків директора КП “Дирекція з управління і обслуговування жилого фонду” Деснянського району Києва. 

Дмитро Калініченко “Єдність”, на минулих виборах до Київради він висувався як мажоритарник від “Правої волі України”. Це дало підстави ЗМІ називати його людиною Василя Хмельницького.  Вадим Сторожук БПП “Солідарність”. Зараз депутат обіймає посаду першого заступника гендиректора Київводоканалу.

Попри головування “Самопомочі” у комісії з питань власності, більшість, а значить і вплив на процес прийняття рішень, залишається за “Солідарністю”. Щодо регламенту, то до 18 грудня кияни можуть надсилати свої пропозиції до Київради.

Автор: Сергій Огородник, журналіст громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]