Знижки від Коломойського: чому політреклама на "плюсах" була вдвічі дешевшою за комерційну

Фото: Знижки від Коломойського: чому політреклама на "плюсах" була вдвічі дешевшою за комерційну

Коломойський заявив, що допомагав кандидатам змагатися з Порошенком, надаючи знижки на рекламу на "1+1". Олігарх і медіавласник запевнив, що телеканал має намір учинити так само й під час парламентської кампанії. Громадський рух ЧЕСНО перевірив нові розцінки телеканалів на період виборів до Верховної Ради. Дані свідчать про те, що розрахунок вартості політичної реклами на "1+1" повернувся до комерційного ціноутворення.

Телеканал "1+1" знизить вартість політичної реклами на період парламентської кампанії. Про це заявив олігарх Ігор Коломойський, який є співвласником медіагрупи "1+1 медіа". Він твердить, що хоче зробити рекламу доступнішою для партій. Таку саму практику канал, за словами Коломойського, застосовував і під час президентської кампанії, аби зрівняти шанси кандидатів та дати їм змогу замовляти стільки ж реклами, як і в Петра Порошенка.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Українська правда".

Коломойський також зауважив, що є другом лідерки ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко, тому допомагатиме їй на парламентських виборах.

"...Тим, що ціни на рекламу будемо намагатися робити прийнятними для всіх. Тому що їхня партія (ВО "Батьківщина", – ред.) не дуже багата. І в Ляшка, напевно, після президентських виборів буде не дуже багатою", – зазначив власник "1+1".

Громадський рух ЧЕСНО перед президентськими виборами публікував розцінки українських телеканалів на політичну рекламу. Прайси були оприлюднені в офіційних виданнях "Голос України" та "Урядовий кур'єр". Ціни на рекламу на "1+1" посіли 6-те місце.

Попри те, що "1+1" системно входить до ТОП-3 каналів за обсягом аудиторії, вартість реклами на ньому під час президентської кампанії була справді меншою, ніж на "СТБ", "Новому каналі" та "ICTV", рейтинги яких є значно нижчими. Маючи сумірну з телеканалом "Інтер" аудиторію, "1+1" продавав рекламний час майже втричі дешевше.

Телеканал "1+1" Ігоря Коломойського за секунду ефіру з 20:00 до 23:00 брав до 1050 гривень у вечірньому прайм-таймі.

Таку ситуацію олігарх теж прокоментував, пояснивши, що розцінки на його каналі були нижчими, аби всі кандидати змогли потрапити в ефір:

"Знизили (ціни, – ред.), щоб усі мали можливість потрапити на телеекран у тому ж обсязі, у якому й Петро Олексійович. Тому що, якщо в нього у фонді лежить мільярд, а в когось – 100 мільйонів, або, навпаки, у нього – 500, а в когось – 50, то, якщо по 30 тисяч, поки він буде скільки хоче потрапляти (в ефір, – ред.), в інших гроші закінчаться. І на інше не залишиться. Це теж тиск грошима. Ми дали можливість усім. Це теж не дешева ціна. Допомогли всім, крім одного".

Нижчі порівняно з іншими топовими каналами розцінки дали змогу, скажімо, Юлії Тимошенко замовити на "1+1" 685 трансляцій своїх роликів. На ТРК "Україна" за той самий період (січень-березень 2019 року) транслювали її ролики 271 раз, а коштувало це кандидатці втричі дорожче.

На вимогу закону телеканали, які мають намір під час виборчої кампанії транслювати політичну рекламу, повинні опублікувати вартість рекламного часу у виданнях "Урядовий кур'єр" та "Голос України". Ціни на рекламу в цей період не можуть перевищувати середнє значення комерційної вартості реклами за попередні 3 квартали. Телеканали зазвичай не оприлюднюють інформації про комерційні розцінки, тож дізнатися, наскільки виборчі прайси "1+1" відрізняються від комерційних, неможливо.

Проте нові ціни, опубліковані каналом "1+1" у "Голосі України", не відповідають словам Коломойського про "знижки" й під час парламентської кампанії. Секунда реклами у вечірньому прайм-таймі коштуватиме до 2250 гривень, тобто в понад 2 рази більше, ніж кілька місяців тому, коли тривали президентські виборчі перегони (до 1050 гривень у вечірньому прайм-таймі). Це може свідчити про те, що, визначаючи ціни на політрекламу в період президентської кампанії, канал "1+1" справді зважав на політичну доцільність, а не орієнтувався на комерційну вартість реклами.

Ігор Коломойський зазначив, що на президентських виборах симпатизував Володимиру Зеленському, Юлії Тимошенко та Анатолію Гриценку. На виборах до парламенту він підтримує всіх, окрім БПП "Солідарність" (нещодавно БПП перейменували на "Європейську Солідарність").

Олігарх визнав, що журналісти "1+1" не роблять про нього негативних сюжетів через "самоцензуру".

"Припустимо, про мене немає якихось негативних репортажів. Ви ж їх не бачите? Але це називається внутрішня самоцензура – їм незручно про власника, акціонера або бенефіціарного власника писати якусь гидоту", – сказав Коломойський.

Нагадаємо, що під час президентської виборчої кампанії понад 60% виборчих фондів було спрямовано саме на телерекламу. Найбільше на телерекламу витратив Петро Порошенко - майже 330 мільйонів гривень. 165,5 мільйона гривень на телерекламу пішло у Юлії Тимошенко. Попри поширене уявлення про те, що Володимир Зеленський вів кампанію передовсім у соцмережах, у офіційній звітності ці витрати не фігурують. Натомість, основною статтею витрат є витрати на ТБ. Володимир Зеленський витратив на телерекламу майже 107 мільйонів гривень.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]