До яких комітетів потрапили нардепи від Львівщини та як голосували в перші 3 дні

Фото: До яких комітетів потрапили нардепи від Львівщини та як голосували в перші 3 дні

Більшість мажоритарників від Львівщини не голосувала за Кабмін, у якому керівником МВС залишився Арсен Аваков. Призначення прем'єра підтримала половина нардепів від регіону.

Обранці виборців Львівської області натиснули на кнопки "за" під час голосування лише за один конституційний законопроект, а саме щодо скасування депутатської недоторканності. Решту конституційних законопроектів авторства Президента Володимира Зеленського більшість львівських мажоритарників не підтримала. 

Один із парламентарів від Львівщини став заступником голови комітету, двох – обрали секретарями. 

12 обраних у мажоритарних округах області народних депутатів увійшли до складу трьох фракцій та однієї депутатської групи у Верховній Раді України. Зокрема, троє (Наталія Піпа, Ярослав Рущишин і Галина Васильченко) долучилися до фракції "Голос", троє (Микола Княжицький, Михайло Бондар, Андрій Лопушанський) – до "ЄС", двоє (Юрій Камельчук та Орест Саламаха) – до "Слуги народу", двоє (Тарас Батенко та Ярослав Дубневич) – до групи "За майбутнє". А двоє (Павло Бакунець із "Самопомочі" та самовисуванець, екс-нардеп від БПП Андрій Кіт) стали позафракційними депутатами.

Як голосували львівські мажоритарники

У перші три дні роботи парламенту (29-30 серпня та 3 вересня) відбулося чимало голосувань, з яких можна виокремити кілька найважливіших.

По-перше, мова про кадрові призначення

Так, за обрання Дмитра Разумкова Головою Верховної Ради України проголосували всі депутати-мажоритарники від Львівської області, крім нардепів з "Європейської солідарності" (Бондаря, Лопушанського та Княжицького). 

Призначення прем'єр-міністром Олексія Гончарука підтримала лише половина обранців Львівщини, а саме депутати від "Слуги народу" (Саламаха, Камельчук), із групи "За майбутнє" (Батенко, Дубневич) та позафракційні Бакунець і Кіт. Нардепи з "Європейської солідарності" голосували "проти", а представники "Голосу", зокрема Піпа, Рущишин та Васильченко, утримались. 

Голосування за Кабмін, у якому міністром внутрішніх справ залишився Арсен Аваков, фігурант низки журналістських антикорупційних розслідувань, не було одностайним. Підтримали це рішення депутати від "Слуги народу" (Саламаха, Камельчук), із групи "За майбутнє" (Батенко, Дубневич) та позафракційний Кіт. Утрималися позафракційний Бакунець і нардепи від "Голосу" Піпа та Рущишин. Депутатка Васильченко з фракції "Голос" була відсутня під час цього голосування. Представники "Європейської солідарності" голосували "проти". 

Зауважимо, що під час розгляду кандидатур та обрання нових членів уряду активісти влаштували під стінами Ради акцію протесту, спрямовану проти повторного призначення Авакова.

Ще одним важливим кадровим рішенням стало призначення новим Генеральним прокурором України Руслана Рябошапки. Його кандидатуру підтримав майже традиційний перелік депутатів ВРУ. "Проти" голосували нардепи з "ЄС". Утрималися позафракційний Бакунець і представники "Голосу". 

По-друге, йдеться про законопроекти щодо внесення змін до Конституції

За законопроект про внесення змін до статті 80 Конституції України проголосували 11 з 12 мажоритарників від Львівщини. Лише представник "Європейської солідарності" Микола Княжицький утримався. Проектом закону №7203, який ще восени 2017 року вніс тодішній Президент Петро Порошенко, передбачено скасування недоторканності народних депутатів. Закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

Далі розглядалися законодавчі ініціативи Президента України Володимира Зеленського

Законопроект №1014 про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад директора НАБУ й директора ДБР) не підтримала більшість народних обранців від Львівської області. Тільки двоє депутатів зі "Слуги народу" проголосували "за". Не голосували позафракційні Бакунець і Кіт. Члени групи "За майбутнє" (Батенко та Дубневич) утрималися. Депутати з "ЄС" і "Голосу" голосували "проти". 

Законопроект №1015 про внесення змін до статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу) підтримали лише 5 з 12 мажоритарників, зокрема депутати від "Слуги народу" та з групи "За майбутнє", а також позафракційний Бакунець. Позафракційний Кіт не голосував, як і нардеп з "ЄС" Лопушанський. На кнопки "проти" натиснули двоє представників "Європейської солідарності" (Княжицький та Бондар), а також мажоритарники від "Голосу". 

Законопроект №1017 про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи) також не підтримала більшість обранців Львівщини. За цей законопроект проголосували депутати від "Слуги народу" Саламаха та Камельчук. Були відсутні під час голосування позафракційний Кіт, нардепи Лопушанський від "ЄС" і Дубневич із групи "За майбутнє". Утрималися позафракційний Бакунець, співголова групи "За майбутнє" Батенко та мажоритарники з фракції "Голос". Депутати від "Європейської солідарності" Княжицький та Бондар голосували "проти". 

Законопроект містить "мовний ценз", вимогу стосовно знання державної мови для обрання народним депутатом України.

Законопроект №1027 про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України) не підтримали 9 з 12 представників Львівщини у Верховній Раді. "За" проголосували депутати від "Слуги народу" та позафракційний Бакунець. Позафракційний Кіт, нардепи Лопушанський від "ЄС" і Дубневич із групи "За майбутнє" були відсутні. Депутат із групи "За майбутнє" Батенко та представники "Голосу" утрималися. Народні обранці від "ЄС" Княжицький і Бондар голосували "проти". 

Законопроект передбачає припинення повноважень нардепів через прогули більш ніж 1/3 засідань без поважних причин і кнопкодавство (неперсональне голосування), а також у разі втрати громадянства України чи виїзду за кордон на постійне проживання.

У яких комітетах працюватимуть народні обранці 

Депутати-мажоритарники від Львівщини отримали посади у трьох комітетах та увійшли до складу восьми комітетів парламенту. 

Дві керівні посади в комітетах дісталися нардепам із фракції "Голос". Зокрема, представниця 115-го виборчого округу Наталія Піпа стала секретаркою Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій, а обранець виборців 117-го округу Ярослав Рущишин став секретарем Комітету ВРУ з питань економічного розвитку. Депутат від 125-го округу та партії "Європейська солідарність" Андрій Лопушанський став заступником голови Комітету ВРУ з питань бюджету.

Найбільше мажоритарників Львівщини, по троє депутатів, увійшли до складу Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг (Михайло Бондар із "Європейської солідарності", позафракційний Андрій Кіт і Юрій Камельчук від "Слуги народу") та Комітету ВРУ з питань бюджету (Орест Саламаха зі "Слуги народу", самовисуванець Тарас Батенко з депутатської групи "За майбутнє" та Андрій Лопушанський від "ЄС"). 

Микола Княжицький з "Європейської солідарності" став членом Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, Галина Васильченко з "Голосу" – членкинею Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. Ярослав Дубневич із групи "За майбутнє" приєднався до Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, а Павло Бакунець із "Самопомочі" увійшов до Комітету ВРУ з питань правової політики.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував два перші дні роботи новообраної Верховної Ради. А також підрахував, кому з львівських мажоритарників голос виборця коштував найдорожче.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]