Ціна голосу перемоги на Львівщині

Фото: Ціна голосу перемоги на Львівщині

У Львівській області, на відміну від багатьох інших регіонів, вибори в мажоритарних округах відбувалися в умовах запеклої конкуренції. Відсотки різниці між кандидатами за кількістю одержаних голосів часто були мінімальними. У підсумку в округах області виграли представники 4 партій та 4 самовисуванці. 

Найменше за один голос виборця заплатив кандидат від "Слуги народу" Юрій Камельчук, котрий переміг у 124-му окрузі. Його ж кампанія виявилася найдешевшою з-поміж переможців-мажоритарників на Львівщині. 

Найбільше витратився висуванець "Європейської солідарності" Микола Княжицький, який балотувався у 116-му окрузі й кошти спрямовував здебільшого на телерекламу. Саме для нього голос виборця став найдорожчим і значно дорожчим, ніж в інших новообраних нардепів.

Громадський рух ЧЕСНО вирішив підрахувати, чия виборча кампанія з-поміж переможців на Львівщині була найефективнішою.

Найдорожчий голос через витрати на телерекламу

Кандидат від "Європейської солідарності", народний депутат ВРУ 8-го скликання від "Народного фронту" Микола Княжицький (116-й округ) інвестував у власну перемогу найбільшу суму з-поміж тих, хто пройшов до парламенту у Львівській області, і зумів здобути підтримку більш ніж 20 тисяч виборців. Кампанія коштувала Княжицькому понад 3,94 млн грн. 

Найбільшою статтею видатків кандидата стало використання засобів масової інформації. На оплату ефірного часу на телебаченні та радіо він витратив понад 3,07 млн грн. 

Ще 218 тис. грн заплатив за зовнішню рекламу на окрузі.

Понад 505 тис. грн Княжицький витратив на виготовлення агітаційної продукції: плакатів, листівок, буклетів тощо. 

Гроші на виборчу кампанію представник "ЄС" отримав від двох медійних структур: ТОВ "Новини-ТВ" (3,3 млн грн), бенефіціарною власницею якого є дружина кандидата Лариса Княжицька, і ТОВ "Еспресо ТВ" (645 тис. грн), бенефіціаром котрого є помічник нардепа Микола Пасько

Голос виборця обійшовся Миколі Княжицькому найдорожче з-поміж новообраних депутатів ВРУ від Львівської області – у більш ніж 196 грн.

Скільки коштував голос представникам "Голосу"

Двоє з трьох переможців від партії "Голос" потрапили до трійки кандидатів, яким голос виборця обійшовся найдорожче. 

Друге місце за ціною голосу в області посіла переможниця у 118-му окрузі – голова міської організації Української Галицької партії (УГП) Галина Васильченко, а третє – підприємець Ярослав Рущишин (117-й округ). 

Щоб перемогти у своєму окрузі Богдана Дубневича, Васильченко вклала в кампанію понад 578 тис. грн. У результаті вона здобула понад 28,5 тис. голосів виборців. 

Найбільше коштів кандидатка спрямувала на послуги ЗМІ – більш ніж 240 тис. грн, ще понад 201 тис. грн витратила на розміщення агітації на носіях зовнішньої реклами, а 50 тис. грн – на проведення двох соціологічних досліджень агенцією "ФАМА". 

У виборчу кампанію Васильченко інвестувала 30 тис. грн власних коштів. Решта понад 548 тис. грн – це добровільні внески від фізичних осіб, серед яких були чоловік-підприємець кандидатки (вклав 60 тис. грн), підприємці, голова ГО "ІМЕД".

Голос виборця коштував Васильченко більш ніж 20 грн. 

Для перемоги у 117-му окрузі Ярослав Рущишин вклав у свою кампанію понад 388 тис. грн. У результаті він одержав майже 20 тис. голосів виборців.

Найбільше грошей витратив на зовнішню рекламу – понад 177 тис. грн, ще більш ніж 95 тис. грн заплатив за послуги ЗМІ. 

Свій виборчий фонд кандидат поповнив 286 тис. грн власних коштів. Решту понад 102 тис. грн становили добровільні внески від фізичних осіб, серед яких був член Української Галицької партії, син заступника міністра освіти Павла Хобзея – Северин. 

Голос виборця обійшовся Рущишину в 19,49 грн. 

Ще однією представницею партії "Голос", котра здобула перемогу на мажоритарці, стала громадська активістка Наталія Піпа (округ №115)

Щоб виграти вибори в окрузі, вона вклала в кампанію понад 342 тис. грн. У результаті отримала більш ніж 25 тис. голосів виборців. 

Найбільше грошей віддала за розміщення агітації на носіях зовнішньої реклами – понад 116 тис. грн. Ще понад 97 тис. грн витратила на послуги ЗМІ. 

У свою кампанію кандидатка інвестувала 30 тис. грн власних коштів. Ще майже 145 тис. грн переказав до виборчого фонду її чоловік Андрій Рущак. Решта – добровільні внески від фізичних осіб – представників УГП. 

Голос виборця коштував Піпі 13,56 грн. 

Скільки витратили "самопомічівець" і кандидат від "Слуги народу"

З-поміж представників інших партій на Львівщині перемогу здобули мер міста Яворів Павло Бакунець від "Самопомочі" (122-й округ) та підприємець Юрій Камельчук від "Слуги народу" (124-й округ)

Аби виграти вибори у 122-му окрузі, Бакунець вклав майже 183 тис. грн. У результаті він одержав понад 13 тис. голосів виборців. 

Найбільше коштів, а саме 98 тис. грн, витратив на "інші послуги", зокрема: 38 тис. грн – на оренду транспортних засобів, майже 30 тис. грн – на транспортні послуги. 

C:\Users\HP8540w\Desktop\Бакунець.png

За рекламу у ЗМІ кандидат заплатив понад 60 тис. грн. 

Цікаво, що 2500 грн Бакунець переказав на рахунок ФОП Володимира Пекара, свого конкурента в окрузі. Пекар набрав трохи більш ніж 3% голосів

C:\Users\HP8540w\Desktop\Бакунець 1.png

У виборчу кампанію кандидат інвестував майже 30 тис. грн власних коштів. Решта 153 тис. грн – це добровільні внески від фізичних осіб (родичів і підприємців). 

Голос виборця обійшовся Бакунцю у 13,61 грн. 

Щоб перемогти у 124-му окрузі, Камельчук вклав найменше з-поміж усіх кандидатів-переможців на Львівщині – лише 6800 грн. Але це виключно його власні кошти.

У результаті він здобув понад 12 тис. голосів. Це дало йому змогу провести найефективнішу кампанію. Голос виборця коштував Камельчуку 0,55 грн, тобто найдешевше в області.

Усі гроші з виборчого фонду пішли на оплату ефірів на місцевому телебаченні. 

Зазначимо, що, крім виборчих фондів самих мажоритарників від "Слуги народу", на перемогу кандидатів від цієї політсили працювала й реклама всієї партії, яка підвищувала їхні рейтинги. Загалом партія витратила на парламентську кампанію близько 114 млн грн. Утім, як повідомляв Рух ЧЕСНО, не всі видатки "Слуги народу" було відображено у звіті партії.

Витрати на кампанію самовисуванців

З-поміж самовисуванців перемогу здобули лідер партії УКРОП Тарас Батенко (округ №123), народні депутати від БПП Андрій Лопушанський (округ №125) та Андрій Кіт (округ №126)

Щоб виграти у своєму окрузі, Батенко вклав у кампанію понад 173 тис. грн. У результаті він одержав майже 36 тис. голосів виборців. 

Найбільше коштів витратив на ЗМІ – понад 119 тис. грн. 

До виборчого фонду кандидат перерахував 80 тис. грн власних коштів. Решту 93 тис. грн становили добровільні внески від фізичних осіб, зокрема представника партії УКРОП, помічника Батенка у ВРУ 8-го скликання Тараса Подвірного

Голос виборця обійшовся Батенку в майже 5 грн. 

Аби перемогти у 125-му окрузі, Лопушанський вклав понад 177 тис. грн. У результаті він отримав більш ніж 19 тис. голосів виборців. 

Найбільше грошей спрямував на друковану агітаційну продукцію – 111 тис. грн. Ще понад 65 тис. грн заплатив за послуги ЗМІ. 

Свою кампанію кандидат фінансував виключно самотужки. 

Голос виборця коштував Лопушанському понад 9 грн. 

Для перемоги у 126-му окрузі Кіт вклав у кампанію понад 319 тис. грн. У результаті набрав більш ніж 19 тис. голосів виборців.

Найбільше коштів витратив на ЗМІ – понад 178 тис. грн. 

Свою кампанію кандидат оплачував самостійно. 

Голос виборця обійшовся Коту в майже 17 грн. 

Звітів трьох кандидатів немає на сайті ЦВК

Нам не вдалося порахувати ціну голосу для переможців в округах №№119, 120 та 121, адже на момент виходу публікації остаточних фінансових звітів цих кандидатів на сайті ЦВК не було. 

В ОВК округу №119 нас повідомили, що остаточні фінзвіти було передано до ЦВК ще 5 серпня. Ми звернулися до переможця в цьому окрузі – нардепа ВРУ 8-го скликання від "Народного фронту", представника "Європейської солідарності" на цьогорічних виборах Михайла Бондаря, але на час опублікування цього матеріалу відповіді не отримали. 

В ОВК округів №№120 та 121 на наші телефонні дзвінки не відповіли. 

Ми звернулися до переможця в окрузі №120 – чинного народного депутата від БПП, самовисуванця Ярослава Дубневича, проте на час виходу публікації відповіді не одержали.

Також Рух ЧЕСНО звернувся до переможця в окрузі №121 – представника "Слуги народу" Ореста Саламахи. У коментарі він підтвердив, що надсилав свій звіт до ОВК. На прохання переслати звіт нашій організації він написав: "При всій повазі зараз не можу так, як провожу час з сім'єю". 

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО розповідав про 13 аномальних округів для "Слуги народу" та створив мапу переможців у мажоритарних округах.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]