Київрада допомагає “батьківщинівському” забудовнику зводити висотку в центрі впритул до скверу (доповнено)

Фото: Київрада допомагає “батьківщинівському” забудовнику зводити висотку в центрі впритул до скверу (доповнено)

Земельна комісія Київради погодила поновлення договору оренди земельної ділянки “батьківщинівському” забудовнику, який збирається звести багатоповерхівку в центрі міста впритул до скверу імені Чкалова.

Відповідне рішення земельна комісія прийняла з другої спроби 14-ма голосами за при двох проти.

“Свободівець” і член комісії Володимир Назаренко, який позиціонував себе противником будівництва біля скверу і спершу домігся зняття питання з порядку денного, під час повернення питання в порядок денний вийшов із зали. Назаренко попросив надіслати йому відео, щоб він зміг прокоментувати, чому вийшов саме в цей момент. 

Очевидно, що комісія триває… більше 6-ти годин. Очевидно, що всидіти більше 6-ти годин на одному місці неможливо… Можете мені сказати хронометраж відео, я подивлюся, про що ви говорите, бо мені зараз не зовсім зрозуміло…” - каже Назаренко.

Таким чином комісія дозволила ТОВ МЖК Оболонь і суборендатору ТОВ Ділайвест забудовувати земельну ділянку. 



Забудовника ТОВ Ділайвест “Наші гроші”  пов’язують із із співзасновницею будівельної компанії "Stolitsa Group" Владою Молчановою, яка була довіреною особою кандидата в президенти Юлії Тимошенко по Святошинському району Києва.
Владислава Молчанова є бізнес-партнером депутата Київради від "Батьківщини" Дениса Москаля.

На відео трансляції із засідання земельної комісії в момент повернення питання до порядку денного з’являється чоловік, схожий на депутата Москаля. 

Відповідно до чинного генерального плану в центральному історичному ареалі будівництво не має перевищувати 27 метрів.

При цьому впритул до скверу імені Чкалова забудовник збирається звести 14-поверхівку заввишки 56 метрів.

На візуальному моделюванні видно, як висотка спотворює вигляд на парк.


Депутат Київради від БПП "Солідарність" і член земельної комісії Владислав Турець, який голосував проти зауважує, що такі рішення не повинні прийматися.

Подібні проекти рішень є ганебними для всього місцевого самоврядування і мали б зупинятися на стадії формування документу, а саме в Департаменті земельних ресурсів, звідки цей жах вийшов! Я не уявляю, як же треба ненавидіти місто Київ, щоб підписувати подібні документи. Не дивно, що в Департаменті земельних ресурсів керівником є людина, яка до цього працювала землевпорядником у Сумах і гадки не має про цінність і духовність цього місця для киян", - каже Турець.

Зауважимо, що згідно з проєктом нового генерального плану, сквер є зеленою зоною загального користування і входить до туристичної зони в центрі міста.

Ніякої нової забудови навіть поблизу скверу проєкт генплану не фіксує. 

Фонтан, який знаходиться у сквері, є пам’яткою містобудування та архітектури місцевого значення. Це комплекс старого київського водогону.



Доповнено:

Володимир Назаренко
, переглянувши відео голосування, коментує, що не розумів, яке питання повертають у порядок денний. 

По хронометражу в самій трансляції я побачив, що рішення приймалося десь о 15:50. Я зайшов на свій Фейсбук, а в мене в телеграм-каналі на моєму Фейсбуці о 16:05 я опублікував допис про те, що нам вдалося відстояти чкалівський сквер як інформацію про те, що було вранці… Це відбулося підступно. Голова комісії, очевидно, розуміє, що він робить, саме тоді, коли немає громадськості, яка може відповідно зреагувати”, - зауважує Назаренко.

Рух ЧЕСНО поцікавився в голови земельної комісії Олександра Міщенка, на чиє саме прохання скандальний пункт повернули в порядок денний для розгляду на засіданні.

Не можу вам сказати. Там було декілька пропозицій, і не тільки з цього питання. Кожен депутат, який є членом комісії, може таку пропозицію поставити і мій обов’язок як голови комісії її поставити на голосування", - відповідає Міщенко. 

Міщенко, який голосував за поновлення договору оренди забудовнику, ініціює виїзну нараду з цього питання, посилаючись на значний суспільний резонанс. 

Якщо йдеться про поновлення договору оренди без якихось змін, то згідно з положенням щодо поновлення договору оренди комісія може приймати рішення підтримати чи не підтримати висновок, який готує Департамент земельних ресурсів щодо продовження договору оренди. Але ви повинні розуміти. Ніхто сквер не забирає, ніхто в сквері не буде будувати. Доки я живий, там будувати ніхто нічого не буде. На сьогодні я почав розбиратися більш детально. Тому в середу о 12-й годині на вул. Гончара, 55 буде робоча нарада з депутатів КМР. Я запросив служби КМДА - Департамент земельних ресурсів, Київблагоустрій, Київзеленбуд, Департамент містобудування та архітектури, а також ДАБІ на нараду, щоб ми чітко розуміли, які межі скверу... Я ніколи не підпишу висновок щодо продовження оренди, доки я не розберуся досконально в цьому питанні”, - резюмує голова комісії. 
 


Нагадаємо, Рух ЧЕСНО  досліджує ризики та загрози нового проєкту генплану для міста й киян. Приймаємо ваші зауваження та пропозиції: [email protected].


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]