6,3 млн грн з міського бюджету на премії для працівників та збільшення патронатної служби мера Франківська в 5 разів

Фото: 6,3 млн грн з міського бюджету на премії для працівників та збільшення патронатної служби мера Франківська в 5 разів

Через патронатну службу Руслана Марцінківа, оминаючи законодавчі норми, без конкурсу на різні посади у виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради призначили 51 людину. У самій патронатній службі постійно працює понад десяток людей, які одержують мінімальну заробітну плату, проте мають чималі щомісячні премії – найбільша з них сягнула 50 тисяч гривень. Порівняно з 2015 роком, коли було троє працівників, штат патронатної служби зріс у 5 разів – зараз там працюють на постійній основі 15 осіб. Утримання патронатної служби протягом 5 років коштувало платникам податків 6,3 мільйона гривень.

Рух ЧЕСНО проаналізував роботу патронатних служб міських голів 13 обласних центрів. Оскільки одним з основних завдань патронатної служби є комунікація з містянами, оцінювали кількість працівників таких служб відносно кількості населення цих міст. Наприклад, у Львові, де мешкають близько 712 тисяч осіб, пресслужба (вона повідомляє громаду про діяльність виконавчої влади) налічує 10 співробітників, а в Тернополі, котрий, як і Франківськ, очолює мер-свободівець, у відділі зв’язків із громадськістю та ЗМІ є лише 5 працівників за населення 216 тисяч мешканців.

Патронатна служба міського голови Франківська Руслана Марцінківа висвітлює інформацію про діяльність міської ради та мера. Її працівники відповідають за комунікацію з медіа й мешканцями. Згідно з нормами чинного законодавства, співробітників патронатної служби беруть на роботу без конкурсу. Мер Руслан Марцінків, зловживаючи службовим становищем, переводить цих працівників з патронатної служби на інші посади у виконавчих органах. У такий спосіб Марцінків оминає закони “Про місцеве самоврядування в Україні” та “Про службу в органах місцевого самоврядування”, що передбачають конкурсний відбір співробітників виконавчого комітету. Загалом на заробітну плату працівників патронатної служби міського голови Івано-Франківська від грудня 2015-го до вересня 2020 року витратили 6 312 572 гривні з міського бюджету. 

Протягом 5 років існування патронатної служби Руслана Марцінківа 51 її працівника перевели на інші посади у виконавчих органах міської ради. Ці люди працювали в патронатній службі мера приблизно місяць чи два, а далі переходили на інші посади без конкурсу, а звичайним переведенням. Таку схему Марцінків використовує для оминання чинного законодавства. Призначення на посади в органах місцевого самоврядування на конкурсних засадах передбачене, зокрема, законами "Про місцеве самоврядування в Україні" та "Про службу в органах місцевого самоврядування". Поза конкурсом міські голови мають право брати працівників у свою патронатну службу. 2017 року видання “КУРС” вже проводило розслідування щодо призначення керівників відділів і департаментів “транзитом” через патронатну службу. Тоді впродовж двох років при владі Руслан Марцінків не призначав жодного конкурсу на посади керівників департаментів чи відділів – усіх очільників переводили на ці посади з патронатної служби. Рух ЧЕСНО дослідив роботу цього органу протягом усіх 5 років каденції міського голови.

Рух ЧЕСНО зробив запит на надання публічної інформації щодо кількості співробітників патронатної служби, розміру їхніх зарплат і преміювання. Згідно з отриманою відповіддю, майже всі працівники, крім очільниці служби Вікторії Дротянко, одержують мінімальну заробітну плату. Проте щомісяця вони отримують також премії, які зазвичай навіть перевищують суму зарплати. Кілька разів на рік співробітникам патронатної служби виплачують значні премії – від 16 тисяч до 50 тисяч гривень. 

Станом на жовтень 2020 року в патронатній службі Руслана Марцінківа налічується 15 працівників. Ще дві особи працювали там від одного до п’яти днів. Загалом за 8 місяців цього року на зарплати та премії співробітників патронатної служби з міського бюджету витратили 1 327 532 гривні. Усі працівники патронатної служби, крім її керівниці Вікторії Дротянко, мають мінімальні оклади, але щомісяця отримують премії в розмірі окладу, а то й більше. Зокрема, 9 працівників одержали разово місячні премії від 20 тисяч до 31 тисячі гривень. 

Софія Ціховська була співробітницею патронатної служби лише в лютому 2020 року. Судячи з її посадового окладу в розмірі 1275 гривень та премії в сумі 1380 гривень, працювала вона щонайбільше тиждень. Того самого місяця Ціховська подала декларацію як кандидатка на посаду головного спеціаліста Управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Світлана Криворучко в патронатній службі працювала тільки один день у березні, а вже в липні цього року Руслан Марцінків нагородив її грамотою своїм розпорядженням, у якому Криворучко зазначена як заступниця начальника Управління економічного та інтеграційного розвитку. 

Для порівняння: до грудня 2015 року (саме у грудні офіційно розпочалася каденція Руслана Марцінківа) патронатна служба міського голови Віктора Анушкевичуса налічувала лише трьох працівників, ще двоє пропрацювали там по два місяці. На виплату зарплат і премій з міського бюджету спрямували 181 011 гривень. 

Торік у патронатній службі мера було 17 працівників, і 12 з них працювали на постійній основі. З бюджету міста на їхні зарплати та премії витратили 1 718 101 гривню. 

У патронатній службі 2019 року працювали секретарки сільрад двох сіл, що увійдуть до Івано-Франківської ОТГ. Тепер уже екссекретарка Березівської сільської ради Руслана Козінчук пропрацювала в патронатній службі місяць, а далі перейшла на посаду адміністратора ЦНАПу. А секретарка виконавчого комітету Черніївської сільської ради Христина Шкробач (2018 року змінила прізвище – до того була Приймак) пропрацювала в патронатній службі лише два місяці. Причому, судячи із зарплатної відомості та декларації Шкробач, за другий місяць роботи в патронатній службі вона отримала соціальну допомогу від міської ради в розмірі понад 42 тисячі гривень. Наталія Коростіль була секретаркою Підпечерівської сільської ради, після місяця роботи в патронатній службі стала адміністраторкою Підпечерівського ЦНАПу. 

Чинний кандидат у депутати міської ради від “Європейської солідарності” Мирослав Федорків у лютому 2019 року працював у патронатній службі, а потім очолив управління комунальної політики Департаменту ЖКГ та благоустрою. Тетяна Нестерук, теж відпрацювавши місяць у патронатній службі, стала провідним спеціалістом служби оперативного реагування міськвиконкому. 

Протягом 2018 року в патронатній службі Руслана Марцінківа працювали 19 осіб, 10 з них – на постійно, ще 9 – по одному або по два місяці. На заробітну плату та преміювання цих співробітників витратили 1 563 653 гривні.

Усі 9 зазначених працівників перешли на посади в інших органах виконавчої влади Івано-Франківської міськради. Ольга Шендрик обійняла посаду заступниці директора Департаменту освіти й науки. Петро Николаїв став головним бухгалтером у Департаменті молодіжної політики та спорту. Лілія Крехович 2018 року обіймала посаду заступниці начальника відділу в УКБ міськвиконкому. Ексдепутат Івано-Франківської міськради від ВО “Свобода” (2010-2015) Ігор Максимчук з патронатної служби перейшов на місце очільника Департаменту освіти та науки. Ірина Бованко стала державним реєстратором у відділі з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, таку саму посаду обійняла й Віра Гелеван. Чинний депутат міськради від “Свободи” Василь Скиданчук з патронатної служби перейшов працювати заступником директора Департаменту ЖКГ та благоустрою. Мар’яна Курпата 2018 року перейшла на посаду провідного спеціаліста архівного відділу. А Віра Біла після роботи в патронатній службі певний час очолювала експертно-аналітичний відділ виконкому. 

Упродовж 2017 року патронатна служба налічувала 29 працівників. З них 12 працювали там постійно, тобто більш ніж два місяці. Загалом на заробітну плату та премії співробітників служби з міського бюджету за 2017 рік витратили 1 233 287 гривень. 

17 осіб, котрі працювали 2017 року в патронатній службі, перевели на різні посади виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Марія Бойко стала начальницею Управління охорони здоров’я, Алла Вацеба – її заступницею, а Ірина Кобельськаголовною бухгалтеркою. Ростислав Будзик став головним спеціалістом експертно-аналітичного відділу, Христина Дзюбак очолила відділ ведення Державного реєстру виборців Івано-Франківської міської ради. Олег Королик перейшов на посаду заступника директора Департаменту культури, Валентина Часник стала спеціалістом І категорії в цьому департаменті. Олег Крушельницький перейшов на посаду заступника директора Департаменту освіти й науки. Світлана Лонгус стала провідною спеціалісткою виконавчого комітету, Мар’ян Сторожукголовним спеціалістом цього органу, а Христина Юрчук отримала посаду помічниці заступника міського голови. Мар’яна Петрина після роботи в патронатній службі стала головною спеціалісткою відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, Валерій Протасголовним спеціалістом відділу благоустрою, а Віта Сліпак головною спеціалісткою з питань зовнішньої реклами. Лідія Скрипник обійняла посаду начальниці відділу муніципальної інспекції з благоустрою. Галина Балагура з патронатної служби перейшла в Управління капітального будівництва, де стала головною бухгалтеркою. 

2016 року патронатна служба Руслана Марцінківа налічувала 25 працівників, причому на постійній основі там працювали лише 7 людей, а решта 18 – по одному місяцю. Серед таких працівників був, наприклад, Роман Галіпчак, який за дивним збігом обставин прийшов до патронатної служби у грудні 2016-го й того самого місяця очолив Управління капітального будівництва виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Також по місяцю в патронатній службі працювали теперішній спеціаліст відділу промисловості та розвитку підприємництва Василь Павелко, очільник Департаменту освіти й науки Ігор Смаль, головна спеціалістка Департаменту культури Лілія Кабат, очільниця цього департаменту Надія Загурська й тодішній головний архітектор міста Дмитро Нижник

З-поміж 18 працівників, котрих після роботи в патронатній службі перевели на інші посади в органах виконавчої влади, до ВО “Свобода” мають прямий стосунок такі люди: Андрій Тютюник, який 2015 року балотувався до Івано-Франківської міської ради, став заступником директора КП “Івано-Франківськелектроавтотранс”; Ігор Смаль 2015-го висувався до Ніжинської міськради від ВО “Свобода”; Надія Загурська 2015 року була у виборчому списку “Свободи”; разом з нею балотувався й Володимир Гаргат, котрий 2016-го через патронатну службу обійняв посаду заступника директора Департаменту освіти й науки. 

На заробітну плату та премії 7 постійним співробітникам патронатної служби 2016 року з міського бюджету витратили 429 739 гривень, а на працівників, яких за місяць роботи перевели на нові посади, – ще 40 260 гривень. 

Патронатні служби міських голів створюють для налагодження комунікації мерів з різними верствами населення міста, а також для висвітлення інформації про діяльність міських рад. Проте в Івано-Франківську патронатну службу використовують для працевлаштування наближених до міського голови та ВО “Свобода” осіб керівниками відділів і службовцями виконкому без конкурсного відбору, порушуючи таким чином українське законодавство. 

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО писав, що у Франківську політики почали “працювати” з потенційними виборцями задовго до офіційного старту виборчої кампанії.

На промоцію міського голови Руслана Марцінківа з місцевого бюджету витратили 38 мільйонів гривень

Крім того, Рух ЧЕСНО підготував огляди таких політичних партій: УДАР, “Слуга народу”, “Голос”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина”, Партія Шарія, “Перемога Пальчевського”, “За майбутнє”, “Свобода”, “Народний контроль”, “Народний фронт”, “Наш край”, “Демократичний альянс”, “Національний корпус”, “Громадянська позиція”, “Основа”, “Самопоміч”, Радикальна партія Олега Ляшка, “Опозиційний блок”, Аграрна партія України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]