Регламентний комітет не реагуватиме на “кнопкодавство” в комітеті Клочка: не має на те повноважень

Фото: Регламентний комітет не реагуватиме на “кнопкодавство” в комітеті Клочка: не має на те повноважень

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради не реагуватиме на інцидент на засіданні Комітету з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у відеорежимі 18 листопада 2020 року, коли замість народного депутата від “Слуги народу”, мажоритарника з Херсонщини Володимира Іванова шість разів проголосувала стороння особа. Таку відповідь на своє звернення Рух ЧЕСНО отримав від голови регламентного комітету Сергія Кальченка (фракція “Слуга народу”).

Відразу після того, як на засіданні Комітету з питань держвлади стався вищезазначений інцидент, Рух ЧЕСНО звернувся до Комітету з питань Регламенту з проханням оцінити дії Іванова, котрий, порушуючи закон про комітети ВРУ, дав змогу сторонній людині проголосувати замість нього. Також ми попросили поінформувати Комітет з питань держвлади щодо легітимності чи нелегітимності рішень, ухвалених шляхом неособистого голосування нардепа.

Проте у регламентному комітеті відмовилися якимось чином реагувати на інцидент з Івановим – послалися на те, що не мають відповідних повноважень.

“Комітет не уповноважений здійснювати контроль за діяльністю інших комітетів Верховної Ради, зокрема щодо порядку організації засідань комітетів, виявлення можливих порушень під час їх проведення, а також давати оцінку діям народних депутатів – членів комітету та встановлювати легітимність прийнятих іншим комітетом рішень”, – зазначив голова комітету Сергій Кальченко в листі-відповіді.

Водночас він зайвий раз нагадав, що члени комітету на засіданні в режимі відеоконференції повинні голосувати “особисто і відкрито шляхом підняття рук та висловлення своєї позиції “за”, “проти” чи “утримався”. Саме цю вимогу нардеп Іванов на засіданні свого комітету якраз і порушив.

Нагадаємо, 18 листопада на засіданні Комітету ВРУ з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, котре відбувалося в режимі відеоконференції, замість члена комітету – депутата від “Слуги народу” Володимира Іванова шість разів проголосувала невідома особа, ймовірно, жінка. Два з цих шести голосувань стосувалися президентського законопроєкту про всеукраїнський референдум. Голова комітету Андрій Клочко підміни нібито не помітив.

Голосування сторонньої особи замість народного депутата на засіданні комітету є прямим порушенням закону “Про комітети Верховної Ради України”.

Також нагадаємо, що генеральний прокурор Ірина Венедіктова відмовила у відкритті кримінального провадження за фактом кнопкодавства народного депутата Андрія Іванчука на пленарному засіданні ВРУ 5 листопада. Рух ЧЕСНО в суді домагатиметься, аби Венедіктова таки внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо порушення нардепом процедури голосування (ст. 364-2 КК України).


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]