Фінальні результати місцевих виборів: “Батьківщина” найкраще кандидувала, а ЄС лідирує у радах областей та облцентрів

Фото: Фінальні результати місцевих виборів: “Батьківщина” найкраще кандидувала, а ЄС лідирує у радах областей та облцентрів

Найкращу спроможність до кандидування на місцевих виборах 2020 року з-поміж парламентських партій продемонструвала “Батьківщина”, яка висунула кандидатів до 91,6% усіх місцевих рад України. Водночас політсила Юлії Тимошенко за відсотком мандатів, здобутих в облрадах і міськрадах обласних центрів, посіла лише четверте місце.

З іншого боку, “Європейська солідарністьПетра Порошенка кандидувала лише до 68,1% рад (четверте місце з-поміж парламентських партій), проте є лідером за відсотком мандатів у облрадах і міськрадах обласних центрів. Натомість політсила президента України Володимира ЗеленськогоСлуга народу” посіла друге місце і за спроможністю до кандидування, і за представництвом у згаданих радах.

Таких висновків дійшов Рух ЧЕСНО у своєму дослідженні щодо успіхів шести парламентських партій на минулорічних виборах.

На виборах-2020 найкращу спроможність до кандидування продемонстрували три парламентські партії – “Батьківщина”, “Слуга народу” та “За майбутнє”. Ці політсили висунули кандидатів до більш ніж половини всіх рад в Україні та до більш ніж половини рад на кожному з п’яти рівнів (облради, райради, райради в містах, ради громад з більш ніж та менш ніж 10 тисячами виборців).

В основі такої спроможності кожної з трьох партій лежали різні чинники. Для “Батьківщини”, найстарішої з-поміж цих політсил, таким чинником була розгалужена мережа осередків по всій Україні, для “Слуги народу” – статус партії президента та наявність монобільшості (хоч останнім часом і номінальної) у Верховній Раді, для “За майбутнє” – статус нової політсили й потужна медійна підтримка.

Водночас найгіршу спроможність до кандидування з-поміж парламентських партій продемонстрував “Голос”, який на виборах-2020 претендував на мандати лише у 14,2% рад. Можна припустити, що для цієї політсили далися взнаки нерозвиненість мережі осередків та суттєве падіння рейтингу протягом останнього року.

 

Якщо оцінювати парламентські партії за відсотком здобутих мандатів у облрадах і міськрадах облцентрів, то тут лідером є “Європейська солідарність”. Також політсила Петра Порошенка має найбільший сукупний відсоток мандатів у міськрадах обласних центрів – 17%. Натомість “Слуга народу” може похвалитися найбільшим сукупним відсотком мандатів у облрадах – 17,7%.

Окрім того, “Слуга народу”, “Батьківщина” й “За майбутнє” краще представлені в облрадах, ніж у міськрадах облцентрів, тоді як ЄС, ОПЗЖ і “Голос” – навпаки.

Детальніше про успіхи парламентських політсил на місцевих виборах читайте в матеріалі Руху ЧЕСНО “Вибори-2020: у кого з парламентських партій найуспішніша кампанія?

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував результати місцевих виборів, аби з’ясувати, як реформа децентралізації та Виборчий кодекс вплинули на формування влади у громадах. Окрім того, на прикладі новообраної Київради ми перевірили, чи спрацювало на цих виборах гендерне квотування, а також з’ясували, чи варто запровадити можливість двотурових виборів мера в малих містах.

Також Рух ЧЕСНО проаналізував ТОП-50 найсильніших кандидатів у обласні ради на виборах-2020.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]