Чому у Миргородській міськраді немає опозиції?

Фото: Чому у Миргородській міськраді немає опозиції?

"Опоблок", попри свою назву, підтримує 99% поставлених на голосування питань. Майже в унісон із ним голосують "Рідне місто" й "Радикальна партія". Представниця "радикалів" обіймає посаду секретаря Миргородської міськради.

Трійка найопозиційніших політсил не змінюється другий рік. Депутати стверджують, що в раді немає опозиції та коаліції — відповідно, депутатам і меру ніщо не заважає виконати обіцяне громаді у 2015 році.

Поіменне голосування дає розуміння, як працює опозиція в міськраді. Громадський рух ЧЕСНО звів результати поіменного голосування та склав рейтинг опозиційності фракцій у Миргородській раді.

Також про коаліційні домовленості свідчить і кадрова політика в раді.

Мер міста Сергій Соломаха наразі офіційно безпартійний. На посаду мера висувався від БПП "Солідарність". Перший заступник мера Сергій Швайка також представник провладної партії.

Заступник мера Борис Баришполець на позачергових виборах у 2014 році балотувався до Верховної Ради від партії Сергій Тігіпка "Сильна Україна". У результаті від цього мажоритарного округу до парламенту потрапив самовисуванець Олег Кулініч.

Керуюча справами виконавчого комітету міської ради Антоніна Нікітченко представляє "Рідне місто". Секретар міськради Наталія Гирка входить до фракції "Радикальної партії".

Без фракції, але в опозиції

У 2016 році в Миргородській міськраді відбулося 15 сесійних засідань, з них 10 — чергових, на яких у середньому розглядали по 145 питань. На позачергові сесії зазвичай виносили 1-4 питання.

Найбільш опозиційною політсилою в Миргородській міськраді у 2016 році було ВО "Громада". Власної фракції в раді об’єднання не має. У середньому депутати від «Громади» не підтримують 6,2% питань.

Наступними йдуть "Батьківщина" та "Свобода". До уваги було взято голосування "проти" та "утримався" кожного члена фракції.

Натисніть для збільшення

Найопозиційнішою депутаткою виявилася Валентина Сиверин. Вона утримувалася або голосувала "проти" у майже 8% питань.

Сиверин говорить, що вони з однопартійцями займають опозиційну позицію. Формувати в раді опозицію з іншими фракціями не планують.

 

Ми по отдєльності. Ми самі по собі. Ми незалежні", — каже Сиверин.

 

Для порівняння, найбільша партія у Харківській міськраді — "Самопоміч" — утримується або голосує "проти" у середньому в 23% питань.

Під час голосування за бюджет на 2017 рік утрималися лише двоє присутніх у залі депутатів від "Свободи" — Шаніна і Супруненко.

Стабільна трійка опозиції

У 2017 році рада голосувала 642 рази. Відбулося 15 сесій, з них 10 — чергових. На засіданнях розглядали в рази менше питань, аніж у 2016 році, — в середньому 60 питань за сесію.

Чергові сесії тривають у середньому 7,5 годин. На розгляд одного питання витрачають близько 10 хвилин. З середини 2017 році в раді ведуться онлайн-трансляції засідань комісій та сесій. Архів записів зберігається на сайті ради.

У 2017 році трійка найопозиційніших політсил залишилася тою самою, що й у 2016-му. Але на перше місце за результатами поіменного голосування вийшла "Батьківщина". "Свобода" традиційно займає другу позицію. Порівняно з 2016 роком рівень опозиційності цих партій зріс — на 4 та 3 відсотки відповідно.

Натисніть для збільшення

Порівняно з 2016 роком у 2017-му зросла кількість депутатів, не згодних із проектом бюджету. Під час голосування щодо нього утрималися 8 місцевих обранців. Зокрема, одноголосно не підтримали рішення фракція "Свобода", двоє представників "Громади" — Сиверин і Карбан, а також "батьківщинівці" Шокало, Яковлєв і Сіряк.

Голова фракції "Батьківщини" Андрій Сіряк коментувати свою з колегами позицію телефоном відмовляється. Натомість запрошує журналістів ЧЕСНО приїхати до Миргорода особисто і навіть обіцяє влаштувати зустріч із партійцями.

Найбільш опозиційним депутатом у 2017 році був батьківщинівець Олександр М’якота. Сам депутат заперечує, що перебуває в опозиції до влади.

 

А хто Вам сказав, що я є опозиційний депутат? З чого ви взяли, що це (голосування "проти" або "утримався" — прим. авт.) опозиція? Це позиція господарницька, мій опит роботи, а не опозиція".

 

Найбільш провладними залишаються "Опоблок", "Радикальна партія" і "Рідне місто". Це означає, що ці політичні сили беруть на себе повну відповідальність за те, як розвивається місто.

Голова фракції "Опозиційного блоку" Валентина Прокопенко каже, що з представниками інших політсил не домовляються про голосування, радяться лише всередині партії.

 

Ми ж чуємо, як вони говорять. Стараємося, щоб була якась реальна допомога іменно громаді. Щоб це не було врозріз, що той у ліс, той у плуг, той по дрова. А на опозицію і коаліцію не поділено".

 

Для порівняння, у Дніпропетровській облраді "Опоблок" є найопозиційнішою фракцією.

Голова фракції "Рідне місто" Сергій Горобець також наголошує, що під час голосування керується лише власними переконаннями, наскільки корисним буде це рішення для міста.

 

Для мене такого питання немає, що таке більшість, що таке меншість. Я не стороннік такого. У нас такого немає".

 

У "Радикальній партії" засідання відвідує фактично лише секретар ради Наталія Гирка. Її колега по партії Хачатур Хачатрян нині перебуває під вартою — його підозрюють у вбивстві іншого депутата Миргородської міськради Олега Супруненка. А очільник фракції Ярослав Місяць узагалі не з’являється в раді.

Нагадаємо, що найбільш опозиційною фракцією в Полтавській обласній раді за результатами голосувань у 2017 році є "Свобода". "Свободівці" голосували "проти" або утрималися під час 9,6% голосувань. У 2016 році найбільш опозиційними були "радикали": вони голосували "проти" або утрималися під час 5% голосувань

Також Громадський рух ЧЕСНО аналізував роботу Миргородської міськради у 2017 році та виявив прогульників і кандидатів на відкликання.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]