Як кандидати в Президенти агітують на Вінниччині

Фото: Як кандидати в Президенти агітують на Вінниччині

Реєстрація кандидатів у Президенти України закінчилася. На цих виборах їх рекордна для України кількість – 44. Детальна інформація про кожного з них є на сайті Руху ЧЕСНО.

Високопосадовці Вінниччини в робочий час агітували за чинного Президента. На громадському форумі на підтримку кандидата Порошенка нардеп від "БПП" розповідав про те, як голосуванням 2014 року врятували країну під час боїв, а журналісти вирізали зі спільних фотографій присутню на заході екс-регіоналку. Володимир Зеленський у Facebook перепросив через зірваний концерт, який йому заборонило провести у своїй концертній залі Міністерство оборони України. Олег Ляшко пообіцяв ладижинцям розмитнення авто з європейськими номерами за 500 доларів та підвищення пенсій удвічі. Він побував на теплоелектростанції, що належить Ахметову.

Як минули для кандидатів у Президенти перші тижні агітації на Вінниччині, перевіряли учасники Громадського руху ЧЕСНО.

Порошенка підтримали ГО, які фінансують з місцевого бюджету

8 лютого у Вінниці відбувся форум "Громадська ініціатива Вінниччини: #Команда_Порошенка – "МИ РАЗОМ 20 років: 1998-2019". Після заходу меморандум про підтримку кандидатури чинного Президента підписала 21 громадська організація. Щонайменше 8 з них фінансують з місцевих бюджетів.

Задля підтримання команди Петра Порошенка народний депутат-кнопкодав Григорій Заболотний пропустив сесійне засідання. Про це свідчать дані електронної реєстрації на сайті ВРУ.

Заболотний, який по суті став VIP-агітатором Порошенка на Вінниччині, пройшов до парламенту за списком "БПП", де був під номером 27. Під час форуму він розповів, що 2014 року країну не було кому захищати:

"Люди, які поруч, не знають, що робить Президент… А я кажу: "Петре Олексійовичу, а чому люди про це не знають? Чому глава Адміністрації Президента не розповідає про це?" А я про це знаю. Коли це сталося 2014 року, на вулицях ішли бої ...У ВР вимкнули світло, тепло, і нас зібралося 38 осіб. До вечора назбирали 228 та ухвалили рішення про те, що треба обороняти країну. І подивіться, що було. Ми не могли в ті часи зібрати 3 тисячі солдатів на всю Україну. На 46-мільйонну державу в Україні не було 3 тисячі солдатів. Сьогодні маємо майже 200-тисячну армію".

Залучення VIP-агітаторів з кола нардепів – доволі поширена практика. Так, на Київщині за Анатолія Гриценка агітував Віктор Чумак, а за Андрія СадовогоОлег Березюк. Народні депутати задля цього пропустили засідання й голосування в парламенті.

Але якщо за інших кандидатів агітували нардепи, то в Порошенка учасники Руху ЧЕСНО помітили дещо інших VIP-агітаторів – так званий адмінресурс.

Щоб підтримати команду Порошенка, свої робочі місця посеред робочого дня залишали голова Вінницької ОДА Валерій Коровій, його перший заступник, очільник Вінницької територіальної партійної організації "Солідарність" Андрій Гижко, мер Вінниці Сергій Моргунов, ректорка Вінницького державного університету ім. М.Коцюбинського Наталія Лазаренко, головний лікар обласної лікарні ім.Пирогова Олександр Жупанов.

Також на форумі на підтримку Порошенка виступала депутатка обласної ради від "БПП" Людмила Станіславенко, яку пов’язують з дерибаном Вишенського озера та 10 гектарів вінницького лісу.

Під час форуму 21 громадська організація з Вінниччини підтримала Порошенка як кандидата в Президенти. Перелік цих ГО опубліковано на сайті Вінницької територіальної парторганізації "Солідарність".

Серед них і ГО "Розвиток. Розвиток", яку очолює дружина заступника керівника Державного управління справами Сергія Борзова. У травні 2018 року журналісти Громадського руху ЧЕСНО знайшли в Ірини Борзової бізнес в окупованому Криму.

Також чинного Президента підтримала ГО "Вінницький міський комітет молодіжних організацій", засновником якої, згідно з даними YouControl, є Андрій Гижко.

Окрім того, меморандум на підтримку Порошенка підписали такі громадські організації: ГО "Гармонія", ГО "Паросток", асоціація "Відкриті серця", ГО "Молодіжна біржа праці", ГО "Вінницька обласна рада жінок України". Усі вони одержують бюджетні кошти. Ще одна ГО "Суспільна фундація розвитку", яка отримала з обласного бюджету майже півмільйона гривень, фінансує заходи ГО "Вінницька європейська стратегія". Про це писали місцеві ЗМІ.

ГО "Вінницька європейська стратегія" має таку саму назву, як і вінницька партія, що балотувалася на виборах 2015 року й по суті є партією мера Вінниці Сергія Моргунова та прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Вона, здобувши 20 мандатів, має найбільшу фракцію у Вінницькій міській раді VII скликання.

Минулого року Громадський рух ЧЕСНО аналізував прогульників Вінницької міськради та виявив серед членів фракції "Вінницька європейська стратегія" 8 прогульників. Також у партії Моргунова-Гройсмана був один кандидат на відкликання – Борис Гройсман, батько прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

На зустрічі на підтримку чинного Президента також була присутня екс-регіоналка, колишня директорка Вінницької обласної державної телерадіокомпанії "Вінтера" Любов Коваленко. Проте офіційне групове фото команди Порошенка, зроблене місцевим ЗМІ "Вінниця.info", яке висвітлювало цю подію, обрізали так, що Коваленко на ньому вже немає. При цьому в об’єктив не потрапив і мер Вінниці Сергій Моргунов, який стояв за екс-регіоналкою.

17 лютого під час агітації за Порошенка на площі Небесної Сотні місцеві активісти розірвали агітаційні газети, які роздавали в поставленому там наметі. Захищав агітаторів разом з кількома поліцейськими перший заступник голови Вінницької ОДА, очільник територіальної парторганізації "БПП "Солідарність" Андрій Гижко. Відео про це оприлюднив на своїй сторінці у Facebook активіст Петро Гандурський.

Чому скасували виступ "Кварталу-95"?

14 лютого у Вінниці повинен був відбутися концерт студії "Квартал-95", учасником якої є кандидат у Президенти Володимир Зеленський. Квитки коштували 450 грн. Місцем проведення шоу-програми мала стати концертна зала Будинку офіцерів, що належить Міністерству оборони України.

Однак за кілька днів до запланованого концерту адміністрація Будинку офіцерів відмовила "кварталівцям" у наданні приміщення в оренду, аргументувавши тим, що на території військових об’єктів заборонено вести передвиборчу агітацію.

Про це кандидат у Президенти Володимир Зеленський розповів своїм прихильникам на сторінці "Команди Зе" у Facebook.

Квитки на скасований концерт можна було без проблем повернути.

Юрист Андрій Нечипоренко вважає, що в цьому випадку йдеться про договірні, а не виборчі відносини:

"Було укладено договір оренди, який до виборів немає жодного стосунку. "Квартал-95" орендував залу не для передвиборчої агітації, а з певною метою. Тут є порушення договірних зобов’язань.

Слід розуміти, що таке військово-частинне формування. Це виступ кандидатів перед особовим складом військових частин, це по суті закрита територія, і закон обмежує там агітацію, щоб створити рівні умови для всіх кандидатів. У такому разі військових збирає окружна комісія, і виступають усі кандидати. А Зеленський мав виступати не перед військовими. Це не виборчі відносини".

"Якби захід відбувся й він агітував, тоді можна було б доводити, що це передвиборча агітація, яка є порушенням. І цей факт був би зафіксований. Тоді так, це був би мінус для Зеленського", – додає юрист.

Чому Ляшко пише слово "Вінниччина" з помилкою?

15 лютого кандидат у Президенти, нардеп-прогульник і кнопкодав Олег Ляшко, оминувши Вінницю, приїжджав "Ляшкобусом" до Ладижина. Про це він повідомив на своїй офіційній сторінці у Facebook: "Обговорюємо проблеми мешканців Вінничини". При цьому він проігнорував правило, що ВінниЧЧина пишеться з двома "Ч".

Ляшко поспілкувався на вулицях Ладижина з місцевими мешканцями та відвідав Ладижинську теплову електричну станцію, що належить ПАТ "ДТЕК Західенерго", бенефіціаром якого є Рінат Ахметов.

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував передвиборчі обіцянки Ляшка під час спілкування з виборцями, зафіксовані на оприлюдненому ним відео, і виявив, що кандидат у Президенти дає обіцянки, які він не виконав раніше, будучи депутатом ВРУ, або які взагалі не належать до компетенції Президента України.

Зокрема, він заявляє, що, ставши Президентом, змінить правила розмитнення так званих "євроблях":

"Це дуже несправедливо. Тому разовий платіж має бути 500 доларів і не більше. І хай людина працює на своїй машині, хай заробляє".

Нагадаємо, що законопроект №8208 про розмитнення авто з європейськими номерами за 500 у.о. ще у квітні 2018 року було внесено на розгляд комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, членом якого є Олег Ляшко, але далі справа не пішла. На засіданні комітету його навіть не розглянули. Що ж до ухвалених парламентом законопроектів №8487 та №8488, які стосуються нових правил розмитнення, то з-поміж 21 члена фракції "Радикальної партії Олега Ляшка" 15 за них не голосували.

Також Ляшко обіцяє підвищити пенсії вдвічі:

"Тому після обрання я перегляну бюджет і перерахую пенсії для колишніх колгоспників, збільшивши їх щонайменше вдвічі… Тому прийдіть 31 березня на виборчу дільницю та проголосуйте за Ляшка".

Окрім цього, кандидат у Президенти пообіцяв дітям у школах давати безкоштовне молоко, мед і борщ із м’ясом, а всім ладижинцям – розігнати райвідділок поліції, який "кришує" наркоторгівлю:

"Розберемося. Нада розігнати, якщо кришують, і в тюрму на 15 років".

А також він розповів про медичну реформу, за якою "держава має фінансувати боротьбу з алкоголем та інші важкі захворювання".

Залишив свою роботу в комітетах ВРУ та приїхав 14 лютого на Вінниччину агітувати за кандидатку в Президенти Юлію Тимошенко й народний депутат Олексій Рябчин. Він є головою підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. Рябчин, як і Олег Ляшко, відвідав не Вінницю, а поїхав агітувати до районного центру Калинівка.

На своїй сторінці у Facebook він написав, що, поспілкувавшись із людьми, зрозумів, що вони голосуватимуть за Зеленського та Тимошенко, і зауважив, що в Калинівці смачні деруни з м’ясом.

Агітувати за Анатолія Гриценка до Калинівки та Вінниці приїжджав  народний депутат Віктор Чумак. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook. Політик зауважив, що відпрацював по два ефіри на телебаченні й радіо та що під час зустрічі з виборцями були повні зали. Сам Анатолій Гриценко відвідав Вінницю 1 лютого.

А депутатка Вінницької міської ради від ВО "Батьківщина" Ганна Давиденко безкоштовно розповсюджувала у Вінниці газету "Вечірні вісті". Про це поінформував обласний осередок партії.

"Люди просто розмітали газету з програмою "Нового курсу" України зі словами сподівання", – прокоментувала вона.

Цікаво, що на сайті Запорізької обласної організації ВО "Батьківщина" газету "Вечірні вісті" розміщено онлайн, і там видно, що її рекомендована ціна становить 5 грн.

"Свободівці" також агітували за свого кандидата Руслана Кошулинського, роздаючи газети. На сторінці міського осередку ВО "Свобода" розміщено фото агітації на вулицях міста.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Також Рух ЧЕСНО проаналізував, як тривала агітація в інших областях України. На Дніпропетровщині Олександра Вілкула зустріли із зеленкою, а "Ляшкобус" – із камінням. Кошулинський інтенсивно об’їжджає маленькі міста на Київщині. Сергій Каплін не веде активної передвиборчої кампанії навіть на рідній Полтавщині. Там у місцевих ЗМІ агітує нардеп-прогульник Олександр Шевченко та наприкінці січня побував Ляшко.

Основне зображення з сайту vn.20minut.ua


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]