Депутати Київради: безхатченки, мільйонери, лендлорди, автолюбителі та яхтсмени

"Свободівець" Чернецький задекларував 6 квартир і 5 будинків. У екс-ГАКівця Олександра Пабата - найбільший автопарк. Мотолюбитель Бондаренко отримав 2,5 мільйони дивідендів та процентів, не задекларувавши жодної гривні фінансових активів.

Моніторинг декларацій депутатів Київради Громадського руху ЧЕСНО виявив, що понад 10 % депутатів не мають власного житла. І це переважно - мажоритарники.

Найгірші справи у депутата від “Громадянської позиції” Романа Головні. У нього і доходи нульові, і жити ніде, якщо вірити декларації.

До списку безхатьків потрапив і мільйонер-мажоритарник з Оболоні Вадим Столар, який увійшов за рівнем доходів за 2014 рік у топ-5 депутатів Київради.

Щоправда, депутат-прогульник Столар у своїй декларації зазначив, що члени його сім’ї проти того, аби оприлюднювати інформацію про свої статки та майно. Хоча за законом депутат зобов’язаний задекларувати і свої статки, і статки сім’ї. Тому з декларації не зрозуміло, чи є в його сім’ї житлова площа.

Столар - не єдиний мільйонер-мажоритарник, який не задекларував ані квартир, ані будинків.

Аналогічна ситуація у представника команди нардепа від БПП Дмитра Андрієвського у Солом’янському районі.  

УДАРівець Олег Костюшко також не має житла, але має понад 20 мільйонів заощаджень. Разом із братом він володіє ТОВ "БУДМАТЕРІАЛИ-ВТОРРЕСУРСИ", основним видом діяльності якого є оренда нерухомості. Зрештою, безхатько і торговець нерухомістю Костюшко опинився на четвертому місці найбагатших депутатів Київради за фінансовими активами.

Очолює цей список із великим відривом  від інших депутатів “радикал” Олександр Вовченко, якого у лютому призначили керівником Служби віце-прем’єра. До того Вовченко займав керівну посаду в ТОВ “Житлобудінвест” , а згодом очолював житлово-експлуатаційну копанію ТОВ “Ітон Груп”.

У зятя екс-нардепа Віктора Пилипишина  - Костянтина Ялового - в активі 25 мільйонів гривень.

Одразу ж після шлюбу з донькою Пилипишина у нього з’явилися дві будівельні компанії - “Космо-Фасад” та “КосмоПакБуд”.

Якщо одні депутати, згідно з їх деклараціями, не мають власного житла, то інші володіють тисячами квадратних метрів.

Перше місце посідає “свободівець” Олег Чернецький, у якого на відміну від однопартійця-безхатченка Руслана Андрійка, не просто є де жити. У нього у власності аж 6 квартир та 5 будинків. Сумарно житлової та нежитлової площі у власності депутата та сім’ї понад 6000 м2.

Забудовник-УДАРівець Максим Микитась, у якого торік були найбільші доходи, має у власності разом із родиною 2 “садові будинки” загальною площею майже 2 тисячі квадратних метрів.

На третьому місці - прогульник-мажоритарник з Солом’янського району В’ячеслав Непоп. Він, як і Микитась, теж веде будівельний бізнес.

Громадський рух ЧЕСНО також визначив тих депутатів, які мають найбільше нерухомості - і житлової, і нежитлової, як то гаражі, офіси тощо.

З-поміж лендлордів Київради лідерство у представника “Батьківщини” - кандидата на виліт Володимира Бондаренка. Саме він є власником комплексу "Українське село" під Києвом.

 

На другому місці УДАРівець мажоритарник з Голосієва рекламіст та поліграфіст Олег Калініченко.

Мажоритарник з Солом’янки Олег Костюшко, який поповнив ряди безхатьків та увійшов до топ-5 найбагатших депутатів, з-поміж найбільших лендлордів посів третє місце.

А найбагатший “радикал” Київради Вовченко тут поступився колегам і посів четверте місце.

З-поміж столичних депутатів є й ті, хто має цілі автопарки. Так, мажоритарник зі Святошино екс-ГАКівець та прогульник Київради Олександр Пабат задекларував аж 11 машин.

У Пабата є автівки на будь-який смак - від вінтажної Волги ГАЗ-21 до ексклюзивного Aero-8. “Легкий, потужний та невимушено-стильний” британський спорткар на сайті виробника коштує щонайменше $90 тис.

На другому місці мажоритарник зі Святошино В’ячеслав Непоп. Депутат-забудовник є власником Лексусу LX 570 та ГАЗ-21, члени сім’ї більше полюбляють Мерседеси G55 і мають аж дві такі моделі.

Ще один власник авторпарку і теж прогульник  - представник "Самопомочі" Роман Андрейко - у власності має Мерседес E-250 та Нісан Мурано. У сім’ї - Форд Фієста, Нісан Кашкай, Мерседес GLA.

“Свободівець” Олександр Семененко на себе зареєстрував Шкоду Фабію, а сім’я має у власності Лексус та Рендж Ровер.

Попри те, що депутати Київради мають достатньо статків у жодного власника приватного автопарку немає екологічно дружніх машин, таких як Тесла.

Знаково також те, що у цьому списку немає жодного УДАРівця. Але представники більшості Київради відзначились з-поміж тих, хто володіє водним транспортом і мотоциклами.

Мотолюбитель Дмитро Бондаренко з Громадянської позиції отримав 2,5 млн грн у дивідендах та процентах, проте не має жодної копійки, офіційно вкладеної у цінні папери, на банківських рахунках чи у статутному капіталі підприємств.

Громадський рух ЧЕСНО нагадує, що станом на 30 квітня понад 20 депутатів не надали для публікації на офіційному сайті Кивїради свої декларації.

З них більшість - мажоритарники - УДАРівці.

Декларації приховують не лише мажоритарники, але й списочники.

Громадський рух ЧЕСНО запрошує долучитися до моніторингу діяльності депутатів Київради активістів столиці ([email protected]).

Автори: Ірина Федорів, регіональний координатор громадського руху ЧЕСНО

Остап Кучма, аналітик Громадського руху ЧЕСНО

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]