Київрада громаді не рада: доступ громадян до кулуарів буде обмежений

Фото: Київрада громаді не рада: доступ громадян до кулуарів буде обмежений

Комісія з розслідування факту голосування у Київраді 27 жовтня 2016 року сторонньої особи дійшла до проміжних висновків. В’ячеслава Боядіна — помічника депутата від “Єдності” Костянтина Ялового — звільнено, депутати Яловий та Ігор Кісільов “усвідомили свої помилки”. 

Яловий, як стало відомо, уже лікується закордоном. Покарання для депутатів мають визначити правоохоронна та регламентна комісії.

Голова фракції “Єдність” Олександр Омельченко, який згідно з результатами піврічного моніторингу Київради ЧЕСНО є одним із напасивніших депутатів, просить пробачити своїх депутатів, і хоче “негатив обернути на позитив”.

Секретар Київради Володимир Прокопів запропонував заборонити доступ помічників депутатів у сесійну залу, а заодно й обмежити доступ київської громади в кулуари міськради. Прокопів виступає проти відеотрансляції порушення в залі Київради під час представлення результатів дослідження, бо відео, на його думку, ганьбить міськраду.

Депутат від БПП “Солідарність” Вадим Сторожук узагалі вирішив розібратися, яким чином відео з камери спостереження Київради із зафіксованим правопорушенням потрапило в руки громаді.

Наступне засідання комісії для затвердження висновків - 9 листопада о 16:00.

 

 

Помічника звільнили - депутатам вибачитися?

Комісію зі службового розслідування було створено 3 листопада і на меті в комісії, як пояснив її голова Володимир Прокопів, - надати рекомендації міському голові як йому вчинити з винними і як унеможливити такі дії надалі.

 

Треба віддати належне, що люди, які були причетні до цього інцинденту, не пробували замовчувати даний факт. Він був визнаний як причетними особами, так і київською міською владою… Незважаючи на те, що учасники і причетні особои зізналися… ми будемо наполягати на найсуворішому покаранні, яке нам дозволяє законодавство України і чинний регламент КМР… Наша комісія має напрацювати модель спільно з профільними комісіями і надати рекомендації Київському міському голові щодо його дій для того, щоб а) покарати винних і б) - найважливіше (ми ж караємо не для того, що такі злі й хочем чиєїсь крові) - завдання покарання покликане тільки для того, щоб не допустити повторення такої ситуації, - каже Прокопів і додає, що результатом роботи комісії буде звіт, який буде оприлюднено першим питанням на найближчому сесійному засіданні міськради.

 

Першим попросив слова і виступив голова фракції “Єдність” Олександр Омельченко, чиї депутати безпосередньо причетні до ганебного голосування сторонньою особою. Депутат Омельченко спершу просто переповів позицію депутатів Кісільова й Ялового, які звалили всю провину за голосування на помічника, назвавши ситуацію - “прикрим випадком”.

Олександр Омельченко визнає, що ніхто не мав права голосувати за депутата Кісільова, крім самого Кісільова, і готовий вибачитися перед головами фракцій і колегами-депутатами за інцидент.

 

Факт, який відбувся, є факт... Не мав права ніхто, крім Кісільова нажати кнопку. Не мав права находитися в залі посторонній, крім депутатів Київської міської ради. Це факт і я його підтверджую. Я готовий перед своїми колегами і тільки перед колегами, а їх 120, а в першу чергу перед 4 головами фракцій… принести вибачення за своїх депутатів, - повідомляє голова фракції “Єдність” Омельченко.

 

При цьому Омельченко усіляко намагається применшити правопорушення, вчинене помічником Ялового, кажучи, що якби голосів було більше за 61, то ніхто б не звернув уваги на інцидент і навіть не довелося б переголосовувати.

 

А якби було 64 голоси? Ніхто б не ставив під сумнів, чому 61 або 63. Письмово б написав, що “Я порушив, я неправ” і було б по регламенту 62 або 63... І ніхто б не переголосовував усі інші рішення… Чи міг передбачити хтось із нас, що буде 61 голос? А якби голосували інші фракції і було 85?, - додає депутат Омельченко.

 

Секретар Київради й голова комісії Володимир Прокопів повідомив, що попри розпорядження міського голови обмежити доступ до зали пленарних засідань до сьогодні немає окремого рішення КМР, яке б регламентувало такий доступ до зали пленарних засідань.

 

Вимагаючи покарання для причетних осіб, жодним чином не знімаю з себе відповідальності як з керівника секретаріату, тому що дійсно є розпорядження міського голови, яким передбачено, що доступ до зали пленарних засідань повинен регламентуватись окремим рішенням КМР. Такого рішення прийнятого на даний момент немає. Я даю доручення юридичному управлінню підготувати відповідний проект рішення за моїм поданням. Обіцяю вам і представникам фракцій, що в найближчий час ми його побачимо на комісіях і на пленарному засіданні. Таке рішення буде прийнято і доступ сторонніх осіб до зали буде обмежуватися не тільки на рівні домовленостей, а й на рівні нормативного акта, яким стане рішення КМР, - заявляє секретар Київради Прокопів.

 

Член комісії керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко уточнив, що на сьогодні сам факт перебування помічника в сесійній залі не є правопорушенням, оскільки згідно з чинним Законом України “Про статус депутатів місцевих рад”, “помічник-консультант депутата місцевої ради має право входити і перебувати у приміщеннях відповідної  місцевої ради за пред'явленням посвідчення помічника-консультанта, дотримуючись встановленого порядку”.

Володимир Прокопів повідомив, що вже звільнив (як і обіцяв у коментарі руху ЧЕСНО 3 листопада) з посади помічника-консультанта В‘ячеслава Боядіна.

 

Що стосується людини, яка дозволила собі голосувати за депутата… хочу доповісти комісії, що рішення я вже прийняв з цього приводу і ця людина звільнена з посади помічника-консультанта депутата моїм розпорядженням і доступ до будівлі КМР більше мати не буде.

 

І справді, станом на сьогодні на сайті КМР в профайлі Костянтина Ялового помічник Боядін уже не значиться.

 

Пояснення депутатів Кісільова й Ялового

Володимир Прокопів повідомив, що запрошені на засідання комісії депутати Яловий і Кісільов не можуть бути присутні, але до секретаріату надійшли їхні пояснення:

 

Незважаючи на те, що були запрошені пан Яловий і пан Кісільов, вони поінформували письмово, де попереджають, що не можуть бути присутні… От я читаю заяву Ялового, де він повідомляє, що особисто присутній бути не зможе, бо він перебуває на лікуванні закордоном.

 

Депутат “Єдності” Ігор Кісільов у зачитаному Прокопівим поясненні причини відсутності не вказав, назвавши її, однак, поважною:

 

Стосовно присутності на засіданні зазначеної у вашому листі комісії я також повідомляю про неможливість з поважних причин бути присутнім.

 

У своєму поясненні, наданому до секретаріату, депутат Костянтин Яловий стверджує, що в той момент, коли до нього прийшов на консультацію помічник,  Яловий перебував на своєму робочому місці:

 

Коли я перебував на своєму робочому місці у залі засідань під час наповнення та обговорення порядку денного до мене в залу зайшов мій помічник-консультант для надання консультацій з питань порядку денного. Помічник сів біля мене на місце відсутнього на той час депутата Кісільова.

 

Насправді на відео, оприлюдненому в мережі, видно, що Яловий не перебував на своєму робочому місці, а розмовляв у проході між рядами з депутатом Антоном Дрепіним,

а потім Костянтин Яловий підійшов до дверей і завів свого помічника, ймовірно, попередньо показавши йому, куди можна сісти.

 

У той час, коли головуючий поставив на голосування питання затвердження порядку денного в цілому, мій помічник натиснув кнопку “За” на місці для голосування депутата Кісільова. Після того, як я побачив, що мій помічник проголосував, я зробив йому зауваження сказав терміново залишити сесійну залу та вийняв картку для голосування депутата Кісільова з системи до його повернення, щоб унеможливити її використання іншими особами, - додає в поясненні Костянтин Яловий.

 

На відео видно за хронометражем, що від моменту голосування до  моменту, коли помічник вийшов, спливла 41 секунда. І весь цей час депутат Яловий весело спілкувався з колегами. На відео не видно моменту, щоб Яловий щось різко сказав Боядіну, а лише спостерігаємо, як Яловий торкнувся свого носа, дивлячись на Боядіна, і той підвівся й вишов, а Яловий, повернувшись спиною до свого місця широко розставив руки в боки. Після цього Яловий вийшов слідом за помічником і лише тоді через 2 хв 12 секунд після голосування забрав картку Кісільова зі слоту системи “Рада”.

У своєму поясненні депутат Кісільов стверджує, що зареєструвався вранці перед засіданням біля столу реєстрації особисто й самостійно, але не пояснює, як картка опинилася в слоті системи для голосування:

 

...Близько 10 години ранку я підійшов до столу реєстрації поряд із залою пленарних засідань Київради, зареєстрував свою картку для голосування відповідно до Регламенту. Після цього я відійшов до кабінету фракції “Єдність”, на засідання фракції, на якій було одноголосно прийнято рішення про підтримку порядку денного в цілому. Після засідання я разом з іншими депутатами фракції вирушив до сесійної зали. Згодом я відлучився із зали у справах. Повернувся до зали після 12-ї години.
 

Згідно з даними поіменного голосування на сайті КМР, картка Ігоря Кісільова була в системі, але до скандального голосування помічником Ялового не використовувалася.

Після скандального голосування протягом 10-ти голосувань аж до голосування №27 о 13:08:12 за внесення змін до структури й чисельності секретаріату міськради картка депутата Кісільова була відсутня в системі.

Тільки під час згаданого голосування №27 о 13:08:12 картка депутата голосує, що в принципі, відповідає поясненню депутата, що він повернувся до зали після 12 години.

 

“Свобода” на відео перевірить інші голосування “Єдності”, а “Солідарність” боїться відео

У своєму виступі з позицією фракції “Свободи” представник фракції депутат Михайло Буділов зауважив, що виявлений випадок голосування сторонньою особою в міськраді, можливо, непоодинокий, і фракція вивчатиме записи голосувань, які відбулися раніше.

Також Буділов зауважив, що голосування сторонньою особою могли бачити інші депутати, зокрема й голова фракції, і показав Омельченку на відео, як той обертається до Ялового і його помічника. “Свободівець” поцікавився, чи понесуть якусь бодай дисциплінарну відповідальність ті депутати, хто бачив правопорушення і не повідомив про нього головуючому.

 

До якої дисциплінарної відповідальності будуть притягнуті інші депутати, які, бачивши цей факт, про нього вчасно не повідомили… Ми ще перевіряємо цю інформацію, але, згідно з інформацією від громадськості, яку ми отримали, це вже не перший випадок, коли фракція “Єдність” голосує неперсонально. Такі випадки вже були, згідно з нашою інформацією, яку ми отримали вже пізніше. Тому ми зараз будемо перевіряти також записи з позаминулих засідань і, якщо дійсно цей факт підтвердиться, тоді будемо розглядати окремо, - повідомляє Михайло Буділов.

 

Представник фракції “Батьківщини” Олександр Березніков ідею покарання винних озвучив мляво, натомість запропонувавши секретарю Київради Володимиру Прокопіву повернути практику зачитувати перед сесією причини відсутності депутатів.

 

 

Я не пам’ятаю такого факту, коли це було  виявлено, але я думаю, що за період каденції таке було не раз. Але ми повинні зробити ось що: більш жорстку дисципліну, тому що коли розпочинається сесія раніше зачитувалося, хто у відрядженні, хто у відпустці, хто приїхав, хто уїхав. Тобто треба зобов’язати фракції здавати ці листки і розуміти скільки депутатів повинно бути в сесійній залі. І потім розпочинати сесію… Ну а наказати? Ну накажемо.., - висловлює свої пропозиції депутат Олександр Березніков.

 

Представник фракції БПП “Солідарність” Вадим Сторожук дуже обурився тим, що сторонні особи мають доступ до сесійної зали, але акцентував увагу на тому, що ці сторонні особи проводять відеозйомку для громадськості, а це, на його думку, зайве, бо Київрада і так транслює свої засідання.

 

Я дуже часто бачу такі речі, коли просто в дверях у нас стоять сторонні особи, проводять відеозйомку, хоча навіть комісії тепер відбуваються в онлайні, і ми можемо надати таку можливіть громадськості спостерігати. Тому я просив би так само від фракції до цього процесу долучитися відповідних служб, щоб убезпечити фізичне втручання як в систему, так і находження в залі, - висловився представник БПП “Солідарність”.

 

Коли мова зайшла про відеодемонстрацію порушення в сесійній залі Володимир Прокопів зауважив, що така демонстрація дискредитовує КМР як інституцію.

 

Мені здається, що демонстрація подібних відеоматеріалів дискредитує КМР в цілому. Кожного присутнього тут депутата і присутнього в залі. Причому навіть не одного скликання. Дозволити собі як депутату міської ради дискредитувати міську раду як інституцію я не можу і вас прошу цього не робити. Щодо відео в принципі, яке має бути оприлюднено. Є пряма трансляція пленарних засідань, вона є публічною й загальнодоступною і це наша принципова позиція, що так повинно залишатися завжди. Є камери, які більше безпекові, ніж слугують публічності. Розповсюджувати відео з цих камер є ситуація, коли я не вважаю за потрібне, а є - коли навіть не маю права, тому що дійсно це пов’язано з безпековими речима. Також прошу ввійти в цю ситуацію і розуміти, на яких речах ви наполягаєте, і турбуватися за долю тієї інституції, яку кожен з нас представляє.

 

Представник “Самопомочі” член комісії Андрій Осадчук зауважив, що якщо інституція визнає свої помилки відкрито, то в цьому немає нічого поганого і запропонував у звіті розписати хронометраж правопорушення, зафіксованого камерою.

 

Я пропоную в звіті чітко визначити часові параметри, дякуючи відеокамері, коли особа зайшла в зал, скільки часу вона провела на місці депутата, коли відбулося голосування, скільки часу відбулося після її участі в голосуванні, коли вона покинула залу. Це дасть зрозуміти картину і мотивацію і дійсні дії тих чи інших осіб… Нам головне дати дуже чіткий сигнал, щоб ніхто навіть в житті не подумав повторити цей так званий “подвиг”, - додає депутат Осадчук, голова правоохоронної комісії Київради.

 

Прокопів: обмежити доступ помічників у залу і заодно громади в кулуари

Секретар Київради Володимир Прокопів плавно підвів обговорення інциденту в комісії до теми, як не допустити подібних порушень в майбутньому і повідомив, що треба обмежити доступ помічників до зали засідань.

 

На мою думку, в залі пленарних засідань мають право бути присутні депутати, представники секретаріату міської ради, причому виключно ті, які забезпечують нормальне функціонування роботи ради, а також представники адміністрації… які в силу необхідності викликані керівництвом ради, - каже голова комісії Прокопів.

 

Йому заперечив депутат Андрій Осадчук, кажучи, що комісія відволіклася від власне службового розслідування правопорушення, і що немає логіки в обмеженні доступу помічників до зали, якщо досить просто покарати порушників так, аби більше ніхто не посягав на такі ганебні вчинки.

 

Я б десять разів подумав, чи варто обмежити право перебування помічника в залі… Якщо помічник прийшов і заніс або забрав документи - в цьому зараз немає злочину взагалі і навряд чи це має бути якимось порушенням - це моя особиста думка, яку, безумовно, треба обговорити, - зауважує депутат Осадчук.

 

На це Володимир Прокопів відповів, що якщо кожен помічник захоче зайти до зали, то робота в раді буде паралізована:

 

У нас є 120 депутатів, фактично кожний з них має 4 помічники, якщо кожний з них захоче зайти, це паралізує роботу КМР, тому потрібно такі можливості наперед регулювати нашим рішенням. Його проект буде підготовлений і направлений на комісії для розгляду.

 

Також Володимир Прокопів поінформував про намір обмежити доступ громади до кулуарів.

 

Щодо кулуарів зали пленарних засідань вважаю за доцільне перебування тут акредитованих журналістів, а також помічників і громадських активістів у випадку, якщо питання, з якого вони мають бажання висловитися чи мають бажання бачити його перегляд, є в порядку денному, - каже секретар Київради і розповідає історію про групу з 60 громадян, які начебто тероризували депутатів у кулуарах, не даючи їм змоги потрапити на засідання.
 

На думку Володимира Прокопіва в кулуарах може бути лише по 2 представники громади, а в разі крайньої потреби (хто визначатиме її крайність поки невідомо) - 5 представників громади.

 

Є пропозиція обмежити кількість таких груп - будемо радитися. Моя пропозиція - двома людьми. Чи у випадку крайньої необхідності - п’ятьма, до інакшого рішення. І забезпечити для того, щоб ми мали порядок не тільки в залі пленарних засідань, але й в кулуарах… Я особисто гордий тим, що Київська міська рада стала відкритою, але будь-яке починання має мати порядок і ця відкритість також має бути впорядкована. В жодному разі не зменшувати доступ громади, але прописати чіткі правила, згідно з якими можна знаходитися в будівлі міської ради, в кулуарах зали пленарних засідань і в самому залі, - додає Прокопів.

 

Наступне засідання комісії має відбутися після засідань регламентної та правоохоронної комісій у середу 9 листопада о 16:00 в кулуарах Київради, куди поки що може приходити необмежена кількість громадян.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО пильно стежить за розглядом ситуації голосування недепутатом у Київраді, про що вже інформував громаду в публікації “Дно Київради: як покарають депутата, замість якого голосував помічник?”.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]