Колишня дружина нардепа Мураєва – зубожіла

Фото: Колишня дружина нардепа Мураєва – зубожіла

У найбагатшого депутата Харківської облради Звєрєва з’явилася криптовалюта. Плани Гусарова про збільшення прибутку не реалізувалися. Бєлінський не захотів спілкуватися з журналістом. 9 депутатів мають сімейний дохід менший, ніж прожитковий мінімум.

Депутати з найбільшим річним доходом

У 2017 році найбільший дохід мав власник фермерського господарства "Альфа" та депутат від "Солідарності" Віктор Бєлінський. Минулого року сумарний дохід сімейства Бєлінських сягнув лише близько 2 мільйонів гривень.

Натисніть для збільшення

 

Разговарівать не могу. Перетелефонувати можете завтра", – була відповідь Бєлінського на дзвінок журналіста.

 

Та наступного дня він вже не брав слухавки.

Минулорічним лідером рейтингу був заступник голови облради та лідер фракції "Відродження" у Харківській обласній раді Володимир Скоробагач.

 

Чиновником я стал всего лишь год назад. До этого был предпринимателем. Работал на заводе с 17 лет. Кооперативы открывали потом. Родители люди небогатые, ничего материального мне не дали, разве что ума. Развивал бизнес много лет", — пояснює заступник голови Скоробагач облради свій дохід за 2016 рік.

 

Третє місце у рейтингу два роки поспіль зберігає голова ради директорів колективного підприємства "Харківспецсервіс" та представник "Опозиційного блоку" Олександра Донського. Його дохід у порівнянні з 2016 роком менший на декілька сотень тисяч гривень.

Цього року до рейтингу вперше потрапив і депутат "Солідарності" Сергій Цимбалов, родич депутатів Цимбалових, котрі опинилися серед прогульників сесій з комісіями Первомайської міськради.

Сергій Цимбалов є бенефеціаром 6 ТОВок, та найбільший прибуток у 2017 році був з ТОВ КВФ "РОМА", яке спеціалізується на виготовлені хлібобулочної продукції. Опинився в рейтингу Цимбалов через те, що у цьогорічній декларації з’явилися дивіденди на суму майже 7 мільйонів гривень.

Депутат розповів, що у їх підприємства постійно є прибуток, з котрого вже заплачені податки, і яким засновники можуть вільно розпоряджатися: або вивести для власного використання, й ця сума відобразиться в декларації, або реінвестувати в підприємство, й в декларації це не буде відображено.

 

И в 2016 году мы не выводили эти деньги. Сейчас, к примеру, у нас есть порядка 40 миллионов на предприятии, которые мы, как учредители, можем вынять, распределить и взять. И в 2017 году эти цифры, которые Вы называете, были нами с братом, как учредителями, забраны", – розповідає Цимбалов.

 

Ще один новачок у цьому рейтингу – кандидатка на відкликання за результатами каденції 2016 року та представниця "Солідарності" Лариса Орлова. Її офіційний дохід з 2,4 мільйонів гривень у 2016 році виріс до 7,3 у 2017 році. Подружжя Орлових є власниками половини загального капіталу СВК "Новомиколаївський", а чоловік депутатки – власником ПП "Гарант".

Вибули з рейтингу найбільших річних доходів прогульник половини засідань комісії Ігор Нестєров з "Опозиційного блоку", дохід котрого скоротився у 10 разів та у 2017 році склав 657 тисяч гривень, та представник "Відродження" Віктор Попов, дохід котрого зріс на 1,7 мільйонів гривень.

 

Хто має найбільші статки?

Натисніть для збільшення

Лідером рейтингу по кількості заощаджень залишився депутат "Солідарності" Віктор Звєрєв. У його декларації сума грошових активів зменшилися, однак через зміну курсу долару фактичний гривневий капітал депутата зріс на 3,5 мільйонів гривень.

 

Курс долара може впливати, звичайно. Ну а що ще… Біткоїн з’явився, але ж він поки що не враховується в деклараціях", – повідомив Звєрєв.

 

Утім депутати вже вносять криптовалюту в декларації.

Друге місце у рейтингу, як і торік, посідає його колега по фракції Сергій Цимбалов, фактичні гривневі статки якого зросли на 3,2 мільйони. На запитання чи може він назвати себе одним з найбагатших депутатів ради Цимбалов розсміявся.

 

Мне кажется, что это неправильно. Я работаю с 92 года. Занимаюсь полноценным предпринимательством, не перекладыванием бюджетных денег в карман. Быть депутатом для меня – это общественная работа, это как дополнительная нагрузка. Мы с братом всё построили сами с нуля", – твердить Цимбалов.

 

Третє місце у рейтингу повторно зайняв прогульник комісій у 2016 та сесій у 2017 роках та представник "Відродження" Альберт Кононенко, чий фактичний гривневий капітал збільшився на 3,1 мільйони гривень, і причиною тому – також зберігання частини коштів у валюті.

 

Семья с 1987 занималась предпринимательской деятельностью. 2003 по 2005 был частным предпринимателем, уплатил налоги. Я состоявшийся человек имею возможность жить на заработанные ранее средства", – розповідав минулого року Кононенко.

 

Депутат скаржиться, що наразі по відношенню до нього триває перевірка НАЗК.

 

Я їх бомбардую запитаннями, зверненнями. Кажу: "Дуже прошу вас, шановні, якщо ви закінчили перевірку – надайте мені акт. З порушеннями, з позитивом, з негативом… Якщо ви щось робили – дайте відповідь. Навіщо ви це взагалі робили, якщо немає навіть відповіді?".

 

У цьогорічний рейтинг вперше потрапили лідер фракції "Відродження" Володимир Скоробагач та прогульник сесій з комісіями у 2017 році, представник "Опозиційного блоку" Олександр Губін.

З рейтингу вибули Валерія Мураєва, колишня дружина нардепа від "Опозиційного блоку" Євгенія Мураєва, та представник "Відродження" Володимир Святаш, який є батьком нардепа Дмитра Святаша, котрий декілька місяців тому відмовився звітувати перед виборцями на платформі "Звіти Депутатів".

 

За що живуть депутати з нижчим за прожитковий мінімум доходом?

Злиднями є депутати, чий дохід з розрахунку на члена сім’ї є нижчим за прожитковий мінімум. У 2016 році таких було 5, а за результатами 2017 року ми нарахували аж 9 депутатів-злиднів.

 

Натисніть для збільшення

Відсутній дохід і в е-декларації доцента кафедри історії української літератури ХНУ ім. Каразіна та представника "Самопомочі" Віктора Кисіля, який у 2017 році став лідером з фактичної опозиційності по голосуваннях. Депутат каже, що не бачив як виглядає його декларація на сайті НАЗК, а на запитання яким чином він та 7 членів його сім’ї виживають, каже таке:

 

Не може такого бути. Не знаю. При заповненні декларації я вказував якраз дохід від викладацької діяльності. Можливо там якась помилка чи ще щось. У мене дохід близько 150 тисяч гривень. Це моя зарплатня. Плюс є зарплатня дружини. Ні, цього не вистачає на сім’ю. Ну є ще пасіка, яка приносить невеличкий дохід", – розповідає Кисіль.

 

Дійсно, у декларації депутата вказана пасіка, однак оподаткований дохід від неї що у 2017, що у 2016 році зазначений не був.

Серед злиднів повторно опинився представник "Нашого краю" Олександр Гусаров, який в декларації вказаний як фізична особа підприємець та бенефіціар "Обслуговуючий житлово-будівельний кооператив "Печеніги"" та ще кількох фірм.

 

В 2016 году не было больших доходов, в этом году плануются крупные сделки. И при заполнении декларации по 2017 году будут другие суммы, дай бог", говорив депутат минулого року.

 

Однак справи, схоже, пішли не набагато краще: порівняно з 2016 роком задекларований дохід Гусарова збільшився лише на 2 тисячі гривень, і він, до того ж, маючи заощаджень на 330 тисяч гривень, взяв кредит у банкові на 50 тисяч гривень.

Серед найбідніших депутатів Харківської обласної ради і представник "Самопомочі" та один з найбільших опозиціонерів Сергій Щербань. У декларації у нього вказані 3 члени сім’ї, окрім нього.

 

А что я могу сделать, если у меня официальный доход, ставка, 4 тысячи? Не могут мне платить больше. Скажете где можно поработать – я с удовольствием приду на другую работу. Ну и мы втроём живём. В декларацию я мать указал, потому что мы живём в её квартире. А вообще она живёт отдельно с отчимом", – говорить представник "Самопомочі".

 

На зауваження журналіста, що в разі, якщо матір вказана в декларації, необхідно вказувати і її дохід Щербань відповідає:

 

Она не работает, и пенсии не получает. Ну она с отчимом живёт, у неё своя жизнь. У отчима дом свой".

 

Щербань заявив, що їм 4 тисяч гривень в місяць вистачає на сім’ю з трьох осіб, а за квартиру платить його мати.

Злиднем стала і Валерія Мураєва з "Опоблоку", колишня дружина нардепа Євгенія Мураєва, яка завдяки статкам чоловіка минулого року потрапила в ТОП депутатів з найбільшими заощадженнями. Однак влітку 2017 року вони розлучилися, і цього року вона потрапила до списку злиднів.

Серед найбідніших депутатів опинився і представник опозиційної "Самопомочі" Андрій Канашевич. Їх сімейного доходу недостатньо для того, щоб забезпечити вказаних в декларації 6 осіб хоча б прожитковим мінімумом.

 

Ну так у меня же жир есть. Есть за счёт чего жить. Я же давно работаю. Накопил", – говорить Канашевич.

 

Повторно до рейтингу злиднів за рівнем доходів потрапив і "нашкраївець" Віктор Костенко. Минулого року його дохід становив лише 10% від прожиткового мінімуму на сім’ю, цього року – 98,6%. За який кошт, не маючи заощаджень, мешкала родина депутата з 4 осіб, залишається загадкою. Спершу Костенко був готовий відповісти на питання журналіста щодо його декларації, однак коли побачив які саме питання йому були задані почав наполягати на тому, щоб був надісланий офіційний запит на обласну раду.

Громадський рух ЧЕСНО переконаний, що будь-яка особа, якщо їй нема чого приховувати, може відповісти на будь-які питання стосовно своєї декларації у будь-якій формі.

Знову в рейтингові опинився і представник "Відродження" та один із найбагатших за статками депутатів Альберт Кононенко. За 2016 рік депутат заробив 22 тисячі з встановлених державою мінімальних 34 тисяч. 2017 ж року до прожиткового мінімуму йому не вистачило 88 гривень. Єдине джерело доходу Кононенко зараз – це його заробітна плата від послуг юридичного консультанта у благодійному фонді "Слобожанщина", одним із засновників котрого є сам депутат.

 

Моя зарплата мінімальна, тому що ми займаємося благодійною діяльністю. І заробляти на цьому я не бажаю. Порівняно з 2016 роком не я підняв зарплатню, а держава підняла. Неможливо платити менше, ніж передбачено законом. Я міг би зробити свою зарплатню значно більшою за нинішню, але краще нехай ці кошти платять тим, хто цього потребує", розповідає Кононенко.


Нагадаємо, що раніше журналісти Громадського руху ЧЕСНО проаналізували задекларовані за 2017 рік кошти депутатів Чугуївської міськради, відвідуваність та голосування депутатів Первомайської міської ради Харківської області у 2017 році, їхні декларації за 2016 рік, звіт мера міста Харків у 2017 році, діяльність депутатів Харківської обласної ради за 2017 та 2016 роки, а також їхні доходи у 2016 році.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]