Епікфейли довірених осіб кандидатів на Полтавщині

Фото: Епікфейли довірених осіб кандидатів на Полтавщині

У Полтаві відбулися перші у країні дебати між довіреними особами кандидатів у Президенти. На зустріч прийшли представники лише п'яти політиків, які прагнуть очолити Україну. Деякі з них зізналися, що не знають досконало програми лідера, котрого представляють, хтось критикував позицію свого кандидата, а дехто не міг висловити особисту думку українською мовою.

На дебати організатори запрошували представників тих кандидатів у Президенти, які мають найвищий рейтинг (Юрій Бойко, Анатолій Гриценко, Володимир Зеленський, Олег Ляшко, Петро Порошенко, Сергій Тарута, Юлія Тимошенко, Олександр Шевченко) та які є вихідцями з Полтавщини (Сергій Каплін, Ілля Кива). (Усі прізвища наведено за алфавітом – прим. ЧЕСНО).

З-поміж запрошених на зустріч довірених осіб з'явилися представники лише двох кандидатів. Оскільки, крім персональних запрошень, інформацію про цей захід було оприлюднено й у Facebook, бажання взяти участь у дебатах виявили також представники кандидатів, які до ТОП-10 не потрапили, а саме Юрія Дерев'янка та Руслана Кошулинського.

Загалом, на зустріч прийшли довірені особи чотирьох кандидатів, зокрема:

 

 

 

До речі, у Чернівцях довірена особа Тимошенко курирує членів ДВК від Дерев'янка.

Також на дебати в Полтаві завітала представниця команди Сергія Капліна Анна Соколова. Решта довірених осіб, як розповідає модераторка заходу, координаторка Східноєвропейського центру багатопартійної демократії в Полтаві Юлія Городчаніна, пояснили свою відмову взяти в них участь надмірною заклопотаністю.

Представник Порошенка не підтримує виборчої реформи

Микола Кульчинський (джерело – соцмережі)

Микола Кульчинський під час зустрічі наголосив на тому, що не підтримує впровадження відкритих списків за пропорційною системою на парламентських виборах. Ба більше, вбачає в них загрозу для держави:

"Я бачу в українській історії велику шкоду для відкритих списків. У вісімнадцятому – двадцять першому роках ми втратили державу виключно через партійні суперечки. Ненависть одне до одного була більшою за ненависть до Москви, до загарбників. І це призвело до падіння держави. Сьогодні відбувається те саме".

Така позиція суперечить партійній програмі та заявам самого Президента Порошенка щодо зміни виборчого законодавства.

Запровадження пропорційної системи з відкритими списками закріплене в Угоді про коаліцію, яку підписали, зокрема, голови фракцій "БПП" і "Народний фронт" у ВРУ.

До того ж норма коаліційної угоди, що стосується зміни виборчих правил, була частиною передвиборчих програм і "БПП" на виборах 2014 року, і самого кандидата Порошенка. У серпні 2015-го було внесено останні зміни до чинної програми "БПП", і там теж є теза про виборчу реформу та відкриті списки. На цьому наголошує голова ГО "ЦентрUA" Олег Рибачук на сторінках "Української правди".

Представники Дерев'янка не знають програми свого кандидата

Юрій Рябенко та Валерій Шупта під час своїх виступів плуталися в положеннях програми Дерев'янка, зокрема стосовно реінтеграції Донбасу.

Валерій Шупта (автор фото – О. Журавльов)

Ю. Рябенко: В программе нашего кандидата три ключевых позиции, введение на Донбассе трех миссий: военной, полицейской и… Сейчас… Как она?..

В. Шупта: Миротворча?

Ю. Рябенко: Она и есть полицейская. Да, миротворческая или военная… И экономическая сама!

Юрій Рябенко (джерело – соцмережі)

Не зміг Рябенко чітко відповісти й на запитання щодо ринку землі.

Ю. Городчаніна: Продавати можна лише українцям чи без обмежень?

Ю. Рябенко: Там есть в программе самого кандидата. Я не сильно знаком, не знаю, что там. Однозначно это площадка, где будет видно по продаже и аренде любого участка земли в Украине. Чтобы все было доступно и видно.

Нагадаємо, що в Україні вже діє майданчик Prozorro.Продажі – електронна торговельна система для реалізації державного та комунального майна.

Також представники Дерев'янка у своєму мовленні допускали таку форму, як "на Украине". Здавалося б, звичайна мовна помилка, проте насправді вона має ідеологічне підґрунтя. Адже, коли йдеться про окрему незалежну державу, як твердять мовознавці, вживають прийменник "в".

"Прийменник "на" здебільшого використовують там, де йдеться про територію як частину цілого. Наприклад, Закарпаття, Волинь. Відтак слід казати "на Закарпатті", "на Волині". Але: "Я живу в Україні", зауважує мовознавець Анатолій Васянович.

Справедливі, але невідомі: які податки хоче запровадити команда Капліна

Довірені особи кандидата з Полтавщини Сергія Капліна на дебати не прийшли. Натомість з'явилася представниця його команди Анна Соколова. До обговорення вона долучилася вже наприкінці зустрічі й спочатку намагалася розмовляти українською мовою.

А. Соколова: Соціальна реформа складається зі справедливих податків, соціальних стандартів, які взагалі являються основою соціальної політики. До того ж реформування стосовно комунальних тарифів, соціальний захист ветеранів та "уязвимые категории населения".

Ю. Городчаніна: Якщо Вам зручно говорити російською, можете говорити російською.

А. Соколова: Да. Исходя из вышеизложенного, хочу заметить, что социальная реформа, внедрение ее будет полагать несколько этапов.

З уст Соколової кілька разів лунали фрази про "справедливе оподаткування". Проте, як виявилося, команда Капліна поки що не знає, якими ж мають бути розміри цих податків.

Ю. Городчаніна: Як саме ви пропонуєте змінити оподаткування?

А. Соколова: На прикладі європейських країн.

Ю. Городчаніна: Яких саме? Там теж зовсім різні системи оподаткування.

А. Соколова: Например, у Франции 70% дохода – налогообложение. Это высокий уровень налогообложения. Есть страны, у которых низкий. Мы проповедуем то, що податки повинні бути, аналізуючи стан економічного розвитку держави. Це определенная программа, которую нужно проработать, и тогда уже выйти на какой-то уровень налогообложения, который нужно.

Загалом, зустріч тривала спокійно. Представники Руслана Кошулинського та Петра Порошенка почали дискусію щодо ринку землі. Однак модераторка попросила їх обговорити це питання після закінчення заходу.

Повне відео дебатів за участю довірених осіб кандидатів у Президенти можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, журналісти Руху ЧЕСНО вже писали про те, кому довірився Бойко на Полтавщині, як кандидати під час агітаційного туру регіоном намагаються підвищити свій рейтинг з допомогою котиків та корів, а також хто з політиків називає своїм електоратом найдосвідченіших і найнедосвідченіших жінок.

Крім того, Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Фото: Олег Журавльов


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]