Котики проти корів: як триває передвиборча агітація на Полтавщині

Фото: Котики проти корів: як триває передвиборча агітація на Полтавщині

Наприкінці лютого Полтавщину відвідали ще двоє кандидатів у Президенти – Олег Ляшко та Андрій Садовий. Лідер "Самопомочі" пообіцяв, що подасть законопроект про імпічмент, і зазначив, що йти в Президенти – неначе сідати на електричний стілець. Ляшко знову апелював до корів. А екс-мер Полтави Олександр Мамай анонсував роботу штабу кандидата Юрія Бойка.

Також у Полтаві запрацював офіс команди Володимира Зеленського. Про візит до Полтави самого кандидата членам його команди наразі не відомо. Агітації як такої, кажуть, не буде.

Садовий постить фото з полтавськими котами

У День усіх закоханих Полтаву відвідав кандидат у Президенти, міський голова Львова та фігурант антикорупційних розслідувань Андрій Садовий. Прибув він на власному брендованому автобусі.

Садовий приїхав на Полтавщину на фірмовому автобусі (джерело – сторінка Кременчуцької міської організації "Самопомочі" у Facebook)

Уранці Садовий зустрівся з журналістами, удень провів "Какао-зустріч" із містянами на одній з центральних алей міста. Його дружина Катерина Кіт-Садова тим часом роздавала агітаційні матеріали. Увечері кандидат у Президенти влаштував "Public talks".

З аналогічною програмою Садовий побував 15 лютого в Кременчуці. А Катерина Кіт-Садова з'їздила також до Горішніх Плавнів Кременчуцького району.

Зазначимо, що на останніх місцевих виборах підтримку в цьому регіоні мав "Опозиційний блок". Наразі в Полтавській обласній раді є 6 депутатів від цієї політсили. За даними ЦВК, усі вони – мешканці Кременчука та Горішніх Плавнів.

Під час свого візиту до Полтави Садовий не лише поспілкувався з полтавцями, а й познайомився… з місцевими котами.

Садовий познайомився з полтавськими котами (джерело – сторінка Полтавської міської організації партії "Самопоміч" у Facebook)

На сторінці "Я Садовий, а ти – ні" у Facebook уже з'явилася "фотожаба" на цю тему.

Нагадаємо, що в грудні минулого року Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook запостив фото кота.

На зустріч із Садовим у Полтаві прийшли не тільки його прихильники, а й ті, хто мав зауваження до його однопартійців. Наприклад, художниця Юлія Петушинська поскаржилася кандидату в Президенти на депутата міської ради від "Самопомочі", голову постійної комісії з питань містобудування та архітектури Дмитра Сенчаковича. А очільник одного з ОСББ Олексій Симоненко нарікав одразу на всю фракцію.

Замість анонсованих двох годин зустрічі Садовий спілкувався з полтавцями лише одну. Кандидат у Президенти повідомив, що йому потрібно терміново їхати до Києва для участі у програмі "Право на владу". Політик відповів на кілька запитань із зали, а потім залишив замість себе депутатку Верховної Ради Тетяну Острікову.

Після перебування на Полтавщині Садовий написав на своїй сторінці у Facebook, що на його зустрічах з виборцями були присутні силовики.

 

Що спільного Ляшко знайшов у корів і динозаврів

У вівторок, 12 лютого, Полтавщину відвідав депутат Верховної Ради, фігурант антикорупційних розслідувань Олег Ляшко. Приїхав кандидат у Президенти разом зі ще одним порушником антикорупційного законодавства з "Радикальної партії" – кнопкодавом Ігорем Мосійчуком, який, до речі, очолює обласний виборчий штаб Ляшка.

Ляшко на зустрічі з виборцями в Миргороді (джерело – ІВ "Полтавщина")

Як повідомляє ІВ "Коло", не оминув політик й однієї зі своїх улюблених тем – утримання корів. Нардеп каже, що хоче надавати щорічні фінансові компенсації власникам цих тварин.

"Скоро наші діти будуть корів у музеї разом з динозаврами бачити. Треба менше свиней у владі – більше корів у селі!" – резюмував Ляшко.

Пізніше заступник голови Полтавської обласної організації "РПЛ" Віталій Мірошниченко повідомив про те, що на Полтавщині понівечили "Ляшкобус".

Відтак представники Ляшка звернулися до поліції. Наразі триває слідство, яке з'ясує, чи були пошкодження умисними.

"Весна покаже, хто де…"

"Весна покаже, хто де крав" – рекламні білборди з такими гаслами та символікою "Команди Зе" днями з'явилися в Полтаві. Цю фразу під час своїх виступів уживав "Вечірній квартал". Сама ж вона дуже нагадує перефразований перший рядок російського віршика, який гуляє просторами Інтернету.

Також 20 лютого в місті відкрився "Зе!офіс". На сторінці "Команда Зеленського" у Facebook ідеться про те, що основна мета "Зе!офісу" – організація набору спостерігачів та захист результатів кампанії в день виборів.

"У нас громадська організація, ми волонтери всі", – з перших хвилин розмови повідомляє Ольга Журавель, котра зустрічає журналістів Руху ЧЕСНО на вході до офісу.

Зазначимо, що громадська організація "Команда Зе" справді існує. Зареєстрували її 28 січня.

Бойка в Полтаві представлятиме екс-мер

Довіреною особою кандидата в Президенти, нардепа, фігуранта антикорупційних розслідувань Юрія Бойка на 144-му виборчому окрузі (Подільський і Шевченківський райони Полтави) став колишній міський голова Олександр Мамай.

Наприкінці січня Мамай брав участь у з'їзді партії "Опозиційна платформа – За життя", де Бойка підтримали як кандидата в Президенти України. Саме там екс-мер Полтави заявив, що він очолив обласний осередок "Опозиційної платформи", і додав, що щасливий від висунення Бойка кандидатом на посаду Президента.

Зазначимо, що раніше партія мала назву "За життя". Однак 2019 року її перейменували.

Дані з відкритих реєстрів (джерело – YouControl)

На сайті Головного територіального управління юстиції в Полтавській області осередки цієї політсили досі мають назву ПП "За життя". А очільником регіональної організації партії зазначений Олександр Попенко. Інформації про обласний осередок партії "Опозиційна платформа – За життя" на сайті немає.

Після звільнення його з посади міського голови Полтави Олександр Мамай шукав підтримки в різних політичних сил. Його навіть помічали на праймеріз від "УКРОПу".

О. Мамай виступає на праймеріз від "УКРОПу" (джерело – ІВ "Коло")

Але "Опозиційна платформа" стала нібито єдиною партією, яка погодилася йому допомогти. Про це, як повідомляє ІВ "Коло", екс-мер заявив під час зустрічі з полтавцями 15 лютого.

Окрім іншого, Мамай розповів, що невдовзі у приміщенні офісу партії "Совість України", де й відбувалася зустріч, запрацює штаб Юрія Бойка. При цьому екс-мер уточнив, що організація "Совість України" працюватиме там і надалі.

До цього Мамай був представником партії "Совість України", від якої й балотувався на посаду міського голови Полтави 2010 року. 2012-го, як повідомляє ТСН, він офіційно перейшов до "Партії регіонів". Про свій вихід з партії він не оголошував, проте на виборах 2015 року знову висувався від партії "Совість України".

"Батьківщина" vs "Солідарність": підкуп виборців чи провокація

Минулого тижня на Полтавщині були зафіксовані спроби підкупу виборців.

"До поліції надійшла інформація про те, що невідомі особи телефонують громадянам, пропонуючи їм грошову винагороду 500 гривень за підтримку на виборах одного з кандидатів. За цим фактом відкрито кримінальні провадження за ч.2 ст.160 (підкуп виборців) Кримінального кодексу України. Наразі поліція визначає коло осіб, причетних до правопорушення", – повідомляють у відділі комунікації поліції Полтавської області.

Спостерігачі громадянської мережі "ОПОРА" кажуть, що це відбувалось у Кременчуці. Містянам надходили дзвінки й повідомлення від людей, котрі називали себе представниками ВО "Батьківщина" та пропонували 500 гривень за допомогу на виборах, а також 500 гривень за кожну нову залучену людину.

Виявляється, що аналогічні випадки зафіксували в різних місцях України. У партії ці дії розцінюють як провокацію та пов'язують їх з "БПП".

Заява ВО "Батьківщина" щодо підкупу виборців на сторінці у Facebook

Цього тижня СБУ заявила, що викрила механізм підкупу виборців і впливу РФ на результати президентських виборів. У виборчих округах намагалися створити так звану "піраміду", яка повинна забезпечити необхідну кількість голосів конкретному кандидату.

СБУ з'ясувала, що основним координатором цієї мережі є один із чинних народних депутатів України. Щоб "не політизувати ситуацію", прізвища нардепа заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко не назвав. Однак на своєму сайті спецслужба виклала документ, у якому розписані витрати на "фінансування агітаційної мережі". У ньому фігурує ім'я Руслана Богдана – нардепа з Полтавщини від ВО "Батьківщина".

 

Телеканал "Прямий" з посиланням на власні джерела повідомив, що організаторами зриву президентських виборів є депутати від ВО "Батьківщина", а саме Валерій Дубіль та Руслан Богдан. Останній у коментарях місцевим ЗМІ свою причетність до правопорушення заперечує й натякає, що це провокація чинного Президента:

"Брудна технологія, яка зазвичай використовується на виборах. Президенту не хочеться втрачати свою мережу у вигляді України – свого "Рошена". Раніше вони якісніше підходили до цього питання. Недопрацьовують хлопці", – каже Богдан.

І додає, що, ймовірно, звертатиметься до правоохоронних органів.

Раніше "Дзеркало тижня" писало, що нардепи Руслан Богдан та Андрій Немировський (фракція "БПП") обмінялися взаємними звинуваченнями щодо організації "мережі" й підготовки підкупу виборців.

Збирання персональних даних, або Навіщо Президенту ваш номер телефону

16 лютого спостерігачі "ОПОРИ" зафіксували збирання персональних даних в агітаційному наметі з написом "Ми йдемо своїм шляхом! Петро Порошенко". Як виявилося, там не лише роздають інформаційний бюлетень "Солідарність", а й пропонують пройти опитування "Діалог з Президентом". Одне із запитань: "Як ви ставитеся до Президента України Петра Порошенка та до того, що він робить?"

Якщо відповідь буде схвальною, вам запропонують заповнити "Анкету прихильника Петра Порошенка". Там потрібно зазначити, яку інформацію про Петра Порошенка та діяльність на його підтримку ви бажали б отримувати, залишити свої персональні дані (ім'я, прізвище, по батькові, контактний телефон, електронну пошту та адресу) нібито задля своєчасного отримання інформації та поставити підпис.

Наприкінці анкети є примітка, що своїм підписом ви даєте згоду на використання ваших персональних даних для надсилання повідомлень, листів, газет та інших матеріалів.

У наметах таке опитування пояснюють бажанням дізнатися рейтинг підтримки громадянами Петра Порошенка.

У координатора громадянського спостереження за виборами в Полтавській області Костянтина Донченка є побоювання щодо цього:

"Збирання персональних даних може бути використане задля формування бази даних "лояльних виборців", з котрими надалі може вестися робота задля забезпечення результату на виборах".

Юрист Громадського руху ЧЕСНО Максим Хаврат каже, що в цьому випадку збирання та оброблення персональних даних здійснюється в законний спосіб, однак краще особисту інформацію не оприлюднювати:

"Аби уникнути будь-яких зловживань, персональні дані бажано взагалі не надавати, а в разі виявлення ознак правопорушень – фіксувати їх та звертатися до правоохоронних органів. У разі використання даних не лише з метою інформування для подальшого їх оброблення володілець повинен отримати згоду суб'єкта персональних даних на оброблення його даних відповідно до зміненої мети. Наразі відповідальність за порушення законодавства у сфері захисту персональних даних передбачена статтею 188-39 КУпАП України".

Нагадаємо, що до цього на Полтавщині навчали "волонтерів" до команди Петра Порошенка, котрі за фінансову винагороду знаходитимуть лояльних до чинного Президента України виборців та "працюватимуть" з ними до виборів. За таку роботу обіцяють платити по 1 000 гривень протягом січня, лютого та березня.

Окрім детального інструктажу роботи з виборцями, присутнім наголосили на тому, що вони є "волонтерами" й не повинні спілкуватися з представниками ЗМІ та давати можливість зробити фото чи відеофіксацію документів.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО вже писав про те, який конфлікт виник у ВО "Батьківщина" із Сергієм Капліним на Полтавщині. Як до "Ляшкобуса" летіло каміння на Дніпропетровщині, чому правоохоронці били активістів на мітингу Тимошенко в Києві, а охорона Гриценка побилася зі "Скаженими добровольцями" – про це та багато чого іншого читайте в передвиборчих дайджестах з регіонів України.

Також Рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]