Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Горобець Олександр

Горобець Олександр Сергійович

Рік народження: 1978

Опис політика

Народний депутат 9 скликання, член фракції “Слуга народу”. У Верховній Раді увійшов до Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Наприкінці 2022 року проголосував за містобудівну реформу (#5655), яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. Через спротив громадськості станом на початок 2024 року президент не підписав законопроєкт, а отже він лишається нечинним.

У 2020 році не підтримав проєкт щодо звільнення тогочасного очільника МВС Арсена Авакова та не підписався під зверненням частини фракції “Слуг народу”, які виступили проти “домовленостей” керівника Офісу президента Андрія Єрмака у Мінську. Про це свідчать дані інструменту "Серпом по рейтингу" Центру протидії корупції. Загалом у списку цього рейтингу в Горобця станом на січень 2022 року 13 негативних маркерів.

Парламентар не виступив жодного разу ні з трибуни, ні з місця за понад два роки роботи у Верховній Раді. 

Під час розгляду маркерних питань голосує в унісон зі "Слугами народу". За 2020 та 2021 рік не подав жодного запиту народного депутата, але є інформація про депутатські звернення народного депутата. 

Так у 2022 році Горобець направив звернення до Мінекології в інтересах дерибанників Біличанського лісу із команди екс мера Ірпеня Володимира Карплюка, з яким він був разом на відкритті нового корпусу школи в Ірпені у 2021 році. Звернення виборців щодо захисту лісу Горобець проігнорував.

У 2021 році мати народного депутата, яка є пенсіонерка, а раніше працювала у медичній сфері, придбала Mercedes-Benz “кубик”. Про це повідомляло Слідство.Info. У залежності від комплектації така автівка коштує від 150 000$ до 300 000$.

Наприкінці 2020 року перед голосуванням парламенту за держбюджет журналісти Bihus.Info зафіксували візит Олександра Горобця до офісу бізгннесмена Іллі Павлюка. Саме він, за оцінками журналістів, може бути тіньовим куратором частини нардепів “Слуги народу”. Павлюка за часів Віктора Януковича називали “королем західної контрабанди”. Він був близьким до екс нардепа комуніста Ігоря Калєтніка, який у Приірпінні пов’язаний із дерибаном Бучанського межигір’я.

Горобець відповів журналістам, що нібито приїздив до юриста вирішувати свої особисті питання. У Офісі президента “групу Павлюка” підозрюють в лобіюванні інтересів олігарха Ріната Ахметова.

Цього ж 2020 року НАЗК склала адмінпротокол на Олександра Горобця щодо конфлікту інтересів і направила його до суду. Прокурори наголошували, що народний депутат вчинив дії в умовах реального конфлікту інтересів, а саме: звернувся з письмовим поданням до Керівника Апарату Верховної Ради України - керуючого справами про зарахуванням своєї рідної сестри на посаду помічника-консультанта нардепа за строковим трудовим договором. Провадження закрили у зв’язку із тим, що судді не побачили складу адмінправопорушення.


Сестра Горобця - Марина Загвоздкіна працює на платній основі ще й в народного депутата “Слуги народу” Сергія Буніна. Станом на січень 2022 року Загвоздкіна значиться заступницею голови Бучанської РДА, яка входить в округ нардепа Горобця.

У 2019 році пройшов до парламенту від партії “Слуга народу” на Київщині (95 округ, Києво-Святошинський район та Приірпіння). Змагався із забудовником та екс мером Ірпеня Володимиром Карплюком. ЗМІ наголошували на тому, що саме Карплюк на окрузі сприяв балотуванню “клонів”. Тоді “клон” Горобця набрав рекордну кількість голосів - майже 5 500. 

Представник “Слуги народу” витратив на вибори, згідно з офіційним звітом, майже 360 тис. грн, з них 260 тис. – власні кошти кандидата. Ще 100 тис. грн дав киянин Євген Данилов. Один голос в середньому офіційно обійшовся кандидату у 13 грн.

На момент балотування Олександр Горобець був заступником гендиректора ТОВ “Сфера житлобуд” – генпідрядника ЖК "Софіївська сфера". До цього обіймав посаду заступника керівника ДП “Укрспирт”. До речі, свій перший запит народного депутата у 2019 році Горобець написав Генпрокуратурі саме щодо ситуації з ДП “Укрспиртом”. Це говорить про те, що інструмент депутатських запитів він використовував у сфері, яка пов’язана із його попереднім місцем роботи.

У 2016-2017 роках Горобець був радником з юридичних питань у голови Макарівської райради Київської області. До цього 4 роки був заступником директора департаменту в управлінні містобудівного кадастру Київської ОДА.

Горобець був помічником-консультантом нардепа ВРУ 6-го скликання від "Нашої України" Юрія Бута. Працював на платній основі. Також на громадських засадах був помічником народного депутата 5 скликання Євгенія Суслова (БЮТ). 

Народився  у місті Біла Церква, проживає у м. Києві.

Маркерні голосування

Має корупційні ризики. Євросоюх двічі закликав відхилити законопроект 5655. Дізнатися більше

№ 5655

прийнято

Позбавляє впливу російських спецслужб в Україні під прикриттям релігі Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Дозволяє обіг медичних препаратів на основі канабісу, що полегшить лікування онкохворих та військових. Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Балотування

Фракції

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Слуга народу

Комітети

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

Помічники

Верховна Рада 9

Робота помічником для:

Верховна Рада 6, Невідомо
Верховна Рада 5, На громадських засадах
У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Голосування у Верховній Раді 9

У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Промови у Верховній Раді 9

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу