Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Сидор Дмитро Дмитрович
Фото: Сидор Дмитро

Сидор Дмитро Дмитрович

Рік народження: 1955

Фігурант Реєстру зрадників

  • ФАР
    Посягання на територіальну цілісність та недоторканість України. Поширення проросійської пропаганди. Розпалювання релігійної ненависті.

Опис політика

Настоятель Кафедрального Свято-Воздвиженського собору, Мукачівської єпархії УПЦ МП (Закарпатська область). Голова так званого “Сойму підкарпатських русинів”.

У 2023 році Дмитру Сидору оголошено підозру  за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (розпалювання релігійної ненависті). СБУ зафіксувала понад 7 епізодів, коли священник принижував релігійні почуття громадян інших конфесій.

Сидор зазначав, що у разі  заборони УПЦ МП або приєднання до ПЦУ, його собор перейде до Сербського Патріархату.

У 2022 році неодноразово публічно ображав релігійні почуття українців, які виявили бажання святкувати Різдво 25 грудня.

Того ж року в Кафедральному Свято-Воздвиженському соборі, де Сидор був настоятелем, знайдено пропагандистську літературу російських авторів, де заперечується українська незалежність, прапор так званої "Республіки Підкарпатська Русь", символіку забороненої партії "ОПЗЖ".  Священник не визнав свою вину та заперечував знайдене.

У 2020 році балотувався до Закарпатської обласної ради від ОПЗЖ у першій п'ятірці списку, не обрано. Сидор активно роздавав агітаційні буклети на підтримку ОПЗЖ. 

У 2014 році Сидор закликав росію активніше освоювати Закарпаття, аби зберігати в регіоні її "кровні інтереси", його цитували російські медіа.

У  2013 році був помічений на конференції організації  “Український вибір” Віктора Медведчука

У 2012 році суд визнав Сидора винним у посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України, засудив на три роки позбавлення волі умовно.

У 2011 році Сидор заявив про право русинів "зі зброєю в руках захищати свою свободу" від України.

У 2008 році на пресконференції в Москві Димитрій Сидор вимагав надати Закарпаттю статус самоврядної одиниці. Закликав відновити "русинську державність" в Закарпатській області. Того ж року в Мукачеві був прийнятий текст "меморандуму", який містив "Акт проголошення відновлення русинської державності".

Був головою так званого “Сойму підкарпатських русинів”. За інформацією ЗМІ, Сидір отримував фінансування від російського урядового фонду “Російський світ”. Фонд було створено путіним для популяризації російської мови за кордоном. 

У 2006 році балотувався від Блоку Наталії Вітренко до Верховної Ради, не обрано

У 2002 році був обраний депутатом Закарпатської обласної ради.

Народився 29 березня 1955 року на Закарпатті.

 

Балотування

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу