Декларації депутатів Святошино: мільйонер Товмасян і злиденна Муха

Фото: Декларації депутатів Святошино: мільйонер Товмасян і злиденна Муха

Найбагатший депутат Київради - забудовник Ваган Товмасян. Екс-голова Святошинської райради і чинний заступник Кличка Ілля Сагайдак задекларував 29 квартир. У екс-ГАКівця Олександра Пабата котрий рік поспіль найбільший автопарк. Депутатка від “Батьківщини” Тетяна Меліхова вчасно декларацію за 2015 рік не подала. Громадський рух Чесно спробував зв’язатися з депутаткою, але з’ясувалося, що вона перебуває за кордоном.

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував декларації депутатів Святошинського  району, в якому свій вплив посилила “Батьківщина”. Статки найбагатшого Товмасяна становлять майже 50 мільйонів гривень.

Товмасян також увійшов у топ-5 депутатів, які отримали найбільше доходів за 2015 рік. Депутат задекларував більше 8-ми млн грн прибутку та 17 млн грн внесків до статутного капіталу і посів в рейтингу четверте місце.

Політик, який зараз обраний під брендом “Батьківщини”, відомий тим, що надавав допомогу Святошинському осередку Партії регіонів. У Київраді Товмасян забажав працювати поближче до грошей платників податків і пішов до популярної серед депутатів бюджетної комісії.

З нерухомого майна депутат вніс до декларації квартиру та садовий будинок площею 540 кв. м, який мільйонер записав на дружину. Окрім цього вказав у власності дві земельні ділянки, площею більше 30 соток, одна з яких також записана на дружину.

На другому місці за статками серед депутатів в районі опинився “батьківщинівець” Денис Москаль. Він вчасно не подав декларації до Київради й зробив це лише після того, як до нього звернувся рух ЧЕСНО.

За інформацією ЧЕСНО, Москаль міг бути причетним до порушень прав і свобод людини, зокрема, через незаконні забудови на території парку "Сирецький". У Київраді депутат увійшов до екологічної комісії тому, ймовірно, політик має конфлікт інтересів.

Депутат показав статків сім’ї більш як 4 мільйони гривень, у порівнянні з 2014 роком, сума в декларації збільшилася у 5 разів (загальна сума сукупного доходу сім’ї декларанта у 2014 році складала більше 800 тисяч гривень). В декларації йдеться, що 3 мільйони гривень з 4-ох - це дохід від відчуження рухомого та нерухомого майна.

У власності Москаля майже 5-ть га землі. Він поступився лише одним гектаром колезі Олегу Костюшко, який увійшов до топ-5 лендлордів Київради.  

Також задекларовано 3 земельні ділянки, загальною площею більше 20 соток - власність дружини. Згідно з декларацією, в Москаля 5 квартир, 2 з яких належать його дружині, та 3 садових будинки, загальною площею близько 800 кв. метрів, також оформлені на дружину депутата. Садовий будинок, площею 355 кв. метрів, який був в декларації Москаля в минулому році, зник, натомість з’явився скромніший - площею 159, 4 кв. метри.

Родина “батьківщинівця” утримує 4 автівки - два Range Rover, 2006-го та 2014-го років, Lexus 2011-го року та Ford Mustang. Таким чином Москаль поповнює лави депутатів із найбільшим автопарком.

Третє місце серед багатіїв району посідає найскандальніший депутат від Святошинського району, який в раду пройшов від “БПП “Солідарність” - зять екс-керівника НАК "Нафтогаз" Олексія Івченка Ілля Сагайдак.

Статками заступник міського голови Києва Володимира Кличка та екс-голова РДА Святошинського району Сагайдака зацікавився Центр протидії корупції.

За 2015 рік Сагайдак задекларував майже 3,5 млн грн, з них лише 245 тис. грн -  заробіток депутата, решта - заслуга його дружини.

На банківських рахунках Сагайдак та його дружина тримають понад 2 млн грн., з них більше 1,5 мільйони - на рахунках декларанта, що на 100 тисяч гривень більше, ніж в 2014-му році.

Натомість дружина депутата за 2015-й рік суттєво витратилася - з більш ніж 1,7 млн. гривень, вкладених у банки в 2014-му році, на рахунках лишилося усього півмільйона.

У 2015-му році декларант повернув банку позику, розміром один мільйон гривень.

Сагайдак також входить у топ-5 найбільших власників нерухомості в Київраді. Майже вся нерухомість, окрім квартири, площею 70 кв. м, власність дружини декларанта.

Депутат задекларував 8 будинків та 29 квартир. Їхня кількість не змінилася, порівняно з декларацією за минулий рік.

"Єдине, що можу сказати (про квартири – прим. авт.) – це власність моєї сім’ї, і цим займається моя дружина", - пояснює депутат наявність 29 квартир у декларації.

Сагайдак задекларував 9 га землі, також здобутки дружини, завдяки яким він посідає 3-тє місце у топ-5 депутатів-землевласників.

 

Разом з квартирами та землею, депутат задекларував цілий автопарк.

Сагайдак - єдиний депутат зі списку власників автопарків, у якого більшість машин записані на дружину. Мільйони, як і дорогі автівки, з’явилися в декларації політика після вдалого шлюбу.

Але автопарк Сагайдака не найбільший у Київраді. Рейтинг найбільших автовласників очолив інший депутат від “Солідарності” екс-ГАКівець та прогульник Олександр Пабат, у якого аж 11 автомобілів.

Четверте місце по доходах в районі посів “свободівець” Олег Чернецький. За 2015 рік він задекларував понад 1,5 млн грн.

Політик входить у топ-5 депутатів Київради, які мають найбільше нерухомості. Чернецький задекларував 9 квартир, 6 будинків, загальною площею 1600 кв. м та 23 одиниці іншого нерухомого майна. Три житлових будинки в декларації Чернецького, загальною площею майже 500 кв. м, записані на дружину депутата.

Окрім нерухомості, депутат задекларував 12 земельних ділянок, площею більше 1,5 га.

П’ятим мільйонером на районі став Володимир Лєвін від “БПП “Солідарність”, нібито учасник податкового майдану, якого  ЗМІ звинувачують у зраді інтересів протестувальників.

За 2015 рік депутат задекларував більше мільйона гривень. Депутат показав у декларації одну земельну ділянку, 2 квартири, загальною площею близько 100 кв. м, садовий будинок, пощею близько 250 кв. м, що належать його дружині та 3 одиниці іншого нерухомого майна, що також записане на дружину Чернецького, площею близько 1000 кв. м.

Депутати, які заробили менше мільйона

Дещо більше півмільйона гривень задекларував депутат від “Самопомочі” співзасновник івент-агенції "Спортивні та Культурні Ініціативи" Сергій Харчук.

Згідно з декларацією, депутат володіє двома земельними ділянками, площею 8 соток, житловим будинком, площею 321 кв. м, та трьома квартирами, загальна площа яких 230 кв. метрів.

Порівняно з декларацією за 2014 рік, статки депутата суттєво не змінилися, але з банківських рахунків зникли 40 тисяч гривень.

Майже 600 тис. грн задекларував депутат від “Батьківщини” Сергій Римаренко.

Депутат працює директором юридичної фірми ТОВ "ЮС ВІЧІ".

Задекларував земельну ділянку, невеликий будинок площею 44 кв. м, квартиру площею 17 кв. метрів.

Найбільший автовласник в Київраді Олександр Пабат, порівняно з іншими автовласниками, статки має мізерні. За 2015 рік він задекларував менше півмільйона гривень. Порівняно з минулим роком Пабат збіднів на близько 300 тис. грн.

Пабат задекларував 6 земельних ділянок, загальною площею близько 1 га та 5 квартир, загальною площею більше 300 кв. м.

За 100 днів роботи ради, політик устиг стати прогульником і пропустив більше 25% засідань ради та комісій.

Представник “Солідарності” Пабат, як прогулював засідання за попередньої каденції, так і прогулює далі.

Що ж стосується автівок, то у декларації депутата вони є на будь-який смак – від вінтажної Волги ГАЗ-21 до ексклюзивного Aero-8 2003 року випуску. "Легкий, потужний та невимушено-стильний" британський спорткар на сайті виробника коштує щонайменше $90 тисяч.

Політик розповідає, що деякі машини збирав сам своїми руками, але їздити на них за кермом після отриманої травми вже не може, тому готовий продати.

"У мене є прекрасні знайомі на "Чайці" в гаражі, і я сам із задоволенням любив крутити гайки. Наприклад, той же ГАЗ-21 дійшов у мої руки – це просто технічний талон на нього був і така табличка, на якій був написаний номер кузова, а все інше було із фанери взагалі. І 5 років потихеньку його складав.

А той же Maserati Spyder потрапив у мої руки в 1993 році – там було щось середнє між курником і клумбою…

Тому я це брав сам особисто зі своїми товаришами, і ми потихеньку на гаражі в "Чайці" це все приводили в той стан, який мені подобався. Просто мені дуже подобалося взагалі займатися такими речами. І до цього часу мене запрошують, до речі, хоча я незрячий вже 3 роки, 2 місяці і 2 дні, то запрошують мене – увага! – перевірити якість в покритті шкіряних, алькантарових або якість пофарбування автомобіля. Я оцю кожну цяточку або нерівність відчуваю на дотик".

Близько 200 тисяч гривень за 2015 рік задекларував помічник нардепа Володимира Ар’єва та бізнес-партнер голови Нацбанку Валерії Гонтаревої Георгій Ясинський.

Проте, депутат не заробив сам ці кошти, це доходи його батьків, яких Ясинський вписав до декларації. Сам декларант за 2015 рік заробив лише одну четверту від оприлюдненої в декларації суми.

У власності Ясинського один житловий будинок, площею близько 70 кв. м та 3 квартири, загальною площею 250 кв. м.

Депутат від “Свободи” Прохор Антоненко, який працює в Київраді головним спеціалістом відділу по роботі з депутатськими фракціями, групами, міжфракційними об’єднаннями та позафракційними депутатами Київської міської ради, задекларував майже 70 тис. грн доходу за 2015 рік. Згідно з декларацією, Антоненко не має власного житла.

Депутат задекларував дві земельні ділянки, загальною площею 20 соток та скромну автівку KIA ceed.

Найбіднішою депутаткою Святошинського району стала депутатка Вікторія Муха, учасниця проекту Третьякова "Ми кияни", яка мала з нардепом спільну громадську приймальню та є його помічницею.

За 2015 рік Муха задекларувала трохи більше 54 тис. грн, це на 14 тис. грн більше, ніж у 2014 році. Зросла й сума на банківських рахунках з 8-ми зросла до 11-ти тис. грн.

Такі скромні статки все ж не завадили депутатці мати свою машину Субару Імпреза. Окрім авта, депутатка задекларувала квартиру, площею 40 кв. м та інше нерухоме майно, площею 60 кв. м.

Приховала свою декларацію депутатка від “Батьківщини” Тетяна Меліхова. Громадський рух ЧЕСНО намагався сконтактуватися із депутаткою, але, як виявилося, вона за кордоном.

За нової каденції кількість мільйонерів у Святошинському районі збільшилася.

Пабат, який був найбагатшим депутатом Київради у Святошинському районі попереднього скликання, поступився першістю низці інших мільйонерів.

Авторка: Олена Жежера, журналіст Громадського руху Чесно


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]