Святошин: Третьяков втрачає свій вплив, а "Батьківщина" набирає обертів

Боротьба нардепа Олександра Третьякова за вплив у Святошинському районі закінчилася майже повною поразкою. Натомість свій вплив посилила "Батьківщина".

"Ми спостерігали навесні за бурхливою кампанією нардепа Олександра Третьякова "Ми кияни". Тоді політик наголосив, що не впевнений у тому, чи піде на вибори з новим політичним проектом. Ми розуміли, що можуть тривати перемовини з БПП і Третьяков намагається домовитися про кількість своїх людей у списку," - зазначає аналітик ЧЕСНО Павло Миронов.

"Під час аналізу списку кандидатів БПП ми виявили, що Третьяков веде найбільшу групу своїх помічників. Окрім того, до списку БПП потрапила Наталія Чумакова, яка вже була депутатом від Святошина і підтримувала проект "Ми кияни". Фактично його люди становили майже 8% всього списку партії. Але пройшла лише одна Муха," - додає Миронов.

Вікторія Муха на сайті проекту Третьякова "Ми кияни" вказана як активістка руху, окрім цього має з нардепом спільну громадську приймальню та була його помічницею.

Як відомо, у проекті "Ми кияни" був і учасник АТО Микола Тихонов, який брав участь у захисті Донецького аеропорту, але після згортання передвиборчого проекту Тихонов йшов до Київради не з "Солідарністю", а від "Батьківщини" у сусідній Оболоні.

Окрім групи Третьякова, за Святошинський район під брендом "Солідарності" змагалася і команда нардепа Володимира Ар’єва. До Київради пройшов його помічник та депутат попереднього скликання – Георгій Ясинський. У 2014 році він пройшов у раду як списочник.

Ясинський не просто помічник Ар’єва, він – бізнес-партнер голови Нацбанку Валерії Гонтаревої.

За інформацією журналістів, Ясинський співзасновник компаній "Хоумленд" та "Фуд онлайн", які займаються будівництвом і торгівлею. Раніше в "Фуд онлайні" партнеркою Ясинського була Лілія Бубка – дружина голови Національного олімпійського комітету Сергія Бубки.

Згідно з моніторингом Громадського руху ЧЕСНО, Ясинський за майже рік роботи у Київраді не написав жодного запиту. Був секретарем бюджетної комісії.

Ар’єв завів до Київради ще одного свого помічника, чинного депутата Київради - Владислава Турця. Політик балотувався на Оболоні і виграв вибори.

Найскандальнішим депутатом від Святошинського району залишається зять екс-керівника НАК "Нафтогаз" Олексія Івченка Ілля Сагайдак. Він – голова РДА Святошинського району і його статками зацікавився Центр протидії корупції

"Щоб змусити прокуратуру відкрити кримінальне провадження у зв’язку із незаконним збагаченням Іллі Сагайдака нам довелося іти в суд. Це псевдонове обличчя в українському політикумі не таке вже й нове. Свого часу Сагайдак балотувався в Верховну Раду по мажоритарному округу в Криму, але програв, і вирішив взяти реванш після Майдану. Звідки в нього мільйони на зовнішню рекламу незрозуміло, мабуть,  від тестя, екс-голови "Нафтогазу України" та власника збанкрутілого "Єврогазбанку", борги якого "сплавили" державі, вивівши з банку всі гроші. Цікавою є і декларація Сагайдака," - розповідає член правління "Центру протидії корупції" Олександра Устінова.

"Наприклад, згідно з декларацією за 2013 рік, Сагайдак при доході в 30 тисяч гривень зміг покласти на банківський рахунок більше 240 тисяч. Натомість у декларації за 2014 рік при зарплаті в 57 тисяч загальна сума доходу вже складає майже 600 тисяч гривень. Якщо вірити Сагайдаку, окрім зарплати, йому вдалось отримати дивіденди та продати майно, яке, до речі, не згадувалось у попередній декларації.

Окрім того, Сагайдак за 2014 рік задекларував ¼ квартири та 2 автомобіля преміум-класу, а саме "BMW 750 LI" 2012 року випуску, придбане з неймовірним дисконтом за 150 000 гривень, а також "Range Rover Autobiography" 2011 року випуску вартістю 570 000 гривень. Цікаво, що Range Rover Сагайдак перепродав "всього" за 350 000 грн.

Сподіваємося, що прокуратура зможе хоча б на калькуляторі порахувати, що дохід Сагайдака і його стиль життя та витрати, дуже сильно розходяться, і таки доведе до суду справу про незаконне збагачення новообраного депутата," - наголошують у ЦПК.

"Солідарність" під своїм брендом до Київради провела не лише скандально відомого Сагайдака, а й представника команди Леоніда Черновецького – депутата-прогульника Олександра Пабата. Він вдруге обирається мешканцями Святошинського району.

Пабат свого часу очолював "Громадський актив Києва" (ГАК) – проект мільйонера Хмельницького.

У Хмельницького та Іванова у Святошинському районі серйозні бізнес-інтереси. Скандал довкола технопарку Bionic Hill, який хочуть будувати на території військової частини у Біличанському лісі, не вщухає вже кілька років.

Пабат, за інформацією Громадського руху Чесно, має у своїй власності цілий автопарк. У свої декларації депутат задекларував аж 11 машин.

Від "Солідарності" пройшов ще один депутат Володимир Левін – нібито учасник податкового майдану, якого  ЗМІ звинувачують у зраді інтересів протестувальників.

Левін та ще кілька підприємців підписали меморандум порозуміння з урядом – документ, який не врахував головних вимог протестувальників.

Як з’ясувалося, нікому з підприємців, які організовували акції протесту на Майдані Незалежності, невідомі ті люди, прізвища яких стоять під Меморандумом із владою.

До того ж, син Левіна, відомий як "Діма Текілка", прославився тим, що як фейковий представник студентства брав участь у круглому столі за участі 4 президентів України під час Євромайдану, де висловив думку, що студенти вийшли на Майдан не з власної волі, а за наказом політиків.

Псевдо-революціонер виявився активістом "Молодих регіонів". Тепер його тато під брендом "Солідарності" увійшов після революції Гідності до Київради.

Щодо "Батьківщини", то вона на Святошині взяла 4 мандати і її депутати теж пов’язані з "Партією регіонів".

Один з них – Ваган Товмасян – відомий як забудовник, який нібито незаконно збудував багатоповерховий будинок в парку "Орляткло".

Окрім того, Товмасян відомий як інвестор політичних проектів. Так, у жовтні 2011 року міська організація Партії регіонів дякувала Товмасяну за "неоціненну підтримку", яку той надав осередку.

Журналісти "Слідство.інфо" припускають, що задля розвитку свого бізнесу Товмасян може домовитися з будь-якою владою. Так, за часів Галини Гереги на посаді секретаря ради, Товмасяну узаконили будівництво в парку "Орлятко".

Своїм виборцям з бордів Товмасян обіцяв не красти, не брехати й не зраджувати.

Від "Батьківщини" пройшов Денис Москаль. Згідно з моніторингом Чесно, Москаль міг бути причетним до порушень прав і свобод людини, зокрема, через незаконні забудови на території парку "Сирецький". Це при тому, що будучи депутатом Київради він очолював Партію зелених України.

Москаль у 2014 році балотувався до Верховної ради України як безпартійний висуванець від Блоку Петра Порошенка, хоча, як стверджує Опора, Москаль тоді нібито приховав свою партійність.

Москаль був кандидатом у народні депутати ще й у 2012 році за списком Партії зелених.

Вперше був обраний до Київради у 2008 році від "БЮТ", а в 2010 році його обрали головою фракції.

Але тоді Юлія Тимошенко сказала, що легітимним представником БЮТ у Київраді є Тетяна Меліхова. Через це Москаля та всіх депутатів фракції, які голосували за його призначення, було виключено з фракції.

Після цього він очолив фракцію "Республіка Київ". А фракцію "БЮТ", за вказівкою Тимошенко, очолила Тетяна Меліхова.

Попри минулий конфлікт, і Москаль, і Меліхова, пішли на вибори від однієї партії в одному й тому ж районі міста Києва. Тетяна Меліхова на цих виборах також зайшла в раду від "Батьківщини".

Упродовж багатьох років вона обиралась депутатом Ватутінської та Деснянської районних державних адміністрацій, з 2006 року – депутат Київської міської ради.

Була заступником голови КМДА Олександра Омельченка, який зараз очолює "Єдність", а з 18 лютого 2009 року по 16 березня 2010 року обіймала посаду радника прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Ще один депутат, який пройшов від "Батьківщини" – директор юридичної фірми ТОВ "ЮС ВІЧІ" Сергій Римаренко.

На жаль, про цього депутата небагато інформації в інтернеті.

Окрім цього, до Київради від Святошинського району пройшли два "свободівці".

Олег Чернецький – депутат Київради попереднього скликання, член політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Свобода".

До 2014 року Чернецький був депутатом Луцької міської ради від "Свободи". За інформацією ЗМІ – до недавнього часу проживав з родиною в Луцьку.

У 2006-му році Чернецький був кандидатом в нардепи від Партії патріотичних сил України.

Другий "свободівець" Прохор Антоненко – член політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Свобода", голова Святошинського осередку, працює в Київраді головним спеціалістом відділу по роботі з депутатськими фракціями, групами, міжфракційними об’єднаннями та позафракційними депутатами Київської міської ради.

Один мандат у Святошинському районі взяла "Самопоміч". Його виборов безпартійний Сергій Харчук.

З 2004 року – керуючий співзасновник громадської організації Український Гірськолижний Клуб.

Ініціатор та співзасновник багатьох культурних та спортивних подій (фестивалі "Славський Рок" та "Потяг до Яремче", велоперегони "Київська сотка", змагання з бігових лиж "Кубок Дипломатичних Місій").

З 2014 року – співзасновник та член наглядової ради благодійного фонду "Центр".

З 2003 року – співзасновник івент-агенції "Спортивні та Культурні Ініціативи".

З огляду на те, які депутати пройшли від Святошинського району можна сміливо констатувати, що Третьяков фактично втратив свій вплив на район, натомість підсилила свою значимість "Батьківщина", яка за попередньої системи виборів не взяла взагалі жодного мандату по мажоритарних округах.

Олена Жежера, журналіст Громадського руху Чесно


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]