Хто ховається за маскою самовисуванця: ЧЕСНО про кандидатів 151 округу на Полтавщині

Фото: Хто ховається за маскою самовисуванця: ЧЕСНО про кандидатів 151 округу на Полтавщині

Більшість самовисуванців на окрузі - технічні кандидати з інших областей, які не виявляють жодної передвиборчої активності, але забезпечують присутність потрібних людей у виборчих комісіях.

З майже півсотні зареєстрованих кандидатів на Полтавщині, 34 політики йдуть на вибори самовисуванцями. Олексій Рябоконь - один з небагатьох, хто веде боротьбу як самовисуванець. Більшість же - технічні кандидати з інших областей, які не виявляють жодної передвиборчої активності, але виконують свою функцію - забезпечують присутність потрібних людей у виборчих комісіях, які мають доступ до видачі бюлетенів та підрахунку голосів. Також на окрузі є клон - тезка попереднього переможця Тараса Кутового, який може відтягнути голоси в реальних кандидатів.

Слідами виборчої слави Тараса Кутового

Ціла низка кандидатів у своїх політичних історіях співпрацювали або з Тарасом Кутовим - колишнім переможцем на окрузі, нині - Міністром аграрної політики та продовольства, або партією БПП. Таким чином, вони можуть входити в групу техкандидатів, які працюють на висуванця, якого публічно підтримує Кутовий, а саме, Олексія Рябоконя - чи не єдиного кандидата серед самовисуванців, який веде масштабну кампанію і реально б’ється за перемогу на окрузі.

Рябоконь -  Пирятинський міський голова та член “Соціалістичної партії України”. У попередньому огляді кандидатів, Рух ЧЕСНО детально описав, як Рябоконь використовує адмінресурс для перемоги у битві за Полтавщину.

З окупованого Криму на округ прийшов безробітній Олександр Кутовий, технік-двійник чинного міністра, попереднього переможця виборчих перегонів на 151 окрузі Кутового Тараса. Висування двійників рейтингових осіб на окрузі - перевірена часом технологія розпорошення голосів.

Олександр Жалдак - уроженець села Висачки Полтавської області, керівник Волонтерської організації БФ "Штаб сприяння руху "За єдину Україну", профіль якої - допомога Збройним силам України, добровольчим батальйонам та сім’ям військовослужбовців.

Співзасновник фонду - Сергій Жученко, який на місцевих виборах 2015 року балотувався до Полтавської обласної ради за списком БПП. Можемо зробити припущення, що він виконує функцію техкандидата і працює на того, кому БПП дав округ на відкуп.

Рева Віктор - головний спеціаліст Сектору запобігання та виявлення корупції у Міністерстві аграрної політики та продовольства України, яке очолює колишній переможець 151 округу на Полтавщині Тарас Кутовий. У 2014 році на виборах народних депутатів балотувався як самовисуванець на окрузі Донецька. А у далекому 1998 році балотувався на рідній Дніпропетровщині до обласної ради. Брав участь у конкурсах на посаду директора Національного антикорупційного бюро, та на посаду керівника Державної фіскальної служби у 2015 році. Знову ж таки, Віктор Рева може виявитися техкандидатом для “протеже” Кутового, оскільки він з його міністерства.

Нагадаємо, що від “Народного Руху України” висувається також довірена особа та помічник екс-нардепа Тараса Кутового (БПП) - екc-свободівець Олександр Панченко.

На фото Валентин Манько (справа) з Дмитром Ярошем та Семеном Семенченком

У грудні 2015 року на прес-конференції в агенстві “Укрінформ”, Манько звинуватив Геннадія Корбана у рейдерських захопленнях підприємств, викраденні людей та вимаганні коштів, а також підкупі та маніпулюванні українськими війсковими для їх використання у своїх цілях. У відповідь, партія УКРОП виклала відео, яке начебто доводить, що Манько узгоджував текст цього виступу з першим заступником голови фракції "Блока Петра Порошенка" Ігорем Кононенком. Пародоксально, але вже у жовтні того ж року Манько стає кандидатом на місцевих виборах до Дніпропетровської обласної ради від партії УКРОП. А також розпочинає активну агітацію українців на підтримку екс-лідера партії УКРОП Геннадія Корбана на своїй сторінці у Фейсбуці, говорячи, що Корбан - "людина яка думає не про свою кишеню, будучи у держгодівнички, а думає про перемогу України і про людей", "чоловік з неординарним мисленням", який "ніколи не зраджував друзів і завжди допомагав усім, хто потребував, чого б йому це не коштувало".

Однополчанин своїх "не кидає"

Його однополчанин (член полку "Дніпро-1" у Дніпропетровській області), Олександр Клівенков  також став претендентом на округ. Клівенков - уроженець міста Суми, де в 2004 році обіймав посаду  начальника управління сім'ї та молоді.

Його стиль ведення кампанії дещо схожий зі стилем Манька: обидва - активні користувачі соцмереж, очолюють іменні фонди, через які збирають кошти. Щоправда, якщо Клівенков збирає кошти на агітацію, то Манько - на допомогу бійцям АТО.

Кандидати пов’язані з екс-регіоналами

Помічник екс-регіонала Бондар Микола - депутат Полтавської облради від партії “Відродження”, очолює комісію з питань бюджету та управління майном. Цікаво, що його колеги з кооперативу “Токарі” також мають досвід балотування на місцевих виборах, у переважній більшості від “Партії Регіонів”.

Був зареєстрований довіреною особою Петра Порошенка на виборах Президента у 2014 році, але пізніше його реєстрацію скасували та замінили на теперішнього радника Тараса Кутового - Євгенія Гавловського.

Екс-радикалівець, помічник нардепа-радикала Василя Амельченка - Ольшанський Олександр, працює юристом в автосалоні ТОВ "Лаваль-Авто", який є офіційним дилером автомобілів "Skodа".

На виборах народних депутатів України 2012 року був членом виборчої комісії від партії "Народна ініціатива", яку громадська мережа ОПОРА визначила як технічну партію, подану “Партією регіонів”. Цікаво, що ймовірний старший брат кандидата - Анатолій Ольшанський обирався депутатом Бориспільскої районної ради Київської області від “Партії регіонів”.

Громадський люстраційний комітет включив депутата Полтавської обласної ради, екс-заступника голови Полтавської ОДА Пархоменко Валерія до списку люстрованих кандидатів, як посадовця часів Януковича. Дійсно, Пархоменко має потужні зв’язки  з екс-регіоналами. Так, він був помічником депутатів ВРУ від “Партії регіонів” у двох скликаннях ВРУ.

Двічі балотувався до складу українського Парламенту від “Партії регіонів”: на окрузі в місті Бердянськ та на окрузі у Вінницькій області, однак народним депутатом так і не став. Зате зміг обратися у якості депутата Полтавської облради, з 2004 по 2006 рік працював заступником керівника апарату Полтавської обласної організації “Партії регіонів”, а у 2010 році був призначений на посаду заступника керівника апарату Полтавської обласної державної адміністрації.

Пасічник Андрій -  тимчасово не працює, проживає в окупованому Іловайську Донецької області. На президентських виборах у 2014 році був довіреною особою Юрія Бойка - керівника партії “Опозиційний блок”, депутата та одіозного олігарха, екс-міністра енергетики та вугільної промисловості України.

Киянин та вірний помічник чотирьох екс-регіоналів у трьох скликаннях Верховної Ради - Толстоухов Сергій штормує 151 округ, хоча раніше у виборах участі не брав.

Безталанні самовисуванці

Василь Ковальчук - полтавський правозахисник, який брав участь у 8 виборчих перегонах, проте жодного разу йому не поталанило бути обраним.

Так, на місцевих виборах 2010 року безрезультатно кандидувався на посаду міського голови від ВО "Свобода", у 2012 році від партії “УДАР” та у 2014 році як самовисуванець балотувався на парламентських виборах, на місцевих виборах 2015 року балотувався на посаду міського голови Полтави (посів сьоме місце) та до Полтавської обласної ради від “Аграрної партії”, проте знов зазнав фіаско.

Самовисуванцем на окрузі йде комуніст Дмитренко Григорій, який має величезний досвід участі у виборах - на його рахунку 7 виборчих перегонів, але жодної перемоги.

На місцевих виборах 2015 року балотувався до Полтавської обласної ради за списком партії екс-комуністів «Нова держава», але партія не набрала голосів. Був відданим помічником екс-депутатів - членів “Комуністичної партії України” у трьох скликаннях Верховної Ради. Працює у ПАТ "ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО", яким, за інформацією ЗМІ, володіють Коломойський та російський олігарх Григоришин.

Киянин Мельник Віктор на виборах у 2006 році кандидувався від виборчого блоку "Влада народу". Цікаво, що співзасновником однойменної комерційної структури (яку очолює лідер партії Олександр Ващенко), є скандальний міліонер-утікач, забудовник Валентин Ісак. Як повідомляє ЛІГАБізнесІнформ, він був у міжнародному розшуку, тому що незаконно присвоїв кошти, виділені на будівництво ТРЦ Dream Town, а потім за допомогою “неупередженого” полтавського (!) суду присвоїв собі частину ТРЦ. За інформацією сайту “Наші Гроші”, у 2014 році ПАТ «Трест «Київміськбуд-1» перейшов під контроль менеджерів з оточення екс-заступника голови Адміністрації Президента Януковича Андрія Портнова та екс-голови Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна. На останні вибори до чинного складу ВРУ у 2014 Мельник ішов на окрузі у Луганській області.

Азізов Сергій  - екс-депутат, радник голови Гребінківської райради балотується від партії "Простих людей Сергія Капліна".

Цікаво, що Азізов - співзасновник громадської організації "СМОТРА ГРЕБІНКА", головою якої є Єгор Соболєв - народний депутат України 8-го скликання, заступник голови фракції Об'єднання «Самопоміч» у чинному скликанні ВРУ, голова комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції.

Людина Наливайченка

Киянин Носенко Сергій - керуючий директор ТОВ "Інтернешнл інвестмент партнерс” (яка займається фінансовим консалтингом) та помічник екс-голови СБУ, “ударівця”, Валентина Наливайченка у 7-му скликанні ВРУ.

Також обіймає посаду координатора з економічних питань "Антикорупційного руху Валентина Наливайченка", до складу якого входять також народний депутат від БПП Єгор Фірсов та сестра української льотчиці Надії Савченко Віра Савченко. Сергій Носенко є активним користувачем персональної сторінки на Фейсбук, де розміщує багато інформації про свій бізнес та діяльність Антикорупційного руху, але не дописує жодної інформації про свою передвиборчу кампанію, про справи на окрузі або проблеми своїх виборців. Про що це може свідчити? Про те, що кандидат не ставить на меті виграти на виборах, хоча в нього потенційно є для цього всі ресурси. Він виконує іншу, більш технічну функцію, ймовірно, протягуючи “своїх людей” до виборчої комісії та підрахунку голосів.

Тіні невідомих техкандидатів

Ващенко Софія - пенсіонерка, безпартійнa, проживає в місті Києві. Боклан Анна - інженер-проектувальник, ТОВ "Земпроект-Сервіс", безпартійнa, проживає в місті Києві. Компанія займається приватизацією землі та переоформленням земельних ділянок. Вознюк Андрій - регіональний менеджер, ТОВ "Оржицький молокозавод" - власником якого є росіянин, уроженець Московської області. Самовисуванець проживає в місті Вишневе Києво-Святошинського району Київської області. Має досвід на позачергових виборах до ВРУ 8 скликання на 133 окрузі у місті Одеса. Завадський Андрій - тимчасово не працює, безпартійний, проживає в місті Києві. Камінський Микита - тимчасово не працює, безпартійний, проживає в місті Вишгород Київської області. Мигаль Олександр - директор "Гадяцького вищого професійнго аграрного училища". Носихін Олександр - тимчасово не працює, проживає в місті Вишгород Київської області.

Як правило, значна кількість кандидатів на окрузі (47 кандидатів разом із партійними кандидатами) свідчить про те, що потенційні переможці зацікавлені у техкандидатах, щоб або відтягнути голоси в опонентів, або завести чимбільше членів у дільничну виборчу комісію, яка сортує бюлетені та займається підрахунком голосів. Кожен кандидат має право подати своїх членів до ДВК, і вони будуть визначатися за принципом  жеребкування. Відповідно, що більше техкандидатів під контролем у головного кандидата, то більше в нього шансів завести своїх членів у ДВК.

Нагадаємо, що ЧЕСНО вже підготував огляди партійних кандидатів для мешканців Чернігівщини, Івано-ФранківщиниДніпра та Луганщини.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]