Список Смешка: нардепи “Самопомочі”, БПП та екс-посадовці Януковича

Фото: Список Смешка: нардепи “Самопомочі”, БПП та екс-посадовці Януковича

У суботу, 8 червня, свій з'їзд провела партія “Сила і честь”, яку очолює екс-голова СБУ часів Леоніда Кучми, екс-кандидат у Президенти Ігор Смешко. Делегати з’їзду затвердили список політсили на парламентських виборах та перелік кандидатів-мажоритарників.

За даними останніх соцопитувань, “Силу і честь” готові підтримати 4,3% громадян, які планують голосувати та визначилися з вибором. Таким чином, партія близька до подолання 5%-го бар'єру на виборах до Верховної Ради. Нагадаємо, на виборах Президента України 2019 року Смешко отримав 6% голосів.

Рух ЧЕСНО проаналізував першу десятку списку партії “Сила і честь”, а також з'ясував, хто балотується до парламенту за її межами.

Формальній процедурі з’їзду, який відбувся у Торгово-промисловій палаті України, передувала презентація першої десятки списку. “Оглядини” модерував журналіст і телеведучий, екс-депутат Київради від “БПП “СолідарністьДмитро Гордон, котрий очолює передвиборчий штаб партії “Сила і честь”.

Перший номер списку несподіванкою не став - він дістався Смешку. До парламенту політик балотується вперше. За президентства Кучми Смешко очолював Головне управління розвідки Міноборони та був головою Служби безпеки. ЗМІ писали про можливу відносну причетність тодішнього очільника СБУ до отруєння Віктора Ющенка 2004 року, проте сам Смешко це заперечує та сумнівається, що отруєння взагалі було.

2014-го Смешко став радником в.о. Президента Олександра Турчинова, а згодом - Петра Порошенка. Деякий час очолював Комітет з питань розвідки при Президентові, але 2015 року був звільнений та переведений у позаштатні радники (перебував у цьому статусі до січня 2019-го).

Ігор Смешко

Читайте також: Ігор Смешко: "Я – молоде політичне обличчя"

А от далі не обійшлося без сюрпризів. Так, другу позицію у списку “Сили і честі” посіла народна депутатка, членкиня фракції “СамопомічОлена Сотник. До того, як стати парламентарієм, вона була партнером адвокатської групи “Солодко і партнери”. З 2014 року входить до групи адвокатів із захисту прав та інтересів родин Небесної сотні.

Олена Сотник

Разом із Сотник до першої десятки партії Смешка увійшли ще два нардепи від “Самопомочі” - Іван Мірошніченко (став номером 4) та заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко (номер 8).

Читайте також: Чи допоможуть "Самопомочі" нові обличчя потрапити до Ради?

Мірошніченко та Сотник ще у травні залишили команду Андрія Садового. А от Сисоєнко лише вчора, вже після з’їзду “Сили і честі”, повідомила, що виходить з партії “Самопоміч” та йде з посади голови Київської облорганізації політсили. Зовсім нещодавно нардепка брала участь у внутрішньопартійних праймеріз “Самопомочі”. Але, згідно з результатами останніх соцопитувань, “Самопоміч” може не потрапити до парламенту.

За критеріями Руху ЧЕСНО, Мірошніченко та Сисоєнко - фігуранти антикорупційних розслідувань. До обрання нардепом Мірошніченко займався аграрним бізнесом, а зараз є членом Аграрного комітету ВРУ. З огляду на те, що депутат і його дружина є власниками низки аграрних фірм, є підстави вважати, що Мірошніченко має конфлікт інтересів у парламентському комітеті.

Іван Мірошніченко

У травні 2018 року нардеп підтримав законопроект Ніни Южаніної (БПП) про відшкодування ПДВ великим експортерам олійних культур, а в лютому 2019-го став співавтором схожого проекту закону, який уже стосується всіх виробників таких культур.

Сисоєнко на момент обрання нардепкою була директоркою юридичної компанії “Бабич, Сисоєнко та партнери”. Співзасновниця “Благодійного фонду захисту прав медичних працівників”, ініціаторка створення ГО “Координаційний центр допомоги учасникам АТО”.

Ірина Сисоєнко

2018 року мешканці Приірпіння звинуватили Сисоєнко в торгівлі квотами в територіальній виборчій комісії на користь партії екс-мера Ірпеня Володимира Карплюка, який також є фігурантом журналістських антикорупційних розслідувань.

Третім номером у списку “Сили і честі” став нардеп від “Блоку Петра Порошенка”, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Чотири рази був обраний до Верховної Ради України, двічі - до Верховної Ради АР Крим.

Рефат Чубаров

Учора Чубаров повідомив, що він та ще один нардеп від БПП, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв провели консультації з шістьма партіями, які погодилися включити до своїх виборчих списків кримських татар.

“Самовідданість кримськотатарського народу, неприйняття ним російської окупації, збереження кримськими татарами вірності своїй землі та українській державі, розуміння того, що відновлення суверенітету України над Кримом неможливе без тісної взаємодії з його корінним народом - кримськими татарами, високий авторитет Меджлісу кримськотатарського народу стали причиною того, що низка проєвропейських, проукраїнських політичних партій вирішили включити у свої виборчі списки представників кримськотатарського народу”, - наголосив депутат у відеозверненні у Facebook.

Також Чубаров повідомив, що за списком партії Петра Порошенка “Європейська солідарність” балотуватимуться Джемілєв та заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз.

Примітно, що на президентських виборах очолюваний Чубаровим Меджліс підтримував Порошенка.

Номер 5 у списку партії “Сила і честь” - екс-начальник Генерального штабу Збройних Сил України, генерал-полковник Володимир Замана. Очолював Генштаб за часів президентства Віктора Януковича (2012-2014). За неофіційною інформацією, Янукович звільнив Заману через його відмову дати наказ про передислокацію десантної бригади з Дніпропетровщини до Києва, де в той час (лютий 2014-го) силовики штурмували Майдан.

Володимир Замана

У лютому 2019 року Заману заарештували за підозрою у держзраді: йому, зокрема, закидали зменшення особового складу боєздатних підрозділів ЗСУ та розформування військових частин, що призвело до підриву обороноздатності України. Проте 24 травня підозрюваного звільнили з-під варти.

Шостим номером у списку партії Смешка стала кандидат економічних наук Ольга Романюк. За часів Януковича вона була заступницею міністра з питань житлово-комунального господарства в уряді Миколи Азарова (2010-2011), згодом - членкинею Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (2012-2014).

Ольга Романюк

Сьомим за порядком кандидатом від “Сили і честі” став доктор економічних наук, експерт з міграційних питань, банківської та фінансової систем Андрій Гайдуцький. У 2015-2017 роках був заступником голови Фонду державного майна України.

Андрій Гайдуцький

Номер 9 - генерал-лейтенант Володимир Тимошенко. Працював у КДБ УРСР, а зі здобуттям Україною незалежності - у СБУ, де дослужився до першого заступника голови Служби - керівника Антитерористичного центру (2005-2007). Один із засновників антикорупційного управління СБУ (управління “К”). За часів Януковича очолював Державну службу України з контролю за наркотиками. 2014 року був люстрований.

Володимир Тимошенко

Номер 10 - Анатолій Макаренко, екс-голова Державної митної служби України (2009-2010), екс-заступник голови Державної фіскальної служби (2014-2015). 2010 року Макаренка затримали за підозрою в незаконному розмитненні природного газу, що належав компанії “РосУкрЕнерго”. Колишнього посадовця засудили до 4 років позбавлення волі умовно, але 2014 року суд звільнив Макаренка від кримінальної відповідальності та визнав несудимим.

Анатолій Макаренко

 

Хто за межами першої десятки?

Хоча на презентації була оголошена лише перша десятка списку “Сили і честі”, згодом стали відомі імена й деяких інших кандидатів.

Зокрема, у другій десятці опинився нардеп від БПП, екс-представник уряду Володимира Гройсмана у Верховній Раді Вадим Денисенко. Він - кнопкодав та фігурант антикорупційних журналістських розслідувань. Денисенко скандально відомий тим, що в лютому 2016 року з голосу, без попередньої оцінки антикорупційного комітету вніс до законопроекту про електронне декларування поправку, яка відтерміновувала на рік кримінальну відповідальність для чиновників за неправдиві декларації.

Вадим Денисенко (фото з Facebook)

Ще один кандидат у другій десятці - екс-мер Маріуполя, нардеп чотирьох скликань Михайло Поживанов. За другого прем’єрства Юлії Тимошенко (2007-2010) він очолював Держкомрезерв та був заступником міністра економіки. 2011-го СБУ оголосила Поживанова в розшук за підозрою в розкраданні майже 35 млн гривень на посаді голови Держкомрезерву, проте на початку 2014 року провадження закрили.

Михайло Поживанов (фото з Facebook)

На виборах Президента 2019 року Поживанов підтримав Смешка фінансово - пожертвував йому на кампанію 1 млн гривень (загалом на виборчий фонд Смешко назбирав 1,8 млн гривень). На парламентських перегонах політик знову планує допомагати лідеру “Сили і честі” грошима.

“Те, що заробимо, все віддамо заради того, щоб “Сила і честь” була не просто в парламенті, а була кращою і найбільшою фракцією в парламенті та могла сформувати коаліцію”, - заявив Поживанов у коментарі Руху ЧЕСНО.

Депутат Київради від “БПП “Солідарність” Ярослав Діденко, який був присутній на з'їзді, каже, що його мали включити до списку партії Смешка, але він не знає, під яким номером там буде.

“Я розглядаюсь [як кандидат]. Знаю, що маю бути затверджений у списку “Сили і честі”. Розраховую на прохідне місце. Я просто, на жаль, не зміг бути присутнім у штабі на всіх нарадах і поки що не знаю свого номера у списку. Знаю, що це має бути десь у прохідній частині”, - пояснює депутат.

Ярослав Діденко (фото з Facebook)

За день до з’їзду Рух ЧЕСНО повідомляв, що Діденко вирішив балотуватися до парламенту від округу на Печерську. При цьому депутат зазначив, що готовий до співпраці та пропозицій від політсил.

Як повідомляє “Радіо Свобода”, за списком “Сили і честі” також балотується один із засновників Партії регіонів, екс-віце-прем'єр з гуманітарної політики в уряді Азарова Володимир Семиноженко. 2014 року очолювана ним партія “Нова політика” виступила співзасновницею “Опозиційного блоку”.

Також очікується, що у списку політсили Смешка буде сімейний співочий дует - Віталій та Світлана Білоножки.

Світлана та Віталій Білоножки та Володимир Семиноженко (фото з Facebook)

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]