Мер Херсона Колихаєв досі є нардепом: хто винен і коли чекати довиборів у 184-му окрузі?

Фото: Мер Херсона Колихаєв досі є нардепом: хто винен і коли чекати довиборів у 184-му окрузі?

Новообраний міський голова Херсона Ігор Колихаєв може спокійно прийти на найближче пленарне засідання Верховної Ради та голосувати на ньому. Причина в тому, що парламент досі не позбавив його мандата, хоча Колихаєв заздалегідь написав заяву про складання повноважень народного депутата. Тож із вини ВРУ політик поєднує посаду мера з депутатським мандатом, хоча це заборонено Конституцією України.

Ба більше, через безпідставне зволікання Верховної Ради проміжні вибори народного депутата в окрузі №184 (Херсонська область), де раніше було обрано Колихаєва, не відбудуться одночасно з аналогічними виборами в інших двох мажоритарних округах – на Донеччині та Івано-Франківщині, а саме 28 березня 2021 року.

Найближче засідання парламенту, на якому нардепи зможуть припинити депутатські повноваження Колихаєва, відбудеться 26 січня. Але проблема в тому, що це ще й останній день, коли ЦВК у змозі оголосити довибори у 184-му окрузі на 28 березня. Наступна можлива дата їх проведення – аж 31 жовтня 2021-го.

Тим часом у “Слузі народу” неофіційно підтвердили Рухові ЧЕСНО, що таки не поспішають із довиборами у 184-му окрузі. Ймовірно, це пов’язано з відсутністю в партії влади гідного кандидата станом на цей час. Таким чином, виборці округу №184 через політичні мотиви можуть тривалий час залишатися без представника їхніх інтересів у Верховній Раді.

За підсумками місцевих виборів 2020 року нардепи-мажоритарники Зіновій Андрійович, Руслан Требушкін та Ігор Колихаєв обійняли посади мерів Надвірної, Покровська й Херсона відповідно, а округи, де їх на позачергових виборах 2019-го обрали до Верховної Ради, стали вакантними.

Проте проміжні вибори ЦВК наразі призначила лише у двох із цих трьох округів. Бо, хоча заяви про складання мандатів написали всі троє народних депутатів, парламент припинив повноваження лише Андрійовича й Требушкіна, “забувши” чомусь про Колихаєва.

Таким чином, довибори в округах перших двох (№87 на Івано-Франківщині та №50 на Донеччині) відбудуться вже цієї весни – 28 березня 2021 року, а от із довиборами в окрузі третього (№184 на Херсонщині), схоже, доведеться зачекати до жовтня, адже чинне законодавство передбачає лише дві дати для проведення довиборів – остання неділя березня й остання неділя жовтня.

Примітно, що на виборах до Бериславської райради, яка охоплює значну частину 184-го округу, “Слуга народу” обійшлаОпозиційну платформу – За життя” з невеликою перевагою. А на виборах до Каховської райради, що охоплює другу частину округу, “слуги” навіть поступилися ОПЗЖ.

Затягування часу до осені дасть шанс потенційному кандидату-мажоритарнику від “Слуги народу” більше піаритися за рахунок адмінресурсу. Голова Херсонської облради – представник “Слуги народу”, а голова Херсонської ОДА – призначенець президента України Володимира Зеленського. Відповідно, бюджетний ресурс на рівні області цілковито під контролем партії центральної влади.

І це не вперше, коли парламент зволікає із призначенням виборів з політичних міркувань. Так, під кінець каденції ВРУ попереднього, 8-го скликання, коли рейтинг “Блоку Петра Порошенка” знизився, майже 200 громад чекали на призначення виборів голів. Навіть вибори мера Луцька, який є обласним центром, Верховна Рада не призначала декілька років поспіль.

Як парламент “забув” позбавити Колихаєва мандата

17 листопада 2020-го Верховна Рада достроково припинила повноваження нардепа від “Слуги народу”, мажоритарника від округу №87 Зіновія Андрійовича, вчетверте обраного міським головою Надвірної (Івано-Франківська область). А вже через 10 днів, 27 листопада, Центральна виборча комісія призначила проміжні вибори депутата у 87-му окрузі на 28 березня 2021 року.

16 грудня 2020-го парламент позбавив депутатського мандата позафракційного мажоритарника від 50-го округу Руслана Требушкіна, котрий вдруге переміг на виборах мера Покровська (Донецька область). 22 грудня ЦВК призначила довибори в окрузі №50 – вони також відбудуться 28 березня.

Цікаво, що регламентний комітет ВРУ розглянув заяву Требушкіна про складання ним мандата на тому самому засіданні, що й заяву обраного мером Херсона Ігоря Колихаєва (група “За майбутнє”), а саме 2 грудня 2020 року. На підставі цих заяв комітет зареєстрував два проєкти постанов про дострокове припинення повноважень зазначених двох нардепів. Обидва проєкти – №4446 та №4447 – були зареєстровані 2 грудня. Проте Верховна Рада ухвалила рішення лише щодо Требушкіна (№4446), тоді як проєкт постанови щодо Колихаєва (№4447) досі очікує розгляду.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 3 закону “Про статус народного депутата України”, парламентарій не має права бути міським, сільським або селищним головою. Таким чином, якщо нардеп остаточно вирішив обійняти посаду мера, на яку його обрали, він повинен написати заяву про складання депутатських повноважень (ч. 4 ст. 78 Конституції України). Ба більше, його не допустять до виконання обов'язків міського голови, допоки він не подасть до Верховної Ради таку заяву (ч. 3 ст. 3 закону про статус нардепа).

На підставі заяви депутата про складання мандата регламентний комітет ВРУ реєструє проєкт постанови про дострокове припинення повноважень народного обранця. Парламент на пленарному засіданні повинен підтримати цей проєкт простою більшістю голосів – 226.

Згідно з ч. 5 ст. 15 закону “Про вибори народних депутатів України”, призначення проміжних виборів в окрузі, де повноваження мажоритарника з тих чи інших причин були достроково припинені, належить до компетенції Центральної виборчої комісії.

Відповідно до ч. 6 ст. 16 закону про вибори нардепів, ЦВК повинна призначити проміжні вибори у вакантному окрузі не пізніш як у 10-денний строк з дня отримання підписаної головою Верховної Ради постанови про дострокове припинення повноважень депутата від цього округу.

Раніше не існувало строгих часових обмежень щодо проведення довиборів у округах – у законі про вибори нардепів лише було зазначено, що вони відбуваються в останню неділю 60-денного строку з дня опублікування ЦВК рішення про їх призначення. Проте після внесення Верховною Радою змін до виборчого законодавства в липні 2020 року такі обмеження з'явилися: тепер проміжні вибори можуть відбуватися лише двічі на рік – в останню неділю березня та останню неділю жовтня (ч. 6 ст. 16 закону про вибори нардепів).

Таким чином, найближча можлива дата проведення довиборів в округах Андрійовича, Требушкіна й Колихаєва28 березня 2021 року. При цьому виборчий процес (реєстрація кандидатів, агітація тощо) повинен розпочатися за 60 днів до дня виборів, тобто 27 січня. Отже, ЦВК може ухвалити рішення про призначення довиборів у цих трьох округах найпізніше 25-26 січня 2021 року. І якщо проміжні вибори в округах №№50 та 87 Центрвиборчком призначив задовго до настання дедлайну, довибори у 184-му окрузі Колихаєва він із майже стовідсотковою ймовірністю оголосити до 26 січня не встигне.

Читайте також: Підсумки роботи Верховної Ради у голосуваннях

Нагадаємо, що ЦВК може призначити проміжні вибори в окрузі лише після того, як Верховна Рада припинить повноваження нардепа-мажоритарника від цього округу. Останній пленарний день, коли парламент міг це зробити, щоб ЦВК встигла оголосити довибори на 28 березня 2021 року, був 18 грудня 2020-го. А перше пленарне засідання ВРУ цього року заплановане на… 26 січня, тобто якраз на останній день, коли ЦВК теоретично може призначити довибори на 28 березня.

Очевидним є те, що з огляду на необхідність дотримання всіх процедур Центрвиборчком не зможе оголосити проміжні вибори в окрузі №184 26 січня, навіть якщо цього дня ВРУ позбавить Колихаєва мандата. Це означає, що найближчою можливою датою проведення довиборів на Херсонщині буде 31 жовтня 2021 року. А отже, через зволікання парламенту виборці 184-го округу залишатимуться без представника їхніх інтересів у Верховній Раді понад шість зайвих місяців.

Тож чому ВРУ не розглянула вчасно проєкт постанови про позбавлення Колихаєва мандата, заблокувавши процес призначення довиборів у 184-му окрузі? Це запитання Рух ЧЕСНО поставив спікерові парламенту Дмитрові Разумкову в офіційному листі, проте відповіді наразі не отримав. Натомість у “Слузі народу” ЧЕСНО неофіційно повідомили, що не планують проводити проміжні вибори на Херсонщині цієї весни. Ймовірно, у партії влади поки що не знайшли кандидата, котрий міг би позмагатися за мандат нардепа в окрузі №184.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував результати місцевих виборів, аби з’ясувати, як реформа децентралізації та Виборчий кодекс вплинули на формування влади у громадах. Також на прикладі новообраної Київради ми перевірили, чи спрацювало на цих виборах гендерне квотування.

Окрім того, Рух ЧЕСНО з’ясував, чи варто запровадити можливість двотурових виборів мера в малих містах.

Фото з обкладинки - tsn.ua


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]