Буремний Скадовськ: кого обрала громада і чому депутати три місяці не працювали? (Оновлено)

Фото: Буремний Скадовськ: кого обрала громада і чому депутати три місяці не працювали? (Оновлено)

Понад 70% депутатів новоствореної Скадовської громади обрані вперше, при цьому проблеми у переобраного міського голови залишаються ті самі - відсутність більшості  і блокування ініціатив міського голови.

Рух ЧЕСНО не тільки дослідив ці проблеми, а й поспілкувався з одним із винуватців політичної кризи, яка тривала у міськраді понад три місяці.

З моменту місцевих виборів пройшло вже чотири місяці, нові міськради давно запрацювали, сформувавши виконавчі комітети та робочі органи, але не у Скадовську. Цю невеличку курортну громаду лихоманить від безвладдя й неспроможності місцевих еліт домовитися про розподіл посад.

Тільки 24 лютого депутатам — з сьомої спроби — вдалося призначити заступників міського голови, секретарів ради та виконкому, створити виконком та призначити декількох старост.

Кого обрали скадовчани?

Скадовська міська територіальна громада була створена у 2020 році шляхом доєднання сіл більшої частини Скадовського району (у межах станом на жовтень 2020 року).

До Скадовської міської ради пройшли шість партій, що поділили між собою 26 мандатів. Цікаво, що більшість кандидатів — 19 — пройшли за списками партій, і лише сім перемогли за виборчою квотою в округах. Серед обраних депутатів найменше голосів — 12 — отримав представник Партії місцевого самоврядування Олексій Фролов, а найбільше — 288 — представник “Самопомочі” Олександр Грищенко.

Жоден депутат не набрав 350 голосів — ціну одного мандату. І лише десятеро осіб подолали 25% від ціни мандату. В одному з чотирьох територіальних округів жодна партія не набрала ціну мандату, і виборці округу № 4 фактично не мають свого безпосереднього представника у раді.

Це вказує на те, що, як і у більшості міст, у Скадовській громаді квоти слабко стимулювали внутрішньопартійну конкуренцію. Високий рівень квоти та слабкий рівень партбудівництва в Україні призвели до того, що найбільш активну кампанію в усіх регіонах вели саме ті кандидати, які мали прохідні місця в округах.

До того ж, половина депутатів ради безпартійні. Жодного члена партії немає у фракціях “Слуги народу” та Партії місцевого самоврядування, натомість 100% партійних у фракціях “Європейської солідарності” та ОПЗЖ.

Рівень недопредставництва у раді — майже як у Херсонській облраді. Тільки 16% скадовчан проголосувало за партії, що не подолали п’ятивідсотковий бар’єр, а на виборах до облради цей показник склав 15%.

При цьому склад міськради оновився на 70%. Немає депутатів минулого скликання у складі фракцій ЄС, “Нашого краю” та “Слуги народу”. Натомість фракція ОПЗЖ на 100% складається з депутатів минулого скликання від Опозиційного блоку, “Батьківщини” та “Нашого краю”.

З восьми депутатів, що були переобрані, шестеро представляють нові партії.

Водночас тільки половина ради — 13 депутатів — не мають досвіду роботи у радах інших рівнів або не були головами сільрад. 

Найстаршому депутату ради, представнику ОПЗЖ Олегу Васильєву, 65 років, наймолодшому — сину депутата облради Віталія Булюка Ігорю — 22 роки.

Гендерна квота при складанні виборчих списків не дуже допомогла збільшити кількість жінок у раді. Якщо у минулому скликанні було вісім жінок (31%), то зараз їх дев’ять (35%).

Жодної жінки немає у складі фракції Партії місцевого самоврядування. Від неї пройшло три депутати, причому всі — за партійним списком, а жінки займали у ньому четверте і п’яте місця.

До ради пройшло чотири педагоги, троє фізичних осіб — підприємців, два директори комунальних установ, по одному медику і журналісту. Ще два депутати на момент обрання очолювали сільські ради, що увійшли до складу громади. Крім того, депутатами стали вже колишній голова Скадовської райради Олег Старенький та екссекретар Скадовської міської ради Олег Сокольчук, який два роки виконував обов’язки міського голови.

При цьому лише чотири депутати ради керують приватними компаніями, а двоє тимчасово не працюють.

Сто відсотків депутатів мають вищу освіту.

Криза у раді

Початок роботи депутатів і міського голови максимально відтермінувався через хворобу майже всього складу міської ТВК, яка не встигла підбити результати виборів, а потім і частини депутатів.

Перша сесія відбулася тільки 3 грудня. На ній депутати створили фінансове управління, затвердили структуру та утворили комісії. Але протягом усього цього часу новообраний міський голова вів перемовини про формування виконкому та призначення заступників.

Про це Олександр Яковлєв розповідав в інтерв’ю Руху ЧЕСНО відразу після тієї сесії.

У новому складі депутатського корпусу він називав одного безумовного союзника — партію “Європейська солідарність”, яка має чотири депутати. Разом із промерською “Самопоміччю” це десять депутатів. Чотири голоси, яких бракувало, мер планував отримати у дрібних партій.

“Маємо ще чотири партії: “Слуга народу” — чотири депутати, “Наш край” — чотири депутати, ОПЗЖ — п’ять, і Партія місцевого самоврядування — три. І тут би я якраз сказав, що в нас є з ким говорити про майбутню коаліцію. І ми вже такі розмови ведемо. Це і представники “Нашого краю”, і партії “Слуга народу”. Та, в принципі, і з рештою. Я зустрівся з представниками кожної політичної сили і запитав про їхнє бачення формату цієї майбутньої коаліції. І почув цю відповідь. І, відповідно, сьогодні ми зробили пропозиції до цих структур, і ми про це повідомляємо людям, говоримо, що маємо сьогодні коаліції з двох сил і хочемо, щоб до нас приєднались ще мінімум дві сили, які створили б стабільну більшість. Це якраз фракції “Слуги народу” та “Нашого краю”. Звісно, це не говорить про те, що ми не будемо з іншими працювати. Але на них ми ставимо більші ставки. Там більше всього нових депутатів”, — розповідав тоді мер.

Але ставка не зіграла. Вже 8 грудня на позачерговій сесії депутати від “Слуги народу”, ОПЗЖ, “Нашого краю” та Партії місцевого самоврядування відмовилися голосувати за кандидатури заступників міського голови, секретаря ради та декількох старост.

Протягом січня міський голова чотири рази скликав сесії, але конструктивну роботу налагодити так і не змогли. І в результаті 5 лютого депутати просто проігнорували сесію. На неї прийшло тільки 12 депутатів та кілька десятків невдоволених мешканців громади, які вимагали у депутатів, щоб ті почали працювати. 

 Очевидно, що мер, який йшов на вибори під гаслом “Ми повертаємося”, повернувся до ситуації 2017 року, коли більшість депутатів ради перейшла до нього в опозицію.

Частина депутатів, що представляють фракції “Слуги народу”, ОПЗЖ та “Нашого краю”, дорікали меру, що його кандидатури недостатньо підготовлені, протестували проти голосування за кожного заступника окремо та просто витягали картки без пояснень. У бесідах, відмовляючись, щоправда, казати це під запис, депутати із промерської більшості називали прізвище однієї людини, яка, на їхню думку, і створила цю кризу — ексзаступника голови облради минулого скликання, а нині депутата обласної ради Віталія Булюка. Один із найдосвідченіших політиків Херсонщини обирався до облради чотири рази (від “Блоку Наталії Вітренко “Народна опозиція”, КПУ і “Нашого краю”), мешкає у Скадовську і має тут бізнесові та політичні інтереси. Його родині належить ледь не півкварталу в районі Скадовського порту та велика кількість інших активів у Скадовському районі.

Про цей вплив кажуть і місцеві активісти.

“Ніяких сумнівів у тому, що цією кризою в раді диригує Віталій Булюк, у нас немає. Скадовськ — мале містечко, тут всі бачать, хто з ким і де зустрічається. Всі бачать, у яких ресторанах та на якому хлібозаводі проходять зустрічі опозиції”, — каже активіст Артем Костюченко, натякаючи на спільну позицію Булюка та очільника фракції “Слуги народу” Олександра Касьяненка, який очолює місцеве споживче товариство, що має офіс на території хлібозаводу.

Сам Віталій Булюк, який очолює обласну організацію партії “Наш край”, свій вплив спростовує, і на початку бесіди, яка відбулася за тиждень до фінального голосування, навіть робить вигляд, що не розуміє, “які проблеми існують у Скадовській міській раді”.

“Ви дійсно вважаєте, що я контролюю більшість у Скадовській міськраді? Це велике перебільшення. Я просто багато кого знаю у Скадовську. Дев’ять із десяти людей, яких я зустрічаю у місті, зі мною вітаються. Не більше”, — починає бесіду Булюк, але швидко починає виказувати обізнаність у найдрібніших деталях.

Так, з’ясувалося, що депутат облради не просто знайомий із ситуацією, а й давав поради міському голові Олександру Яковлєву.

“Я зустрічався з ним, пояснював, що багато громад живуть без заступників, і непогано живуть. Ще й економлять на великих зарплатах. Але я не впливаю. Я розмірковую”, — зізнався Віталій Булюк.

Такі міркування Булюка підтверджують його вплив на частину депутатського корпусу, тим паче що голосування 24 лютого довело: частину його вимог виконали.

А хотів він, за словами місцевого активіста Артема Костюченка, зберегти на посаді заступника міського голови Дмитра Афанасіаді. Той працював першим заступником міського голови з травня 2018 року і планував залишатися на посаді і далі. Трудова біографія Афанасіаді тісно пов’язана з Віталієм Булюком. Обидва працювали на митниці, причому до 2010 року Афанасіаді був підлеглим Булюка, а пізніше пішов угору, очоливши митницю Запорізької області, а згодом і Сумської. Тривало його кар’єрне зростання до часу, поки Віталія Булюка не люстрували.

Вимогою Булюка, про яку він не сказав у коментарі Руху ЧЕСНО, стало перепризначення Афанасіаді. А для цього депутати, які сформували опозиційну більшість, вимагали голосувати за всіх заступників “пакетом”. Окрім цього, членом виконкому став старший син Булюка - Віктор, який свого часу був бізнес-партнером дружини головного військового прокурора України Анатолія Матіоса. У результаті 24 лютого депутати майже одноголосно підтримали призначення всіх заступників “пакетом”. Першим заступником мера став представник партії “Об’єднання “Самопоміч” Олександр Грищенко, а заступниками — його колеги по партії Олексій Степовий, Вадим Закусило та той самий Дмитро Афанасіаді. “Слуги народу” отримали посаду секретаря міської ради. Ним став Юрій Палюх. (Абзац замінено й викладено у новій редакції у зв'язку із оновленням документів на сайті ради).

Партія “Європейська солідарність” отримала свого заступника Вадима Закусила, який багато років пропрацював помічником нардепа Федора Негоя, знайомий зі специфікою сільських територій і у мерії Скадовська відповідатиме за сільський округ, який, як вказано вище, не має депутатів.

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал “ЧЕСНО”.

Приєднуйтесь до нашої сторінки у Facebook!

Читати також:

Партійні звіти: стало відомо, хто фінансував партію мера Херсона

Херсонська райрада: без приміщення, керівництва, але з Viber-чатом

Помічники мер-депа Колихаєва досі отримують зарплату в парламенті

Новий склад Херсонської міськради: хто з ким і проти кого буде дружити?


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]