60% депутатів Зноб-Новгородської селищної ради — самовисуванці

Фото: 60% депутатів Зноб-Новгородської селищної ради — самовисуванці

До складу Зноб-Новгородської селищної ради, що на Сумщині, увійшло 13 самовисуванців і представники чотирьох партій. На офіційному сайті громади не вказаний склад постійних депутатських комісій — і це не дає можливості визначити, хто може входити до коаліційної більшості.

Крім того, на офіційному сайті ради проєкти рішень та прийняті депутатами рішення публікуються нерегулярно та не в повному обсязі.

Лише семеро із 22 депутатів Зноб-Новгородської селищної ради переобрані на повторний термін, а жінок у раді порівняно з іншими радами, які моніторить Рух ЧЕСНО, доволі мало — лише 18%. Але у порівнянні з попереднім складом ради цей показник зріс у чотири рази.

 

Зноб-Новгородська селищна громада утворена наприкінці 2016 року, до її складу увійшло смт Зноб-Новгородське та шість сільських рад. На місцевих виборах у 2020 році до громади доєдналося ще дев’ять сільських рад. Втім, населення громади трохи більше 7 тис. осіб, а це означає, що, згідно із законодавством, на місцевих виборах кандидати у депутати могли йти самовисуванцями.

Селищним головою Зноб-Новгородської громади повторно обрали Петра Гончарова. У 2020 році, як і у 2016-му, Гончаров ішов на вибори самовисуванцем. Секретарем новообраної ради депутати таємним голосуванням обрали самовисуванця Максима Срібного. У попередньому скликанні він теж був секретарем ради.

Загалом до ради у жовтні 2020 року було обрано 22 депутати: 13 самовисуванців і дев’ятеро від партій. “Батьківщина” представлена у раді п’ятьма депутатами, “Слуга народу” — двома, а партії “Наш край” та ОПЗЖ провели по одному депутату. У 2016 році на перших виборах у громаді було обрано 12 самовисуванців, дев’ятьох представників “Батьківщини” та одного депутата від “Опозиційного блоку”.

Лише сім депутатів із 22, що були обрані на перших виборах 2016 року, переобрались повторно у 2020-му. Євген Буднік, Сергій Волков та Сергій Шупик два скликання поспіль обрані до ради самовисуванцями. Євген Сохошко у 2016 та 2020 роках обирався від “Батьківщини”. Теперішній секретар Максим Срібний у 2016 році обирався від “Батьківщини” а у 2020 році йшов на вибори уже як самовисуванець. Схожа історія у Володимира Колгунова, проте з “Батьківщини” він перейшов до партії “Слуга народу”. А Микола Кужель був у 2016 році самовисуванцем, а у 2020 році балотувався від “Батьківщини”

 

 

Гендерний склад селищної ради змінився у відсотковому співвідношенні — у 2016 році серед депутатів було лише 4,5% жінок, а у новообраному складі — вже 18%. У 2020 році до ради були обрані чотири жінки, тоді як у 2016 році — лише одна. Найбільше жінок пройшло до ради від партії “Батьківщина” — дві депутатки. Ще одна депутатка пройшла до ради від ОПЗЖ, і одна — самовисуванкою. 


 

У листопаді 2020 року селищна рада Зноб-Новгородської громади прийняла положення про постійні депутатські комісії. Згідно з цим положенням у раді має бути створено п’ять комісій — бюджетну, земельну, з питань ЖКГ, комісію з гуманітарних питань та регламенту. Проте на офіційному сайті ради немає переліку депутатів, що увійшли до їх складу. Саме тому важко визначити, чи є у раді сформована більшість депутатів та чи існують формальні або неформальні коаліції між депутатами. Враховуючи, що більшість депутатів ради, голова та секретар обрані як самовисуванці, встановити їхню приналежність до коаліційної більшості (навіть неформальної) досить важко.

 

17 депутатів Зноб-Новгородської селищної ради мають вищу освіту. Середня освіта у Сергія Хоминіча з “Батьківщини”, Ніни Єрохової з ОПЗЖ, самовисуванців Надії Северин, Сергія Хоминича та Василя Циганка. Підприємницькою діяльністю займаються чотири депутати: Євген Сохошко з “Батьківщини”, Сергій Барканов із партії “Наш край”, самовисуванці Євгеній Колоша та Сергій Шупик. Троє депутатів працюють лісниками: це самовисуванці Олег Маруха, Сергій Волков та Василь Циганок. Решта депутатів працюють у закладах освіти та медицини, що знаходяться у громаді, або є найманими працівниками у приватних компаніях.

Шестеро депутатів Зноб-Новгородської селищної ради обрані до представницьких органів влади вперше. У декого з діючих депутатів досить цікава історія балотування та депутатства. До прикладу, теперішній самовисуванець Микола Чухно у 2010 році обирався депутатом Середино-Будської районної ради від КПУ. Депутатом тієї ж ради у 2010 році була обрана Надія Северин — тоді вона представляла Партію регіонів, а на останні вибори йшла як самовисуванка. Також від Партії регіонів у 2010 році пройшов депутатом Сергій Барканов. Нині він депутат від партії “Наш край”.
 

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал “ЧЕСНО”.

Приєднуйтесь до нашої сторінки у Facebook!

Читайте також:

У Іршавській міській раді влада сконцентрована у “Команди Андрія Балоги”

У Букачівській селищній раді утворилася монобільшість “Платформи громад”

У П’ядицькій сільраді утворилася неформалізована коаліція голови ТГ 

Острозька міськрада оновилася на 82%, а кількість депутаток зросла до 44%

Кам’янець-Подільська рада: ефективні гендерні квоти і низька внутрішньопартійна конкуренція

 

Автори: Віталій Світлик, Михайло Джогола


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]