Соціологія і маніпуляції: як чотири кандидати перемагають на Франківщині

Фото: Соціологія і маніпуляції: як чотири кандидати перемагають на Франківщині

Перед виборами результати соціологічних досліджень з’являються майже щодня. Чимало з них проводять не для того, щоб дізнатися думку виборців, а для того, щоб, власне, сформувати її, інколи — вдаючись до маніпуляцій.

За два тижні до дня виборів народного депутата від Франківщини (87-й округ) у прикарпатських ЗМІ почали з’являтись дані різних соціологічних досліджень, що прогнозують перемогу різних кандидатів. Олександр Шевченко, що балотується від партії “За майбутнє”, є лідером трьох соціологічних досліджень, проте всі вони наводять абсолютно різні цифри. На користь самовисуванця Михайла Ноняка оприлюднили дані соціологічного дослідження, яке провела неіснуюча компанія, а представники партії “Свобода” поширюють дані про потенційну перемогу Руслана Кошулинського, не вказуючи назву організації, що проводила опитування. Василю Вірастюку, що балотується від “Слуги народу”, “пророкує” перемогу на виборах консалтингова фірма, проте дані соціологічних досліджень ніде, крім агітаційної газети кандидата, не оприлюднені.

15 березня на сайті соціологічної групи “Рейтинг”, яка вважається однією з найавторитетніших компаній і акредитована Соціологічною асоціацією України, з’явилось дослідження суспільно-політичних настроїв мешканців. Згідно з цим дослідженням, 59% опитаних мають намір голосувати на проміжних виборах 28 березня. Лідером серед кандидатів є Олександр Шевченко, висунутий партією “За майбутнє” — у нього 30,2% підтримки серед опитаних, висунутий “Свободою” Руслан Кошулинський має 27,6% підтримки, а кандидат від “Слуги народу” Василь Вірастюк — 26,9%. 

16 березня на сайті інформагентства “Українські національні новини” з’явилась публікація з даними соціологічного дослідження, яке провела соціологічна агенція “RTCS-Україна”. Згідно із цим дослідженням, Олександр Шевченко має досить високий рівень підтримки — 37,2% респондентів, що точно голосуватимуть, і 30,1% всіх опитаних. 

Друге місце в опитуванні зайняв Василь Вірастюк, третє — Руслан Кошулинський. У тексті вказано, що було опитано 1867 респондентів, які мають право голосувати, методом “лице до лиця”, а похибка складає всього 2,27%. Єдина проблема в тому, що соціологічна агенція “RTCS-Україна” не відома нікому — організація не має власного сайту чи сторінки у соціальних мережах. А пошук в Google за запитом видає лише одну згадку — у статті про соціологічне дослідження 16 березня.

Скріншот публікації з сайту інформагентства “Українські національні новини”​​​​

17 березня сайт “АНТІКОР”, який поширює в тому числі матеріали з ознаками “джинси” і замовності, оприлюднив публікацію авторства Павла Романенка (не виключено, що це вигадане ім’я), де Шевченка також презентовано лідером соціологічних опитувань. У статті посилаються на дослідження соціологічної групи “Рейтинг”, щоправда, місячної давності — воно було оприлюднене на сайті “Рейтингу” 25 лютого. Згідно з попереднім дослідженням, Олександр Шевченко мав підтримку 42,8% опитаних виборців, друге місце займав Руслан Кошулинський із 21,4%, а третє — Василь Вірастюк із 15,8%. Проте уже 15 березня “Рейтинг” підбив підсумки другого дослідження, де розрив між кандидатами значно менший.

Крім того, автор статті називає Руслана Кошулинського “Сергієм” та посилається на пост політичного експерта Валерія Клочка, який вважає, що ВО “Свобода” вичерпало свій ресурс на цих виборах, і висловлює невпевненість у тому, що виборці ЄС та Марусі Звіробій-Біленької, яка 16 березня зняла свою кандидатуру на користь Кошулинського, проголосують саме за кандидата від “Свободи”. Слід зауважити, що у своєму пості Валерій Клочок використовує дані досліджень “Рейтингу” від 15 березня. 

Також автор цієї статті посилається на коментар директора аналітичної групи “Левіафан” Миколи Мельника, який вважає, що “Слуга народу” висунула кандидатом по 87-му округу Вірастюка через те, що партії потрібен кандидат із національним колоритом на зразок “козака Гаврилюка”. Сам Микола Мельник неодноразово був спійманий на піарі Юлії Тимошенко, а організація, яку він очолює, — на поширенні неправдивих даних. 

Скріншот поста з поширенням матеріалу видання “АНТІКОР” на сторінці Мстислава Тараса — кандидата від партії “За майбутнє” до Івано-Франківської міської ради у 2020 році, ексдепутата цієї ради від партії “УКРОП”

Матеріал на користь Олександра Шевченка розмістили через день після зняття з виборів Марусі Звіробій, подавши у дослідженні її лютневий рейтинг у 15,6% підтримки виборців. Рейтинг Олександра Шевченка навмисно подали місячної давності, на 20% (майже вдвічі) більше, ніж у найближчого конкурента — Вірастюка. Ця маніпуляція має формуючий вплив та орієнтована на прихильників Марусі Звіробій та партії “ЄС”, які тепер змушені обирати нового кандидата для підтримки і можуть звернути увагу на Олександра Шевченка, який начебто є лідером в окрузі.

22 березня на сайті інформагентства “Інтерфакс Україна” з’явився прес-реліз із результатами соціологічного дослідження “Агенції суспільно-політичних досліджень і комунікативних стратегій”, згідно з яким лідером у 87-му окрузі є Олександр Шевченко з підтримкою 22,3%, Кошулинський набирає 18,1% голосів а Юрій Голіней, кандидат від партії “Платформа громад”, — 16,2%. Презентував дослідження керівник організації Євген Сірий, відомий розповсюдженням неперевірених соцдосліджень на користь Юрія Бойка під час президентських виборів 2019 року, а також завищенням рейтингу блоку “КУЧМА” під час парламентських виборів 2007 року. На сайті “Агенції суспільно-політичних досліджень і комунікативних стратегій” розміщено лише вісім досліджень — 2008, 2012 та 2019 року. 

У презентації Євген Сірий пов’язує зростання рейтингу Юрія Голінея з тим, що його підтримала Юлія Тимошенко. Лідерка “Батьківщини” дійсно 19 березня приїжджала в Івано-Франківськ, щоб висловити офіційну підтримку Голінею. 

Скріншот поширення Юрієм Голінеєм на своїй сторінці у Facebook соціологічного дослідження “Агенції суспільно-політичних досліджень і комунікативних стратегій”

21 березня ряд депутатів місцевих рад від ВО “Свобода” на своїх сторінках у соціальній мережі Facebook поширили інфографіки з рейтингами кандидатів до ВРУ, де перше місце з рейтингом 28,6% займає Руслан Кошулинський. Олександр Шевченко отримує 24,2% а Василь Вірастюк — 23,3%. Меседж таких постів — Кошулинський вирвався у лідери виборчої гонки після зняття на його користь Марусі Звіробій. Пости набули поширення у мережі, проте не було вказано жодної організації, яка б проводила таке дослідження. А депутат Івано-Франківської міськради від “Свободи” Сергій Абрам’як навіть особисто проплатив рекламу свого поста у Facebook. 

Скріншот рекламного поста у соціальній мережі Facebook на сторінці депутата Івано-Франківської міської ради від ВО “Свобода” Сергія Абрам’яка
Скріншоти з поширенням даних неперевірених соціологічних досліджень на сторінках депутатів місцевих рад від ВО “Свобода” Олега Капустяка, Маріанни Смаль, Наталії Чаплинської та Сергія Абрам’яка

22 березня кілька місцевих видань опублікували новину про те, що лідером виборчих перегонів стає самовисуванець Михайло Ноняк із рейтингом 18,6%, друге місце посідає Руслан Кошулинський із рейтингом 18,2%, а третє — Василь Вірастюк із 17,3%. ЗМІ посилаються на допис у Facebook політолога Віктора Тарана, який пише про власну недовіру до дослідження “Рейтингу” і переконаний, що явку у 59% “малюють”. Далі політолог пише, що зв’язався з “місцевими” і вони надали йому такі дані телефонного опитування. Проте в дописі не вказано, яка саме організація його проводила. 

Згодом у соціальних мережах з’явилась інфографіка з даними цього соцдослідження, де вказано, що телефонне опитування проводила “Українська соціологічна служба”. Згідно з даними YouControl, така організація ніде не зареєстрована. Жодного результату за цією назвою не видав і Google, з чого можна зробити висновок, що її просто не існує.

Дані, оприлюднені у фейсбук-групі “Підтримую Михайла Ноняка”

На інфографіці помітно візуальну маніпуляцію — попри те, що відрив Ноняка від Кошулинського складає лише 0,4%, стовпчик Ноняка значно вищий. А висота стовпчика, що відповідає рейтингу Юрія Голінея у 6,3%, складає половину висоти стовпчика Олександра Шевченка з рейтингом 17,1%. Зазвичай таку маніпуляцію використовують для того, щоб візуально підкреслити домінування певного кандидата при незначному розриві у підтримці і таким чином виділити для виборця лідера передвиборчої гонки. Така інфографіка розрахована на тих виборців, які ще не визначились, за кого голосуватимуть, і, найімовірніше, частина з них може підтримати “лідера” гонки, який фігурує на такій графіці.

Соціологічне дослідження для Василя Вірастюка провела компанія Sociostream. Така компанія дійсно існує, має свій сайт. Вона профільно займається соціологічними та маркетинговими дослідженнями. Згідно з дослідженням, яке компанія провела для Вірастюка, він може перемогти в окрузі з результатом 26,2%. Його найближчим переслідувачем є Олександр Шевченко з рейтингом 25,4%, а на третьому місці — Руслан Кошулинський з 18,7%. Такі результати оприлюднили в одній з агітаційних газет Вірастюка, але його офіційної презентації не було.

Фото агітаційної газети Василя Вірастюка 

Розповсюдження різноманітних соціологічних досліджень з абсолютно різними даними рейтингів кандидатів має різні цілі та підходи до впливу на виборців. До прикладу, дослідження агенції “RTCS-Україна” та маніпуляція з дослідженнями “Рейтингу”, опублікована на сайті “АНТІКОР”, мають одну спільну рису — згідно з цими дослідженнями, Олександр Шевченко має майже вдвічі більший відрив від найближчого переслідувача. Це робить його сильним кандидатом в очах виборця та має впливати на тих, хто ще не визначився, за кого голосуватиме, як своєрідний маяк, створивши образ безальтернативного лідера. Підхід, застосований у статті “АНТІКОР”, показує причини не голосувати за Кошулинського, адже партія “Свобода” вже начебто активізувала всіх своїх виборців і більше прогнозованих показників не набере. А порівняння Василя Вірастюка з Михайлом Гаврилюком має викликати у виборця “флешбек” — мовляв, хлопець із народу, такий як Гаврилюк, нічого не досягне у Раді через свою некомпетентність.

Дослідження, згідно з яким перемагає Василь Вірастюк, покликане якомога сильніше активізувати його виборців, адже перемагає він з відривом менше одного відсотка. На фоні того, що Вірастюк працює в окрузі лише місяць (натомість Шевченко — уже десяток років), це досить сильний прихований меседж для виборця: діяти самому та закликати інших голосувати за Вірастюка.

Дослідження “Агенції суспільно-політичних досліджень і комунікативних стратегій” та “Української соціологічної служби” грають на руку Юрію Голінею та Михайлу Ноняку, створюючи їм імідж “андердогів” — аутсайдерів виборчої гонки, в яких не вірить майже ніхто, але вони різко вириваються вперед. Це додає виборцю впевненості, створює відчуття єдності з іншими, які начебто підтримали кандидатів. Вкупі з з тим, що обидва кандидати будують кампанію, акцентуючи на тому, що вони місцеві, в той час як кілька лідерів гонки прийшли в округ з інших міст, такий меседж здатний додати Ноняку та Голінею голосів у день виборів.

Що ж до результатів дослідження, за яким начебто виграє Кошулинський, воно більшою мірою розраховане на прихильників партії “ЄС” та інших патріотичних сил, які ще не визначились, чи дійсно підтримуватимуть Кошулинського після зняття з виборів Марусі Звіробій.

 

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал “ЧЕСНО”.

Приєднуйтесь до нашої сторінки у Facebook!

 

Читайте також:

Клони Шевченка на Франківщині: двоє тезків екснардепа подали документи до ЦВК (оновлено)

Дочасна агітація та церква як агітмайданчик: як потенційні кандидати в нардепи працюють на Франківщині

Вибори нардепа на Франківщині — хто вже працює у 87-му окрузі


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]