Услід за “Опоблоком” суд заборонив проросійську партію “Соціалісти” (оновлено)

Фото: Услід за “Опоблоком” суд заборонив проросійську партію “Соціалісти” (оновлено)

Восьмий апеляційний адміністративний суд 13 червня у Львові заборонив партію “Соціалісти”, яку РНБО і Мін’юст вважають проросійською.

Також сьогодні у цьому ж суді має відбутися розгляд справи щодо заборони партії “Справедливості та розвитку”, і Рух ЧЕСНО інформуватиме громадян із зали суду про те, як розгортатимуться події далі. 

Майно партії “Соціалісти” та всіх її осередків, згідно з рішенням суду, передається державі. Але саме рішення може бути оскаржене у Верховному Суді.

Цього разу суд дав змогу почути позицію Мін’юсту — засідання було відкрите.Під час розгляду не було представника партії “Соціалісти”, і відозву на позов вони не подали.

На попереднє засідання представників громадського сектору та журналістку не допустили. Рух ЧЕСНО тоді наголосив, що розгляд таких справ має відбуватися публічно. Сьогодні зважили на таку вимогу, і журналісти пройшли на засідання. 

На суді СБУ озвучила кілька тез щодо партії, які звучать, як серйозні звинувачення, варті не тільки заборони партії, але й кримінальних проваджень щодо її представників. Утім докази на підтвердження цих тез в рамках судового засідання так і не були озвучені й розглянуті. Можливо, такі докази є у матеріалах справи, але нам про це достеменно невідомо”, – зазначає провідний аналітик з партійних фінансів Ігор Фещенко.

Представниця Мін’юсту Христина Ган зазначила, що міністерство отримало листа від СБУ і саме тому звернулося до суду.

Із загальнодоступних джерел відомо що партія “Соціалісти” є проросійською партією, і її керівник Євген Якович Анопрієнко з 2019 року здійснює свою діяльність в інтересах так званого “Комітету спасіння України”, діяльність якого координується урядом російської федерації та ексглавою Адміністрації президента України Андрієм Клюєвим. Вказане свідчить про використання політичної партії для підривної діяльності країни-агресора. Також партія “Соціалісти” та її контент, зокрема сайт і соціальні мережі Facebook, спрямовані на популяризацію партії та критику діючої української влади”, – сказала у своїй промові Ган. 

Вона додала, що через поширення відомостей про виправдання окупаційних дій в українському медійному просторі, що є недопустимим, свідчить що діяльність відповідача в цілому, її окремих керівників та представників партії забороненою відповідно до статті 5 закону “Про політичні партії в Україні”. Тому діяльність партії “Соціалісти” має бути заборонена рішенням суду.

Своєю чергою представник СБУ, який не назвався, додав, що діяльність партії “Соціалісти” була спрямована на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації, пропаганду, глорифікацію та виправдання дій з боку російської федерації, виправдання її вторгнення на територію України. 

Діяльність відповідача у медійному просторі також виправдовує збройну агресію Російської Федерації у зв'язку з чим ці дії можуть підпадати під діяльність яка відповідно до статті 5 закону “Про політичні партії в Україні” може бути заборонена у зв'язку із можливим завданням шкоди державній безпеці, суверенітету, територіальній цілісності. Враховуючи що така діяльність створює реальні та потенційні загрози для України позов Міністерства юстиції підлягає задоволенню,” – зазначив представник Служби безпеки України.

Лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська наголошує, що лише однією забороною партій таку проблему не вирішити:

“Політики, які керували цими партіями і обиралися від них можуть створювати нові партії і знову балотуватися. Таке ми спостерігали після заборони Компартії і після того, як “зникла” “Партія регіонів”.  Всі колаборанти та зрадники мають бути притягнуті до відповідальності. Лише після вироку суду вони не можуть знову йти у політику. Саме для того, щоб ім’я кожного зрадника-політика пам’ятали і правоохоронці і виборці ми ведемо Реєстр держZрадників. Правоохоронці і суди мають зробити все, щоб їх притягнули до відповідальності. А якщо через затяжні судові процеси злочинці не отримають свій вирок, тоді Рух ЧЕСНО буде нагадувати виборцям, за кого голосувати не можна”.

Довідково. Партія “Соціалісти” була заснована у серпні 2014 року під назвою “Робітників, селян, інтелігенції України”. Актуальну назву “Соціалісти” партія отримала у лютому 2015 року.

Риторика представників партії всі ці роки була приблизно однакова — акцент на “проєвропейськості” (програму партії нібито взяли у якихось європейських соціалістів), гасла за все хороше і проти всього поганого та критика влади (і Порошенка, і Зеленського).

Про Росію представники партії висловлювалися досить специфічно. В одному з інтерв’ю за липень 2015 року один із тодішніх лідерів політсили Леонід Кожара критикував українську владу за невиконання Мінських угод, ізоляцію Донбасу та небажання проводити прямі переговори з “адміністративною владою” на Донбасі. 

Про відповідальність росії за війну на сході України Кожара не згадував, говорячи лише, що “роль російської федерації достатньо висока, оскільки конфлікт на Донбасі відбувається безпосередньо біля кордонів РФ”.

Нагадаємо, 8 червня було закрите засідання щодо заборони “Опоблоку” і рішення суду було аналогічним. Окрім того, Мін’юст подав позови про заборону ще 10 партій. Це сталося після того, як їхню діяльність “призупинило” РНБО. Серед них “Опозиційна платформа — За життя”, "Партія Шарія", "Наші", "Ліва опозиція", "Союз лівих сил", "Держава", "Прогресивна соціалістична партія України", "Соціалістична партія України", "Блок Володимира Сальдо"

Рух ЧЕСНО буде висвітлювати ці судові процеси. Усі новини можна дізнаватися зі сторінок наших соцмереж: Facebook, Twitter, Telegram.

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]