Депутати Київради полюбляють німецький автопром і задурно купують автівки

Фото: Депутати Київради полюбляють німецький автопром і задурно купують автівки

У деклараціях за 2016 рік — жодного електромобіля. На першому місці за кількістю задекларованих авто бренд Mercedes — 27 автівок. BMW посів 2 місце — 21 транспортний засіб (авто і мотоцикли). Третє місце міцно утримує німецький народний автомобіль Volkswagen — 17 автівок.

Японські марки Lexus і Toyota опинилися на четвертій сходинці по 15 автівок кожна марка. На п’ятому місці знову німецький концерн Audi: таких автівок наші депутати задекларували 11 штук.

 

Автолідери Київради: Пабат готовий продати автопарк

Уже традиційно найбільшу кількість автівок з-поміж депутатів у Київраді декларує депутат від БПП “Солідарність”, член комісії з питань охорони здоров’я Олександр Пабат. У Пабата 11 автівок, які перекочували з попередньої паперової декларації. Раніше депутат розповідав Громадському руху ЧЕСНО, що він готовий продати автівки, якщо знайдеться покупець.

Натисніть для збільшення

Проте не всі автівки депутата стоять у гаражі й чекають на продаж.

Фото: ЧЕСНО

На другому місці за кількістю автотранспорту депутат від “Самопомочі” й перший заступник голови земельної комісії Роман Марченко, який 9 лютого 2017 року подав заяву про складання мандату, але досі є депутатом і голосує в залі. Депутат, як і в попередній декларації, указав 7 автівок.  

Також Марченко задекларував причіп Скіф-8106, який трансформується в намет на колесах.

Колишній міський голова, нинішній очільник фракції “Єдність” і член антикорупційної комісії Олександр Омельченко задекларував  6 автівок і посів третє місце з-поміж депутатів-автолюбителів. В автопарку Омельченка елітні Volvo XС90 (2015 р.в.), Audi Q3 (2015 р.в.), Toyota Land Cruiser 200 (2016 р.в.), яка вже встигла побувати в ДТП. Також екс-мер задекларував автівки, які можна використовувати для перевезень меблів: LDV 400 CONVOY (2003 р.в.), Fiat Ducato 14 (2001 р.в.), Tata LPT 613 (2013 р.в.).

Депутат від БПП “Солідарність”, заступник голови екологічної комісії Сергій Пилипенко кінцевий бенефіціарний власник і генеральний директор ПрАТ "Завод ЗБК ім. Світлани Ковальської", який за рік у 9 разів збільшив свій дохід і опинився на 5-му місці найбагатших за рівнем доходів, задекларував 5 автівок і мотоцикл. Пилипенко віддає перевагу німецьким автовиробникам Mercedes, BMW, Porsche.

Серед найбільших автомотолюбителів і “батьківщинівець” із Подолу, депутат без комісії всупереч закону Юрій Дідовець. Дідовець має досить строкатий автопарк від ЛуАЗа Фаєтон (1984 р.в.) і Деу Ланоса (2008 р.в.) до TOYOTA TUNDRA (2009 р.в.). У 2016 році Дідовець узяв в оренду Aston Martin DB9 (2007 року випуску).

Фото: з фейсбуку Дідовця

Депутат також вказав оренду трьох мотоциклів: Suzuki GSX 1300 2014 р.в., Сan-Am Spyder 2010 р.в. і Ducati 2012 р.в., що їх так само взяв в оренду в 2016 році.

Фото: з фейсбуку Дідовця

 

Як купити і продати авто за 149 тис. грн?

Батьківщинівець” і член бюджетної комісії Ваган Товмасян задекларував 5 автівок.

Депутат, імовірно, вміє добре торгуватися: він придбав Toyota Land Cruiser 2008 року випуску усього за 149 тисяч грн.

Це при тому, що аналогічні автівки продаються на спеціалізованих сайтах за ціною від 30 тисяч доларів (майже 900 тисяч грн).

Депутат не приховує, що така вартість автівки вказана задля уникнення оподаткування, але переконує, що при цьому вигоду отримав продавець, а не він. Хоча, якби продавець сплачував податки в повному обсязі, ймовірно, автівка для депутата Товмасяна була би продана ще дорожче, ніж за ту ціну, яку він заплатив насправді і яку він, до речі, не називає.

 

Смотрите. Вопрос понял - отвечу. Кто платит налог? Тот, кто продает. Тот, кто покупает, он ничего не платит. Он платит после того, когда он продаст эту машину. Это было желание продавца… Честно говоря, я даже не видел эту покупку, эта машина покупалась не только для меня, но на меня оформлялась. Поэтому там ездили по доверенности и покупали на меня ребята… Если вы хотите посмотреть, почем я продал свою предыдущую машину, я достаточно много налога заплатил 60 тысяч грн с продажи. А налоги скрывает тот, который продает, запевнив депутат Товмасян.

 

Інший бік такої операції купівлі-продажу це те, що вказана вартість у декларації, ймовірно, не відповідає дійсності, а отже це недостовірна інформація, за надання якої декларант може понести адміністративну або кримінальну відповідальність.

Депутат від “Самопомочі”, член транспортної комісії Максим Борозенець порівняно з попереднім роком збільшив свій автопарк і задекларував 4 автівки у власності і одну в оренді.

У власності депутата з 2011 року американський спорткар CHEVROLET CORVETTE (2007 р.в.). також депутат має MERCEDES-BENZ CL 500 (2007 р.в.) і торік придбав за 149 тис. грн PORSCHE CAYENNE (2008 р.в.). У розділі декларації “видатки та правочини” депутат вдалу покупку не відобразив. Такий автомобіль насправді коштує мінімум 20 тисяч доларів.

Дружина депутата володіє MERCEDES-BENZ S 550 (2007 р.в.). З 2008 року депутат Борозенець за невідому ціну орендує NISSAN X-TRAIL (2007 р.в.).

Купівля або продаж депутатами дорогих елітних автівок за неприродно низьку ціну непоодинока.

Наприклад, депутат від “Єдності”, голова екологічної комісії Костянтин Яловий​, ймовірно, продав Range Rover 2010 року випуску за 149 тисяч 999 грн. З декларації депутата у 2016 році зник Range Rover 2010 року випуску. Яловий зазначив, що продав якусь автівку за 150 тисяч грн без 1 гривні громадянину В’ячеславу Хариртюку. Аналогічний автомобіль на ринку сьогодні коштує в районі 1 млн грн.

Коли журналіст Громадського руху ЧЕСНО звернувся в кулуарах міськради до депутата з проханням прокоментувати, чому він так дешево продав свою автівку, депутат відповів, що не буде нічого коментувати для ЧЕСНО і пішов.

Інший депутат “свободівець” Денис Попов, заступник голови комісії з питань торгівлі та підприємництва продав свою Kia Sportage за 149 тисяч грн. Продана автівка не є елітною чи надто дорогою. На ринку вартість коливається в районі 10 тисяч доларів.

Проте сума продажу в розмірі 149 тисяч грн може свідчити про фіктивне зменшення оцінки задля уникнення оподаткування.

Більше того,  у 2016 році Денис Попов задекларував придбання іншого автомобіля - Land Rover Discovery 3 2008 року випуску за 427 тисяч грн.  Зважаючи на низькі доходи депутата в 2016 році, незрозуміло, звідки він узяв гроші на іншу автівку.

 

Так, це той автомобіль. Я, фактично, помінявся з доплатою. Я з юристами радився і з бухгалтерами, в який спосіб декларувати продаж і купівлю чи обмін. Складність була саме в тому, що це обмін. Фактично, я доплатив там 4 з чимось тисячі доларів, бо там у мене зараз Land Rover Discovery 3 2008 року… А вже при оформленні там договір купівлі-продажу, то там треба було вже якусь суму зазначати. Отак. А фактично я навіть гроші в руки не отримував як прибуток,  відповідає депутат.

 

Депутат переконує, що замінив бензинову автівку на дизельну з метою економії.

 

Я його купив з міркувань економії, бо КІА була 2,7 л бензин, а цей  2,7 л дизель. А коли ми в 2015-2016 роках і самі брали участь в АТО із кількома депутатами і допомагали активно, то в мене лишилися дуже хороші контакти із WOG заправкою, бо ми дизель туди відправляли в середньому тисячу літрів на місяць. Ми купували і відправляли бійцям. Тому в мене зараз знижка десь… останній раз я по 19 грн дизель купляв. Тому в порівнянні з бензином  це 20% економії,  пояснює депутат.

 

Депутат від БПП “Солідарність” Ілля Сагайдак у 2015 році декларував 4 автівки: BMW 750Li 2012 р.в. у своїй власності і три автівки дружини - VOLKSWAGEN TOUAREG 2006 р.в., PORSCHE CAYENNE GTS 2008 р.в. і LAND ROVER RANGE ROVER autobiography 2013 р.в.

У декларації за 2016 рік залишилися лише дві автівки дружини: PORSCHE CAYENNE GTS 2008 р.в. і LAND ROVER RANGE ROVER autobiography 2013 р.в.

Дружина Сагайдака продала свій TOUAREG за 1 млн 50 тис. грн, по ціні броньованого.

А депутат зі своїм BMW 750Li 2012 р.в. явно продешевив, продавши авто лише за 145 тисячі грн.

Олена Щербан, експертка ЦПК, зауважує, що автівки до 150 тисяч грн можуть бути підставою для визнання неточності у декларації.

За її словами, чиновники часто занижують ціну, щоб уникнути відповідальності в незаконному збагаченні. Також ціна спеціально занижується менше 150 тисяч. грн, оскільки існувало обмеження на готівковий обіг.

Депутат Київради, заступник голови фракції “Самопоміч” Сергій Башлаков вважає, що колеги по міськраді продавали і купували в 2016 році автівки по 149 тисяч грн  через обмеження Нацбанку на готівкові розрахунки.
 

Я думаю, это связано с тем, что на тот момент действовали ограничения Нацбанка. 150 тыс. это граничная цифра для наличных расчетов. То есть, если бы сумма была 150 тыс. и больше то они обязаны были бы проводить операции через банк закрывать сделку безналичным платежом. А так до этой граничной цифры, то договора составляются таким образом, что цифра такая-то, наличным образом один передал другой принял. Там скорее всего продажа между двумя “физиками”. Это дает возможность скрыть сумму… Мы сейчас на фирме продаем Lexus 570 2008 года выпуска, мы поставили в салон… 30 тыс. долларов сразу дают перекупщики для того, чтобы дальше продавать, но не 5 тыс. долларов никак.

 

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував декларації депутатів інших місцевих рад і виявив, що в них депутати також часто занижують вартість придбаних автівок. Зокрема, депутати Кропивницького їздять на елітному “брухті” за копійки.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]