Диво харківського “Відродження”: отримали менше, ніж витратили

Фото: Диво харківського “Відродження”: отримали менше, ніж витратили

Рух ЧЕСНО проаналізував видатки та майновий стан харківських осередків партії “Відродження” у 2016-2017 рр.

Судячи зі звітів, протягом двох років партія витратила в півтора раза більше, ніж одержала внесків. Офіційно в неї немає співробітників, хоча її місцеві організації вели діяльність. На Харківщині функціонували осередки “Відродження” без реєстрації юрособи. У таблицях звітів про нерухомість не зазначено приміщень, якими користувались у партії. Відсутні у звітах і подарунки депутатів від “Відродження” дітям.

Парламентські партії отримують держфінансування з 2016 року і звітують про витрачені кошти. Після наступних виборів на таку фінансову підтримку зможуть претендувати навіть ті партії, що не пройдуть до Верховної Ради, але подолають 2% бар’єр.

Громадський рух ЧЕСНО після вивчення надходжень аналізує видатки місцевих осередків партій, які мають фракції в Харківській міській та обласній радах.

Зведені таблиці зі звітів цих партій показують, що ті розподілили свої витрати у 2016-2017 роках таким чином:

Як витрачати більше, ніж отримуєш?

Кернесівська партія “Відродження” представлена в Харківській міській раді 57 депутатами (67,9% мандатів), а в обласній – 50 (41,7%). Статусу юридичної особи набули два її осередки на Харківщині – Харківський міський та обласний.

Згідно з фінансовими звітами цих осередків, поданими до НАЗК, упродовж 2016-2017 років на їхні рахунки надійшло 489 тис. грн внесків від фізичних і юридичних осіб. Проте протягом цього періоду вони витратили в півтора раза більше – 776 тис. грн. Імовірно, так сталося через те, що на кінець 2015 року на рахунках місцевих організацій партії були значні кошти (перевірити це ми не мали змоги, оскільки партії почали звітувати тільки з 2016 року). Утім, коментувати цю розбіжність у прес-службі харківського “Відродження” не схотіли. Ми надсилали Вікторії Петрухіній, прес-секретарці партії “Відродження” в Харківській області, листа з переліком запитань, які нас цікавили, однак відповіді отримали лише на частину з них.

У міській організації “Відродження” не було жодного співробітника, хоча рух коштів відбувався. Відсутність працівників у звітах у прес-службі партії теж не прокоментували. Таблиця «Спонсорські внески на користь політичної партії, у тому числі за кордоном», куди мали вписати волонтерів, порожня.

Згідно з чинним законодавством, партія повинна звітувати про кожен внесок на її користь. А під внесками маються на увазі й роботи чи послуги, отримані партією безоплатно. Зазначимо, що, відповідно до ст. 15 ЗУ «Про політичні партії в Україні», сума внеску у формі робіт або послуг визначається за ринковою вартістю ідентичних чи подібних робіт і послуг за методологією НАЗК.

Щоправда, НАЗК так і не затвердило методології оцінювання спонсорських внесків у вигляді послуг чи товарів. Експерт Центру політико-правових реформ Дмитро Калмиков, який стежить за впровадженням НАЗК цієї методології, повідомив, що її вже розроблено.

У партій є два варіанти поведінки. Перший – узагалі не оцінювати [спонсорські внески у вигляді товарів і послуг, – прим. ЧЕСНО], оскільки немає механізму оцінювання. Другий – оцінювати так, як вони вважають правильним, і відображати. Будь-який з цих варіантів важко назвати незаконним чи законним... На рівні журналістики ви можете про це говорити. На рівні юриспруденції в черговий раз доводиться констатувати безперспективність притягнення до відповідальності [за незвітування про спонсорські внески, – прим. ЧЕСНО], – пояснює Калмиков.

Проте в партій є поле для маневрів.

У принципі робити на користь партії, зокрема й зовнішню рекламу, може будь-яка фізична або юридична особа. Теоретично партія мала б відобразити у звіті свою зовнішню рекламу як внесок. Але практично виходить так, що в законі немає обов’язку в партії моніторити всю територію України, а у третіх осіб, які здійснюють заходи на підтримку партії, немає обов’язку повідомляти про це партію, – зауважує Калмиков.

Міський осередок партії користувався двома офісами в Харкові. 2016 року міська організація витратила більшу частину своїх надходжень на стяги.

Обласний осередок “Відродження” теж не мав жодного офіційно працевлаштованого співробітника. У звітах цього осередку зазначено орендну плату за приміщення для організацій партії в усій області, однак фінансових звітів ті не подавали, а отже, вони функціонують без реєстрації юросіб.

Фрагмент фінансового звіту Харківської обласної організації партії “Відродження” за 2017 рік

Функціонування осередків без статусу юридичної особи є законним. Неподання фінансової звітності такими структурними утвореннями, на жаль, також є законною бездіяльністю. Тому непрозорість доходів і витрат таких утворень обумовлена особливостями правового регулювання. Чи можуть бути якісь фінансові та інші маніпуляції, обумовлені цією прогалиною в законодавстві? Так. Але стверджувати, що сам факт існування таких утворень без статусу юридичної особи свідчить про щось погане, НЕ МОЖНА, – розмірковує експерт ЦППР Калмиков.

Представники “Відродження” припустилися ще однієї помилки – не зазначили в таблицях про нерухомість у фінансових звітах приміщень в області, які перебували в них у користуванні.

Повідомляємо, що місцеві партійні організації (осередки) Харківської області (окрім Харківської міської та Харківської обласної організацій) не мають рахунків у банківських установах, тому не можуть витрачати або отримувати кошти. Договори аренди приміщень (якими користуються Борівська та Люботинська парторганізації) заключені з Харківською обласною організацією партії «Відродження» та фінансуються з розрахункового рахунку обласної організації, – повідомляється у відповіді на наш лист Вікторії Петрухіній, прес-секретарці партії “Відродження” в Харківській області.

Реклама посідає третє місце у видатках партії протягом двох років. Звіти обласного осередку свідчать про те, що партійці регулярно замовляли статті та привітання в місцевих газетах.

 

Фрагмент фінансового звіту Харківської обласної організації партії “Відродження” за 2016 рік

У звіті обласного осередку за 2016 рік є також сплата за державну реєстрацію власної газети – “Відродження Харківщини”.

Фрагмент фінансового звіту Харківської обласної організації партії “Відродження” за 2016 рік

Однак графа “Інші нематеріальні права” таблиці 1.3 “Відомості про нематеріальні активи політичної партії” у фінансових звітах за обидва роки порожня, хоча інші партії заносять до цієї графи газети, на які мають права.

Газета «Відродження Харківщини» не є нематеріальним активом, – запевняють у прес-службі партії.

Фрагмент фінансового звіту Харківської обласної організації партії “Батьківщина” за 2017 рік

Подарунки з нагоди привітання дітей зі святами та нагородження учасників конкурсів, про що йдеться на офіційному сайті харківського осередку “Відродження”, у фінансовому звіті теж не зазначені. Ми поцікавились у прес-службі партії, чому у звіті відсутня інформація про "видатки на подарунки" чи "спонсорські внески" від депутатів, хоча в новинах фігурує назва партії (а отже, має місце її реклама). Однак єдина відповідь на це запитання була такою:

Щодо інформації на сайті обласної організації, назва партії фігурує у відповідних новинах у випадках, коли висвітлюється діяльність народних депутатів та депутатів місцевих рад від партії "Відродження”, – твердять у прес-службі харківського “Відродження”.

Подарунки можна кваліфікувати як непрямий підкуп виборців, а використання дітей задля агітації їхніх батьків представники Руху ЧЕСНО вважають неприпустимим. Раніше ми публікували матеріал, у якому розповідали про політиків Харківщини, які, усупереч закону “Про освіту”, піарилися на святі першого дзвоника.

Нагадаємо, що раніше аналітики ЧЕСНО підготували текст про донорів партій, представлених у Харківській міській та обласній радах, у 2016-2017 рр. А незабаром на сайті Руху ЧЕСНО з’являться матеріали про видатки осередків інших партій на Харківщині.

Крім того, ми інформували про виділення коштів на округи мажоритарників Харківщини 2017 року, звіт мера Харкова у 2017 році, діяльність депутатів Харківської обласної ради за 2017 та 2016 роки, їхні доходи у 2017 та 2016 роках. Представниками Громадського руху ЧЕСНО було проаналізовано роботу Харківської міськради за 2017 та 2016 роки, доходи депутатів за 2016 рік і виявлено, що колекціонують депутати міськради. Також опубліковано матеріал про лендлордів ради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]