Звідки гроші в одеських осередків партій

Фото: Звідки гроші в одеських осередків партій

Донори "БПП" в Одесі скидаються на партію від 5 гривень, "Батьківщину" фінансують усі свої, а "Самопоміч" живе коштом молодого партійця-інноватора. Офіс "Морської партії Ківалова" розташований у будівлі університету, випускниця якого віддала своїй alma mater третину річного заробітку. "Довіряй ділам" грошей не має, проте постійно організовує соціальні заходи. Громадський рух ЧЕСНО проаналізував фінансові звіти партій, що мають фракції в Одеській міській та обласній радах, за 2016-2018 роки.

З миру по нитці для Одеської "Солідарності"

(ОМР – 13 депутатів, ООР – 22 депутати)

Найзаможнішою партією Одещини є "Блок Петра Порошенка "Солідарність". Загалом протягом трьох років одеський осередок президентської партії отримав майже 6,1 млн грн. І практично всі ці гроші – з державного бюджету. Державне фінансування одержують партії, представлені у Верховній Раді. Торік шість парламентських партій отримали загалом 513 млн грн.

Лише близько 100 тис. грн на рахунки "БПП" переказали місцеві внескодавці.

 

Попри це, партія має 1219 донорів-фізосіб, а їхні внески становлять від 5 грн до кількох тисяч.

Найбільше на рахунки одеської "БПП" внесла Валентина Шульц, керівник секретаріату територіальної організації партії. Крім того, вона на громадських засадах працює помічницею нардепа з провладної фракції Максима Саврасова та очолює місцеву молодіжку "БПП".

"У мене є бажання допомагати оплачувати необхідні для партії послуги в міру моїх можливостей, перераховуючи частину від заробітної плати, яку я отримую за трудовим договором. Внески я роблю раз на квартал, іноді частіше. Це моє власне волевиявлення брати участь у розвитку організації", – коментує Шульц.

Одеський осередок партії спонсорували й чинні депутати міської та обласної рад. Щоправда, вони жертвували незначні кошти. Приміром, депутатка ОМР Олена Фокіна переказала на партійний рахунок 80 грн. Її колеги Наталія Данилко й Ілля Мозолев – 540 та 480 грн відповідно. З-поміж депутатів облради одеську парторганізацію "БПП" спонсорували Микола Дерев'янко, Анатолій Урбанський, Юрій Басюк, Андрій Івашов та Сергій Паращенко.

Народний депутат Олексій Гончаренко, котрий входить до президентської фракції в парламенті, до партійної скарбниці в рідному місті в січні кожного року клав по 240 грн.

Донори "Опоблоку"

(ОМР – 10 депутатів, ООР – 21 депутат)

На другому місці за обсягами внесків – партія "Опозиційний блок". На рахунки її одеського осередку впродовж трьох років надійшло трохи більш ніж 5,5 млн грн. 4,7 млн грн місцевому "Опоблоку" переказав центральний офіс, який отримав ці кошти з державного бюджету, оскільки партія представлена в парламенті. Понад 800 тис. грн перерахувала 21 фізична особа – внескодавець.

У фінансових звітах партії чомусь зазначено лише ініціали найщедріших донорів, хоча, згідно із законом, мали бути наведені повні імена. Найбільше грошей "Опозиційному блоку" дали депутати Одеської обласної ради В.О.Осіпов та В.В.Андрєєнков. Протягом трьох днів у квітні 2018 року Андрєєнков пожертвував 205 тис. грн. Приблизно стільки ж переказав на партійний рахунок Осіпов упродовж двох тижнів у травні.

Великі внески також зробили Д.В.Скоропад та А.О.Буяновський. Імовірно, ідеться про помічників депутата обласної ради Віктора Баранського – Дар'ю Василівну Скоропад та Андрія Олександровича Буяновського. Разом вони внесли на рахунок одеського осередку "Опоблоку" 260 тис. грн.

Майже 55 тис. грн на рахунки партії поклав Василь Листопад. Він є помічником депутата обласної ради Віталія Саутьонкова, раніше був підприємцем у галузі реклами. Депутат облради Сергій Червяков пожертвував "Опоблоку" майже 44 тис. грн.

Серед жертводавців є також голова Троїцької сільської ради Микола Комаров та помічник народного депутата Миколи Скорика Ігор Шавров. Загадковою доноркою "Опоблоку" є Т.А.Чистякова. Припускаємо, ідеться про Тетяну Анатоліївну Чистякову, яка так само є помічницею нардепа Скорика, а 2015 року балотувалася до Одеської обласної ради.

Серед донорів "Батьківщини" – усі свої

(ООР – 11 депутатів)

Решта одеських партій значно відстають за обсягами спонсорських коштів. На третьому місці перебуває "Батьківщина" із загальною сумою внесків 309 тис. грн. Усі ці гроші – перекази від фізичних осіб.

Спонсори "Батьківщини" – здебільшого люди, пов'язані з партією, нинішні депутати міської чи обласної ради або члени політичної сили. Наприклад, найбільшу суму на рахунки партії поклав депутат обласної ради від ВО "Батьківщина" Леонід Шимон – загалом понад 49 тис. грн протягом трьох років.

Друге місце посідає депутат Одеської міськради попереднього скликання Сергій Янченко – його внески становлять понад 41 тис. грн.

Третє – Катерина Гордєєва, яка працює в "Батьківщині". Цікаво, що втричі більшу суму в червні 2018 року вона переказала на рахунок центрального офісу партії.

Віктор Бабаченко є помічником депутата обласної ради Сергія Петровського. Дмитро Берладін на місцевих виборах 2015 року був представником в одеській МВК від "Самопомочі".

Серед спонсорів одеської "Батьківщини" чимало колишніх депутатів облради, які не потрапили до неї зараз: Віталій Цуркан, Григорій Гріншпун, Олександр Кисіль, Сергій Веселов, Анатолій Александров. Останні двоє працюють помічниками народних депутатів Андрія Кожем'якіна й Івана Крулька відповідно.

Один у полі воїн для "Самопомочі"

(ОМР – 5 депутатів)

Одеський осередок, як і решта регіональних парторганізацій "Самопомочі", напряму не отримував державного фінансування у 2016-2018 роках. В огляді партійних осередків Львівської області ми наводили слова голови виконкому партії Олега Лаврика, який зазначав, що витрати місцевих парторганізацій оплачує центральний офіс зі свого рахунку. Цікаво, що держфінансування між осередками в "Самопомочі" розподіляють на підставі результатів парламентських виборів 2014 року. Та область, у якій партію підтримало більше виборців, отримує найбільші суми коштів. Така система не дає змоги підсилювати "слабші" осередки, які приречені одержувати найменше грошей протягом п'яти років після виборів, незалежно від результатів їхньої поточної діяльності.

Одеський осередок "Самопомочі" має тільки одного внескодавця. На користь партії впродовж трьох років він переказав майже 300 тис. грн: у березні 2017-го поклав на партійний рахунок 63 тис. грн, решту сплачував планомірно щомісяця.

Донором виявився Олександр Борняков – відомий одеський бізнесмен та інноватор. Раніше він був депутатом міської ради, проте склав повноваження, бо виїхав на навчання за кордон. Попри це, він залишається і членом партії, і головою одеської обласної організації, і її єдиним жертводавцем.

У місцевому осередку "Самопомочі" кажуть, що в них лише одна стаття видатків, яку покривають внески Борнякова: "Завдяки йому ми можемо оплачувати приміщення. Усе це вказано в наших звітах".

Також у партії зазначають, що орендну плату за 2016 рік сплатили на рік пізніше: "У нас накопився борг, а потім ми його погашали". Гроші з державного бюджету йдуть переважно на виплату зарплати співробітникам осередку. Згідно зі звітом, за три роки ця сума становила приблизно 726 тис. грн за середньої зарплати працівника 8 тис. грн.

Бідне "Відродження"

(ООР – 7 депутатів)

На рахунки одеської обласної організації партії "Відродження" було зроблено лише один внесок – на 34,2 тис. грн. Усі ці гроші 2016-го переказав Андрій Геннадійович Левченко – депутат Чорноморської міської ради, який входить до фракції "Відродження". У його декларації за 2016 рік зазначено загальний дохід – майже 300 тис. грн. 2017-го та 2018 року внесків на користь партії спонсори не робили.

Ми надіслали до місцевого осередку партії "Відродження" запит щодо того, як вони існували протягом двох минулих років і чи вистачало коштів від внескодавця. Й отримали таку відповідь:

"Партія "Відродження" та її місцеві організації здійснюють свою діяльність відповідно до Конституції України, Законів України та згідно з партійним статутом.

Політична партія є неприбутковою організацією. Партія "Відродження" не отримує державного фінансування для здійснення статутної діяльності. А матеріальну та фінансову підтримку отримує лише у формі внесків на підтримку партії".

Подяка від студентки

(ОМР – 6 депутатів)

Один внесок було зроблено й на рахунок "Української морської партії Сергія Ківалова". 2018 року партія одержала 10,5 тис. грн від Дарії Лихоліт, працівниці Головного територіального управління юстиції в Одеській області. Цікаво, що, за даними її декларації, торік вона отримала 31762 грн доходу, з яких 7612 грн як стипендію в Одеській юридичній академії. Тож Лихоліт віддала "Морській партії Ківалова" третину свого офіційного заробітку.

Сергій Ківалов є почесним президентом згаданого вище вишу, а офіс партії його імені розташований у приміщенні Міжнародного гуманітарного університету, яким він керує. Хоча, згідно зі статтею 31 Закону України "Про освіту" та статтею 32 Закону України "Про вищу освіту", в освітніх закладах заборонене створення осередків політичних партій та функціонування будь-яких політичних об'єднань.

Інший цікавий момент – партія витратила на аудит та утримання банківського рахунку саме ту суму, яку пожертвувала їй Лихоліт. Імовірно, гроші було заведено на рахунок цільово під обов'язкові щорічні платежі. Сторінка партії у Facebook неактивна, а один з останніх дописів схожий на школярський.

Одеські партії-злидарі

"Довіряй ділам" (ОМР – 27 депутатів, ООР – 12 депутатів)

"Наш край" (ООР – 8 депутатів)

В Одеській області є дві партії, на рахунки яких спонсори не поклали жодної копійки. Принаймні про це свідчать звіти, опубліковані на сайті НАЗК.

Перша з-поміж них – партія одеського мера Геннадія Труханова "Довіряй ділам". Вона має найбільшу фракцію в Одеській міській раді та провадить досить активну діяльність. Місцевих депутатів системно можна побачити на відкриттях майданчиків, вони дбають про покращення міського благоустрою та вручають подарунки. Однак майже завжди у своїх відеороликах самі ж обранці коментують: усі ці справи робляться за кошти з депутатського фонду.

Сторінка партії у Facebook дуже активна. На ній регулярно розміщують відео з різноманітних заходів з унікальним дизайном та незмінними журналісткою й оператором. Припускаємо, такі послуги теж мали б оплачуватися, проте у звіті про них жодної згадки.

Ми надіслали запит лідеру фракції "Довіряй ділам" в ОМР, однак відповіді поки що не отримали.

Крім того, у звіті партії зазначене приміщення на вул. Транспортній, 10. Це житловий будинок. Утім, за даними місцевих журналістів, партійний офіс фактично розміщений в офісі громадської організації "Довіряй справам", яка отримала приміщення за розпорядженням міського голови.

Одеський осередок партії "Наш край", відповідно до фінансових звітів, теж злидарює. У 2016-2017 роках на її рахунки донори не поклали жодної гривні. Ми написали до партії запит із проханням пояснити, за які кошти існує парторганізація, але відповіді не одержали.

Фінансування партійних осередків в Одеській області не пропорційне до представництва їхніх депутатів у міській та обласній радах. Кожна партія має власних причетних донорів, які цільово кладуть гроші на рахунки.

Це 5-й матеріал із серії публікацій Громадського руху ЧЕСНО про офіційні та приховані витрати місцевих організацій партій. Уже проаналізовано Львівську, Полтавську, Дніпропетровську та Тернопільську області.

Фото: pushkinska.net


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]