Фаворити Коломойського і Порошенка б’ються за мандат до ВР

Тихий провінційний Чернігів стає ареною змагань команд екс-голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського та президента Петра Порошенка.

ОНОВЛЕНО: Уже після публікації матеріалу стало відомо, що Центральна виборча комісія призначила на 26 липня проміжні вибори народного депутата в одномандатному виборчому окрузі № 205 на Чернігівщині.

На проміжних виборах на спорожнілому 205-му виборчому окрузі вже почали боротьбу за депутатський мандат дніпропетровський партнер Ігоря Коломойського Геннадій Корбан та вінницький передставник БПП Сергій Березенко.

Жоден з них до виборців Чернігова, чиї інтереси мав би представляти у парламенті майбутній депутат-мажоритарник, раніше не мав жодного відношення.

 

Чернігів мав свого місцевого депутата - Валерія Куліча (БПП), який переміг у 205 окрузі восени 2014-го. Але тепер Куліч склав мандат. Його призначили головою Чернігівської облдержадміністрації. Ця посада, до слова, була вакантна досить довго. Як відомо Куліч є бізнес-партнером нардепа від БПП Владислава Атрошенка. Він восени теж переміг на парламенських виборах.

До відома, екс-регіонал Атрошенко очолює обласний партійний осередок БПП на Чернігівщині. Він голосував за диктаторські закони 16 січня.

Попри цей факт Атрошенко під брендом БПП подався до парламенту і виграв вибори як мажоритарник. Водночас, зважаючи на політичне минуле, Атрошенка не включили до складу фракції БПП в парламенті.

Після кадрової ротації на звільнене місце у парламенті БПП  закономірно вирішив підсилити позиції на Чернігівщині.

Тепер на мандат, найбільш імовірно, полюватиме голова Державного управління справами - екс-депутат Київради Сергій Березенко. Варто зазначити, що Березенко потрапив до Київради під стягами Леоніда Черновецького, був його радником та очолював молодіжне крило блоку Леоніда Черновецького.

Народний депутат з групи Ігоря Коломойського Борис Філатов переконує, що Сергій Березенко конче необхідний Порошенку в парламенті у якості нового керівника фракції БПП на заміну Юрію Луценку.

Хоча ЦВК ще не оголосила про офіційний старт виборчої кампанії (дата проведення виборів невідома),  в штабах двох основних конкурентів в приватних розмовах кажуть, що готуються  на  26 липня.

Збіг чи закономірність?

Для БПП і Порошенка вкрай важливо, щоб Березенко став депутатом. Президент фактично особисто включився в кампанію створення позитивного іміджу майбутнього кандидата.

Для того, щоб хоч якось прив’язати до Чернігівщини вінницького Березенка, чинному керівнику ДУСі, придумали ще одну посаду – відповідального за розвиток Чернігівської області.

Знаково, що про звільнення 205 округу стало відомо на початку квітня, коли Валерій Куліч написав заяву про складення депутатських повноважень. І вже за кілька тижнів указом Петра Порошенка була створена нова дорадчо-консультативна структура при Президенті - Рада регіонального розвитку.

Березенка призначають куратором саме Чернігівської області. При цьому в інших регіонах таких відповідальних не призначали, за виключенням Херсонської області, якою тепер опікується Ростислав Павленко (заступник голови АП).

Таку прихильність до 31-річного Сергія Березенка з боку Петра Олексійовича, ймовірно, пояснює його вінницьке походження та родинні зв’язки з Анатолієм Матвієнком.

Кампанія Березенка виглядає наразі більш продуманою і цілісною, ніж у Корбана. Він позиціонується як представник центральної влади, який здатний довести і вирішити проблеми Чернігова на рівні Президента та Кабінету міністрів. Тому на Березенка працює адмінресурс – він супроводжує всіх високопосадовців, які приїжджають на Чернігівщину  – Президента, міністрів,  керівників державних підприємств.

Доходить до комічного - коли  журналісти спитали, чому саме Березенко вручає ключі військовим від відомчих квартир у новобудові, політик відповів, мовляв, Олександр Турчинов захворів, тому таку почесну місію делегували йому.

Водночас сам Сергій Березенко всіляко уникає відповіді на питання про намір балотуватися по 205 округу. Хоча партійну газету БПП в окрузі вже роздають.

А зовнішня реклама з обличчям “куратора Чернігівщини” мало не на кожному другому біг-борді міста.

Найняті активісти проводять так звані "формуючі" соціологічні опитування, а вся місцева преса “джинсує” відповідними матеріалами.

“Дніпропетровський парашутист”

Головний потенційний опонент Березенка - Геннадій Корбан. Він одразу відверто заявив  про намір балотуватися у 205 виборчому окрузі.

На фоні системної роботи Березенка, передвиборчі дії Корбана виглядають дещо хаотичними. За кілька тижнів неоголошеної виборчої кампанії “дніпропетровці” в Чернігові  спромоглися відкрити громадську приймальню, звозити близько тисячі чернігівських вболівальників в Київ на футбольний матч “Дніпро – Наполі” , викупити залишки вільної площі зовнішньої реклами та друкованих видань.

Відчувається відсутність у дніпропетровської команди знань про громадсько-політичний ландшафт округу, бо на відміну від БПП, у них взагалі немає команди на місцях.

Іноді місцеві журналісти дивуються, чому команда Корбана співпрацює з чернігівськими одіозними регіоналами, учасниками антимайдану.  

Хоча сам Корбан на першій зустрічі з місцевими журналістами заявив, що ніколи не бере в команду людей пов’язаних з ПР та КПУ.  

На цій же зустрічі в кінці  травня  з’ясувалося, що Корбан взагалі вперше в житті приїхав в Чернігів, і на всі питання журналістів про місцеву проблематику відповідав обіцянкою розібратися в ситуації.

Себе Корбан відверто називає «дніпропетровським парашутистом» та обіцяє місцевим активістам політичне майбутнє в розбудові нової партії “УКРОП” з прицілом на майбутні місцеві вибори, а чернігівським волонтерам пообіцяв максимальну підтримку.

“Сколько нужно денег?”, - найчастіше повторював Корбан під час зустрічі з волонтерськими організаціями Чернігова, що опікуються питаннями АТО.  

Але основні месиджі, з якими і Корбан, і Березенко йдуть до чернігівців, схожі: посилювати обороноздатність прикордонної області, відродити занепалі великі підприємства міста через збільшення замовлень оборонного комплексу, залучити додаткові кошти в розвиток регіону з державного бюджету.

Фактор Ярославського

Чернігівці ще пам’ятають 2003 рік, коли в місті проходили проміжні вибори до парламенту. Тоді в окрузі переміг харківський олігарх Олександр Ярославський.

Він також обіцяв чернігівцям відродження промисловості, навіть під вибори купив одне з найбільших підприємств регіону - “Хімволокно”. Але після отримання мандату Ярославського в Чернігові більше не бачили, а на підприємстві, якому обіцяв “золоті гори”, невдовзі почалися  масові скорочення робітників.  

Обидва претендента на посаду нардепа переконують  що вони - “не Ярославські”.

Але до “парашутистів” та ставлеників згори, які є по суті для місцевих "варягами",  чернігівський виборець може ставитись тепер з обережністю.

Окрім цих двох політиків, які  вже активно ведуть виборчу кампанію, про намір попрацювати в 205-му окрузі заявив і скандально відомий політтехнолог і телеведучий Олег Петров, який славиться вмінням організовувати медіакіллерство проти політиків.  

Можна припустити, що  Петрова найняла одна з основних команд, щоб за його підтримки, “тролити” конкурента. Це можна буде побачити вже на перших публічних акціях та виступах технолога.  

Відомо, що також вирішують чи брати участь у виборчій кампанії у Чернігові “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка та в “Радикальна партіяОлега Ляшка.

З місцевих кандидатів, яких слід розглядати як серйозну альтернативу "варягам"  участь у виборах можуть брати голова обласної організації партії "БатьківщинаВалерій Дубіль та члена Правління "ДемАльянсу" Ігор Андрійченко.

У своїх останніх висловлюваннях Дубіль не відкидав можливості балотуватися. У нього хороша впізнаваність в цьому окрузі (де він вже перемагав у 2012 році.)   Однак, ймовірно, що він все ж не піде на ці вибори, оскільки зараз в партійному виборчому списку Дубіль перший на заходження в парламент в разі якщо  хтось з однопартійців–депутатів перейде працювати у виконавчу владу.

У партії "Демальянс" повідомили, що тридцятиоднорічний Андрійченко Ігор буде висуватися по округу.  Андрійченко на цьому окрузі отримав третій результат на парламентських виборах восени 2014 року – здобувши підтримку майже 10 тисяч чернігівців. Ігор, нещодавно демобілізувався, та прослужив 9 місяців в зоні АТО на посаді офіцера управління 13-го окремого мотопіхотного б-ну. До цього був одним із організаторів чернігівського Євромайдану.  

Громадський рух ЧЕСНО в Чернігові продовжує огляд політичної ситуації та потенційних кандидатів на проміжних виборах по 205 округу. Усіх охочих доєднатися просимо писати нам на скриньку:  [email protected].

Павло Пущенко, координатор громадського руху ЧЕСНО в Чернігівській області


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]