ЧЕСНО про кандидатів 206 округу: округ віддали на відкуп забудовникові Микитасю

Фото: ЧЕСНО про кандидатів 206 округу: округ віддали на відкуп забудовникові Микитасю

У 206 окрузі за мандат нардепа змагаються 34 кандидати. Представники БПП негласно підтримують столичного забудовника Максима Микитася. “Наш край” “грає в піддавки” й не висуває свого кандидата. 

Опозиційні кандидати “Демальянсу” та “Самопомочі” розривають групу прихильників демократичних партій.

Громадський рух ЧЕСНО пропонує політичний огляд кожного з кандидатів, щоб мешканці Чернігівщини зробили осмислений вибір.

БПП і “Наш край” домовилися на користь Микитася

Парламентські вибори відбудуться на Чернігівщині, оскільки екс-нардеп Владислав Атрошенко став міським головою. Попри те, що БПП висуває кандидатом Сергія Гаруса, Атрошенко, який голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року та дарував Януковичу золотий батон, ратує за самовисуванця - столичного забудовника Максима Микитася.

 

У травні Атрошенко навіть прямим текстом агітував за Микитася під час відкриття дитячого садка. Зауважимо, що агітація в освітніх закладах заборонена.

 

Цю новину зняли з місцевого сайту, але вона залишилася в гугл-кеші. За інформацією “Української правди”, Микитася підтримує Березенко, який виграв вибори торік у 205 окрузі на Чернігівщині і в БПП відповідає саме за розподіл округів.

Максим Микитась - забудовник, працює президентом Української державної будівельної корпорації "Укрбуд", переможець програми “Людина року-2014” у номінації “Бізнесмен року”. Згідно з моніторингом Громадського руху ЧЕСНО, був найбагатшим депутатом Київради за рівнем доходів у 2014 році.

Натисніть для збільшення

У 2015 році депутат не балотувався до Київради.

Діяльність забудовника-мільйонера в столиці досліджували журналісти програми “Схеми”.

“Схеми” виявили, що забудова житлового комплексу на вулиці Микільсько-Слобідській ведеться з порушенням норм забудови прибережної смуги Дніпра безпосередньо в 50 метрах від води замість 150 метрів, передбачених законом. Також земельні ділянки, на яких нині ведеться незаконне, на думку киян і активістів, будівництво мають змінене цільове призначення, без збереження зелених зон. Мешканці Микільської Слобідки через це будівництво комплексу хмарочосів переконані, що будуть відрізані від Дніпра і позбавлені пляжу назавжди.

У Київраді Микитась став заступником голови комісії з питань містобудування та архітектури. Тепер же хоче поборотися на Чернігівщині за мандат нардепа.

Рік тому вибори на 205 окрузі довели, що мешканці Чернігова можуть дати перемогу “парашутисту”. На окрузі тоді переміг киянин Сергій Березенко.

Кандидат від БПП Гарус - як округ віддали на відкуп Микитасю

Ймовірно, Микитася БПП не міг підтримати офіційно через репутаційні ризики. Тому партія кандидує офіційно Сергія Гаруса.

 

Політик працював на платній основі як помічник нардепів від БПП - Валерія Куліча та того ж таки Атрошенка. Після того як Атрошенко став міським головою, Гарус очолив КП “Паркування і ринок”. Як стверджують місцеві медіа, призначення Гаруса на посаду відбулося без проведення обіцяного Атрошенком конкурсу. Тепер, можливо, на прохання колишнього роботодавця, який агітує за Микитася, Гарус іде від партії й не веде активної передвиборчої кампанії.

Гарус був кандидатом від БПП до Чернігівської міської ради. Його внутрішньопартійний рейтинг був настільки низьким (29 місце), що він не став депутатом навіть міськради.

У місцевих ЗМІ кандидат Гарус спростовує те, що він є техкандидатом від партії БПП.

Дуже дивним видається і той факт, що партія “Наш край”, яка отримала в Чернігові найбільшу кількість мандатів у міськраді й за рейтингом обігнала БПП, не висунула свого кандидата. Ним міг би бути колишній міський голова і чинний депутат міськради Олександр Соколов.

“Ми довго радилися і вирішили не брати участі”, - заявив Соколов під час прес-конференції 16 липня.

“Наш край” завив про те, що перед виборами прийме рішення про те, якого кандидата підтримати. Зауважимо, що некандидування або підтримка іншого кандидата може передбачати певні преференції від того політика, чиїх виборців схилить на інший бік некандидування Соколова.

Зазначимо, що з партією “Наш край” ЗМІ пов’язують члена фракції БПП Валерія Давиденка, який пройшов у 208 окрузі від партії “Заступ”. Хоча сам Давиденко від цього публічно відхрещується, версія у ЗМІ дає підстави припускати, що між БПП та “Нашим краєм” могла виникнути домовленість щодо некандидування Соколова. Оскільки представник БПП Атрошенко підтримує самовисуванця-забудовника Микитася, то, ймовірно, це робилося для того, щоб уникнути конкуренції за підтримку чернігівців.

Якщо деякі конкуренти, ймовірно, збільшують шанси забудовника Микитася отримати мандат нардепа, то, очевидно, є й такі, які хочуть ці шанси зменшити. Так, в останні дні подалися кандидати-самовисуванці із прізвищами Соколов та Микитась. Таким чином, розрахунок робиться на те, щоб клони відтягнули голоси в Микитася і забрали голоси виборців Соколова, яке, ймовірно, за домовленістю залишилося не покритим.

Клон Микитася  - майже повний тезка Максима Вікторовича Микитася.

Микитась Євген Вікторович теж киянин. Він - комплектувальник ТОВ “АСТ-Світлотехніка”. На рік молодший за забудовника.

Щодо клону Олександра Володимировича Соколова, який погодився не висуватися на цих виборах, то йому теж знайшли майже повного тезку - Олександра Валерійовича Соколова. Ймовірний техкандидат з міста Дніпра (колишнього Дніпропетровська). Соколов приватний підприємець. В Інтернеті фігурує як засновник і керівник агенції з нерухомості на Дніпропетровщині.

Як “Демальянс” та “Самопоміч” поділять голоси призильників демократичних партій

Кандидат Ігор Андрійченко - заступник голови партії “Демальянс”. Брав участь у парламентських виборах 2014 року, посів 3 місце, набравши майже 12,5% голосів. Через рік на проміжних виборах, коли змагалися за мандат Березенко та Корбан, результат Андрійченка становив дещо менше 8%. Він посів 4 місце.

На місцевих виборах у 2015 році Андрійченко став депутатом Чернігівської міської ради й очолив фракцію “Демальянс”. До того був у зоні АТО протягом 9 місяців.

Якщо у 2015 році по 205 округу з Андрійченком конкурував член партії “Самопоміч” Володимир Зуб, який кандидувався як самовисуванець, то тепер партія висунула Олександра Кириндася.

 

Цього разу представник “Самопомочі” - місцевий. На відміну від Зуба, який значився як працівник Львівської міськради, Кириндась працює директором ТОВ "Чернігівська індустріальна молочна компанія" і проживає в Чернігові.

Деякі пункти програми Кириндася тотожні тим обіцянкам, які давав Зуб у 2015 році. Член партії “Самопоміч” Володимир Зуб у 2015 році обігнав Андрійченка менш, ніж на 150 голосів.

Шанси на реальну перемогу у представника від нових політсил збілишилися б, якби “Демальянс” та “Самопоміч” дійшли згоди щодо єдиного кандидата.

Ще один самовисуванець екс-нардеп Єгор Фірсов може відтягнути голоси як у кандидатів від “Демальянсу” та “Самопомочі”, так і виборців БПП. Це залежить від позиціонування кандидата.

Кандидат від БПП Гарус відтягне частину голосів у Микитася, якого відкрито підтримує Атрошенко. На цих же виборців частково претендує й інший самовисуванець - екс-нардеп Єгор Фірсов, якого, як Миколу Томенка, позбавили мандату після виходу з фракції БПП у парламенті ще 25 березня 2016 року.

У 2012 році Фірсов балотувався до парламенту за списком “УДАРу”. Тоді жив в Авдіївці Донецької області.Там був головою місцевої донецької партійної ораганізації “УДАР”. На сайті ВРУ є декларація кандидата за 2011 рік. Там жодної копійки доходів і жодного майна.

Був помічником на громадських засадах та на платній основі відповідно двох народних депутатів - Едуарда Гурвіца та Ірини Геращенко.

Але сьогодні Фірсов позиціонується як опозиціонер, якого позбавили мандату, і тому не виключено, що він розділить лави опозиційних до БПП виборців.

Кого висуває “Свобода”, “радикали”, “Батьківщина”, “УКРОП” та “Опоблок”

Деякі партії, розуміючи, що шанси їх кандидатів на перемогу низькі, все одно делегують своїх представників. Так вони у проміжку між місцевими виборами підтримують своїх виборців або допомагають розірвати електоральне поле реальних претендентів на перемогу.

Від Чернігівщини змінився не лише кандидат від “Самопомочі”. “Свобода” теж зробила заміну. Замість Андрія Міщенка, який у 2015 році посів 6 місце, набравши майже 7%, партія висунула безробітного Володимира Федорока. Він - депутат Новозаводської райради та командир самооборони Чернігівщини.

 

У райраді депутат очолив комісію з питань ЖКГ, благоустрою та екології.

Радикальна партія” заміну не робила. Від неї кандидується Дмитро Блауш - помічник на громадських засадах нардепа Олега Ляшка. Він очолює партійний осередок у Чернігові.

 

Балотувався на виборах як списочник у 2014 році, але партія зняла його з реєстрації. У 2015 році кандидат від “Радикальної партії Олега Ляшка” подав документи, але у бюлетені його прізвище знову не з’явилося.

На місцевих виборах безробітний Блауш очолив список “радикалів” і став депутатом обласної ради. Зауважимо, що від депутатства у міськраді Блауш відмовився. Увійшов до комісії з питань ЖКГ та зголосився атестовувати нових працівників Нацполіції. Проживає, згідно з інформацією на сайті, у м. Борзна.

Депутат облради подав нульову декларацію й тому залишається питання, за який кошт він живе.

Батьківщина” на боротьбу за мандат нардепа відрядила на партійному з’їзді голову свого осередку Юрія Власенка.

 

Він очолив партійну організацію міста в лютому 2016 року.  До цього працював начальником головного управління юстиції в Чернігівській області.

До цього на парламентських виборах 2014 року “Батьківщини” не було ані на 205, ані на 206 окрузі. Більше того, офіційно представника “Батьківщини” не було і на проміжних виборах 2015 року по 205 округу. Власенко невдало балотувався до Чернігівської міськради у 2015 році та до Чернігівської облради. У внутрішньопартійному рейтингу на виборах до облради Власенко, який зараз балотується в нардепи, зайняв 41 місце. Зрештою політик після невдалих виборів став членом виконкому Чернігівської міської ради.

Юрій Власенко значиться як помічник депутатаПартії регіонів” Сергія Андроса у 5 скликанні ВРУ. У  6 та 7 скликанні він на платній основі працював з двома нардепами з “Батьківщини” - Валерієм Дубілем та Русланом Лук’янчуком.

До парламенту балотувався у 2012 році як самовисуванець у 2013 році по 213 округу. Помічник нардепа від “Батьківщини” тоді набрав менше відсотка голосів. На окрузі переміг кандидат від “Батьківщини” Володимир Яворівський. Ймовірно, Власенко виконував функцію технічного кандидата задля посилення представництва в ДВК.

Тоді його довіреними особами були: Віктор Андрєєнков (ТОВ “Ікапітал”), Сергій Карасьок (Бюро експертної оцінки нерухомості “Неон”), Алла Шемет (ТОВ “Мекран-Київ”).

Помічник нардепа Власенко задекларував за 2011 рік доволі скромні статки. Його заробітна платня становила дещо більше 20 тис. грн.

 

У власності була квартира 96,4 кв.м. Також у декларації фігурувала автівка Hyundai Accent 2011 року випуску, придбана за майже 108 тис. грн.  

Партія “УКРОП” висунула киянина Ярослава Гіріча. Як повідомляють ЗМІ, це зять голови Чернігівського окружного адмінсуду - Віталія Добрянського.

Гіріч балотувався до міської ради Чернігова у 2015 році, але “УКРОП” не спромігся взяти в міськраді жодного мандату. Партійний рейтинг на виборах до міськради приніс йому 6 місце.

 

Так само невдало Гіріч балотувався і до Новозаводської районної ради. У партійному рейтингу він опинився на 5 місці.

Кандидат має загальну середню освіту та працює директором дочірнього підприємства “Деолік-Трейд”. Партійний сайт повідомив виборцям, що в парламенті Гіріч планує займатися питаннями екології.

Ще один кандидат у цьому окрузі, який пов’язаний з “УКРОПом”, - Василь Чепурний.

На місцевих виборах 2015 року кандидувався до Чернігівської райради від партії “УКРОП”. Його результат був мало не останнім у партійному рейтингу.

Якщо ще торік він балотувався від “УКРОПу”, то цього разу в нардепи його висунув “Народний рух України”. Чепурний особисто не був на з’їзді. Чепурний повідомив колегам-журналістам, що має це обміркувати. Зауважимо, що він також є радником з питань декомунізації голови ОДА.

Чепурний вже кандидувався в народні депутати 1997 року як “рухівець”. Він тоді очолював місцеву “Просвіту” і був заступником головного редактора газети “Сіверщина”. У партійному списку його поставили під завідомо непрохідним 174 номером. У 2006 році був непрохідним кандидатом у списку “Українського народного блоку Костенка і Плюща”.

Екс-регіонали кандидуються від “Відродження” та “Опоблоку”

Якщо “Наш край”,  імовірно, віддав округ на відкуп Микитасеві, то “Відродження” та “Опоблок”, свій шанс вирішили не упускати.

Представник “Відродження” Володимир Вінниченко зареєструвався мало не в останні дні. Він є радником заступника голови облради.

У 2006 році балотувався за списком  “Партії регіонів” під непрохідним 290 номером. Очолив список “Партії регіонів” до Деснянської райради і став депутатом райради у 2010 році. На той час був заступником голови обласного осередку партії. До того був депутатом Чернігівської міської ради з 2006-го до 2010 року. До партії “Відродження”, як і до “Нашого краю” та “Опоблоку”, увійшли колишні регіонали.

 

“Опоблок” висуває безробітну Лідію Гаєвську. Вона раніше працювала заступницею голови Чернігівської РДА. Була помічницею покійного нардепа він “Партії регіонів” Михайла Чечетова.

 

Чиновниця подала свою декларацію за 2013 рік, де йдеться про те, що за рік з чоловіком вона заробила менше 120 тис. грн. У власності в неї була земельна ділянка площею 10 соток та квартира площею 20 кв. м.

На місцевих виборах у 2015 році йшла до облради як представниця “Опоблоку”. Паралельно балотувалася до Чернігівської райради. Обидві спроби зазнали невдачі.

У 2010 році балотувалася як член “Партії регіонів” до Чернігівської райради від села Ладинка. Тоді працювала начальником одного з відділів Чергнігівської РДА. Зараз кандидатка мешкає в смт Олишівка Чернігівського району.

Зауважимо, що партійні осередки “Відродження” та “Опоблоку”, до яких увійшли колишні регіонали, зареєстровані за однією адресою.

 

Місцеві ЗМІ твердять, що будинок на проспекті Перемоги, 139 ймовірно належить Чернігівській обласній спілці споживчих товариств України, керує якою голова “Опоблоку” Анатолій Мирошниченко.

Кого кандидують  маловідомі політпроекти - “Солідарність жінок України”, “ПАТРІОТ” та “Європейська партія України”

Солідарність жінок України” кандидує столичну “парашутистку” киянку Світлану Буніну.

 

”Солідарність жінок України” на місцевих виборах у 2015 році отримала по всій Україні лише 14 мандатів на рівні міських рад. Частина з них в Ірпінській міській раді Київської області. За попередньої каденції частина цих депутатів входила до фракції “Партії регіонів” або кандидувалася від “Партії регіонів” у 2010 році.  

Буніна вже балотувалася в парламент від цієї ж партії у 2014 році. Йшла під №10 у партійному списку. На той час працювала першим заступником директора столичного КП “Фармація”. Тоді вона була безпартійною, а зараз вже - член партії. Працює виконавчим директором Об’єднання організацій роботодавців та медичної мікробіологічної промисловості України. Партія жодного разу не здобувала мандатів на парламентських виборах.

Василь Позняк - кандидат від партії “Патріот”. Ця партія на місцевих виборах у 2015 році взяла лише 34 мандати. Створив цей проект екс-заступник генпрокурора Микола Голомша і презентував його на Львівщині перед місцевими виборами. Після подій на Майдані Голомшу люстрували з лав ГПУ за законом “Про очищення влади”.

Член партії “Патріот” Василь Позняк працює заступником головного лікаря з економічних питань, КЛПЗ “Чернігівський обласний онкодиспансер”.

Європейська партія України” кандидує члена своєї партії Павла Чемериського. Ця партія на місцевих виборах 2015 року отримала дещо більше 50 мандатів у місцевих радах. Павло Чемериський працює регіональним менеджером ТОВ “НІКО”.

Як правило, значна кількість кандидатів на окрузі може свідчити про те, що ті кандидати, які справді ведуть боротьбу за перемогу на окрузі, стимулюють висування техкандидатів, щоб завдяки ним або відтягнути голоси в опонентів, якщо такі техкандидати боряться за симпатії одних і тих же виборців, або завести чимбільше членів ДВК. Кожен кандидат має право подати своїх членів до ДВК і вони будуть визначатися за принципом  жеребкування. Відповідно, що більше техкандидатів під контролем у головного кандидата, то більше в нього шансів завести своїх членів ДВК.

Рекордна кількість кандидатів за всю історію України була зафіксована на 205 окрузі у 2015 році, коли за мандат народного депутата змагалися представники БПП і “УКРОПу” - Березенко та Корбан.

Огляд інших кандидатів-самовисуванців, яких загалом зареєстровано 20, ЧЕСНО оприлюднить для громади найближчим часом.

Натисніть для збільшення


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]