Офшори і гроші лідерів “Нашого краю” на Харківщині

Фото: Офшори і гроші лідерів “Нашого краю” на Харківщині

Майже всі юрособи-інвестори партійного осередку пов’язані з нардепом Фельдманом. Він — співголова партії та очільник Харківського обласного осередку. Одна з компаній-інвесторів є кіпрським офшором.

Місцевий депутат Заболотний перерахував кошти через 19 своїх компаній. Гроші партії відправляють і кандидати у депутати Харківської міськради.

Держфінансування з 2016 року отримують лише парламентські партії, однак звітувати про витрачені кошти зобов’язали всі офіційно діючі партії. Після наступних виборів на державну фінансову підтримку претендуватимуть навіть ті, хто не пройшов в парламент, але подолав 2% бар’єр.

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував фінансовий стан місцевих осередків партій, які мають фракції у Харківській міській та обласній радах.

 

Другу сходинку у цьому рейтингу посідає партія Наш край, співголовами якої є нардепи-кнопкодави Антон Кіссе та прогульник Олександр Фельдман, нардеп VII скликання Сергій Кальцев та колишній заступник голови Київської міської держадміністрації Олександр Мазурчак. Всі вони, крім останнього, є вихідцями з “Партії регіонів”.

На Харківщині представники “Нашого краю” є і в обласній, і в Харківській міській радах. До облради було обрано 11 депутатів, а до міськради — 7.

Обласна організація партії "Наш край", згідно з фінансовими звітами, не має жодного офіційно зареєстрованого працівника. Утім, фінзвіти демонструють, що діяльність осередок партії веде.

Станом на 2017 рік у харківського “Нашого краю” було право власності на 11 об’єктів нерухомості, 5 із яких знаходяться у місті Харків.

Найбільшим внескодавцем-юридичною особою у 2016–2017 роках був ПАТ “Концерн АВЕК та Ко”, керівником якого є Сергій Платонов, а власником 60% акцій — співголова партії "Наш край" та нардеп-мажоритарник Олександр Фельдман. З рахунків цієї фірми осередку перерахували майже 1,3 млн грн.

 

Ми зателефонували за номером телефону, вказаним у звіті партії, який був поданий до НАЗК, щоб поставити питання про логіку Фельдманового перерахування коштів на користь партії через своє ПАТ, а не особисто.

 

На жаль, саме з цієї позиції я не цікавилася. Мене цікавило лише те, щоб юридична особа, яка надає добровільні пожертвування, відповідала всім критеріям. Тобто не була нерезидентом і таке інше”, - каже членка партії Олена Лагутенко, яка допомагала складати звіт.

 

Сам же нардеп Фельдман повідомлення від журналіста у Facebook навіть не прочитав.

Друга фірма за сумою відправлених осередку “Нашого краю” коштів — це ТОВ “Харківська роздрібна компанія”. Її засновником є кіпрська “Роззбі Інвестментс Лімітед” (Rossby Investments Limited), бенефіціаром якої вказана Софія Арістейдоу. А пунктом 3 ст. 15 Закону “Про політичні партії в Україні” здійснення внесків на підтримку політичних партій від юридичних осіб, кінцевими бенефеціарними власниками яких є іноземці чи особи без громадянства, заборонене. Цей факт навіть дійшов до суду, однак тодішнього директора ТОВ “Харківська роздрібна компанія” Дмитра Безпалова, помічника Олександра Фельдмана, вирішили не карати, оскільки партія повернула всі кошти на рахунки ТОВ.

Решта компаній у топі — це фірми-клони з аналогічними видами діяльності, адресою реєстрації та одним бенефеціаромОлександром Заболотним, депутатом фракції "Наш край" у Малоданилівській селищній раді Дергачівського району.

У декларації Заболотний вказав, що займає посаду директора ТОВ “Оздоровчий комплекс "Сонячна галявина”. Засновником цього підприємства є громадська організація “Фельдман Еко-парк”, президент якої — все той самий нардеп та співголова ПП "Наш край" Олександр Фельдман.

Загалом за 2 роки Олександр Заболотний перерахував кошти на функціонування осередку “Нашого краю” з рахунків 19 таких компаній-клонів зі схожими назвами (ТОВ “АЛЬФА-СЕКТОР-3”, ТОВ “АЛЬФА-СЕКТОР-4” і т. д.) та однаковими адресами реєстрації. Сума цих внесків — більше 1,7 млн гривень. Спеціалісти платформи OpenDataBot виявили, що загалом Олександру Заболотному належать 154 компанії.

 

Та не, это не мой вопрос. Потому я ни на какие запитання не собираюсь отвечать. Если вопрос по депутатским делам — передайте через приемную. Если по "Экопарку" — есть у нас инфоцентр. Моих компаний касаются вопросы? Тем более. Есть у нас для этого специальная служба, которая этим вопросом занимается. До свидания”, — сказав Олександр Заболотний та поклав слухавку.

 

Утім уточнювати що це за “служба”, яка займається питаннями щодо його компаній, Заболотний не став.

 

Завдяки великій кількості однакових компаній можна відмивати кошти, отримані злочинним шляхом, або отримувати додаткові блага від держави — наприклад, податковий кредит”, — зазначено у статті про Заболотного на платформі OpenDataBot.

 

Серед чотирьох фізичних осіб, які перерахували кошти “Нашому краю” у 2016–2017 роках, були кандидати у депутати Харківської міськради Едуард Ситнік з Оленою Трофимовою.

 

Ми запитали у співукладачки звіту Олени Лагутенко чи не виникло у неї враження, що харківський осередок “Нашого краю” фінансується лише нардепом Фельдманом та наближеними до нього людьми.

 

У мене такого враження не склалося... Але навіть якби це було так, то, як на мою думку, як пересічного мешканця, то є логічно, якщо наближені люди знають морально-етичні якості, суспільну позицію даної особи, підтримують те, що вона робить, то чому б і ні?”, - розповідає членка партії Олена Лагутенко.

 

Зауважимо, іншим партіям, окрім депутатів та наближених до партійного керівництва осіб, жертвують свої кошти і пересічні громадяни, звичайні виборці.

 

Якщо що то є юридична особа, то є її адреса, є її бенефіціар, є її активи, є її інформація в безкоштовному запиті”, - розмірковує Лагутенко.

 

Лагутенко переконана, що варіант з фінансуванням партії через юридичних осіб кращий, ніж ситуації з “Солідарністю” та “Батьківщиною”, про які вже писав рух ЧЕСНО. Нагадаємо, що на Харківщині кількість донорів “Солідарності” є рекордною для України. За два роки понад 3 тисяч осіб зробили більше 33 тисяч переказів загальною сумою 1,38 мільйонів гривень. І коли представники “ЧЕСНО” зв’язувалися з інвесторами партії, вказаними у звітах, то ті дивувалися про свої “пожертвування”. Гроші заводилися через персональні дані бюджетників, а самі пожертви маскували під членські внески. Схожу схему використовувала на Київщині і партія "Батьківщина".

 

Донор може перерахувати за рік тільки 400 мінімальних зарплат. За законом, підприємства, які мають одного і того ж кінцевого бенефіціара, сукупно можуть за рік перерахувати партії не більше 800 мінімальних зарплат. Формально, порушення закону у випадку Харківського “Нашого краю” нема. Насторожує інше. Не розвиваючи мережу спонсорів і будучи матеріально залежною від одного чи кількох донорів, партія ризикує репутацією. Її легко назвати ручною партією”, - каже аналітик партійних фінансів Громадського руху ЧЕСНО Олексій Півторак.

 

НАЗК наголошує, що за порушення порядку фінансування і звітності політичних партій передбачена відповідальність. Зокрема, Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст. 212-21) передбачено відповідальність у вигляді накладення штрафу від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за порушення встановленого порядку, строків подання звіту політичної партії або подання фінансового звіту, оформленого з порушенням встановлених вимог.

Кримінальний кодекс України (ч.1 ст. 159-1) встановлює відповідальність за подання завідомо недостовірних відомостей у звіті партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у вигляді штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправних робіт на строк до двох років або обмеження волі на той самий строк із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зазначимо, що Громадський рух ЧЕСНО продовжує серію статей про доходи та витрати місцевих організацій партій. Найближчим часом чекайте на огляд діяльності осередків інших політичних сил Харківщини.

Нагадаємо, що раніше журналісти Громадського руху ЧЕСНО інформували виборців про задекларовані за 2017 рік кошти депутатів Зміївської, Мереф’янської та Чугуївської міськрад Харківської області, відвідуваність та голосування депутатів Зміївської та Первомайської міськрад у 2017 році, декларації депутатів Первомайської міськради за 2016 рік, звіт мера міста Харкова у 2017 році, діяльність депутатів Харківської обласної ради за 2017 та 2016 роки, а також їхні доходи у 2017 та 2016 роках.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]