Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Кубраков Олександр

Кубраков Олександр Миколайович

Рік народження: 1982

Опис політика

Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України, народний депутат Верховної Ради 9 скликання. Ексочільник "Укравтодору".

У 2023 році співробітники НАБУ та САП викрили діяльність організованого злочинного угрупування з розкрадання бюджетних коштів, до складу якого входив Василь Лозинський - заступник Кубракова. Згодом кабмін звільнив Лозинського з посади заступника Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

У 2022 році Верховна Рада призначила Кубракова віцепрем'єр-міністром з відновлення України — Міністром розвитку громад, територій та інфраструктури.

На думку видання "Цензор.нет", на новій посаді Кубраков зможе без перешкод контролювати всі процеси Великого Будівництва і тих, хто його забезпечує, перевіряє та контролює.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну займався питанням організації експорту в умовах заблокованих портів, потім приймав участь в забезпеченні зернового коридору. 

У 2021 році призначений на посаду Міністра інфраструктури України. 

У 2020 році на автодороги виділили більше 120 млрд гривень на 4000 км. Частину коштів через різні причини не встигли освоїти, тому план із ремонту та будівництва доріг частково не виконали.

За керівництва Кубракова в "Укравтодорі" було розроблено "методичні рекомендації", які обмежили кількість компаній-підрядників, які могли потрапити на тендери з будівництва та ремонту автомобільних доріг. Зокрема, він звинувачувався у створенні дорожнього картелю з семи компаній, що розігрували між собою всі великі тендери на мільярди гривень.

У розслідуванні від проєкту Bihus.Info, "Укравтодор" звинувачувався у великих переплатах за асфальтобетон, що приносило надприбутки підрядникам-учасникам картелю. Сам Кубраков скаржився на те, що у "Всеукраїнській дорожній асоціації", яка об'єднує дорожньо-будівельні компанії, замовляли інформаційну кампанію проти нього.

Того ж року Кубракову присвоїли третій ранг державного службовця.

У 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання від партії "Слуга народу" номером 30 у списку як безпартійний. Член однойменної фракції. Увійшов у виборчий список "Слуги народу" за неформальною квотою експрем'єр-міністра Гончарука, котрий керував "Офісом ефективного регулювання" (BRDO).

Член Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Наприкінці того ж року переміг у конкурсі на посаду голови Державного агентства автомобільних доріг України та склав депутатський мандат. Під керівництвом Кубракова "Укравтодор" розпочав реалізацію головного інфраструктурного проєкту Володимира Зеленського - "Велике будівництво".

З 2016 по 2019 рік керував сектором телекомунікацій та ІТ в Офісі ефективного регулювання (BRDO). Разом з ним в BRDO працювала Олена Шуляк, мають дружні стосунки.

 У 2015-2016 роках був керівником проєктного офісу у Міністерстві юстиції.

У 2014-2016 роках директор дирекції з управління проектами транспортної інфраструктури Комунального підприємства виконавчого органу КМДА "Київське інвестиційне агентство".

У 2014 році став радником Віталія Кличка з IT-питань. мав стосунок до впровадження єдиної системи документообігу, а також писав стратегію розвитку транспорту Києва на замовлення Світового банку.

У 2011 році став радником призначеного Януковичем голови КМДА Олександра Попова

У 2004-2011 роках працював маркетологом. Зокрема у компанії "Пріоком", розробнику програмного забезпечення, яка свого часу була одним з найбільших підрядників "Укртелекому",  в АКБ "Фінанси та Кредит", начальником управління стратегічного маркетингу та у "Київстарі" начальником відділу з моніторингу ринку, а потім відділу маркетингу фіксованого бізнесу.

У 2003-2004 роках економіст відділу маркетингу Департаменту по роботі з пластиковими картками Акціонерного комерційного банку "Правекс-банк".

Виконавчий директор "Асоціації "Інформаційні технології України". Брав участь у реалізації низки масштабних проектів: "Домашній інтернет" від Київстар, транспортна стратегія Києва тощо.

Співзасновник ТОВ "Єврокомунсервіс" та групи ТОВ зі спільною назвою "Місто для людей", керівник ТОВ "Місто для людей", "Місто для людей сервіс" та "Місто для людей Київ".

Закінчив Київський Національний економічний університет та короткотермінову програму у "Harvard Kennedy School". Маркетолог за освітою.

Народився 20 серпня 1982 року в м. Першотравенськ Дніпропетровської області.

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    Фракції

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — Грудень 2019
      Слуга народу

    Комітети

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — Грудень 2019
      Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин

    Посади

    • 2022-12-01 — ...
      Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України
    • 2021-05-20 — 2022-12-01
      Міністр інфраструктури України
    • 2019-11-16 — 2021-05-20
      Голова Державного агентства автомобільних доріг України
    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Голосування у Верховній Раді 9

    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Промови у Верховній Раді 9

    Читайте на ЧЕСНО

    ТСК по Києву: розмежування повноважень держорганів столиці і QR-коди

    ТСК по Києву: розмежування повноважень держорганів столиці і QR-коди

    Розмежування повноважень Київської міської військової адміністрації (КМВА) та Київської міської державної адміністрації (КМДА), а також ризик підтоплення ста...

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу