Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Демченко Сергій

Демченко Сергій Олексійович

Рік народження: 1976

Характеристики політика

  • Прогульництво

Опис політика

Народний депутат 9-го скликання від "Слуги народу", входить до групи Коломойського, адвокат

У вересні 2023 року запропонував взяти на поруки олігарха Ігоря Коломойського, якому суд присудив арешт у справі про шахрайство. Просячи пом’якшити запобіжний захід для олігарха, Демченко зокрема сказав таке: "Путін відкрито заявляв, що вважає Коломойського шахраєм та називав іншими поганими словами. А ворог нашого ворога — це наш друг".

У вересні 2020-го взяв участь у конференції, організованій для "відбілення" репутації скандального голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка.

У липні 2020 року Демченко пропонував скасувати Громадську раду доброчесності та Вищу кваліфікаційну комісію суддів як незалежний орган, а натомість створити кваліфікаційну палату у ВРП.  

У травні 2020 року підписався під зверненням до КСУ, щоб усунути з посади директора НАБУ Артема Ситника.  

У березні 2020-го подав 1463 правки до так званого "антиколомойського закону" (про заборону повернення виведених з ринку неплатоспроможних банків їх колишнім власникам). Рух ЧЕСНО розцінює поправковий спам як шкідливу законотворчу діяльність, яка уповільнює розгляд важливих питань в інтересах певних осіб.

Того ж місяця Демченко вніс законопроєкт щодо заборони мітингів біля будівель судів.

ЗМІ називали Демченка депутатом з групи Ігоря Коломойського і ловили його на відстоюванні інтересів олігарха під куполом Верховної Ради.

У 2019 році обраний народним депутатом 9-го скликання від "Слуги народу" по округу №29 (Дніпропетровська область). Член однойменної фракції. З листопада 2019 року став членом партії. Член Комітету з питань правової політики.

У 2015 році обраний депутатом Дніпровської міської ради від партії "Україна майбутнього". Був членом постійної комісії міськради з питань розвитку місцевого самоврядування та партнерських стосунків.

Того ж року невдало балотувався до Київської міської ради від партії "УКРОП" по округу №101 (Солом’янський район) як член партії.

Також у 2015-му Демченко як адвокат захищав у судах «суддю Майдану» Оксану Царевич, яка переслідувала автомайданівців під час Революції гідності. Також був захисником Андрія Портнова.

У 2014 році невдало балотувався до Верховної Ради 8-го скликання від партії "Україна Майбутнього" (№11 у списку).

У 2013-2014 був помічником міністра юстиції з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини.

У 2012 році невдало балотувався до Верховної Ради 7-го скликання від партії "Україна Майбутнього" (№6 у списку, член партії).

До цього був помічником нардепа 5-го і 6-го скликань від "Партії регіонів" Григорія Ілляшова.  

З 2008 року зайнявся правозахисною діяльністю.

У 2003 році отримав свідоцтво на заняття адвокатською діяльністю. Відкрив власну юридичну компанію "Позитив". Керівник ТОВ "Деметра-777".

До цього працював юридичним консультантом на підприємстві та начальником юридичного відділу банку.

Член Всеукраїнської ГО "Спілка адвокатів України", член Дніпропетровської обласної колегії адвокатів, президент Асоціації "Український правозахисний альянс".

Має вищу освіту. У 1998 році закінчив Дніпропетровський державний університет ім. Олеся Гончара за спеціальністю "Правознавство".

Народився 13 березня 1976 року у Дніпрі.

Балотування

Фракції

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Слуга народу

Комітети

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Комітет з питань правової політики
У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Голосування у Верховній Раді 9

У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Промови у Верховній Раді 9

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу