Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Лещенко Сергій

Лещенко Сергій Анатолійович

Рік народження: 1980

Опис політика

Позаштатний радник керівника Офісу президента (з 2022 року), народний депутат 8-го скликання (2014-2019). Був членом, згодом заступником голови наглядової ради “Укрзалізниці”. Колишній журналіст “Української правди" 

У січні 2024 року Лещенко як радник керівника ОП в інтерв'ю швейцарському виданню Tages-Anzeiger заявив, що “приймаючі країни повинні припинити підтримку біженців, щоб українці повернулися додому”. Був підданий критиці за ці слова на тлі триваючих російських атак по Україні.

У грудні 2023 року став ведучим щотижневої програми інтерв’ю “Лещенко запитує” на каналі “УкрінформТБ”. Гендиректор “Укрінформу” заявляв, що Лещенко співпрацює з інформагенцією без заробітної плати як ведучий власної програми та позаштатний помічник з розвитку мультимедіа. 

Також як позаштатний радник Офісу президента проводив регулярні брифінги в ОП з розвінчання російських фейків. 

У серпні 2022 року в соцмережах Лещенка критикували щодо доречності відвідування ним одній з вечірок у Києві. Після резонансу він написав пост, у якому попросив вибачення і заявив, що регулярно їздить у прифронтові міста і передає допомогу ЗСУ. Після цього Лещенка помічали й на інших вечірках, в тому числі у ролі діджея. Сам він у відповідь на критику зазначав, що діджейство – це його хобі, і що на деяких організованих ним заходах збирали гроші на армію.

У березні 2022 року після початку повномасштабного вторгнення РФ став позаштатним радником керівника Офісу президента Андрія Єрмака. Лещенко розповідав, що сам запропонував свою допомогу Офісу президента, зв’язавшись у перші дні вторгнення з Єрмаком. 

Ще до вторгнення з’являлись чутки про те, що Лещенко може працювати на ОП, але їх неодноразово заперечували як на Банковій, так і сам екснардеп.

У лютому 2022 року Лещенко був призначений заступником голови наглядової ради "Укрзалізниці”. 

У грудні 2021 року був повторно призначений членом наглядової ради "Укрзалізниці". До цього у вересні того ж року Кабмін не продовжив попередній контракт із Лещенком. 

За 2021–2022 роки Лещенко отримав від “Укрзалізниці” майже 7 млн грн зарплати. 

У травні 2021 року Лещенко втрапив у скандал через те, що його тодішня дружина, діджейка Анастасія Топольська, відома під псевдонімами Dj Nastia та Sheis, виступала у московському клубі "Mutabor". Сам Лещенко спочатку ігнорував скандал, а згодом заявив, що виступ його дружини на території країни-агресора слугував “підтримкою для людей, які потерпають від Путіна”, маючи на увазі представників російської ЛГБТ-спільноти. 

У січні 2021 року Європейський суд з прав людини ухвалив рішення на користь Лещенка у справі про право на інформацію про ціну землі Януковича у Межигір’ї. 

У грудні 2019 року був призначений членом наглядової ради "Укрзалізниці". Також очолив комітет з питань комплаєнсу та антикорупції наглядової ради “Укрзалізниці”. 

Ще до призначення на посаду журналісти фіксували візити Лещенка в Офіс президента, де зокрема він зустрічався з тодішнім керівником ОП Андрієм Богданом. ЗМІ називали Богдана та Лещенка давніми знайомими.

У липні 2019 року невдало балотувався до Верховної Ради 9-го скликання за округом №220 (Подільський район міста Києва) як самовисуванець. 

Напередодні виборів казав, що готовий балотуватися від “Слуги народу”, якщо партія буде не проти. Заявляв, що йому “зрозуміла не тільки ідеологія, але і світогляд” Володимира Зеленського і називав його “симпатичною людиною”. Від “Слуги народу” балотувалась колишня помічниця Лещенка Марина Бардіна.

Під час президентських виборів Лещенко підтримував кандидата Володимира Зеленського і був його антикорупційним консультантом. 

У лютому 2019 року нардепи Сергій Лещенко, Мустафа Наєм і Світлана Заліщук вийшли з фракції "Блок Петра Порошенка". Вони також створили громадсько-політичну платформу "#Дійзнами”, щоб іти на вибори.  

У 2018 році став ведучим програми “Що це було?” на “24 каналі”. 

З 2017 року вів власні відеоблоги про політику на “24 каналі”. Лещенко казав, що як ведучий отримував зарплату на телеканалі. 

У березні 2017 року Печерський райсуд закрив справу щодо Лещенка за купівлю ним квартири у центрі Києва за відсутністю складу адміністративного правопорушення. Раніше НАЗК склало адмінпротокол щодо Лещенка. 

У вересні 2016 року стало відомо, що Лещенко купив велику квартиру (192 м²) в новобудові в центрі Києва вартістю понад 300 тисяч доларів. Сам він казав, що половину суми йому позичила власниця "Української правди" Олена Притула, а решта коштів - їх особисті заощадження з дружиною.

Після резонансу Лещенко закликав НАЗК та НАБУ провести перевірку придбання ним квартири. У НАБУ за результатами перевірки заявили, що не знайшли ознак кримінального правопорушення.  

Також Генпрокуратура розпочала досудове розслідування щодо Лещенка у кримінальному провадженні за підозрою в незаконному збагаченні за зверненням нардепа від “Народного фронтуПавла Пинзеника. Через місяць справу було закрито

У липні 2016 року Лещенка, який на той момент був нардепом, помітили в елітному київському ресторані ВАО з російсько-українським олігархом Костянтином Григоришиним. Пізніше Лещенко визнав, що зустрічався з олігархом за вечерею. 

Того ж року вступив у партію "Демократичний Альянс". Був членом правління партії. 

У 2015-2016 роках викладав курс лекцій з журналістики в Українському католицькому університеті (Львів) та антикорупційний курс лекцій в Національному університеті “Києво-Могилянська академія” (Київ). 

У 2014 році був обраний народним депутатом Верховної Ради 8-го скликання від партії "Блок Петра Порошенка" (№19 у списку, безпартійний). Голова підкомітету з питань міжнародного співробітництва та імплементації антикорупційного законодавства Комітету з питань запобігання і протидії корупції. 

У 2014 році видав книгу “Межигірський синдром. Діагноз влади Віктора Януковича”

У 2013 році опублікував документальну книгу “Американська сага Павла Лазаренка”. 

У 2012 році став членом руху “ЧЕСНО”.

У 2010 році увійшов до складу руху “Стоп цензурі!”.

У 2002-2014 роках був заступником головного редактора та спеціальним кореспондентом “Української правди”. У 2000-2002 року був кореспондентом у тому ж виданні. Автор численних журналістських розслідувань щодо корупції. Лауреат різних журналістських премій. 

У 2000-2001 роках працював журналістом у редакції регіональних новин “Нового каналу”. 

У 2003 році закінчив Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 2012 році навчався у Великій Британії у рамках стипендіальної програми Меморіального фонду Джона Сміта, у 2013 році брав участь у літній програмі Draper Hills Fellows Program при Стенфордському Університеті, у 2013-2014 роках проходив стажування у Фонді підтримки демократії (NED) у Вашингтоні. 

Розлучений. Колишня дружина - діджейка Анастасія Топольська. Пара розлучилась у листопаді 2022 року після п’яти років шлюбу. 

Народився 30 серпня 1980 року у Києві.

Балотування

  • 2019
    мажоритарка 220
    Верховна Рада 9-го скликання, позачергові: САМОВИСУВАННЯ — мажоритарка 220
    Не обрано
  • 2014
    список №19
    Верховна Рада 8-го скликання, позачергові: БПП — список №19
    Обрано

Фракції

  • Верховна Рада 8
  • Листопад 2014 — Серпень 2019
    Блок Петра Порошенка "Солідарність"

Комітети

  • Верховна Рада 8
  • Листопад 2014 — Серпень 2019
    Комітет з питань запобігання і протидії корупції

Помічники

Верховна Рада 8

Посади

  • 2022-03-03 — ...
    Позаштатний радник Керівника Офісу Президента України
  • 2022-02-02 — ...
    Заступник голови наглядової ради АТ "Укрзалізниця”
  • 2021-12-29 — ...
    Член наглядової ради АТ "Укрзалізниця”
  • 2019-12-18 — 2021-09-21
    Член наглядової ради АТ "Укрзалізниця”

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу