Скільки київські кандидати витратили на вибори - Андрушко

Низка партій, які витратили десятки мільйонів гривень, не потрапили до Київради.

Частина з тих, які вже у Київраді, не надали імена реальних донорів на їхні рекламні кампанії. А ще, виявляється, деякі партії фінансували безробітні громадяни.

Перша трійка партій, які витратили найбільше, але так і не потрапили до Київради:

1) 47 мільйонів гривень витратила на передвиборчу кампанію партія Сергія Думчева "Рух за Реформи". Це найвитратніша передвиборна кампанія до Київради. Думчев запам'ятався киянам надзвичайно великою кількістю рекламних білбордів на вулицях столиці. Усі 47 млн задекларовані як кошти партії. Таке формулювання дозволяє уникнути інформування про імена і прізвища громадян та назв компаній, які надали кошти.


2) На другому місце серед партій, які не потрапили, але витратили надвеликі гроші – "Укроп": 33,2 мільйони гривень. Усі майже 33 мільйони зазначені також як кошти партії.

3) "Опозиційний блок" посів третє місце, витративши на вибори в Києві 21,3 млн грн, але так і не потрапивши до Київради. Усі кошти задекларовані теж як гроші партії.

Частина партій, які брали участь у виборах – взагалі не надали свої фінансові звіти. В усякому разі, їхні звіти не змогла продемонструвати київська міська виборча комісія. Наприклад, "Радикальна партія" Олега Ляшка надала лише інформацією про відкриття рахунку, куди мали надходити гроші, але інформації про суми – відсутня.


СКІЛЬКИ ВИТРАТИЛИ ТІ, ХТО ПРОЙШЛИ В КИЇВРАДУ

Найвитратніша передвиборча кампанія серед тих, хто потрапив до Київради - у "Солідарності"- 133 млн грн, з них "власні кошти партії" – 131 млн грн. Але з такої статті витрат неможливо довідатися про конкретні імена донорів. Можливо лише дізнатись, хто саме долучився до складання 1,5 млн грн – внесків, наданих кандидатами у депутати. 8 кандидатів надали рівними сумами по 149 тисяч гривень. Серед них, директор Департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради – Крикунов Юрій. Ще стільки ж пожертвував перший заступник генерального директора "Київводоканалу" Вадим Сторожук і стільки ж головний редактор щотижневика "Бульвар Гордона" Дмитро Гордон. Ще 149 тисяч гривень надав Валентин Мондриївський, в.о. голови Подільської у місті Києві державної адміністрації.

Друге місце за витратами – у партії "Самопоміч".

З 19 мільйонів задекларованих гривень, витрачених на вибори у Києві, 7,8 млн грн – це власні кошти партії. Решта 11 млн грн - внески кандидатів від "Самопомочі".

Хто ж жертводавці? Найбільше витратив кандидат Рябінін Сергій, який зазначений на сайті ЦВК, як економічний радник та ТОВ "Провента Грандіс".
Євген Олішевець, місце роботи якого – представництво ГО "Об'єднання "Самопоміч" у Києві пожертвував 1 мільйон 370 тисяч гривень.

600 тисяч гривень – від Юрія Залуського, Юрисконсульта. Маслюківська Олена, доцент кафедри екології, надала – 300 тисяч гривень

На третьому місці за витратами в Києві – партія "Свобода".

Усі 11 млн грн записані у рядку "власні кошти партії". Таке формулювання надає можливість уникати подання інформації про реальних донорів: їхні прізвища, місце роботи.

На 4-му місці партія, яка потрапила до Київради – "Єдність", усього 5,7 млн грн. З них 628 тисяч – кошти партії, а основні суми внесли самі кандидати від цієї партії. Серед них, наприклад, кандидат Костянтин Яловий, зазначений на сайті ЦВК як безробітний. При цьому він двічі перерахував по 149 тисяч гривень, і один раз – 140 тисяч гривень, загалом - 438 тисяч гривень. Олександр Омельченко, місце роботи якого на сайті ЦВК зазначено як голова Української партії "Єдність" вніс таку ж суму 438 тисяч гривень.

"Батьківщина" витратила на вибори до Київради 1 мільйон 326 тисяч гривень. Основна сума, це 1 млн 160 тисяч грн..., записана в рядку "внески кандидатів і решта – добровільні внески".

Хто ж ці кандидати-жертводавці? Наприклад, найбільший внесок серед кандидатів, а це 150 тисяч гривень, зробив перший проректор Міжнародної академії екології та медицини Григорій Костинський

Безробітна Кочур Марина Анатоліївна надала на підтримку "Батьківщини" 88 тисяч гривень.

ЗВІДКИ ВЗЯЛИ ГРОШІ КАНДИДАТИ У МЕРИ КИЄВА

Лише кілька кандидатів на пост мера надали свої фінансові звіти. Серед них – обоє головних конкурентів на посаду мера Києва, які вийшли в другий тур. Віталій Кличко витратив на другий тур лише власні кошти партії – 6 млн 584 тисячі. На його рахунку немає жодної гривні добровільних пожертв громадян. Для інформації, на перший тур виборів Кличко витратив у кілька разів більше – 20 млн 214 тисяч гривень. Єдине пожертвування для Кличка у першому турі – 6,5 тис. грн зробив народний депутат з блоку Петра Порошенка – Олександр Третьяков, який заробив торік 2,6 млн грн на процентах і дивідендах, відповідно до його декларації. (До речі, 8 помічників депутата Олександра Третьякова йшли за список БПП у Киїраду і пройшла лише одна помічниця Віторія Муха.

У головного конкурента Кличка в другому турі Борислава Берези, усі надходження, а це 299 тисяч гривень – добровільні внески.

Серед тих, хто допоміг Березі у виборчій кампанії зазначається Шабала Ірина Вадимівна, безробітна з Харкова, членкиня "Партії рішучих громадян". Вона переказала 12 тисяч 200 грн на рахунок Берези. Варто також зазначити, що кандидат Береза не надав свій фінансовий звіт після першого туру виборів.

Жодної копійки на передвиборчу кампанію не витратив Олександр Омельченко. У нього витрат і надходжень – 0 грн!


Жодної копійки не витратив також кандидат у мери, лідер партії "Демократичний альянс" Василь Гацько.

Кандидат від "Опозиційного блоку" Олександр Пузанов в першому турі виборів витратив 2 млн 318 тис. Кандидат від "Свободи" Олександр Мирний вклав 882 тисячі власних коштів, а ще 4 тисячі йому пожертвував один громадянин з Ірпеня – Садковський С.Н. Декларація свободівця доступна на сайті парламенту за 2013 рік. Тоді він заробив на процентах і дивідендах 17 мільйонів гривень, але водночас і скористався матеріальною допомогою на 35 тисяч гривень.

Евген Рибчинський витратив 724 тисячі гривень, головно, власних коштів і 96 тисяч добровільних внесків.

Кандидат в мери Володимир Бондаренко, представник "Батьківщини", задекларував 572 тисячі гривень на передвиборчу кампанію, 190 тисяч – власні кошти, а решта – добровільні внески.

Ще прозвітували про свої витрати кандидат Олександр Кондрашов – 244 тис. грн власних коштів та кандидатка Любов Богаченко – 42 тисячі гривень.

Всього, прозвітували про свої фінансові витрати 9 із 28 кандидатів на посаду мера Києва.

Сергій Андрушко та рух "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]