У яких комітетах ВРУ працюють мажоритарники від Дніпропетровщини

Фото: У яких комітетах ВРУ працюють мажоритарники від Дніпропетровщини

Четверо мажоритарників із Дніпропетровської області отримали керівні посади в комітетах Верховної Ради України. Це Дмитро Кисилевський, Юрій Мисягін, Олена Криворучкіна та Олександр Трухін. Представники Дніпропетровщини працюють у 8 з 23 комітетів. Найбільше, по чотири депутати, – у комітетах з питань бюджету та правоохоронної діяльності. Ще по двоє – у комітетах з питань економрозвитку, екології та правової політики.

У 16-ти мажоритарних округах області перемогли кандидати від політичної партії "Слуга народу". Тільки у 37-му окрузі обрали самовисуванця – екс-"опоблоківця" Дмитра Шпенова. У цьому окрузі він балотувався вже втретє. 

На першому засіданні Верховної Ради 9-го скликання, яке відбулося наприкінці серпня, новообрані нардепи отримали мандати, об'єднались у фракції та розподілилися за комітетами.

"Комітет – орган Верховної Ради, основна функція якого полягає у законотворчій роботі. Саме комітети відповідають за розробку проектів законів, надають висновки і пропозиції до них, доопрацьовують законопроекти за дорученням Верховної Ради. Лише за погодженням комітету законопроект виноситься на голосування у залі!" – ідеться в публікації на офіційній сторінці ВРУ у Facebook.

У вересні комітети почали свою роботу. Нардеп Денис Герман, який очолює підкомітет з питань сучасних інформаційних технологій у бюджетному процесі Комітету ВРУ з питань бюджету, уже пропустив одне засідання

Мажоритарники з Дніпропетровщини, котрі входять до комітетів з питань правоохоронної діяльності, правової політики, організації державної влади, засідання відвідували. Щодо відвідування іншими "слугами народу" комітетів з питань нацбезпеки, транспорту та інфраструктури, економрозвитку, то інформацію на момент опублікування цього матеріалу ще не оприлюднили. А стосовно комітету з питань екології взагалі зазначено, що реєстрація нардепів не здійснювалася.

Рух ЧЕСНО розбирався, у яких комітетах працюють народні депутати від Дніпропетровщини.

Дніпровські

У парламенті місто Дніпро представляють шестеро мажоритарників (округи №№24-29). Двоє з них, які здобули понад 55% підтримки виборців, посіли керівні посади в комітетах Верховної Ради. 

Зокрема, Дмитро Кисилевський, який донедавна працював у ТОВ "Інтерпайп Україна" Віктора Пінчука, став заступником голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку. Він упевнено переміг у 24-му окрузі, що охоплює Індустріальний та частину Самарського району Дніпра. Саме в межах цього округу розташований завод Пінчука.

Колишній приватний підприємець і новообраний нардеп Юрій Мисягін обійняв посаду заступника голови Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Як повідомляло "Dnipro.Depo", він став відомим улітку 2014 року, коли організував пункт допомоги пораненим в аеропорту Дніпра. Згодом Мисягін почав підтримувати 93-тю ОМБр, зокрема й автотранспортом, придбаним за гроші Геннадія Корбана та благодійні пожертви.

До обрання у Верховну Раду підприємець був депутатом Дніпропетровської обласної ради від УКРОПу. Облорганізацію цієї партії, за даними держреєстру, досі очолює Геннадій Корбан.

Місце Мисягіна в облраді посів Віталій Дорохін

Волонтер теж здобув упевнену перемогу на виборах – у 28-му окрузі, до якого входять Новокодацький район та частина Амур-Нижньодніпровського району Дніпра. У парламенті попереднього скликання цей округ представляв Іван Куліченко, колишній мер Дніпра. Але цього разу він опинився аж на третьому місці

Мажоритарник Кирилл Нестеренко став головою підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Представник 26-го округу, що охоплює Шевченківський, частину Центрального району Дніпра та смт Авіаторське, працював у ТДВ "Дніпрокомунтранс", яке здійснює вивезення відходів. За мерства Бориса Філатова підприємство, котре станом на 2015 рік було єдиним офіційним перевізником сміття в місті, усунули від справ. 

Ще на початку лютого 2017 року в міськраді Дніпра заявляли, що ситуація з вивезенням сміття в місті є стабільною. А 2018-го цю компанію почали звинувачувати в масштабному зриві графіку вивезення твердих побутових відходів та обрали нового перевізника – комунальне підприємство "Жилсервіс-2", для якого закупили нові сміттєвози та сміттєві баки.

Приблизно в той самий час у ЗМІ з'явилися коментарі директора ТДВ "Дніпрокомунтранс" Валерія Лубинського про те, що 2016 року він зустрічався з Геннадієм Корбаном, котрий запропонував узяти його за учасника компанії з часткою 50% нібито в обмін на лобіювання інтересів підприємства. Лубинський відмовився, а згодом почалися проблеми. 

Головою підкомітету з питань законодавства про адміністративні правопорушення та охоронної й детективної діяльності Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності став В'ячеслав Медяник. Він представляє в парламенті 27-й округ, до якого належать Соборний, частини Самарського та Центрального районів Дніпра. 

Медяник був координатором юридичного напряму у Штабі національного захисту Дніпропетровської області. Нагадаємо, головою Дніпропетровської облдержадміністрації на момент створення штабу був Ігор Коломойський.

До обрання народним депутатом Медяник був співзасновником ТОВ "Альтера Груп" і ТОВ "Крутогірний" (замовник будівництва житлового комплексу на Крутогірному узвозі, 18). Основний вид діяльності обох компаній – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. 

У серпні поточного року Медяник продав свої частки в підприємствах партнеру – Вячеславу Кубліку, котрий є також партнером Руслана Кіптика, зокрема в ТОВ "Торгінвест". Останній – племінник відомого дніпровського бізнесмена Валерія Кіптика, співвласника холдингу "Олівія", до якого входять мережі супермаркетів Varus та Eva. 

Нардеп Максим Бужанський, обраний у 25-му окрузі (Чечелівський, частина Амур-Нижньодніпровського району Дніпра), став членом Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності. А представник 29-го округу, що охоплює частину Амур-Нижньодніпровського району Дніпра, Дніпровський та Петриківський райони області, Сергій Демченко є членом Комітету ВРУ з питань правової політики. 

Криворізькі

Кривий Ріг у Верховній Раді представляють четверо нардепів, з них двоє – на керівних посадах. 

Зокрема, екологиня Олена Криворучкіна стала заступницею голови Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування. Її обрали депутаткою у 32-му окрузі, до якого входять Довгинцівський і частина Саксаганського району Кривого Рогу. Раніше вона працювала доценткою кафедри економіки та підприємництва в державному вищому навчальному закладі "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана".

Головою підкомітету з питань автодоріг і дорожнього господарства Комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури став нардеп Юрій Корявченков, відомий як "Юзік", актор студії "Квартал-95". Його обрали у 33-му окрузі (Металургійний, Центрально-Міський райони, частини Інгулецького, Саксаганського районів міста Кривий Ріг, селище Авангард Криворізької міської ради). 

Членом Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності став колишній міліціонер Володимир Захарченко. З 2006 року він працював директором з безпеки в ТОВ "Завод бурової техніки ДСД". Обраний у 31-му окрузі (Покровський район, частина Тернівського району Кривого Рогу, селища Гірницьке, Коломійцеве, села Новоіванівка, Тернуватий Кут Криворізької міськради). 

Єдиний кандидат у Дніпропетровській області, який переміг у мажоритарному окрузі та не був висуванцем "Слуги народу", – екс-"опоблоківець" Дмитро Шпенов. 37-й округ, до якого входять частини Інгулецького, Тернівського районів Кривого Рогу, Апостолівський, Криворізький, Софіївський, Широківський райони області, як то кажуть, уже "підгодований" Шпеновим. Керівної посади в комітетах він не отримав, а як юрист став членом Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. 

Інші райони області

Олександр Трухін обійняв посаду заступника голови Комітету ВРУ з питань бюджету. Його обрали в окрузі №40, який охоплює місто Марганець, частину Заводського району міста Кам'янське, Криничанський, Солонянський, Томаківський райони області. 

Ганна Лічман стала членкинею Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку. Її обрано у 30-му окрузі, до якого належать Дніпровський, Південний райони, частина Заводського району Кам'янського.

До Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування увійшов Дмитро Чорний, представник 34-го округу (міста Вільногірськ, Жовті Води, Верхньодніпровський, П'ятихатський, Царичанський райони). Він був депутатом Дніпропетровської облради від партії УКРОП. Його місце посіла Лариса Кармазін.

Денис Герман потрапив до Комітету ВРУ з питань бюджету, де очолив підкомітет з питань сучасних інформаційних технологій та інновацій у бюджетному процесі. Нагадаємо, у вересні він уже пропустив одне з п'яти засідань комітету. Германа обрали у 35-му окрузі, що охоплює місто Покров та Нікопольський район. 

Також членом Комітету з питань бюджету став мажоритарник Роман Каптєлов, який у Верховній Раді представляє 36-й округ (міста Павлоград, Першотравенськ, Тернівка, Павлоградський район).

Нардеп Владислав Бородін став членом Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності. До цього він був депутатом Дніпропетровської обласної ради від УКРОПу й очолював постійну комісію з питань забезпечення правоохоронної діяльності. Його обрали у 38-му окрузі, до якого входять місто Новомосковськ, Магдалинівський, Новомосковський, Юр'ївський райони. 

Ще одним членом Комітету ВРУ з питань бюджету став народний депутат Сергій Северин, який представляє 39-й округ (місто Синельникове, Васильківський, Межівський, Петропавлівський, Покровський, Синельниківський райони).


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]