#ЧЕСНОdigest: нардепи-прогульники жовтня

Фото: #ЧЕСНОdigest: нардепи-прогульники жовтня

У жовтні 2019 року Верховна Рада працювала у сесійному залі 10 днів, провела 17 засідань, на яких відбулося 476 голосувань.

1 листопада набрали чинності зміни до законодавства від 16 жовтня 2019 року, за яким народні депутати не мають отримувати кошти на виконання депутатських повноважень (так звана “друга депутатська зарплата”), якщо без поважних причин не беруть участі у понад 30% голосувань упродовж календарного місяця. 

Згідно з інформацією з офіційного сайту Верховної Ради, у жовтні 16 депутатів були відсутніми під час більш ніж на 30% голосувань. Найчастіше під час голосувань на засіданнях відсутні депутати фракції “ОПЗЖ”. Без поважних причин найбільшу кількість голосувань пропустив Віталій Данілов з фракції “Батьківщина”.

Зауважимо, що закон не має зворотньої дії. ЧЕСНО застосувало нововедення для того, щоб подивитися, хто б міг втратити кошти у жовтні.

Зокрема, без поважних причин (відрядження, відпустка, лікарняний тощо) понад 30% голосувань пропустили 16 народних депутатів: 

Найбільше голосувань пропустив нардеп-списочник Віталій Данілов з фракції “Батьківщина” — його не було під час 97% голосувань, завершує список прогульників позафракційний мажоритарник Олесь Довгий, який пропустив майже 32% голосувань. 

Народний депутат від фракції “ОПЗЖ” Микола Скорик голосував “за” в другому читанні за законопроект про скасування відшкодувань для прогульників, але при цьому потрапив в “прогульники” через відсутність у 49% голосувань. Разом з тим, за даними письмової реєстрації він був зареєстрований на всіх засіданнях.

Письмово на всіх 17-ти засіданнях також була зареєстрована голова фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко, але її не було під час 48% голосувань (картка відсутня).  

Також на графіку “прогульників” не потрапила Ірина Луценко (фракція “ЄС”), яка є єдиною народною депутаткою, яка пропустила 100% голосувань. За даними письмової реєстрації з 18.09.2019 до 18.10.2019 нардепка хворіла. З 29.10.2019 значиться як незареєстрована (відсутні поважні причини).  За інформацією “Української правди”, Луценко написала заяву про припинення повноважень через стан здоров’я. 

Ірина Луценко є дружиною ексгенпрокурора Юрія Луценка, котрий наприкінці вересня поїхав до Великої Британії вивчати англійську мову.

У список “прогульників” ми також не включили нардепів “ГОЛОСу” Олександру Устінову й Рустема Умєрова, які пропустили, за даними сайту ВРУ,  36% і 33% голосувань відповідно, і за даними ВРУ значаться відсутніми без поважних причин. У коментарі Руху ЧЕСНО Устінова пояснила, що така ситуація склалася через неочікувані зміни в розкладі сесій. Нагадаємо, що 20 вересня Верховна Рада проголосувала постанову про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії та перенесла пленарний тиждень на 2-4 жовтня (мав би бути тиждень роботи з виборцями). Також депутатка надала листа до спікера парламенту Дмитра Разумкова від голови фракції Сергія Рахманіна, де він вказує, що депутати від “ГОЛОСу” Умєров та Устінова були запрошені на конференцію Ukrainian Emerging Leaders Programs з 30 вересня до 4 жовтня у Стенфорді в США. 

Народні депутати не завжди беруть участь у голосуванні попри присутність: у жовтні присутність склала 91,8%, а голосування — 65,9%. 

Найчастіше відсутні (червоний колір на графіці) нардепи фракції “Батьківщина” - 26,3%.  У найбільшій кількості голосувань не брали участь (категорії “не голосували” і “відсутні” разом)  народні обранці від фракції “ОПЗЖ” — 64,8%, на другому місці — група “За майбутнє” — 56,6%. 

На відміну від Верховної Ради 8-го скликання, списочники і мажоритарники беруть майже однаково участь в голосуваннях — на рівні 66%. Причина - в дисципліні мажоритарників “Слуги народу”. Близько 3% складає різниця у відсутності та неголосуваннях: списочники у жовтні відсутні частіше, а мажоритарники частіше не голосують. 

Методологія: 

Голосували: депутати натискають кнопку “за”, “проти” або “утримався”

Не голосували: картка в слоті, але жодна дія не відбувається

Відсутні: картка не в слоті

Хронологія 30% прогульництва і припинення відшкодувань нардепам: 

6 вересня дві депутатки від “Слуги народу”, членкині регламентного комітету ВРУ Оксана Гринчук і Людмила Марченко зареєстрували законопроект 1035-2 щодо припинення відшкодування народному депутату витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань або засідань комітетів. 12 вересня законопроект проголосували за основу. 16 жовтня законопроект був проголосований в другому читанні. 

Також з 1 листопада скасована письмова реєстрація народних депутатів, яка відбувалася в кулуарах парламенту. Окрім того, інформація про письмову реєстрацію зникла зі сторінок нардепів на сайті ВРУ. Утім, ці дані можна знайти через кеш.


Столи у кулуарах Верховної Ради, де до 31 жовтня включно відбувалася письмова реєстрація нардепів (фото Руху ЧЕСНО)

Віднині депутати, аби зареєструватися перед початком пленарного засідання, повинні не лише вставити картку для голосувань до слота (як було раніше), а ще й натиснути кнопку “за”. Проте, якщо народний обранець спізнився й не встиг зареєструватися, але упродовж засідання брав участь у голосуваннях, присутність на засіданні йому все одно зарахують. Щоправда, для того, щоб нардепу нарахували зарплату за пленарне засідання, йому на цьому засіданні потрібно взяти участь у не менш як 70% голосувань.

Припинення відшкодування народному депутату витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, здійснюється розпорядженням голови Верховної Ради України за рішенням регламентного комітету, яке приймається на підставі даних реєстрації за допомогою електронної системи підрахунку голосів картками та відомостей щодо обліку робочого часу народних депутатів, наданих Апаратом ВРУ.

До законопроекту були зауваження в  Головного науково-експертного управління (ГНЕУ)і  Головного юридичного управління (ГЮУ). Вони рекомендувала доопрацювати законопроект. 

ГЮУ зауважило, що закон потребує прийняття низки підзаконних нормативно-правових актів щодо оновленого порядку обліку робочого часу та нарахування заробітної плати народним депутатам, а також щодо порядку користування електронними персональними картками. 

Також по закону немає можливості встановити однозначно про які виплати йде мова, оскільки існують 1)  витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень і 2) виплати, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, відрахування з яких у зв’язку з невиконанням депутатських повноважень здійснюється подобово.

У ГНЕУ, зокрема, було зауваження стосовно того, що за ст.78 Конституції нардепи здійснюють повноваження на постійній основі та мають правові і соціальні гарантії для здійснення повноважень. Серед основних гарантій —  фінансування видатків, пов’язаних з депутатською діяльністю.

Нагадаємо, що у вересні нардепи направили на висновок Конституційного суду зміни до Конституції щодо позбавлення мандата за кнопкодавство та прогулювання засідань сесій і комітетів. Ініціатором законопроекту є президент України Володимир Зеленський. У документі, зокрема, йдеться про втрату нардепом мандата через відсутність без поважних причин на третині пленарних засідань та/або засідань комітету Верховної Ради, членом якого він є, протягом однієї чергової сесії.

Попереднього місяця Рух ЧЕСНО також аналізував голосування нардепів у серпні-вересні.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]