Нові кнопкодави у фракції ОПЗЖ: цього разу їх аж двоє

Фото: Нові кнопкодави у фракції ОПЗЖ: цього разу їх аж двоє

Рух ЧЕСНО продовжує фіксувати факти неособистого голосування у Верховній Раді 9-го скликання. Так, на кнопки “за” замість своїх колег натиснули двоє народних депутатів з фракції “Опозиційна платформа – За життя” – Микола Скорик та Олександр Пономарьов. Також під підозрою опинилися закарпатські позафракційні мажоритарники Валерій Лунченко й Василь Петьовка: хтось із них двох кнопкодавив за ще одного нардепа із Закарпаття – Роберта Горвата.

Відразу три факти кнопкодавства мали місце на вечірньому пленарному засіданні парламенту 14 листопада. Порушення відбулися під час голосування щодо пропозиції голови Верховної Ради Дмитра Разумкова запросити 15 листопада до сесійної зали дітей та надати їм слово для п’ятихвилинного виступу в рамках ініціативи ЮНІСЕФ, присвяченої 30-й річниці Конвенції ООН про права дитини.

Зокрема, процедуру особистого голосування порушив нардеп від “Опозиційної платформи – За життя” (ОПЗЖ) Микола Скорик, котрий натиснув зелені кнопки за себе й за свого сусіда. Замість кого проголосував депутат, визначити важко (принаймні картки найближчих сусідів Скорика Юлії Льовочкіної та Ігоря Абрамовича не голосували). Це перший зафіксований Рухом ЧЕСНО факт кнопкодавства Миколи Скорика.

 

 

Іще один представник ОПЗЖ, котрий кнопкодавив під час цього голосування, – мажоритарник із Запорізької області Олександр Пономарьов. Можна припустити, що він натиснув на кнопку “за” замість іншого запорізького нардепа в лавах фракції Бойка-Рабіновича-Медведчука – Володимира Кальцева, котрий сидить поруч із ним. У Верховній Раді 8-го скликання Рух ЧЕСНО двічі ловив Пономарьова на порушенні процедури особистого голосування.

 

 

Щодо третього факту кнопкодавства немає можливості точно визначити, хто саме вчинив неособисте голосування. Підозра падає на позафракційних мажоритарників із Закарпаття Валерія Лунченка й Василя Петьовку: хтось із них двох проголосував “за”, ймовірно, замість іншого закарпатського мажоритарника – Роберта Горвата, котрий сидить якраз між Лунченком і Петьовкою. Ці двоє депутатів вдавалися до кнопкодавства й у попередніх скликаннях парламенту.

 

 

 

 

Чи помітив кнопкодавство народних депутатів хтось із їхніх колег, котрі перебували в ту мить поруч? Цілком імовірно, що так. Проте ніхто з них не повідомив про факти неособистого голосування головуючому, як це передбачає ч. 3 ст. 47 Регламенту ВРУ (а якщо порушник і свідок порушення є членами однієї фракції, то пильності в цьому питанні годі й чекати). Рух ЧЕСНО вважає, що надання права присутнім на засіданні журналістам повідомляти про факти кнопкодавства керівництву чи Апарату Верховної Ради із зобов'язанням останніх реагувати на такі повідомлення відповідним чином стало б реальним запобіжником проти порушення депутатами процедури особистого голосування.

Раніше, 12 листопада, Рух ЧЕСНО впіймав на кнопкодавстві нардепа від “Опозиційної платформи – За життя” Василя Німченка, котрий був співавтором одного із законопроектів про кримінальну відповідальність кнопкодавів.

Згідно з ч. 3 ст. 84 Конституції України, п. 1 ч. 2 ст. 37 Регламенту Верховної Ради, п. 4 ч. 1 ст. 24 закону “Про статус народного депутата”, нардеп на пленарних засіданнях ВРУ голосує особисто.

Нагадаємо, 29 жовтня парламент ухвалив у першому читанні проект закону щодо запровадження для депутатів кримінальної відповідальності за кнопкодавство №2148. Автор законопроекту, перший заступник голови ВРУ, представник Президента України в парламенті Руслан Стефанчук пропонує карати порушників процедури особистого голосування штрафами в розмірі 51-85 тис. грн.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]