Засідання правоохоронного комітету щодо поліцейського свавілля в Кагарлику має бути відкритим – Рух ЧЕСНО

Фото: Засідання правоохоронного комітету щодо поліцейського свавілля в Кагарлику має бути відкритим – Рух ЧЕСНО

Комітет ВРУ з питань правоохоронної діяльності анонсував позачергове засідання в понеділок, 1 червня. Його проведуть у закритому режимі. Про це йдеться в анонсі на сайті комітету, який очолює колишній помічник Антона Геращенка

Законотворці планують розглянути ситуацію, що сталася в Кагарлицькому відділі поліції на Київщині вночі проти 24 травня 2020 року. 

За інформацією ДБР, тієї ночі оперативник Кагарлицького відділка поліції у своєму кабінеті катував жінку, яку викликали як свідка крадіжки. Їй надівали протигаз і кайданки, стріляли з табельної зброї над головою. Після цього жінку кілька разів зґвалтували.

Про історію тортур стало відомо після того, як 26-річна потерпіла звернулася до лікарні з травмами після зґвалтування й побиття та звинуватила в цьому поліцейських.

За даними Нацполіції, керування кагарлицьким відділом тимчасово доручено обласному главку.

На засідання, зокрема, буде запрошено керівництво Національної поліції України та Державного бюро розслідувань. Наразі в.о. керівника ДБР є ексочільник Служби безпеки України на Харківщині Олександр Соколов, а першим заступником – Олександр Бабіков, відомий тим, що був адвокатом Віктора Януковича. Нацполіцію з вересня 2019 року очолює Ігор Клименко.

Представників Міністерства внутрішніх справ України на засідання комітету не запросили. 

Стаття 46 закону “Про комітети Верховної Ради України”, яка регламентує особливості проведення закритого засідання комітетів, визначає, що:

1. На закритому засіданні, крім членів комітету, за рішенням комітету можуть бути присутні запрошені особи та працівники секретаріату комітету.

2. Присутніх на закритому засіданні комітету попереджають про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, отриманої на ньому, та про відповідальність згідно із законом.

За словами першого заступника голови Комітету з правоохоронної діяльності, нардепа від “Голосу” Андрія Осадчука, на вимогу його та ще декількох депутатів зараз триває підготовка до позачергового засідання щодо подій у Кагарлику. Формат проведення засідання має визначити сам комітет, щойно збереться. Також нардепи вимагають запрошення прокурора, що контролює розслідування, для всебічного обговорення ситуації.

Зазначимо, що головою Комітету з правоохоронної діяльності є Денис Монастирський, який балотувався під №19 у списку партії “Слуга народу”. Раніше він був експертом програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього, а також помічником на громадських засадах нардепа від “Народного фронту” Антона Геращенка.

Рух ЧЕСНО закликає членів Комітету з питань правоохоронної діяльності провести засідання щодо ситуації в Кагарлику у відкритому режимі з огляду на суспільний резонанс цієї події.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО моніторить роботу правоохоронного й регламентного комітетів Верховної Ради. Засідання комітетів ми висвітлюємо у форматі твітер-трансляцій, а також у фейсбуці.

Читайте також: Трансляція засідання правоохоронного комітету від 22 травня 2020 року


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]