Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Мамка Григорій

Мамка Григорій Миколайович

Рік народження: 1974

Опис політика

Народний депутат ВР 9-го скликання від забороненої партії ОПЗЖ.

У 2023 році вніс законопроект, який дозволить Юрію Бойко зберегти звання "Героя України". Мамка хоче позбавляти нагороди лише через тяжкі злочини, а не через накладання санкцій.

Наприкінці 2022 року проголосував за містобудівну реформу (#5655), яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. Через спротив громадськості станом на початок 2024 року президент не підписав законопроєкт, а отже він лишається нечинним.

У 2021 році під час суду про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту Віктору Медведчуку, Мамка разом з іншими однопартійцями, виявив бажання взяти його на поруки.  

У 2020 році став одним із ініціаторів подання до Конституційного Суду щодо відповідності Конституції низки положень антикорупційного законодавства. В результаті КСУ оприлюднив скандальне рішення, згідно з яким скасовується відповідальність за недостовірне декларування. Всі справи щодо недостовірного декларування мали бути закриті

Також Мамка як експерт-коментатор відвідував телеканали, зокрема "NewsOne", який пов’язують з кумом путіна Віктором Медведчуком.

Того ж року ЦПК дослідив докторську дисертацію Григорія Мамки і виявив, що його наукова робота "скопійована" з роботи іншого доктора юридичних наук, написаної у 2016 році.

У 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання від партії "Опозиційна платформа - За життя" номером 23 у списку як член партії. Член однойменної фракції. Заступник голови Комітету з питань правоохоронної діяльності. Також був заступником голови тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування корупції в українському футболі.

Серед нардепів ОПЗЖ Мамка лідирував за кількістю поданих поправок: він автор/співавтор 142 пропозицій до 9 законопроектів. Також він вніс правки та голосував за законопроект № 2237, який фактично повертав недоторканість депутатів.  

У 2017 році заснував адвокатське об’єднання "Мамка та Партнери". 

З 2016 року викладав на кафедрі кримінального права та кримінології Національного університету державної фіскальної служби України.

Тоді ж колегія з трьох недоброчесних суддів поновили Мамку на посаді заступника керівника ГСУ МВС. У відповідь голова Нацполіції заявила, що відправить Мамку в АТО "для підвищення ефективності служби", він це рішення також оскаржив у суді, але в МВС більше не повернувся.

Також був радником голови партії "Розумна СилаОлександра Соловйова, котрий на виборах президента виконував роль техкандидата Юлії Тимошенко.

У 2014-2016 роках займався розслідуванням у справі проти Тетяни Чорновіл, якій інкримінували умисне вбивство працівника офісу "Партії Регіонів", під час штурму будівлі у 2014 році. За словами Чорновіл, більшу частину справи сфальсифікували і слідство велося таємно.

У 2015 році не пройшов атестацію та був звільнений з посади заступника керівника ГСУ Нацполіції. Ексголова Одеської облради Міхеіл Саакашвілі тоді назвав Мамку "стовпом корупційної системи рекету і втручання у бізнес в старій міліції". 

Перед звільненням Мамки, його підлеглі увірвалися вночі до офісу одеської мережі магазинів "Антошка" та вимагали від власника гроші, щоб він міг далі працювати.

У 2014 році Мамці присвоєно звання Заслуженого юриста України.

За даними ЗМІ, Мамка був добрим знайомим президента "Київміськбуду" Ігоря Кушніра і вирішував його проблеми пов'язані з ризикованими та незаконними будовами.

Того ж року Мамка очолював робочу групу від МВС зі справ про шахрайство Сергія Курченка. Згодом він розпустив слідчу групу, яка займалася справами Укрсоцбанку, і припинив всі кримінальні провадження стосовно олігарха. 

У 2012 році Мамку пов'язували з рейдерським захопленням у ЖК "Коцюбинський", правоохоронці тоді наклали на майно арешт та заборонили передавати квартири інвесторам.

З 2000 по 2016 рік працював на посадах слідчого, начальника відділення, начальника управління і закінчив проходження служби на посаді заступника начальника Головного слідчого управління МВС України.

За інформацією журналістів, за час роботи в правоохоронних органах Мамка розбагатів на 15 мільйонів доларів.

З 1992 по 1994 рік проходив службу в Збройних Силах України.

Освіта вища.

Закінчив Національну академію внутрішніх справ України та Академію управління МВС України. Кандидат юридичних наук.

Народився 18 серпня 1974 року у м. Глобине, Полтавська область.

Маркерні голосування

Має корупційні ризики. Євросоюх двічі закликав відхилити законопроект 5655. Дізнатися більше

№ 5655

прийнято

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    Фракції

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Опозиційна платформа - За життя

    Комітети

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Комітет з питань правоохоронної діяльності
    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Голосування у Верховній Раді 9

    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Промови у Верховній Раді 9

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу