Львівські мажоритарники в парламенті: хто скільки заробляє та чим володіє

Фото: Львівські мажоритарники в парламенті: хто скільки заробляє та чим володіє

Депутати-мажоритарники від Львівщини задекларували майже 50 млн грн доходів і 106 млн грн заощаджень. Половина представників Львівської області заробила менше за членів власних родин. 4 нардепи зазначили в деклараціях доходи, одержані від політичних партій, а 3 – соціальні допомоги. Більшість коштів парламентарі тримають у банках у гривні. 

Народні обранці задекларували майже 17 тис. кв.м нерухомості та майже 40 га землі. Серед них – свинарник, очисні споруди й майно в Латвії та Іспанії. Володіють мажоритарники дизельною електростанцією й інкрустованою напівкоштовним камінням Біблією, а з-поміж автомобілів полюбляють японський автопром. 

Декларації двох нардепів підлягають повній перевірці НАЗК. Також у деклараціях міститься інформація про майже 3 млн грн відшкодувань, які не потрібно декларувати. 

Доходи нардепів від Львівщини

Народні депутати отримують за свою працю у Верховній Раді заробітну плату, бо це їхня основна робота. Вони не можуть провадити підприємницьку діяльність чи мати іншу постійну роботу, але мають право суміщати роботу в парламенті, наприклад, з викладацькою діяльністю.

Зарплата нардепів за минулий рік залежить від того, чи працювали вони неповний рік як новообрані мажоритарники, чи це депутати також попереднього скликання. У новачків вона коливається від майже 151 тис. грн (у Наталії Піпи) до майже 156 тис. грн (у Павла Бакунця). У тих, хто працював і в попередньому скликанні, становить від майже 432 тис. грн (в Андрія Кота) до майже 679 тис. грн (у Тараса Батенка). 

Більшість мажоритарних представників Львівщини, а саме 7 з 12, зазначили у своїх деклараціях у графі про доходи витрати на виконання депутатських функцій на майже 2,9 млн грн. Наприклад, Ярослав Дубневич отримував відшкодування за комунальні послуги, Бакунець, Галина Васильченко й Піпа – за проїзд та оренду, Батенко – за оренду готельного номера та квартири тощо. Ми не враховували цих коштів у нашому рейтингу, оскільки, відповідно до роз’яснень НАЗК, вони не повинні декларуватися.

Ще двоє нардепів, Камельчук і Кіт, написали, що стосовно деяких пунктів декларації “член сім’ї не надав інформацію”, що, згідно з розділом 3 п. 2.3 наказу НАЗК “Про затвердження Порядку проведення контролю та повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування”, може бути підставою для повної перевірки цих е-декларацій. 

Депутати-мажоритарники від Львівщини задекларували майже 50 млн грн доходів за 2019 рік. З них більш ніж 15,2 млн грн – це особисті доходи декларантів, а понад 34,6 млн грн – доходи членів їхніх родин. 

З-поміж 12 нардепів двоє – Михайло Бондар та Юрій Камельчук – самостійно заробили 100% доходів, зазначених у їхніх е-деклараціях. Також більше за членів своїх сімей заробили ще четверо львівських обранців, а саме: Батенко – 82%, Бакунець – 74%, Кіт і Ярослав Рущишин – по 59%. Решта мажоритарних представників Львівщини заробила менше за членів власних родин, зокрема Андрій Лопушанський – 9%, Піпа – 13%, Дубневич – 14%, Орест Саламаха – 15%, Васильченко – 17%, Микола Княжицький – 18%. 

Загалом, головними джерелами сімейних доходів були підприємницька діяльність (6 депутатів), заробітна плата за основним місцем роботи (Камельчук, Батенко, Бондар, Бакунець) та доходи від продажу нерухомого майна (Дубневич і Кіт).

Найбільші родинні доходи задекларував Дубневич – 22,9 млн грн. Їхню левову частку становили доходи від відчуження нерухомості (понад 15,1 млн грн) і від надання майна в оренду (майже 5,5 млн грн).

Другим за розміром доходів нардепом зі Львівщини став Княжицький – його родина заробила торік майже 5,6 млн грн. З них 1,7 млн є його особистими доходами. Понад 3,8 млн грн отримала дружина депутата від підприємницької діяльності. Ще 890 тис. грн – від продажу рухомого майна. Княжицький задекларував також майже 19 тис. грн виплаченої допомоги після народження дитини.

Третім за обсягом доходів став Лопушанський з понад 5,3 млн грн. З них особистими доходами нардепа є майже 498 тис. грн. А більш ніж 4,8 млн грн заробила його дружина як підприємниця. 

Мільйонні доходи задекларував і Рущишин – понад 4,8 млн грн. З них понад 2,8 млн грн є його особистими заробітками. Більш ніж 4,4 млн заробили торік підприємницькою діяльністю спочатку сам Рущишин, а згодом – його дружина. Депутат зазначив у декларації також корпоративні права у 35 компаніях.

Майже 4,5 млн грн доходів задекларував Кіт. Із цієї суми він особисто заробив майже 4,2 млн грн. Левову частку (майже 3,8 млн грн) становить дохід від продажу нерухомого майна.

Значно менший річний дохід мали минулого року дві нардепки з “Голосу”. Піпа задекларувала майже 1,6 млн грн доходів, а Васильченко – понад 1,4 млн грн.

У Піпи майже 1,4 млн грн одержав від підприємницької діяльності її чоловік. Понад 35 тис. грн вона сама отримала як допомогу на догляд за дитиною. Також за рік вона встигла попрацювати у Львівській ОО Української галицької партії, ГО “Українська галицька асамблея” та ГО “Кращий Сихів”.

У Васильченко основний дохід (більш ніж 994 тис. грн) – так само від підприємницької діяльності її чоловіка. Ще 160 тис. грн чоловік депутатки отримав від продажу нерухомості. Крім того, торік вона працювала у Львівській обласній організації Української галицької партії та ПП “Корбіз”.

Понад 1,32 млн грн задекларував нардеп Саламаха. Основним джерелом доходів родини 2019 року була підприємницька діяльність дружини депутата – вона дала понад 1 млн грн. Більш ніж 29 тис. грн Саламаха одержав від партії “Слуга народу” для оплати навчання, що, утім, ми не враховували в остаточному підрахунку його доходів.

Менш ніж 1 млн грн за 2019 рік задекларували Батенко (823 тис. грн), Бакунець (776 тис. грн), Бондар (575 тис. грн) та Камельчук (майже 234 тис. грн).

У Батенка майже всі доходи одержано за основним місцем роботи самого депутата та його дружини (майже 800 тис. грн), а також понад 23 тис. грн – пенсія матері. Майже 107 тис. грн його дружина заробила у Львівській обласній організації УКРОПу.

У Бакунця 180 тис. грн – дохід від підприємницької діяльності дружини, понад 18 тис. грн – пенсія матері, а більш ніж 416 тис. грн він отримав як міський голова Яворова.

У Бондаря майже всі доходи – від депутатської роботи. Також він отримав понад 8 тис. грн матеріальної допомоги від КМДА.

У коментарі ЧЕСНО народний депутат Бондар розповів: “Я учасник АТО і зараз я в Києві приписаний до військкомата. Це оця кожнорічна допомога, яку висилають АТОвцям”. 

У Камельчука заробітна плата за основним місцем роботи становила понад 153 тис. грн, а дохід від підприємницької діяльності – 80 тис. грн. Як і Саламаха, Камельчук отримав понад 22 тис. грн на навчання від “Слуги народу”. 

Заощадливі нардепи

Грошові активи – це ті кошти, які є в нардепів на банківських рахунках або зберігаються готівкою.

Загалом представники Львівщини в парламенті задекларували понад 106 млн заощаджень у гривневому еквіваленті. З них більш ніж 50,6 млн грн – це особисті заощадження декларантів (48%), а 55,5 млн грн (52%) – заощадження членів їхніх родин. 

Усі родинні заощадження як особисті задекларували аж 7 депутатів з 11, а Бондар не зазначив жодних грошових активів. Більшість грошей у сім’ї зберігають Княжицький (66%) і Дубневич (53%). Серед тих нардепів, у кого більшу частину заощаджень мають члени родин, – Бакунець (100% у дружини) та Саламаха (79% у дружини). 

Нардепи від Львівщини понад 63 млн грн зберігають у гривні, більш ніж 35,5 млн грн – у доларах США, понад 7,5 млн грн – у євро. Зокрема, 51% – у банках та 49% – готівкою. 

Мажоритарники зі Львівщини (8 з 11) зберігають грошові активи здебільшого готівкою. Не має готівки лише Батенко. Більшість грошей тримають у банках Дубневич, Батенко та Лопушанський. Не мають коштів на банківських рахунках Бакунець, Камельчук і Кіт. 

Більшість львівських депутатів (6 з 11) зберігає левову частку грошей у доларах США. Саламаха більшість своїх заощаджень тримає в євро. У гривні найбільшу частку зберігають Дубневич, Батенко, Лопушанський та Кіт. Загалом, 10 нардепів мають заощадження в доларах США, 9 – у гривні, 6 – у євро. 

Також слід зазначити, що в деяких львівських обранців є фінансові зобов’язання. Так, Дубневич позичив у дружини 30 млн грн, Рущишин має іпотеку на понад 1 млн грн, а Бакунець отримав кредит у розмірі більш ніж 353 тис. грн. 

Транспортні засоби та цінні предмети

Мажоритарники від Львівщини задекларували будинки, квартири й інші об’єкти нерухомості загальною площею майже 17 тис. кв.м, а також майже 40 га земельних ділянок. Декларанти переважно не довірили власність своїм родинам, а володіють майном самі. Земельних ділянок немає в деклараціях Камельчука та Бондаря. 

Серед нерухомого майна родини Дубневичів є не лише квартири та будинки, а й нежитлові, торговельно-офісні приміщення, будівля очисних споруд, автостоянки, нежитлові приміщення оздоровчого центру, котельня.

У сім’ї Котів серед майна можна знайти будівлі навісу, охорони мотельного комплексу, ремонтної майстерні та свинарника.

У декларації Васильченко натрапляємо на торговельний кіоск і комірку.

Слід зауважити, що Дубневич та Саламаха володіють також нерухомістю за кордоном. У Дубневича є торговельно-офісна будівля та земельна ділянка в Латвії, а в Саламахи – житловий будинок площею 148,45 кв.м в Іспанії.

Народні обранці зі Львівщини задекларували 30 транспортних засобів, окрім Камельчука та Бондаря, котрі таких у власності не мають. 

Представники Львівщини у Верховній Раді задекларували здебільшого автомобілі японського (10) чи німецького виробництва (8). Є в їхніх деклараціях і мотоцикли, наприклад Harley Davidson у Рущишина та Саламахи, “Ява” – у Кота. 

Лише двоє депутатів, Княжицький та Лопушанський, задекларували загалом 25 цінних предметів

У декларації Княжицького бачимо відеокамери, моноблок Apple iMac 27'' Retina 5K, інші специфічні пристрої, а також дизельну електростанцію.

Лопушанський же володіє годинниками від Ulysse Nardin, Breitling Bentley, Maserati Audemars Piguet, Parmigiani Fleurier, Carl F.Bouchere, Breguet 2165, а також Біблією в палітурці, інкрустованій напівкоштовним камінням, колекцією ікон і картиною.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував електронні декларації всіх народних депутатів за 2019 рік.

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]