Громадський бюджет Києва: дискваліфіковано 10 депутатських проєктів та 118 проєктів помічників нардепа від “Слуги народу" (Оновлено)

Фото: Громадський бюджет Києва: дискваліфіковано 10 депутатських проєктів та 118 проєктів помічників нардепа від “Слуги народу" (Оновлено)

За місяць до місцевих виборів, які призначено на 25 жовтня 2020 року, кандидати вдаються до різних методів впливу на виборців. Піар депутата на Громадському бюджеті міста Києва – пряме порушення принципу рівності умов під час виборчого процесу

Понад 10 годин поспіль тривало засідання Громадської бюджетної комісії (далі – ГБК) за день до закінчення голосування за проєкти, що мають шанс на фінансування з громадського бюджету. По п’ять депутатських проєктів Андрія Андрєєва (член фракції БПП “Солідарність”, фігурант журналістських антикорупційних розслідувань, гречкосій і прогульник) та Юлії Ярмоленко (членкиня фракції БПП “Солідарність”, відзначилася гречкосійством) зняли з голосування. 

Ще 118 проєктів, маркованих Evorank, утратили право на реалізацію через несумлінних авторів та відсутність повідомлення про наміри взяти участь у ГБ. Ці проєкти подавали особи, афілійовані з помічниками нардепа від “Слуги народу” Святослава Юраша.

Комісія вбачає в діях депутатів Київради порушення норм статті 3 Положення про Громадський бюджет, де зазначено, що депутати Київської міської ради не повинні використовувати ГБ і, зокрема, проєкти у власних політичних цілях та у своїй політичній рекламі. 

2020 року внесено зміни до положення, які обмежують одного автора в кількості проєктів. Цьогоріч їх може бути лише 5. Але депутати вдаються до хитрощів і подають їх від імені своїх помічників або від третіх осіб.

Чинні депутати можуть подавати проєкти бюджету участі, але ця діяльність не може бути використана з метою політичної агітації та передвиборчого піару.

Сторінка Андрєєва в соцмережах – яскравий приклад піару на бюджетних коштах. “Розпочався ремонт асфальтного покриття”, “замінено ліфт”, “нові поштові скриньки”, “поміняли вікна”, “пофарбували двері”, “реконструювали стадіон”. Багато фотозвітів, і, звісно ж, акцент на причетності депутата до цих змін. 

Нагадаємо, що, відповідно до методології Руху ЧЕСНО, “бюджетна гречка”, або “піар бюджетним коштом”, – це піар політиків чи потенційних кандидатів на товарах і послугах тощо, оплачених за кошти з державного або місцевого бюджету, які вони позиціонують/маркують як свою заслугу, комунікують як свій здобуток і можуть замовчувати те, що це зроблено за бюджетні гроші.

Також було зафіксовано намети Андрєєва в Солом’янському районі. Зверніть увагу, що прізвище та ім’я депутата написано великим шрифтом, а от приписка про пункт збирання голосів за громадський бюджет – малим і непримітним.

Рух ЧЕСНО намагався сконтактувати з депутатом, щоб запитати, яким саме чином у наметі збирали голоси за проєкти, адже це можна зробити лише після електронної реєстрації. Наразі Андрєєв на телефонні дзвінки та повідомлення не відповідає.

Крім того, комісія оголосила попередження на тих самих підставах, що й Андрєєву та Ярмоленко, Ярославу Федоренку, який не є депутатом і зараз не є кандидатом у депутати, однак у своєму відеозверненні тижневої давності твердив, що планує балотуватися.

Білборди Федоренка вже місяць можна побачити в Дарницькому районі столиці. Він позиціонує себе як член “Команди Олександра Омельченка”. 

Політсили з такою назвою немає, але всім зрозуміло, про що йдеться. Слід зауважити, що днями “Українську партію “Єдність” перейменували на “Єдність” Олександра Омельченка”.

У попередженні зазначено, що проєкти Федоренка можуть відхилити в тому разі, якщо він стане кандидатом у депутати. Тоді це буде порушенням Положення про громадський бюджет.

“Вчера на заседании комиссии поставили под вопрос 30% проектов – это не может быть реализовано. Снять могут не проекты, за которые голосовали люди, а его как автора, и то после отдельного заседания. Такая ситуация по многим авторам – и решения, которые они приняли, не основываются на положении. Это просто их виденье ситуации. Все это будет однозначно оспорено”, – коментує Руху ЧЕСНО Федоренко.

Ще один “єднівець” Олександр Бродський, котрий має намір кандидуватися від “Сили і честі”, також отримав попередження через надмірний піар своєї особи завдяки громадському бюджету. На фото нижче видно, що жінки, які нібито інформують людей про проєкти ГБ, одягнені в жилети, на яких написано прізвище Бродського.

Нині столичні депутати, їхні помічники чи команди практикують подавати проєкти ГБ про реконструкцію спортмайданчиків або навчальних закладів. Так простіше залучити аудиторію та запам’ятатися батькам як турботливий господарник.

Бюджет не громадський, а річний міський становить майже 59 мільярдів гривень. Із цієї суми лише 170 мільйонів виділяють для реалізації проєктів громадського бюджету. Хоча бюджет і зветься громадським, депутати усе ж прикладаються до нього.

“Депутати подають не якісь інноваційні проєкти, не STEAM-лабораторії. Вони подають щодо ремонту дитячого садочка. А чому їхні виборці не запитали, чому ти, депутат, не проголосував на пленарному засіданні КМР за виділення коштів? Відкриваємо міську цільову програму – 105 мільйонів гривень виділено на ремонт шкіл. Тобто депутати використовують ГБ як запасний бюджет, і це ненормально”, – коментує Руху ЧЕСНО секретарка Громадської бюджетної комісії Марія Назарова.

Часто депутати маркують реалізацію тих чи інших проєктів як власні досягнення. На активному піарі проєктів громадського бюджету вони заробляють політичні бонуси. А після втілення в життя того чи іншого покращення не забувають нагадати, що зроблено це з ініціативи депутата. Насправді ж незалежно від того, депутат ти чи ні, можна успішно заручитися підтримкою киян і реалізовувати різні проєкти.

“118 проєктів, які ми зняли, – це складніша історія. Ці всі проєкти називаються Evorank – це торгова марка, бренд, що належить двом нинішнім помічникам народного депутата Юраша (обраного від партії “Слуга народу”, – прим. ЧЕСНО). Вони занесені до списку недоброчесних ще попередньою комісією й не мають права брати участь у ГБ. Так вони подали купу проєктів від різних авторів, які взагалі не мають ніякого стосунку до ГБ. Їхні проєкти не є загальнодоступними, створюють штучні обмеження в конкуренції, бо всі вони мають авторське право. Відповідно, тендер може виграти лише їхня громадська організація”, – зазначає Назарова.

Згадані нею помічники нардепа Володимир Басовський і Микола Гурін є засновниками ГО “Клуб громадського бюджету”, яка перемагає в усіх тендерах щодо проєктів Evorank. До того ж Басовський є уповноваженою особою організації.

“Вы же понимаете, что авторы и владельцы авторского права передали права на реализацию общественной организации. Да, действительно я долгое время был главой этой организации. Одно дело, когда это ТОВка, а это ГОшка реализовывала - неприбыльная организация. Прибыль не распределяется между участниками. Все средства остаются на развитие самой организации, для уставного фонда. Мы провели сборы и приняли решение о смене руководителя, но Минюст еще не внес изменений. Где-то месяц назад”, - пояснює Басовський, причетність до реалізації ГБ.

Протягом травня-грудня 2019 року ГО уклала 37 договорів з навчальними закладами та районними управліннями освіти столиці на загальну суму понад 1,2 мільйона гривень.

Такі проєкти мали відсіяти під час експертизи, але чомусь цього не зробили.

“Когда мы запустили и выиграли 44 проэкта, у нас начался конфликт с разными группами людей. Когда все зашло в пик, мы поняли, что проблема не в проэктах, а в том, что у некоторых людей у власти по команде Виталия Кличка, УДАРА есть притензии к нам. как к людям которые поддерживают другую политическую силу”, - коментує Рху ЧЕСНО Володимир Басовський.

Варто зауважити, що ще один лідер Evorank Олексій Тихонов є радником заступника Київського міського голови Петра Пантелеєва.

Басовський зауважує, що конфлікт у команди Evorank загострився із так званою командою КПІ, коли почали подавати проєкти, що безпосередьньо стосувалися державних вишів. Проблема полягає в тому, що фінансування з місцевого ГБ заборонено відносно державного майна і в результаті доводиться приймати рішення, яким чином потім передати безоплатно на баланс те чи інше благо або майно громади міста Києва до державної власності. 

“Лидером группы КПИ является Геннадий Новиков, который на данный момент относится к определенной политсиле. Он стал руководителем политического хаба в Парковом (партийный хаб “Слуга народу” - прим. ЧЕСНО). И когда мы указали на политическую упередженисть, нам ответили, что это же хаб, это не политика. И я вас уверяю, что очень скоро он станет одним из кандидатов. Я тоже планирую, поэтому я и вышел из ГБК”, - коментує Басовський.

Також, Басовський зазначив, що автори дискваліфікованих ГБ Evorank подали апеляції до ГБК, які мають розглянути на засіданні протягом трьох днів. Окрім того зауважив, що питання зняття саме проєктів Evorank не було в порядку денному, його внесла з голосу Марія Назарова і потім проголосувала за це рішення, що є порушенням положення про ГБ. Положення про ГБ прямої заборони немає.

Зауважимо, що Гурін є також засновником і керівником ГО “Я влада”, котра є розробником однойменного сайту, який показує рейтинг проєктів Громадського бюджету Києва. Протягом останніх днів до завершення голосування тисячі вболівальників заходять на сайт по кілька разів на добу, щоб перевірити рейтинг того чи іншого проєкту ГБ. Наче й непогана ініціатива, але для перегляду повного рейтингового списку користувачеві необхідно залишити свої персональні дані Viber чат-боту, і лише після реєстрації відкривається весь перелік. 

“Найскладнішим є справді те, що люди віддали голоси. Але наразі важливо довести цю справу до кінця, бо якщо ми цього не зробимо, то наступного року нічого не зміниться”, – резюмувала Назарова.

Майже 25 тисяч осіб віддали голоси за 10 знятих депутатських проєктів. А все через порушення можновладцями правил.

Також комісія ухвалила рішення про подовження строку голосування на 24 години у зв’язку з хакерськими атаками сайту, через які платформа для голосування не працювала протягом 10 годин.

Тим часом політичні сили готуються до з’їздів. Цього тижня має стати відомо, хто планує балотуватися до Київради.

Нагадаємо, під час з’їзду Пальчевський утік від запитань Руху ЧЕСНО

Також Рух ЧЕСНО написав огляди політичних партій, зокрема таких, як “Слуга народу”, “Голос”, УДАР, “Опозиційна платформа – За життя”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина”, Партія Шарія, “За майбутнє”, “Свобода”, “Народний контроль”, “Народний фронт”, “Наш край”, “Демократичний альянс”, “Національний корпус”, “Громадянська позиція”, “Основа”, “Самопоміч”, Радикальна партія Олега Ляшка, “Опозиційний блок”, Аграрна партія України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]