Нерухомість у Криму та мільйонні борги - аналіз декларацій депутатів Запорізької міськради

Фото: Нерухомість у Криму та мільйонні борги - аналіз декларацій депутатів Запорізької міськради

Найбільше нерухомого майна декларують екс-регіонали. Кальцев не пояснює, що зараз із його апартаментами поблизу Лівадійського палацу в Ялті. Він зараз відпочиває в Африці.

Депутатка Константинова живе у родичів, але збирає гроші на власне житло. Ревчук майже два мільйони гривень позичила у батька, щоб купити квартиру. Фукс 10 років тому продав своє підприємство, а гроші за нього не отримав і досі.

 

Депутат Фукс управляє бізнесом сина

Найбільше нерухомості має сім’я депутата від “Батьківщини” Геннадія Фукса. Фукси декларують три квартири і понад 3,5 тис. кв.м нежитлової нерухомості.

Натисніть для збільшення

 

Нежилые помещения — под торговлю и склады. Они сдаются в аренду, — пояснює Фукс.

 

Більшість таких приміщень записана на 22-річного сина депутата — Філіппа.

 

В направлении сына я создавал этот бизнес и его веду. Есть такой вид бизнеса — управление недвижимостью как отдельное направление. Что тут непонятного? Он владелец, а я управляю, — каже Фукс.

 

За минулий рік його син офіційно заробив 2,5 млн грн. Нещодавно він закінчив навчання в університеті Англії. Фірма Філіпа Фукса ТОВ "АЙ ДІ" володіє ділянкою площею 1,46 га у лісі селища Розумівка неподалік від Дніпра, ця зона вважається рекреаційною. З Фуксом-молодшим сусідить голова Запорізької облради Григорій Самардак.

Геннадій Фукс має багату політичну кар’єру. Він був заступником чотирьох голів Запорізької ОДА за часів Ющенка і Януковича. У листопаді 2015 року був обраний депутатом Запорізької міськради, але в травні цього року склав свої повноваження й перейшов на аналогічну посаду в обласну раду.

Екс-регіонал Володимир Кальцев, який зараз є депутатом міськради від “Нашого краю”, декларує квартиру, велику дачу (845 кв.м) під Запоріжжям та чотири нежитлові приміщення в Криму. Нерухомість на окупованому півострові — це апартаменти на паркувальні місця, які знаходяться в 300 метрах від Лівадійського палацу (Ялта).

Наприкінці червня Кальцев купив будинок (402 кв.м), дачу (30,3 кв.м) та три земельні ділянки загальною площею 0,6 га. Про суттєві зміни в декларації повідомив НАЗК.

Будинок Кальцев придбав у селищі Придніпровське Запорізького району за 2,5 млн грн. Нижче подаємо скрін з кадастрової карти, на якому видно дім депутата.

Володимир Кальцев тричі обирався депутатом, був секретарем Запорізької міськради, очолював міську організацію “Партії регіонів”. Він є фактичним власником компанії “ТД “Александр”, яка займається гірничо-металургійним виробництвом, реалізацією гірничо-шахтного обладнання, абразивного інструменту та матеріалів.

Громадський рух ЧЕСНО протягом місяця намагався зв’язатися з депутатом, однак всі спроби виявилися марними — контактні телефони не відповідали.

 

Владимир Федорович скорее всего был в отпуске, где-то в Африке отдыхал, — пояснює відсутність Кальцева його однопартієць Олександр Мотренко.

 

Роман Таран займає третє місце в рейтингу депутатів Запорізької міськради з найбільшою кількістю нерухомості. Він працює директором в кальцевській фірмі “ТД “Александр”, двічі був депутатом Запорізької міськради від “Партії регіонів”, зараз обраний від “Нашого краю”.

Депутат Таран з дружиною володіють чотирма квартирами та двома будинками у Запоріжжі, та будинком площею 62 кв. м у курортному селищі Приморське Запорізької області. Там у депутата також є кілька земельних ділянок.

На фото нижче — будинок, записаний на дружину Романа Тарана Ольгу Пономаренко. Він розташований в районі елітних будівель Запоріжжя — на Великому Лузі.

Отримати коментар Романа Тарана не вдалося. Однопартійці кажуть, він не відповідає на дзвінки з незнайомих номерів.

Олександр Мотренко, також депутат від партії “Наш край”, декларує дві квартири, дачу та будинок в елітному селищі Сонячне, що під Запоріжжям.

 

Я его (будинок, - ЧЕСНО) не покупал, я строил. Три или четыре года строил — с 2006 до 2009 года. Сколько вложил денег в его строительство — это уже абсолютно интимный вопрос. Эти вопросы потом попадают к мошенникам, и моя семья будет находиться в небезопасности, я этого не могу допустить. Я работал руководителем предприятия, моя зарплата позволяла мне построить дом, — каже Мотренко.

 

Нині депутат займає посаду генерального директора ПАО "Запорізький кабельний завод". Його офіційний дохід за минулий рік склав півмільйона гривень.

Замикає п’ятірку депутатів з найбільшою кількістю нерухомості Павло Михайлик з “Опозиційного блоку”. Він задекларував квартиру, будинок, гараж та нежитлові приміщення. Орендує буфет площею 12 кв. м.

 

Когда я ушел на пенсию, я начал заниматься предпринимательской деятельностью. По закону я считаюсь частным предпринимателем. Буфетом жена занимается — там кофе, чай, кондитерские изделия, — розповідає Михайлик.

 

На питання, скільки приносить така діяльність, відповідає стримано:

 

Чтобы выжить, мне хватает. У меня ведь кроме всего прочего внуки, внучки, их учить надо и все остальное.

 

Зовсім не декларує житла позафракційна депутатка Катерина Константинова. Каже, живе в квартирі родичів, але планує зайняти грошей та купити свою.

 

Шукаю житло, поки немає підходящих варіантів по ціні та місцезнаходженню. Шукаю варіант як в лотереї, щоб комусь треба було терміново. І таку, щоб можна було заїхати і жити.

 

За минулий рік Константинова заробила 116 тис. грн, вона займається підприємницькою діяльністю.

 

Навіщо Ревчук позичила майже два мільйони у батька?

Найбільше грошей заборгувала Ольга Ревчук з БПП. Депутатка позичила 1,7 млн грн у фірми свого батька — ПМП "АЛОІНС".

Натисніть для збільшення

 

Я давно позичала на квартиру, конкретну дату не пам’ятаю, — каже Ревчук.

 

Як зазначено в декларації, гроші вона отримала в 2012 році. Тоді фірмою "АЛОІНС" володів її батько — бізнесмен Андрій Демидов. Згодом у власниках значилась сама Ревчук, але зараз фірма знову записана на її батька.

Депутат Геннадій Фукс свої борги в розмірі 550 тис. грн пояснює так:

 

Я имею не кредиты, а банковские карты с кредитными линиями трех банков. Это разные вещи. Я в течении года пользуюсь по необходимости этими картами.

 

Олег Коломоєць взяв кредит у банку ще в 2007 році, заборгував 278 тис. грн. Доходи Коломойця за минулий рік склали 115 тис. грн. Якщо депутат й надалі так зароблятиме, то розквитається з боргами нескоро.

 

Фуксу не повертають борг вже 10 років

Найбільше грошей роздав у борги Володимир Кальцев. Він позичив майже 120 млн грн. На другому місці в цьому рейтингу — “укропівець” Геннадій Наумов. Йому заборгували 390 тис. дол. Каже, дав грошей друзям-бізнесменам.  

Натисніть для збільшення

 

Это достаточно неплохие мои товарищи, их немного, они занимаются бизнесом, обратились ко мне с этим вопросом, почему нет? Деньги должны где-то на протяжении года, - коментує Наумов.

 

Геннадій Фукс роздав у борги більше 5 млн грн. Каже, вже більше 10 років гроші йому не повертають.

 

Я продал одно свое предприятие человеку, он частично со мной рассчитался, а частично это было оформлено нотариально как заем, но он до сих пор со мной не рассчитался. На этом предприятии было 15 грузовых “мерсов” с прицепами и с пакетом договоров на экспорт и импорт с крупными предприятиями, но в сложившейся ситуации я вынужден был продать это предприятие, — розповідає Фукс.


Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував доходи депутатів Запорізької міськради та назвав багатіїв та злиднів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]