У Полтаві найбільше депутатів-прогульників у партії мера Мамая

Фото: У Полтаві найбільше депутатів-прогульників у партії мера Мамая

Найбільше депутатів-прогульників – у промерській партії "Совість України". "Свободівець" Литвиненко протестує і не ходить на засідання, а голова фракції БПП Матковський – другий рік поспіль кандидат на відкликання. У середньому на розгляд одного питання депутати витрачають 3 хв.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесій і/або постійних депутатських комісій протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад"). У законі немає поважних причин для пропусків засідань.

Громадський рух ЧЕСНО виявив двох кандидатів на відкликання у Полтавській міськраді.

Натисніть для збільшення

Депутат від “Свободи” Сергій Литвиненко торік не відвідав жодного засідання комісії з питань освіти та соцзахисту. Литвиненко говорить, що він свідомо не відвідує засідання, адже вважає комісію незаконною:

 

У 2015 році обрали депутатський корпус, ми домовилися, що кожна з 7 фракцій очолюватиме ту чи іншу комісію. Мені тоді доручили очолити комісію соцзахисту. Після того, як ми почали оприлюднювати інформацію про те, як порушується на кожному кроці законодавство, нас виштовхали в опозицію. І так званою широкою коаліцією було прийнято рішення прибрати “опозиційні” комісії. Вони приєднали цю комісію до комісії освіти, молоді і спорту. Чинне законодавство передбачає лише створення або ліквідацію комісій. Ми були змушені подати позов. І поки ця справа не буде вирішена через суд, я вважаю, що ця комісія не має права на існування".

 

Згідно з аналізом поіменного голосування за 2016 рік, яке проводив Громадський рух ЧЕСНО, до опозиції в Полтавській міськраді входять три парті: “Свобода”, “Самопоміч” та СДП. Після того, як більшістю було прийняте рішення ліквідувати дві комісії, які очолювали представники “Свободи” і “Самопомочі”, опозиційні депутати подали до Октябрського районного суду позов про визнання протиправними та скасування відповідних положень.

Суд залишив позов без задоволення, а депутати звернулися до Харківського апеляційного суду. Однак скаргу також залишили без задоволення. Влітку 2017 року за скаргою Литвиненка Вищий адміністративний суд України відкрив касаційне провадження на постанову Октябрського суду. У лютому 2018 року Касаційний адміністративний суд призначив склад суду, однак справа ще не слухалася.

Також Сергій Литвиненко наголошує, що не писав заяви на вступ до комісії, до складу якої його включили:

 

Намагався я потрапити у регламентну комісію. На передостанній сесії я подавав заяву і був проект рішення, щоб мене включили у склад регламентної комісії. Але мою заяву відхилили. Заяву на вступ у цій об’єднаній комісії я не писав. Я туди не відношуся”.

 

Другий рік поспіль кандидатом на відкликання стає лідер фракції БПП “Солідарність” Андрій Матковський. Минулого року він прогуляв 62,5% засідань бюджетної комісії.

Можливо, працювати Матковському в міськраді заважає бізнес в Австрії.  Дізнатися в депутата особисто про причини пропусків не вдалося: за номером телефону, який раніше належав Матковському, відповідає його помічниця. Коментувати ситуацію чи повідомляти номер керівника вона відмовляється. Натомість пообіцяла передати депутату питання журналістів ЧЕСНО та їхній номер телефону. До моменту виходу матеріалу Андрій Матковський з ЧЕСНО не зв’язувався.  

Перед місцевими виборами 2015 року депутати Верховної Ради України ускладнили процедуру відкликання. Навіть якщо громада виконає всі умови - рішення прийматиме партія

 

Натисніть для збільшення

Якщо виборці вирішать позбутися кандидатів на відкликання або вони самі складуть мандат, то замінити їх можуть перші непрохідні депутати у списку партій. Для цього не треба проводити перевибори. Матковського може замінити Тетяна Паутова, заступник голови профспілкового комітету Полтавського національного технічного університету ім. Ю.Кондратюка. Литвиненка - Владислав Контарчук - нині депутат Київської райради в Полтаві.

 

Чому депутати прогулюють засідання?

Прогульниками, згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, стали ті, хто пропустив від 25 до 50% засідань сесій і/або комісій.

У 2016 році ЧЕСНО виявив у Полтавській міськраді 12 прогульників. Після моніторингу ЧЕСНО кількість прогульників у 2017 росі знизилась до 9.

Якби депутатка від “Совісті України” Ірина Климко пропустила хоча б ще одне засідання комісії містобудування та архітектури - виборці могли б її відкликати.

Натисніть для збільшення

 

Я не впевнена, що у вас достовірна інформація, що я стільки пропустила. Я взагалі не пропускаю ні сесій, ні депутатські комісії. Я завтра перегляну журнал депутатських відвідувань і тоді ми з вами поговоримо. Мені здається, у вас хибна інформація. Завтра я підніму свої документи і все передивлюся”, - обіцяє Ірина Климко.

 

Однак наступного дня депутатка знову перенесла розмову на тиждень, аргументуючи це тим, що в неї захворіла дитина. Ця розмова відбулася ще на початку року. Більше З того часу поговорити з нею не вдалося. Востаннє журналісти ЧЕСНО намагалися зв’язатися з Іриною Климко 26 березня, але депутатка на дзвінки не відповідає.

Не вдалося отримати коментар і від її колеги по партії та комісії Ліліани Бєлашової: протягом кількох діб телефон депутатки знаходиться поза зоною досяжності. Бєлашова ледве не стала кандидаткою на відкликання, адже пропустила минулого року 40% засідань містобудівної комісії.

Журналісти ЧЕСНО запитали особисто міського голову Олександра Мамая, щоб дізнатися що він думає з приводу депутатів-прогульників його партії:

 

Наскільки мені відомо, сесії міської ради не пропустив жоден депутат. А комісії, можливо, хтось і пропустив. Але рішення все одно приймаються. А саме головне - це сесія. А комісія - це рекомендаційний орган”.

 

Зауважимо, що саме на комісіях депутати ретельно вивчають та напрацьовують проекти рішень і готують свої висновки та рекомендації щодо них.

Представниця “Рідного міста” Світлана Нестуля свої пропуски пояснює відрядженнями:

 

Я у відрядженні і скажу вам, що не відвідують тільки з причин відрядження. Я ніколи не пропускаю комісій, якщо я тут на місці. А якщо я в відрядженні, то я ж не можу бути на комісії”.

 

Депутат від “Батьківщини” Андрій Соколов на дзвінки журналістів ЧЕСНО не відповідає.

Представник “Рідного міста” Дмитро Батигін стверджує, що за минулий рік він пропустив лише одне засідання комісії, а на всіх сесіях був присутній.

 

А ви увєрєні, що я сесійне засідання пропустив? Ні. Думаю, що у вас ошибка. А комісію я один раз пропустив. Знаю навіть коли. Не встиг повернутися. Я не знаю, на чому основана ваша інформація. Я знаю, що роблю я. Голова комісії був попереджений, що я можу не встигнути. Звідки у вас інформація – я не знаю. Подивіться, будь ласка, уважніше”.

 

Насправді, згідно з офіційними даними, Батигін пропустив третину засідань - 2 із 6.

Депутат від “Свободи” Тарас Синягівський перепрошує, що пропустив два засідання комісії, і обіцяє, що більше це не повториться:

 

Перше засідання комісії я пропустив, бо був на навчанні. Я тільки став депутатом, нас в Інститут політичної освіти в Харків відправили. Вибачте. Що було, то було. Ну більше так не роблю. А друге – поламав ногу за півтори години до комісії. В центрі міста – і зламав ногу. От такий я нефартовий".

 

Депутат від “Совісті України” Володимир Левченко також заперечує, що пропустив чверть засідань комісії.

 

Та не может такого быть. Я не был на одной чи двох комиссиях. Наверно, было видрядження или еще что-то. Я ж не помню", – пояснює Левченко свої пропуски.

 

Голова фракції СДП у міськраді Олександр Шамота пояснює відсутність так:

 

Робоча необхідність, змушений був бути відсутній. Я хотів би зазначити, що депутатська комісія з питань бюджету збирається, мабуть, найбільше з усіх депутатських комісій з однієї простої причини: інколи приходять субвенції, треба терміново збирати депутатів, не тільки під сесії. Саме тому наших засідань дуже багато і не завжди встигаєш на засідання, про яке  ти дізнаєшся за день або за два. Саме тому і змушений пропускати засідання".

 

Єдиним прогульником сесійних засідань став представник партії "Рідне місто" Олександр Кудацький. Причину цього депутат вбачає в тому, що сесії в Полтавській міськраді скликаються дуже рідко раз на три місяці.

 

Не знаю, може, був у відрядженні. У мене графік розписаний на три місяці вперед. Не може ж сесія під мене готуватися. Якби було більше сесій, відсоток був би менший моїх пропусків. Ми б усі питання більш детально розглянули, бо 80 питань – це не нормально, я так рахую. Якби було 38 чи 25 питань в середньому, я думаю, було б усе розглянуто. А так виходить, що я був усього-на-всього 2 рази, а вже 40% пропусків".

 

Голова фракції "Об’єднання "Самопоміч" Ігор Окіпнюк говорить, що пропускав засідання через велику завантаженість. У зв’язку з цим він навіть вийшов зі складу депутатського корпусу:

 

У мене змінилася робота за останній рік і багато часу проводжу у відрядженнях. Саме з цим пов’язане те, що я складаю депутатські повноваження. У листопаді написав заяву, сесія взяла до відома".

 

У 2018 році у раді Окіпнюка замінив Сергій Бутко, який наступний у виборчому списку.  В період с 2015 по 2018 останній працював помічником депутата від "Самопомочі" Дмитра Сенчаковича.

Нагадаємо, що минулого року Громадський рух ЧЕСНО аналізував роботу полтавських депутатів, у тому числі відвідування комісій та сесій обласної ради, доходи, статки та майно депутатів міської ради,  зазначене в деклараціях.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]