Зеленка для Вілкула та команда для Порошенка: як на Запоріжжі почалися виборчі перегони (дайджест)

Фото: Зеленка для Вілкула та команда для Порошенка: як на Запоріжжі почалися виборчі перегони (дайджест)

Першим з агітацією на Запоріжжя приїхав кандидат від "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул. У Бердянську він намагався зустрітися з виборцями, проте його облили зеленкою. Так само із зеленкою на нього чекали й на Дніпропетровщині. Невдовзі до Мелітополя на "Ляшкобусі" завітав лідер "Радикальної партії". Зустріч із ним закінчилася скаргою до місцевого відділка поліції. А в Запоріжжі вирішили поскаржитися на Генпрокурора Луценка: він нібито відверто агітував за чинного Президента. У місті псують білборди з гаслами кандидатів та заважають працювати агітаторам.

Цього року рекордна кількість кандидатів у Президенти України – 44. Дізнатися більше про кожного з них можна на сайті Руху ЧЕСНО. Як минули перші тижні президентських перегонів на Запоріжжі, читайте у спеціальному дайджесті від Громадського руху ЧЕСНО

Як Вілкула облили зеленкою та що з того вийшло

Зустрітися з виборцями в Бердянську кандидат у Президенти від "Опоблоку", нардеп-прогульник Олександр Вілкул намагався 1 лютого. Ця зустріч мала відбутись у Будинку культури "Софіт". Проте біля будівлі місцеві активісти влаштували акцію протесту, на якій тримали плакати з написом "Вілкул – сепар" та вигукували на адресу кандидата: "Чемодан, вокзал, Росія".

У Бердянську Вілкула зустріли з плакатами (світлина – pravda.com.ua)

Зрештою, на площі перед будинком культури сталася сутичка, у результаті якої Олександр Вілкул опинився в зеленці. На відеозаписі інциденту, котрий згодом розлетівся мережею, видно, що захистити кандидата від обливання рідиною намагався його охоронець, який ішов поряд і тримав у руці парасольку (вочевидь, через непоодинокі схожі випадки). Проте вчасно розгорнути її охоронець не зумів.

Олександра Вілкула в Бердянську облили зеленкою (світлина – unian.net)

Попри це, політик усе ж намагався потрапити до будинку культури. Утім, вхід до приміщення заблокували активісти. Зрештою, Вілкул залишив місце зустрічі, однак пізніше знову приїхав до "Софіту", де провів агітаційні розмови.

Того самого дня поліція затримала активіста, який облив зеленкою кандидата. Нападником виявився 33-річний керівник бердянського осередку "Національного корпусу" Олександр Солощенко. Йому вручили повідомлення про підозру в хуліганстві, а 2 лютого в суді обрали запобіжний захід – особисте зобов'язання на 60 діб.

На своїй сторінці у Facebook Вілкул прокоментував напад та спроби блокувати його зустрічі з виборцями. У провокаціях (і не лише в Бердянську) він звинувачує не "Нацкорпус", а Службу безпеки України.

Наступного дня кандидат від "Опоблоку" намагався зустрітися з жителями міста Токмак (Запорізька область). Але й цього разу Олександру Вілкулу заблокували вхід до місцевого будинку культури. Зрештою, його помічники влаштували пряму трансляцію виступу кандидата на прилеглій площі.

До Запоріжжя Вілкул поки що не приїздив. Зауважимо, що наразі місто "засіяне" його агітаційною продукцією.

Наприклад, на залізничному вокзалі "Запоріжжя-1" розміщено одразу три білборди з рекламою політика.

До речі, на Дніпропетровщині на Вілкула теж чекали із зеленкою, а на "Ляшкобус" – із камінням.

Ляшко завітав до Мелітополя з торбами

Лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко приїхав до Мелітополя 3 лютого на своєму брендованому транспорті – "Ляшкобусі". Його зустрічали на центральній площі міста, біля Будинку культури ім. Шевченка. Великого натовпу не було.

Усім охочим на вулиці роздавали агітаційні "торби" від кандидата – білі сумки з логотипом "Радикальної партії", у яких містилися календар, газета, партійний значок і прапорець. Потім у будинку культури відбулася зустріч із виборцями, котрих зібралося вже чимало. На заході Ляшко виголошував промову приблизно протягом години: обіцяв зробити Мелітополь містом пріоритетного економічного розвитку, збільшити у 10 разів допомогу з догляду за дитиною, зробити доступним придбання житла в кредит під невеликі відсотки, перерахувати пенсії та зарплати.

Лідер "Радикальної партії" пообіцяв зробити Мелітополь містом пріоритетного економічного розвитку (світлина – mv.org.ua)

Також Ляшко критикував та звинувачував чинну владу в передвиборчих порушеннях.

"Порошенко перед виборами створює мережу підкупів – обіцяють по 1000-1500 гривень дати, коли проголосують за нього. Уявляєте, скільки треба вкрасти, щоб потім по 1000 гривень роздавати?" зазначав політик під час виступу в Мелітополі.

Тим часом до Мелітопольського відділу поліції звернулись із повідомленням про те, що в будинку культури, де тривала зустріч із Ляшком, розповсюджують друковані матеріали передвиборчої агітації без вихідних даних. Вочевидь, ішлося про календарі та газети "Радикальної партії". Поліція здійснила перевірку й за її результатами склала адміністративний протокол у зв'язку з виготовленням і розповсюдженням друкованих матеріалів передвиборчої агітації, що не містять відомостей про організацію, яка їх надрукувала, наклад та осіб, відповідальних за випуск.

"Ляшкобус" також помічали на Київщині, а на Вінниччині Ляшко особисто агітував на підприємствах Ріната Ахметова.

Хто потрапив до запорізької "Команди Порошенка"

У Запоріжжі на початку президентських перегонів вирішили поскаржитися на Генерального прокурора України Юрія Луценка. Таку скаргу 2 лютого до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокуратури подав екс-прокурор Запорізької області Олександр Шацький. Стосувалася вона того, що, на думку Шацького, Луценко знехтував вимоги чинного законодавства, агітуючи за Президента на форумі "Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом" (саме там Петро Порошенко офіційно оголосив про своє рішення балотуватись у Президенти).

Олександр Шацький (світлина – uanews.zp.ua)

"Луценко Ю.В., діючи умисно, розуміючи, що займана ним посада забороняє участь у політичній агітації, проте свідомо нехтуючи вимоги чинного законодавства, з підстав зневажливого та зверхнього ставлення до законів України, здійснюючи фактично політичну діяльність в інтересах Порошенка П.О., використовуючи своє службове становище, виступив під час зазначеного форуму з агітаційною промовою на підтримку Порошенка П.О. як кандидата в Президенти України", – ідеться у скарзі.

У ній Олександр Шацький попросив притягнути Юрія Луценка до дисциплінарної відповідальності.

Скарга на Юрія Луценка до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокуратури (світлина – akzent.zp.ua)

У відповідь Луценко заявив, що форум був громадським, а не політичним заходом. Але в кожному разі він підкориться рішенню Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокуратури.

"Усе нормально. КДКП розгляне скаргу й ухвалить рішення, а я йому підкорюся. Вважаю, що це правильна можливість для громадян – реагувати на те, що їм подобається або не подобається в діях Генпрокурора", – прокоментував він ситуацію для ЗМІ.

У лютому відбулося вже два засідання цієї комісії, проте скаргу екс-прокурора Олександра Шацького на Генпрокурора Юрія Луценка на них не розглядали.

Тим часом на підтримку чинного Президента в Запоріжжі створили так звану "Команду Порошенка". 8 лютого відбувся "круглий стіл", на якому заявили, що громадськість міста об’єдналася задля підтримання нинішнього курсу країни та, зокрема, глави держави. За повідомленнями, участь у заході взяли понад 30 громадських організацій, благодійних фондів, підприємців, волонтерів, які й стали членами "Команди Порошенка". Створення відповідної громадської ініціативи засвідчили, підписавши меморандум.

У Запоріжжі підписали меморандум про створення "Команди Порошенка" (світлина – regionnews.net.ua)

Як виявилося, значна частина громадських організацій, підприємців та волонтерів, які підписали цей документ, прямо чи опосередковано пов’язана з "БПП".

Наприклад, до ініційованої "Команди Порошенка" ввійшла ГО "Протект". Її очолює депутат Запорізької міської ради від "БПП" Олександр Кобзарюк. Він два роки поспіль декларує мізерні доходи, за які фактично неможливо вижити. Торік він потрапив до рейтингу найбідніших депутатів Запорізької міськради від Руху ЧЕСНО. Також під меморандумом підписалася депутатка Запорізької міської ради від "БПП" Ольга Ревчук.

Підпис на документі поставив і представник громадського руху "Будуймо Запоріжжя разом". Його керівником зазначений Олександр Константинов, очільник фракції "БПП" у Запорізькій міськраді. Разом з ним на заході був присутній і Микола Бєлий, підприємець та депутат Запорізької міської ради – так само від "БПП".

Ініціативу підтримав і заступник голови запорізького осередку ВУТ "Просвіта" Олексій Мосейко. Керівником цієї організації з 2015 року є народний депутат України від "БПП" Ігор Артюшенко. Зараз Мосейко на громадських засадах виконує обов'язки помічника нардепа. Окрім нього, Артюшенку допомагає Любов Мороко. Вона є засновницею та керівницею Благодійного фонду "Лебедія", який також увійшов до ініціативи "Команда Порошенка". Сам Ігор Артюшенко наразі є співзасновником та очільником ГО "Запорізьке обласне громадсько-політичне об’єднання "Українська справа". Ця організація теж узяла участь в ініціативі "Команда Порошенка".

До цієї ініціативи долучився й підприємець Валерій Прозапас. У грудні 2018 року він провів один день з Петром Порошенком. Про це повідомляв радник Президента Юрій Бірюков у Facebook-пабліку "А що там у ПП".

Раніше Прозапас став фігурантом антикорупційної публікації. Зокрема, у листопаді 2018-го "Наші гроші. Запоріжжя" повідомляли, що ТОВ "Корнер сервіс", яке належить Олені Вертепній та Валерію Прозапасу, отримало підрядів на 8 млн грн від Департаменту капітального будівництва Запорізької ОДА – на будівництво берегоукріплювальних споруд у Бердянську. Договір уклали без проведення конкурсу – за переговорною процедурою, підставою для котрої стало скасування двох попередніх тендерів, на які не подав заявки жоден учасник. Очікувана вартість робіт на скасованих відкритих торгах становила 4,02 млн грн, тоді як за переговорною процедурою її збільшили до 8,19 млн грн. Під час будівництва берегоукріплювальних споруд не минулося без скандалу. Місцеві мешканці помітили, що роботи виконували з використанням неякісних матеріалів.

Цікаво, що на Вінниччині схожа ситуація. Про підтримку Порошенка там заявили громадські організації, які отримують фінансування з місцевих бюджетів.

Наразі в Запоріжжі за Президента агітують також у наметах "БПП", де роздають агітаційні матеріали та газети.

Агітатори Порошенка роздають газети

Ключовими темами одного з таких видань (лютневого випуску інформаційного бюлетеня "Солідарність") стали військові здобутки та отримання Томосу. Очікується, що Петро Порошенко приїде до Запоріжжя наприкінці лютого.

В інших регіонах тему Томосу порушує "#Команда Порошенка". Так, на Київщині Рух ЧЕСНО виявив газету без вихідних даних, у якій містилися матеріали про Томос і водночас астрологічний прогноз для Філарета та Порошенка, що віщував Терезам (Порошенку) перемогу. Церква політичні гороскопи розкритикувала.

У волонтерів Гриценка "зносять" намети

Майже одразу після старту президентської кампанії про порушення та провокації заявили представники кандидата у Президенти Анатолія Гриценка. Зокрема, про це 5 лютого на своїй сторінці у Facebook повідомив депутат Запорізької міської ради, очільник обласного виборчого штабу кандидата Дмитро Сірий. Він заявив, що волонтерам, які агітують за Гриценка, у Запоріжжі заважає працювати місцева поліція. Мовляв, силовики змушують агітаторів демонтувати намети та забирають у них речі.

Згодом з’ясувалося, що конфлікт стався через скаргу, яка надійшла до Національної поліції від громадянської мережі "Опора". Один з таких інцидентів уточнюють волонтери:

"Ми вели агітаційну діяльність на площі Університетській. До нас підходили люди, щоб підтримати Анатолія Степановича Гриценка і взяти участь у волонтерському русі. Для цього вони залишали свої контактні номери телефонів та імена. За деякий час до нас приїхала поліція й повідомила, що до них надійшла скарга від організації "Опора" на наші неправомірні дії. Стосувалася вона того, що ми начебто примушуємо людей залишати особисті дані. У нас перевірили документи, сфотографували їх, а анкети (з даними містян, – авт.) були в нашій присутності розірвані. Наступного дня до нас прийшов пенсіонер, який у нас раніше записувався, і поскаржився, що до нього телефонували з поліції та пропонували написати на нас заяву".

У Запоріжжі на агітаторів Гриценка пишуть скарги до поліції

11 лютого стало відомо, що представники виборчого штабу Анатолія Гриценка подали скаргу на дії поліції через перешкоджання агітації.

13 лютого на підтримку кандидата Анатолія Гриценка до міста завітав лідер "Європейської партії України" Микола Катеринчук.

Також Запоріжжя відвідав лідер партії "Основа" Сергій Тарута. 7 лютого він побував на підприємстві "Мотор Січ" та хлібозаводі №5. Окрім того, Тарута відрекомендував нового керівника обласної організації партії "Основа", яким став Юрій Пелих – екс-депутат Запорізької міської ради, колишній заступник голови Запорізької ОДА та в минулому член "Партії регіонів".

До білбордів – із фарбою та запалювальною сумішшю

До Національної поліції в Запорізькій області майже щодня надходять повідомлення про порушення виборчого законодавства. Найчастіше вони стосуються розповсюдження друкованих агітаційних листівок та розміщення на білбордах агітації без вихідних даних. Рекламні конструкції також досить часто псують. Востаннє такий випадок трапився 14 лютого. На вулиці Поштовій поліція затримала двох молодиків, які хотіли підпалити білборди з політичною рекламою кандидата у Президенти.

У молодиків, які намагалися пошкодити білборди, вилучили запалювальну суміш

Кандидата, чию політрекламу намагалися зіпсувати, не називають. Як повідомлялося раніше, 10 лютого поліцейські виявили пошкоджений білборд на вулиці Сергія Тюленіна. За інформацією місцевих мешканців, тоді йшлося про рекламу кандидата від "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Також Рух ЧЕСНО проаналізував, як тривала агітація в інших областях України. На Дніпропетровщині Олександра Вілкула зустріли із зеленкою, а "Ляшкобус" – із камінням. Кошулинський інтенсивно об’їжджає маленькі міста на Київщині та Житомирщині. Сергій Каплін по суті не веде активної передвиборчої кампанії навіть на рідній Полтавщині. Там у місцевих ЗМІ агітує нардеп-прогульник Олександр Шевченко та наприкінці січня побував Ляшко.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]