Куля за Садового та мітинг за серійного вбивцю Онопрієнка: як агітували на Харківщині (дайджест)

Фото: Куля за Садового та мітинг за серійного вбивцю Онопрієнка: як агітували на Харківщині (дайджест)

Рух ЧЕСНО моніторив, як на Харківщині відбувалася агітація на користь кандидатів у Президенти протягом другого тижня передвиборчої кампанії. Перед прес-конференцією Гриценка зникло світло та вкрали табличку з написом про секс. Порошенко вважає себе харків'янином. Поліцейські, які його охороняли, розірвали плакат зі словами "Хто замовив Катю Гандзюк?"

В агітаторів Садового цілилися з пістолета. "Ляшкобус" підвозив дорогою людей. Команда Зеленського влаштувала автопробіг. Волонтери Тимошенко дарували перехожим повітряні кульки. Команду Мураєва підставили й назвали організаторами проплаченого мітингу. У центрі Харкова зібрався мітинг на підтримку покійного серійного вбивці Онопрієнка.

Реєстрація кандидатів у Президенти України закінчилася. На цих виборах їх рекордна для України кількість – 44. Громадський рух ЧЕСНО моніторить, як кандидати здійснюють агітаційні тури країною.

Гриценко без світла та сексу

11 лютого у прес-центрі "Накипіло" відбулася прес-конференція кандидата у Президенти Анатолія Гриценка. За 10 хвилин до початку його виступу в приміщенні зникли електрика та доступ до Інтернету. Частину прес-конференції лідеру "Громадянської позиції" довелося відповідати на запитання журналістів у напівтемряві.

"Протягом трьох років моєї роботи тут це було вперше. Вимкнення світла ніяк не вплинуло на нашу роботу – ми все одно працювали, журналісти записали інтерв'ю з Анатолієм Гриценком. Загалом усе минуло нормально. За 15 хвилин після початку прес-конференції світло з'явилося", – заявив Євген Стрельцов, керівник "Накипіло".

Як повідомили на офіційній сторінці прес-центру у Facebook, до початку заходу один з учасників вирішив поцупити зі стенда іронічну табличку, на якій написано: "Секс в пресс-центре строго разрешен".

Щоправда, невдовзі "злодій" табличку повернув і перепросив.

Акредитацію для участі в цій прес-конференції не вдалося отримати журналісту видання "InsiderNews". Юрій Шишкін, голова Харківської обласної організації політичної партії "Громадянська позиція", на повідомлення про це на сайті зазначеного ЗМІ відреагував так:

Порошенко – харків'янин?!

14 лютого, День святого Валентина, чинний Президент України Петро Порошенко вирішив провести на Харківщині. У програмі його візиту були чотири об'єкти: два – в області, ще два – у самому Харкові. Напередодні журналісти "UA: Харків" повідомляли, що будівлю обласної філармонії, яку реконструювали впродовж 13 років і на відкриття якої мав приїхати гарант, прибирали з 8-ї ранку.

Коли кортеж Порошенка під'їжджав до філармонії, активісти ГО "Харківський антикорупційний центр" вирішили розгорнути плакат, на якому містився хештег #ХтоЗамовивКатюГандзюк з перекресленими прізвищами голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва та його заступника Євгена Рищука. Саме цих посадовців журналісти підозрюють у причетності до нападу на Катерину Гандзюк.

Утім, щойно активісти підняли плакат, до них одразу підбігли невідомі з поліцейськими шевронами та почали виривати його з рук.

"Шановний Петре Олексійовичу, ми обіцяли вам, що будемо зустрічати вас у кожному місті. Наші плани не змінилися. Думаєте, що світ, у якому не вбивають молодь, де немає корупції, бандитизму, де колишній "беркутівець" не добиває людей ногами, а всі лише дякують Богу за те, що ви є в цій країні, справді існує?" написали під відео з місця подій на сторінці ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?"

На форумі в Києві сталася аналогічна історія. Учасникові Руху ЧЕСНО Миколі Виговському розідрали плакат, а охорона Президента силоміць його тримала, не даючи підвестися.

Детальніше про підозрюваних у вбивстві Каті Гандзюк читайте в матеріалі "Української правди" Справа Гандзюк: це тільки початок?

Під час свого виступу зі сцени філармонії Порошенко заявив, що вважає себе харків'янином.

"Усіх харків'ян вітаю з тим, що нарешті здійснилася мрія багатьох поколінь, з відкриттям нашої – саме нашої, бо я вважаю себе харків'янином, – харківської філармонії", – сказав він.

Нагадаємо, що чинний Президент України народився в місті Болград Одеської області, а до ВРУ III та IV скликань обирався від округу №12, розташованому у Вінницькій області. Про те, що він вважає себе харків'янином, Порошенко заявив під час передвиборчої кампанії.

Також нагадаємо, що в Харкові розповсюджували листівки з пам'ятником Леніну та газети зі спільною рекламою Кернеса й Порошенка. Очільник міста активно допомагає з рекламою й нардепу від "БПП" Олександрові Грановському.

Убити за Садового?

12 лютого в місті Богодухів Харківської області розібрали й вивезли агітаційний куб Андрія Садового. Уранці наступного дня місцеві волонтери-агітатори виявили, що ще один з таких кубів порізали.

"Сподіваємося, що гучні заяви представників поліції перейдуть у практичну площину й зловмисники, які перешкоджають проводити передвиборчу агітацію, будуть знайдені, а агітаційний матеріал повернутий", – заявив депутат Харківської облради з фракції "Самопоміч" Віктор Кисіль.

16 лютого було пошкоджено ще один такий куб, цього разу в смт Пісочин.

Утім, зіпсованими кубами супротивники "Самопомочі" на Харківщині не обмежуються.

15 лютого до двох хлопців-агітаторів Садового в районі 8-го хлібокомбінату підійшов невідомий чоловік та почав вимагати припинити роздавання агітаційних матеріалів.

"Виник конфлікт, під час якого невідомий вихопив пістолет і почав цілитись у хлопців. Агітатори встигли втекти, сховалися в безпечному місці та викликали поліцію", – написано на сторінці харківської "Самопомочі" у Facebook.

Як зазначено в тому самому дописі, Немишлянський районний відділ Національної поліції порушив кримінальну справу за фактом учинення незаконних дій невідомою особою.

Зауважимо, що це не перший напад на агітаторів Садового в Харкові.

"Сьогодні двоє молодиків в екіпіровці з емблемою, схожою на символіку Національний Корпус Харків 2.0, вирішили перевірити витримку наших волонтерів, які роздавали листівки з програмою кандидата в Президенти України Андрія Садового", – повідомили на сторінці осередку 7 лютого.

Цікаво, що в Запоріжжі "Нацкорпус" узяв на себе відповідальність за обливання зеленкою кандидата в Президенти від "Опоблоку" Олександра Вілкула.

"Ляшкобус" і пожежна машина

11 лютого лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко завітав на Харківщину.

"Дорогою безкоштовно підвозив людей, які мерзли на зупинках, та розпитував про наболіле", – ідеться в сюжеті місцевого телеканалу.

"Я їду в автобусі, бабусю підібрав, дідуся підібрав, молодих хлопців, дівчат підібрав. І дорогою розпитую, яка пенсія, яка зарплата, чи є робота, скільки буханка хліба у вас коштує, скільки за газ платите, скільки за таблетки. І внаслідок цього все знаю. От питають, звідки Ляшко все знає. Від народу все знаю", – розповідав Ляшко.

Того самого дня він виступив перед жителями міста Богодухів та передав місцевим рятувальникам пожежну машину.

Цікаво, що "Радикальна партія" відмовлялася голосувати за бюджет на 2016 рік, аж доки туди не занесли пункт про виділення майже 400 млн грн на закупівлю пожежних машин. Їх мали придбати в підприємства, пов'язаного з другом та однопартійцем Ляшка, депутатом Чернігівської облради Олегом Авер'яновим.

На Дніпропетровщині "Ляшкобус" зустрічали з камінням. А на Вінниччині Ляшко особисто агітував на підприємствах Ріната Ахметова.

Зе!борди, Зе!автопробіг та Зе!челендж

11 лютого на сторінці "Команда Зеленского в Харькове" повідомили, що в м. Богодухові було створено першу районну самоорганізацію в Харківській області.

У Харкові почали з'являтися білборди на підтримку Володимира Зеленського.

17 лютого в Харкові відбувся автопробіг містом прихильників Зеленського. Після цього учасники заходу мали долучитися до "челенджу" – запустити в небо повітряні кульки із символікою кандидата в Президенти. Також їм обіцяли безкоштовні наліпки на авто.

"Батьківщинівці" дарували містянам кульки

12 лютого на офіційному сайті ВО "Батьківщина" з'явилося повідомлення, у якому певні особи пропонували громадянам по 500 грн за голос на користь кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко. Представники партії назвали це провокацією, пов'язавши такі пропозиції з "БПП "Солідарність".

Протягом минулого тижня про свою діяльність писали у Facebook члени Харківської молодіжної громадської організації "Батьківщина молода". З нагоди Дня закоханих її активісти із символікою партії та гаслами Юлії Тимошенко роздавали перехожим повітряні кульки, які нагадують логотип ВО "Батьківщина".

 

Вони ж опублікували у Facebook допис про те, що агітують на користь лідерки ВО "Батьківщина".

"Наших" підставили "не їхні"?

11 лютого на сайті olx.ua розмістили оголошення, у якому пропонували роботу на певному заході.

Наступного дня в одному з найпопулярніших місцевих телеграм-каналів "ХХ" опублікували такий скриншот:

Утім, представники обласного осередку партії "Наші", лідером якої є кандидат у Президенти Євгеній Мураєв, оперативно відреагували на це повідомлення та менш ніж за годину опублікували на офіційній сторінці у Facebook спростування своєї причетності до оголошення й мітингу.

Запропонувати оприлюднити власну новину на телеграм-каналі "ХХ" може будь-хто, тому скриншот міг бути сфальсифікованим. І, найпевніше, хтось у такий спосіб вирішив підставити кандидата у Президенти Євгенія Мураєва, бо, як виявилося, організатором мітингу була інша особа.

"Онопрієнко – мій президент!"

14 лютого на сайті 057.ua з'явилося пояснення історії про цей мітинг за 1000 грн. Як з'ясувалося, оголошення опублікував ветеран АТО, який вирішив залишитися анонімним.

"Я вдохновился роликами пранкеров, которые также собрали фейковые митинги в Одессе и Киеве. И решил проверить, поведутся ли харьковчане. Только за первые сутки мне позвонили около 150 человек", – розповідав він редакції сайту 057.ua.

Було вирішено вигадати легенду, за якою учасники мітингу мали підтримувати кандидата у президенти від народу Анатолія Онопрієнка.

Анатолій Онопрієнко (1959-2013 рр.) – український серійний вбивця, на чиєму рахунку щонайменше 52 жертви.

"По кровожадности он, согласно некоторым источникам, является самым жестоким маньяком XX века, сравнимым с Чикатило", – зазначають ЗМІ.

За інформацією із сайту 057.ua, на мітинг прийшли понад сотня осіб. На прохання організатора вони легко повторювали гасла: "Оноприенко – это мы!", "Оноприенко – это сила!" и "Оноприенко – будущее Украины!"

Детальніше про це можна дізнатись із сюжету:

"Мы надеемся, что после этого эксперимента многие хотя бы побоятся ходить на проплаченные митинги и не будут размахивать неизвестными им флагами", – твердять на сайті 057.ua.

За кілька днів до цього схожі мітинги на підтримку неіснуючих кандидатів відбулися в Одесі та Києві.

Як підготували бомбу для Зеленського в Івано-Франківську, чому правоохоронці били активістів на мітингу Тимошенко в Києві, а також який конфлікт виник у ВО "Батьківщина" із Сергієм Капліним на Полтавщині – про це та багато іншого читайте в передвиборчих дайджестах з регіонів України.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Основне зображення kharkov.comments.ua


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]