Автобуси з "тітушками" та бійка з "Нацкорпусом": передостанній агітаційний тиждень на Прикарпатті

Фото: Автобуси з "тітушками" та бійка з "Нацкорпусом": передостанній агітаційний тиждень на Прикарпатті

Упродовж місяця подружжя Порошенків відвідало Прикарпаття тричі. Під час останнього візиту гаранта представники "Національного корпусу" побилися, за їхніми словами, з "тітушками" й заявили про утиски. "Свободівці" привезли на марш іменитого однопартійця Богдана Бенюка, а Гриценко – усю об'єднану демократичну команду.

Рух ЧЕСНО промоніторив відвідини Івано-Франківщини кандидатами в Президенти протягом минулого тижня.

Упродовж місяця подружжя Порошенків відвідало Прикарпаття тричі. Під час останнього візиту гаранта представники "Національного корпусу" побилися, за їхніми словами, з "тітушками" й заявили про утиски. "Свободівці" привезли на марш іменитого однопартійця Богдана Бенюка, а Гриценко – усю об'єднану демократичну команду.

Рух ЧЕСНО промоніторив відвідини Івано-Франківщини кандидатами в Президенти протягом минулого тижня.

Спровоковані сутички

Найгарячішим агітаційним візитом на Франківщину став останній приїзд Петра Порошенка 19 березня. Під час концерту перед виступом Президента члени "Нацкорпусу" та невідомі молодики спортивної зовнішності влаштували штовханину з бійкою. Правоохоронці відтіснили їх далі від сцени, у натовпі застосували сльозогінний газ.

Фото: "Курс"

На Прикарпаття Порошенко завітав начебто з робочим візитом, аби взяти участь у засіданні Ради регіонального розвитку, яке відбувалося поблизу Коломиї, на заводі "LEONI".

Фото: "Галицький кореспондент"

Там, як повідомляло видання "Галицький кореспондент", Порошенко заявив, що приїхав продемонструвати прикарпатцям дорожню карту позитивних змін, які чекають на Франківщину протягом найближчих трьох-чотирьох років, та наголосив на досягненнях децентралізації.

Опісля він завітав на Косівщину, де виступив з тією самою промовою на сцені в центрі Івано-Франківська. Розпочав про зовнішню політику та плани в разі обрання на наступний президентський строк, завершив – про кохання й вірність дружині.

Лідер місцевого осередку "Національного корпусу" Сергій Сивачук після сутичок із правоохоронцями звинуватив у спланованій акції організаторів президентської зустрічі та припустив, що до цього також можуть бути причетні самі представники правоохоронних структур.

"Ми заявили про мирну акцію, суто інформаційну, яка є частиною всеукраїнської акції "Свинарчуків за ґрати". Перед тим усе пропрацювали з правоохоронцями, домовилися про живий ланцюг й очеплення з їхнього боку. Коли ж наближалися до сцени, нас почали провокувати молодики характерної зовнішності, які вийшли з-за спини правоохоронців", – коментує Сивачук.

У результаті бійки плакати, що критикували політику Президента, було пошкоджено.

Лідер франківського "Нацкорпусу" заявив, що "тітушок" спеціально доправили автобусами до міста, щоб ті спровокували конфлікт.

Фото з Facebook-сторінки Ігоря Ропуняка

"Уже на фото вдалося ідентифікувати декількох з них. Це не останні люди в спортивному світі, чемпіони України з певних видів єдиноборств. Хто їх мотивував, нам не відомо", – розповів свою версію подій Сивачук, проте конкретних прізвищ спортсменів не озвучив.

Про автобуси зі столичними номерами, що привезли молодиків, повідомляли і франківці, і Рух ЧЕСНО. Перед виступом Порошенка їх припаркували в середмісті.

Заступник голови правління Івано-Франківської міської асоціації учасників АТО Василь Андріїв розповів, що атовці допомагали правоохоронцям забезпечувати порядок на масовому заході, і висловив версію, що сценарій бійки могли розробити заздалегідь.

"Одні й інші представлялися нацдружинами. Склалося враження, що це одна й та сама контора. Одні пішли ходою, а з іншого боку їхні ж на них і напали", – ділиться власними спостереженнями Андріїв.

Після інциденту прес-служба поліції повідомила, що розпочала перевірку за фактом бійки.

На гарячих подіях вечора вирішили попіаритися й місцеві "укропівці", записавши у Facebook відеозвинувачення на адресу "свободівців". У ролику з назвою "Де була "Свобода"?" йшлося про те, що представники цієї політичної сили заявляють про себе, як про головних націоналістів, однак на події провокаційного характеру, що відбуваються в їхньому рідному місті, не реагують.

Попередній візит Порошенка на Франківщину минув спокійніше. У лютому він привіз до Манявського монастиря Томос. За кілька тижнів по тому Марина Порошенко разом з міністром культури України Євгеном Нищуком і нардепом Андрієм Іванчуком завітали на Коломийщину.

Там перша леді відвідала шкільну медіатеку й відкрила ресурсну кімнату в місцевій школі, які було створено в межах усеукраїнського проекту фонду Порошенка "Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації". Також вона взяла участь у відкритті фестивалю народної хореографії "Покутські витоки".

До речі, нардеп Іванчук того дня, 1 березня, прогуляв роботу в парламенті, хоча був зареєстрований в електронній системі на ранковому засіданні.

Аналогічна ситуація трапилась і з народною депутаткою від "БПП" Іриною Геращенко, яка перебувала разом з Порошенком в Одесі, а її картка тим часом голосувала у ВРУ. Кандидат у Президенти Юрій Бойко потрапив у таку саму історію.

За "чесні вибори" з агітаційними гаслами

17 березня на центральній площі Івано-Франківська відбувся марш "свободівців". До міста завітав іменитий партієць Богдан Бенюк.

Перед маршем на площі влаштували так зване Віче гідності з вимогою провести "чисті вибори". Цією акцією "свободівці" розпочали масштабну, за їхніми словами, кампанію протидії підкупу під час виборів.

Фото з Facebook-сторінки Михайла Королика

Раніше в можливій необ'єктивності під час виборчого процесу депутат-"свободівець" Василь Попович звинуватив прокурора Франківщини Олександра Стратюка під час його виступу на сесії облради.

Фото з Facebook-сторінки Ігоря Федоришина

Загалом, агітаційну кампанію на Прикарпатті "свободівці" ведуть доволі активно: організовують зустрічі з виборцями у дворах будинків, зокрема й за участю мера та секретаря міської ради, розносять партійну газету прикарпатськими селами.

Протягом минулих двох тижнів на Прикарпаття з агітацією приїздили лідер "Свободи" Олег Тягнибок та сам кандидат у Президенти Руслан Кошулинський, а також нардепи-"свободівці" Андрій Іллєнко й Михайло Головко.

Марш без маршу команди об'єднаних демократів

20 березня марш єдності на центральній площі Франківська влаштувала команда кандидата в Президенти Анатолія Гриценка. І хоча подія була заявлена як марш, самої ходи не було.

На центральній сцені Гриценко відрекомендував свою команду, яка працюватиме з ним після перемоги на виборах. Згодом на власній сторінці у Facebook він подякував містянам, які прийшли на зустріч, та зазначив, що ледь не фізично досі відчуває їхню шалену позитивну енергетику й жагу змін.

Дещо раніше, 8 березня, Івано-Франківськ відвідали соратники Гриценка: екс-кандидат у Президенти Андрій Садовий, котрий зняв свою кандидатуру на його користь, і колишній нардеп, голова "Європейської партії України" Микола Катеринчук.

Фото: "Об'єднання "Самопоміч"– Івано-Франківщина

Фото з Facebook-сторінки Володимира Гарматюка

Відвідав Франківщину й "Ляшкобус", щоправда, поки що без Олега Ляшка.

Рух ЧЕСНО проаналізував довірених осіб Володимира Зеленського на Франківщині та поспілкувався з довіреними особами Петра Порошенка.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Фото на кавері: з Facebook-сторінки Тараса Майстришина


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]