Харківська “Батьківщина”: порушення закону та купа фантомних волонтерів

Фото: Харківська “Батьківщина”: порушення закону та купа фантомних волонтерів

Найбільше коштів за 2016-2017 роки Харківська обласна організація “Батьківщини” витратила на утримання осередків. Партія своїй єдиній офіційній співробітниці платила зарплату менш ніж 2 тис. грн і порушила закон, не відкривши банківські рахунки для 43 місцевих організацій зі статусом юросіб. Запитання журналістів представники “Батьківщини” ігнорують.

Рух ЧЕСНО далі аналізує видатки й матеріальний стан осередків партій, чиї фракції представлені в Харківській міській та обласній радах.

Парламентські партії з 2016 року отримують держфінансування і звітують про витрачені кошти. Після наступних виборів на таку фінансову підтримку зможуть претендувати навіть ті партії, що не пройдуть до Верховної Ради, але подолають 2% бар’єр.

Громадський рух ЧЕСНО після вивчення надходжень аналізує видатки місцевих осередків партій, які мають фракції в Харківській міській та обласній радах.

Зведені таблиці зі звітів цих партій показують, що ті розподілили свої витрати у 2016-2017 роках таким чином:

Куди вкладали гроші люди Тимошенко?

ВО “Батьківщина” з-поміж усіх фракцій, представлених у Харківській обласній і міській радах, має найменше депутатів. До облради обрали лише 8 “батьківщинівців” (6,7% мандатів), а до міської – жодного. Та, попри це, “Батьківщина” не є найбіднішою партією: протягом 2016-2017 років на рахунки її обласної організації надійшло понад 1,5 млн грн. Щоправда, майже всі внески пов'язані з екс-нардепом та головою осередку Віталієм Даніловим.

ВО “Батьківщина” має найбільш розгалужену мережу місцевих парторганізацій зі статусом юрособи на Харківщині. Загалом в області їх налічується 44. Проте банківський рахунок є лише в обласного осередку. Саме на нього й надходять усі внески з Харківщини та з нього витрачають кошти на всі осередки в області.

Зауважимо, що кожна місцева організація партії, яка має статус юрособи, зобов’язана відкрити власний банківський рахунок.

Політична партія, а також місцева організація політичної партії, яка в установленому порядку набула статусу юридичної особи, зобов’язані відкрити рахунки в установах банків України, на які перераховуватимуться всі кошти у безготівковій формі, які набуватимуться політичною партією чи її місцевою організацією, – ідеться у ст. 14 ЗУ “Про політичні партії в Україні”.

Не маючи рахунків у банках, партійні осередки порушують чинне українське законодавство.

Через значну кількість місцевих організацій партії на їхнє утримання протягом 2016-2017 років “батьківщинівці” витратили найбільше коштів – майже 650 тис. грн. Оренда приміщень посіла друге місце – понад 560 тис. грн.

За рекламні послуги, відповідно до звітів партії, 2016 року не сплатили жодної гривні, а 2017-го – 99 тис. грн. Однак харківський обласний осередок видає власну газету “Слобожанська Батьківщина”, і на послуги з її друку 2016 року витратили 84,3 тис. грн, хоча це мало бути відображене у графі “реклама”. Торік вартість друкарських послуг сягнула 60 тис. грн.

Єдина штатна працівниця партії на Харківщині – Вікторія Верба, помічниця екс-нардепа та голови харківського осередку “Батьківщини” Віталія Данілова. На її заробітну плату за 2 роки було виділено 46 тис. грн, тобто в середньому Верба отримувала менш ніж 2 тис. грн на місяць, хоча мінімальна заробітна плата в Україні 2017 року становила 3,2 тис. грн.

Виникає питання, чому на всі 44 осередки партії в області офіційно працевлаштованою була лише одна особа. Таблиця «Спонсорські внески на користь політичної партії, у тому числі за кордоном», куди мали б вписати волонтерів партії, теж порожня.

Відповідно до чинного законодавства, партія повинна звітувати про кожен внесок на її користь. А під внесками маються на увазі й роботи чи послуги, отримані партією безоплатно. Зазначимо, що, згідно зі ст. 15 ЗУ «Про політичні партії в Україні», сума внеску у формі робіт або послуг визначається за ринковою вартістю ідентичних чи подібних робіт і послуг за методологією НАЗК.

Щоправда, НАЗК так і не затвердило методології оцінювання спонсорських внесків у вигляді послуг чи товарів. Експерт Центру політико-правових реформ Дмитро Калмиков, який стежить за впровадженням НАЗК цієї методології, повідомив, що її вже розроблено.

У партій є два варіанти поведінки. Перший – узагалі не оцінювати [спонсорські внески у вигляді товарів і послуг, – прим. ЧЕСНО], оскільки немає механізму оцінювання. Другий – оцінювати так, як вони вважають правильним, і відображати. Будь-який з цих варіантів важко назвати незаконним чи законним... На рівні журналістики ви можете про це говорити. На рівні юриспруденції в черговий раз доводиться констатувати безперспективність притягнення до відповідальності [за незвітування про спонсорські внески, – прим. ЧЕСНО], – пояснює Калмиков.

Проте у партій є поле для маневрів.

У принципі робити на користь партії, зокрема й зовнішню рекламу, може будь-яка фізична або юридична особа. Теоретично партія мала б відобразити у звіті свою зовнішню рекламу як внесок. Але практично виходить так, що в законі немає обов’язку в партії моніторити всю територію України, а у третіх осіб, які здійснюють заходи на підтримку партії, немає обов’язку повідомляти про це партію, – каже Калмиков.

Прес-секретарка Харківської обласної організації “Батьківщина” Тетяна Соловйова погодилася відповісти на декілька наших запитань, які ми надіслали їй на електронну пошту. Отримання листа у прес-службі партії підтвердили, однак на момент опублікування матеріалу минуло понад 2 тижні, а відповідей на свої запитання ми так і не одержали. На телефонні дзвінки Соловйова перестала відповідати.

Утім, це не перший випадок, коли представники партії уникають відповідей на запитання. Керівники обласного осередку проігнорували наш лист і під час написання матеріалу про донорів партій Харківщини.

Та й сама лідерка партії Юлія Тимошенко не завжди готова комунікувати з пресою: нещодавно замість спілкування з журналістами “Наших грошей” вона воліла дивитись у вікно.

Щоб дізнатися, як функціонують осередки партії “Батьківщина” в Харківській області, ми відвідали декілька з них і поспілкувалися з їхніми представниками. Анонімно партійці повідомили, що обласний осередок оплачує лише приміщення під офіси, а самі вони працюють на користь партії безкоштовно.

Читайте також: Київська "Батьківщина" використовувала персональні дані людей, щоб завести кошти на партію

Нагадаємо, що раніше аналітики ЧЕСНО підготували текст про донорів партій, представлених у Харківській міській та обласній радах, у 2016-2017 рр. та про витрати харківських осередків “Відродження” у 2016-2017 рр. А незабаром на сайті Руху ЧЕСНО з’являться матеріали про видатки осередків інших партій Харківщини.

Крім того, ми інформували про виділення коштів на округи мажоритарників Харківщини 2017 року, звіт мера Харкова у 2017 році, діяльність депутатів Харківської обласної ради за 2017 та 2016 роки, їхні доходи у 2017 та 2016 роках. Представниками Громадського руху ЧЕСНО було проаналізовано роботу Харківської міськради за 2017 та 2016 роки, доходи депутатів за 2016 рік і виявлено, що колекціонують депутати міськради. Також опубліковано матеріал про лендлордів ради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]